Zajac: Koľko bude chýbať, to doplatia poistenci

Do horúceho kresla relácie Na telo STS Markíza si sadol minister zdravotníctva SR Rudolf Zajac.

Váš predchodca povedal, že stolička ministra zdravotníctva je niečo medzi latrínou a elektrickým kreslom. K akému poznaniu ste sa za dva roky dopracovali vy?

– Určite nie k takémuto. Musím povedať, že stolička ministra zdravotníctva je taká istá ako každá iná. A keď robíte s takým tímom ľudí, s akým som ja robil a dúfam, že ešte robiť budem, to znamená mladý, niekedy až príliš dravý, vyvážený rozumom a kvalitou úradníkov, ktorí boli mojím najmilším prekvapením v rezorte, tak stolička ministra zdravotníctva je veľmi, veľmi dobrá.

Taká dobrá, že v nej nielen ďalšie dva roky ostanete, ale možno aj ďalšie štyri?

– Nie. Pred dvoma rokmi ste sa ma pýtali, čo bude, ak reforma neprejde. Ja som vám vtedy povedal, že nie som zrastený istou časťou môjho tela s bavorákom.

Mnohí vás považujú za svojského, miestami až arogantného človeka. Skutočne taký ste, alebo je to len pretvárka, alebo daň, ktorú si sem-tam politika vypýta?

– Ja sa považujem za normálneho, už takého prestarnutého chlapa, ktorý sa snaží ešte niečo urobiť. Neviem, či som arogantný. Samozrejme, v diskusii som zapálený a bojujem za veci, o ktorých som presvedčený, že sú správne.

Povedali ste, že ste Zajac s buldočou povahou. Možno aj v tomto duchu ste demonštratívne nedávno vystúpili z Lekárskej komory. Znamená to, že ste alebo nie ste ešte stále urológom vo svojej ordinácii popri ministerskej práci?

– Som. Samozrejme, doteraz platí povinné členstvo. Moje vystúpenie z komory malo upozorniť na nezmysel povinného členstva.

Po tom, ako reforma prešla, išli ste to náležité osláviť. Pozvali ste celý zdravotnícky výborná husacinu do Slovenského Grobu. Nedošlo k žiadnym opozično-koaličným sporom pri husacine?

– Aj koaličným, myslím, že áno. Bolo to veľmi príjemné posedenie, ktoré ocenili všetci. Myslím si, že tento výbor ešte ukáže svoju silu.

Poďme k vašej, ako hovoríte, päťročnej práci, ktorá vám prešla. Žiadne komplikácie, žiadne zaváhanie nezávislých poslancov. Cítite sa úspešným politikom?

– Tu musím povedať, že človek sám osebe nezmôže nič. Ak by nebola Aliancia nového občana, ktorá mi dala priestor presadzovať túto reformu, tak môžem naďalej iba takpovediac písať do mienkotvorných týždenníkov.

Podarilo sa vám presvedčiť nezávislých poslancov. Opozícia však tvrdí, že boli kúpení.

– Podal som trestné oznámenie práve za tieto výroky. Pretože ľahko je niekomu povedať – si kúpený. Ale nech to preukážu. Ide mi o to, že nikto nemôže takto beztrestne vykladať. Ja som už vtedy povedal, že toto je už najhrubší spôsob, ako pošpi-niť tieto zmeny a túto reformu.

Verejnosti ste odkázali, že môže očakávať výraznejšiu zmenu – zníženie korupcie, milší personál, krajšie nemocnice. A ja sa pýtam, čo za to? Bude treba za to platiť?

– V tejto chvíli je to vybilancované tak, že občania nebudú platiť viacej ako doteraz. My sme len narovnali tie nerovnosti, ktoré boli, že živnostníci platili zo základu 3-tisíc korún mesačne, čo už nie je ani almužna.

Čiže gro ľudí bude stále vidieť len tú dvadsať- a päťdesiatkorunu v ambulancii.

– Áno, to je pravda, ale do budúcna buď dá vláda, a vláda zase len ľuďom berie peniaze cez dane, alebo budeme menej poskytovať. Ja si myslím, že tak zhruba o dva-tri roky bude veľká celospoločenská diskusia, aká miera solidarity v zdravotníctve je primeraná.

Ak by sme skúsili vyčísliť percentuálne, koľko budú ľudia platiť, môže to byť zhruba – hovorí sa 10 percent z celkových 100. Po tom prípadnom spoplatnení, koľko by človek nejakým spôsobom prispieval – 30?

– Toľko, koľko by chýbalo. To znamená, ak by vláda nebola schopná dávať za svojich poistencov, tak budú musieť dať poistenci sami za seba.

Čo je celkom reálne, lebo vláda takmer vždy hovorí, že nemá dosť peňazí.

– Nie. Myslím si, že nie, myslím si, že dnes to kopírujeme zhruba na úrovni 10 percent.

A spýtame sa na korupciu, koľko je v nelegálnych platbách -možno ďalších 10 percent. Som presvedčený, že naši ľudia nebudú platiť viacej, za tejto vlády určite, a ani za budúcich. No, len tá vláda musí vedieť, odkiaľ zoberie na to peniaze.

Ak by sa napríklad do budúcej vlády dostal Róbert Fico, ten už hovorí, že takúto reformu jednoducho zmierne zo stola.

– To, samozrejme, môže zmazať zo stok, nikto mu v tom brániť nebude môcť, ak bude premiérom, o čom v tejto obvili trošku môžeme pochybovať, ale bude musieť platiť za zdravotníctvo. Nie je umenie povedať, že ide o krádež storočia, umenie je povedať, ako to spraví. Smer musí povedať, my dáme všetko bezplatne, tu zoberieme zdroje, toto im zaplatíme a všetci nás budú mať radi.

Viacerí sa pýtajú, keď sa vám darilo znižovať dlh, ä tá reforma je až taká nevyhnutná?

– Je, samozrejme. Pretože 1,6 miliardy bol dlh za prvý polrok. Minulý rok 3,3, do konca roku odhad 2,2. My potrebujeme dve veci: viacej zdrojov a znižovať dlh.

Róbert Fico povedal, že odteraz sa zdravotníctvo bude rozdeľovať na bohatých a chudobných, že zdravie si budú môcť zaplatiť už len bohatí. Čo vy na to?

– Viete, on je zväzák a komunista, a to v ňom ostalo. To znamená, strašiť a rozdeľovať ľudí na bohatých a chudobných. A my sme vytvorili malý a zlepšili univerzálny systém. A dnes umelú obličku musí dostať tak bohatý, ako aj chudobný. Tak prezident republiky, ak by ju potreboval, ako aj posledný Róm v poslednej obci. A to je ročne 800-tísíc korún. To znamená, že ten nezmysel sa už nedá počúvať, nieto ešte komentovať.

To znamená, že akýkoľvek pacient, ak si vyhliadne dobrého lekára, o ktorom bude mať referencie, je jeho?

– Ak má zmluvu s poisťovňou, nepochybne. Ak nemá zmluvu s poisťovňou, lebo môže sa stať, že ním vyhliadnutý lekár nebude zmluvným lekárom mojej poisťovne – a ide o špecialistov, nie o všeobecných – tak poisťovňa mi dnes nič nedá, všetko si hradím sám, aj lieky. My sme v zákone o zdravotnom poistení napísali, že potom má pacient ísť do poisťovne a požiadať o refundáciu nