Minister zdravotníctva jednoznačne tvrdí: Na mamografické vyšetrenie sa nesmie čakať!

Témami diskusie boli: novela zákona o zdravotnom poistení a príprava parlamentnej opozície na odvolanie šéfa rezortu

Moderátorka (Rádio Expres, 17. decembra 2005): Pán minister, akú máte dnes náladu?

Moderátor: Pýtame sa preto, lebo v takýchto diskusných reláciách niekedy doslova perlíte…

Minister R. Zajac: Perlivú náladu mám takmer vždy, s tým nemám žiadny problém. Akú náladu mám práve dnes? Takú, aké je dnešné počasie. Nemám rád zimné mesiace, november ani december. Pravdepodobne vtedy aj umriem, pretože sú to zlé mesiace s krátkymi, tmavými dňami, upršané, usoplené, veterné. Nepáči sa mi to. Ja som jarný typ.

Moderátorka: Máte za sebou jeden z tých rušnejších týždňov. Prešla vám novela zákona o zdravotnom poistení. Prečo bola, pán minister, potrebná?

Minister R. Zajac: Samotná novela o zdravotnom poistení, ktorá nevzrušovala nikoho, vari iba zdravotné poisťovne, bola dôležitá na dokončenie takzvaného ročného zúčtovania. To je taký technický problém v zdravotnom poistení, ktorým je škoda poslucháčov zaťažovať. Stala sa dôležitá, až keď sa opozícia rozhodla, že je pre nich dôležitá: spôsobom, akým sa rozširovala novela zákona o rozsahu výkonov hradených z verejného zdravotného poistenia, ktorý stanovuje určité maximálne hranice možnej finančnej spoluúčasti občanov. Paradoxne protestovala opozícia, ktorá tu tri roky hovorí o tom, že takéto hranice treba určiť. Strašidelným spôsobom začala kritizovať, naháňajúc to doľava, doprava, hore, dolu len preto, že – mal som taký pocit – si to nevšimli pri prerokovávaní v zdravotníckom výbore, kde návrhy dával pán poslanec Biroš; pretože tam neboli. Zobudili sa asi o týždeň, keď si to prečítali tesne pred hlasovaním.

Moderátor: Čo konkrétne mala novela zmeniť? Aby poslucháči pochopili, či teda budú platiť viac alebo menej…

Minister R. Zajac. Kričali celkom neoprávnene, že ľudia budú platiť viac, lebo to je, samozrejme, nezmysel.

Moderátor. Takže nebudú platiť viac?

Minister R. Zajac: Nebudú platiť viac, naopak. Máme dva typy balíkov. V prvom sú drahé, ťažké, nebezpečné choroby – je ich skoro šesťtisíc – ktoré sú vždy plne hradené. A potom je tam menší balík s asi 3000 až 3500 chorobami, ktoré doteraz mohli byť hradené podľa toho, ako rozhodne vláda. A vláda, aby zvýšila pocit právnej istoty, povedala, ešte aj z tohto balíku vám pridáme jednu tretinu chorôb, teda ďalších 1500 chorôb, ktoré budú plne hradené. Takže iba jedna šestina by mohla byť nehradená. To sú kozmetické operácie, plastické operácie, niektoré stomatologické výkony; navyše v tom rozdiele nesmie byť čšia účasť. To znamená, že vláda zákonom stanovila najvyššiu možnú spoluúčasť – doteraz to bolo neohraničené, teraz sa tomu dali hranice. To opozíciu rozzúrilo, lebo mala pocit, že to je jej právo a že jej ho ten Zajačisko vyfúkol. No tak Zajačisko im to vyfúkol a ideme ďalej. To je celé.

Moderátorka: Pán minister, aby sme sa nevyjadrovali v zlomkoch, skúsme hovoriť konkrétnejšie. Dá sa povedať, že teraz je to tak, že pri asi osemtisíc chorobách nebudú musieť ľudia platiť, ani sa nebudú na nich podieľať a pri necelej tisícke chorôb budú musieť niečo doplácať. Dá sa to takto zjednodušene povedať?

Minister R. Zajac: Zjednodušene je to asi sedemtisíc chorôb, ktoré určite budú mať vždy plne hradené. A iba na jednu šestinu z jedenásťtisíc chorôb, ja to z hlavy neviem vypočítať, ale asi to je pár sto diagnóz, a to sú práve tie kozmetické výkony, ktoré si budú plne hradiť. V tom rozdiele najväčší doplatok môže byť 20 percent a to za jednej podmienky, ak by vyšlo také nariadenie vlády, lebo všetky tieto poplatky zavádza nariadenie vlády.

Moderátorka: Garantujete teda, že v roku 2006 sa poplatky u lekára, ani za lieky nebudú zvyšovať?

Minister R. Zajac: Presne. Dokonca máme; prognózu, že pri liekoch, hlavne tých drahších, pôjde spoluúčasť mierne dolu. Mierne znamená o desiatky korún.

Moderátorka: Už sme hovorili o tom, že v parlamente vám schválili vyšší limit poplatkov v zdravotníctve. Vyzerá to však tak, že po novom roku sa dostanete v parlamente ako prvý na mušku – na odstrel. Časť opozície vás chce z postu ministra odvolať.

Moderátor: Robert Fico si už mädlí ruky. Ste na januárové odvolávanie psychicky pripravený?

Minister R. Zajac: Áno. Viete, panuje tu taká tradícia, že minister v tej chvíli, ako sa stane ministrom, akosi zrastie so svojou stoličkou. Náš pospolitý ľud žije v predstave, že keď odovzdáva funkciu, tak ho musia odtiaľvynášať štyria bodygardi. Je to trošku inak.

Opozícia má právo odvolávať ministra zdravotníctva, ministra pôdohospodárstva, aj ministra všetkých ministrov – premiéra, ak; vtedy by padla aj vláda. Koalícia má povinnosť svojho ministra podržať. Opozícia má plné ústa mojej akejsi legitimity. Keby vedela, koľko kráľovských rodov bolo postavených na nelegitimite… Legitimita ministra je odvodená jedine od sily v parlamente. A keď opozícia vidí v parlamente tých 90, 85 poslancov, ako hlasujú napríklad za rozpočet, tak potom jediné, čo je nelegitímne na tom, o čom hovorí, je nelegitimita jej výrokov. Všetko ostatné je v poriadku. Samozrejme, môžu ma odvolávať, je samozrejmé, že tam musím pri tom byť a predpokladám, že sa im to nepodarí. To znamená, ako sa hovorí v starom porekadle, kto si mädlí ruky naposledy, mädlí si ich najlepšie.

Moderátorka: Vráťme sa však naspäť do zdravotníctva. Dnes už funguje aj to, že si môžete priplatiť za pôrodníka alebo chirurga. Môžete si vybrať špecialistu. Nie je to teraz ale tak, že keď mám peniaze, tak dostanem špecialistu, a keď ich nemám, tak ma môže prísť zoperovať aj babrák?

Minister R. Zajac: Babrák vás nesmie zoperovať bez ohľadu na to, či máte alebo nemáte peniaze. To je úplne jednoznačné. To uprednostňovanie je skôr psychologická záležitosť. Zdravotnú starostlivosť vám totiž poskytuje zariadenie; on je v ňom zamestnancom alebo externým zamestnancom. Zodpovednosť za poskytnutú zdravotnú starostlivosť má nemocnica, napríklad pôrodnica. Ak ste presvedčená, že pôrod vám lepšie odvedie lekár, ktorému dôverujete – a pri pôrodoch je veľmi dôležitá dôvera rodičky v svojho pôrodníka – a nemocnica má právnu zodpovednosť za to, aby pôrod bol odvedený lége artis podľa všetkých platných pravidiel – tak potom je problémom nemocnice, ako to zabezpečí. Neexistuje však pojem babrák a špecialista, dokonca si myslím, že je to príliš pejoratívne. Ide skôr o dôveru na jednej strane a schopnosti na druhej strane. Určili sme podmienky, pretože nejde o poskytovanie zdravotnej starostlivosti – tú máte poskytnutú tak či tak. Nejde o služby. Ide skôr o niečo navyše, čo ťažko pomenovať. Preto sme stanovili, za akých podmienok môžu nemocnice takúto činnosť realizovať. Podmienky sú veľmi prísne.

Ubezpečujem všetky rodičky, že ak dôverujú svojmu pôrodníkovi, ku ktorému do poradne chodili tí, 9 mesiacov a on potom skončil pred dverami pôrodnej sály, lebo nebol zamestnancom tej nemocnice, tak teraz to už je iné; ak navštevujú svojho gynekológa a chcú, aby odviedol pôrod a on je ochotný, tak to bude možné urobiť aj v cudzej nemocnici.

Moderátorka: Vy ste vlastne teraz čakateľom na odvolanie, ale čakateľmi sú aj pacienti v poradovníku na operácie…

Minister R. Zajac: Doteraz takéto nelegálne alebo neoficiálne poradovníky viedli nemocnice a bolo to spojené aj s istými nepríjemnosťami, ako sú korupcia, uprednostňovanie, sponzoring, alebo ako všelijako sa to dá nazvať. Ak potrebujeme peniaze na akútne výkony – na slepé črevá, infarkty, akútne zápaly, úrazy a na mnoho ďalších neodkladných diagnóz, tak potom pri tých ďalších, odkladných, ak nemáte dostatok financií, musíte trošku počkať. Typickými odkladnými výkonmi sú napríklad choroby kĺbov, šošovky, niektoré operačné výkony, povedzme, kŕčových žíl alebo jednoduchých prietrži.

A práve umenie reformy je v tom, aby tieto čakacie listiny transparentným, legálnym a zákonom stanoveným spôsobom viedli zdravotné poisťovne, aby pacient vedel, v akom poradí je a kedy sa na operáciu dostane;, aby vedel, aký kĺb dostane a aby mal istotu, že ho nikto nemôže; predbehnúť. A novela, ktorá teraz bola, riešila aj poslednú fázu úpravy čakacích listín. Ak napríklad zdravotná poisťovňa má desať pacientov, ktorí čakajú na umelý kĺb, tak čaká desaťkrát, povedzme, 150-tisíc korún. Preto sme teraz zabezpečili, aby aj tieto náklady do budúcna poisťovňa vykazovala ako svoje náklady. Aby sa nám nestalo, že na jednej strane budú čakacie listiny a na druhej aby si akcionári, nedajbože, nebrali nejaký zisk. To znamená, že v tomto prípade čakacie listiny, ktoré sú všade v Európe, považujeme za jednu z kľúčových operácií stransparentnenia a zlepšenia vzťahu pacienta k svojmu zdravotnému stavu, ale hlavne k legalizácii vecí, ktoré doteraz sa diali tak trošku pod stolom…

Moderátor: A nebude to tak, že bohatší pacienti, ktorí si to budú môcť zaplatiť, vlastne predbehnú chudobnejších a tí budú čakať na endoprotézu aj päť rokov, lebo bohatí ich budú neustále predbiehať?

Minister R. Zajac: No my čakáme na peniaze. To znamená, že nemáme koho predbehnúť. Keby sme mali napríklad problém s výrobou endoprotéz, že ich nestačíme vyrábať, čo je, samozrejme, hlúposť, potom by sa mohlo stať, že by ste mi ju pred nosom kúpili; teda niečo podobné ako kedysi, keď boli poradovníky na žiguláka a záujemcovia stáli aj po nociach, v spacákoch.

Vtedy bolo málo žigulákov a veľa čakateľov. No u nás je obrátený problém. Čakáme na peniaze z verejného zdravotného poistenia. Výrobca má stotisíc endoprotéz, ale my vieme kúpiť len tisíc. A uvažujeme ešte aj o tom, že pokiaľ by ste si endoprotézu kúpili sám, dáme vás do poradovníka a o dva – tri roky, keď by ste došli na rad, vám ju poisťovňa preplatí. Úzkym hrdlom nie sú operačné sály, nedostatok operatérov, tých máme dosť. Máme nedostatok peňazí. Takže, ak si sám kúpite endoprotézu, žiadneho pacienta neohrozíte, lebo ste si ju zaplatili zo svojho a nie z verejného zdravotného poistenia.

Moderátorka: Pán minister, v poslednom čase sa v súvislosti so zdravotníctvom veľmi veľa hovorí o finančnej skupine Penta. Táto spoločnosť nedávno vyhrala tendre na 36 záchranných staníc. Obviňujú vás z toho, že s nimi spolupracujete…

Minister R. Zajac: Vy ste najpočúvanejšie rádio? A v akej budove sídlite? Čo máte na dverách budovy napísané?

Moderátorka: Inú finančnú skupinu.

Minister R. Zajac: Veď to povedzte nahlas, keď hovoríte o Pente. Tak poviem ja: J&T. Máte veľmi pekné priestory, ste dobre pripravení a neskúmate, či budova patrí J&T, Pente alebo nedajbože Komunistickej strane Slovenska. Veď vám je to jedno. Chcete tu mať teplo, chcete mať kvalitné vysielacie štúdio. Sú finančné skupiny nelegálne? Sú to nejaké peniaze nosené v igelitke, alebo má niekto pri nich prestrelené lýtko? Tým chcem povedať, že ja nemôžem rozlišovať a povedať, že táto skupina je dobrá a táto je zlá. Že táto budova je zlá, lebo patrí J&T, a vedľajšia zdevastovaná budova Slovenského rozhlasu, kde je naozaj hnus vstúpiť, je dobrá, lebo patrí Slovenskému rozhlasu. Nemožno démonizovať, lebo potom môžeme démonizovať aj Volkswagen.

Moderátor: Takže Penta je v zdravotníctve, ale je to na jeho prospech?

Minister R. Zajac: Je tam spoločnosť Slovenská záchranná, ktorá zjavne; patrí Pente. Zložili, pokiaľ viem, vyše 300 miliónov korún kaucie, za ktorú, ak budú úspešní, do troch mesiacov musia nakúpiť sanitky. Navyše priviedli na Slovensko najväčšieho poskytovateľa záchrannej služby v Európe – firmu Falck. Spravili s ňou dohodu, že významným spôsobom zmodernizuje túto službu. Nie som advokátom Penty, len neznášam, keď niekto hovorí, toto sú dobré peniaze – povedzme Volkswagen, a toto sú zlé peniaze – povedzme J&T, Slavia Capital alebo Penta.

Moderátor: čšinou však takéto skupiny vstupujú do transakcií, kde môžu na tom zarobiť. Väčšina občanov sa zamýšľa nad tým, ako sa dá zarábať na zdravotníctve? Pochybujem o tom, že by ľudia z Penty boli taký charitatívny spolok, že budú len liať peniaze niekam, odkiaľ sa im, aj so ziskom, nevrátia…

Minister R. Zajac: Áno, pochybujeme všetci a pochybujete správne. Otázka je, v akom segmente možno ešte; v súčasnosti vytvárať zisk, keď je relatívne už všetko obsadené? Kde nájdete segment, do ktorého vteká, tak ako v zdravotníctve, 70 miliárd korún? Penta bude vlastniť lekárne, záchrannú službu, veľký záujem má o nemocnice, tým pádom má uzavretý komplex. Ak bude tvoriť zisk, nesmie ho tvoriť na úkor občanov. Penta, J&T a každá iná finančná skupina môže len racionalizovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti, aby nevytvárala zbytočné straty.

Moderátor: Takže ak by mala Penta nejaký zisk, nebude to na úkor občanov?

Minister R. Zajac: To nesmie byť! Na to sme zriadili Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý má obrovské kompetencie. Kto by si dovolil poškodiť poistenca, príde o licenciu. Môže sa volať aj Penta, aj J&T, aj Sixta…

Moderátor: Alebo Veriteľ

Minister R. Zajac: Ak chcete aj Veriteľ. To je len také strašenie: svoje si nedáme, cudzie nechceme, potravinová bezpečnosť Slovenska a podobné nezmysly. Jednoducho Penta je poskytovateľ ako každý iný. Keď dostanete infarkt, budete sa pýtať, prepáčte, nie ste vy náhodu sanitka Penty? Nie! Budete sa pýtať, kedy prišla, či vás vedeli správne ošetriť a doviezť do nemocnice. Vy sa nebudete starať, či práve tá sanitka tvorí alebo netvorí zisk, ale či došla do 15 minút alebo do 15 hodín…

Moderátorka: Pán minister, musím uznať, že ste naučili Slovákov chodiť k zubárovi. Toľko preventívnych prehliadok ako teraz tu ešte nebolo. Ak niekto na prehliadku nešiel, čo ho čaká u stomatológa v roku 2006?

Minister R. Zajac: Skoro to isté, čo teraz. Preventívna prehliadka len zabezpečí, že občanovi, ak by mal kaz, tak mu ho stomatológ odstráni bezplatne. Kto nebol na preventívnej prehliadke v roku 2005, tak si v roku 2006 zaplatí podiel, aký bol doteraz za liečbu kazu. Asi 60 alebo 80 korún.

Moderátor: Čiže nie viac?

Minister R. Zajac: Nie, to nemá na to žiadny iný vplyv. Urobili sme to kvôli najväčšiemu dentistovi v parlamente. Viete, kto to je – Béla Bugár. On tlačil, podmieňoval podporu práve týmto opatreniam. Ja som to polom spomínal Gyulovi Bárdosovi, počúvaj, ten váš predseda to je najväčší dentista parlamentu. A na to mi Gyula Bárdos so svojím typickým suchým humorom odpovedal: Aký dentista? Veď to je najväčší iredentista! Takže žiadne mostíky si nebudú ľudia plne platiť. To, na čo majú nárok, dostanú, ale odstránenie kazu budú mať bezplatne len vtedy, ak boli v roku 2005 na preventívnej prehliadke. Ak neboli, budú mať symbolickú spoluúčasť na ošetrení kazu.

Moderátorka: Pán minister, preventívne prehliadky evidentne zabrali. Neuvažujete o ich zavedení aj u praktického lekára?

Minister R. Zajac: Od roku 2002 do roku 2005 sme pridali päť alebo šesť preventívnych bezplatných prehliadok. Napríklad u detí cholesterol v 11. až 17. roku, v 40. roku bezplatné vyšetrenie cholesterolu, aby sme zachytili zvýšené hodnoty ako prevenciu pred infarktom. U žien preventívne gynekologické prehliadky, hormonálne vyšetrenie, skríningové vyšetrenie na rakovinu u žien aj u mužov. Cytologické vyšetrenie u žien. To všetko sme dali navyše, lebo hovoríme, že najlacnejšia liečba je prevencia.

Moderátor: A všetky sú bezplatné?

Minister R. Zajac: Áno, tie pridané sú bezplatné. Problémom je dostupnosť.

Moderátor: A prečo vás opozícia tak nemá rada?

Minister R. Zajac: No lebo som dobrý minister, lebo pridávam ľuďom… Nie, to bol len pokus o žart. Pretože; ja nie som ten typ, že budem teraz chodiť s mikrofónom, ako kedysi chodili výkupcovia kožiek a peria, a kričať, že to je zlacnené a máte viac prevencie. Lenže teraz je iný problém, aby preventívnu prehliadku každý lekár aj poskytol a aby ju aj každý občan dostal. A na to smerujú indikátory kvality. Preto by sme nemali vynechať ešte jeden problém: čakanie na mamografiu. To je zločin! Nesmie sa čakať! Máme; dosť prístrojov, dosť lekárov, aj dosť peňazí. Pretože mamografie sú vyšetrovacie metódy. Tie sú vždy plne hradené z verejného zdravotného poistenia. Prosím preto všetky pacientky, aby mi dali vedieť, ak čakajú na mamografiu. Okamžite; tam vyšlem kontrolu, lebo to sa nesmie. Uvidíte to tornádo, ktoré spustím!

(udo)

(Beseda je redakčne spracovaná.)

Zdroj:
Zdravotnícke noviny 1/2006

Leave A Reply

Navigate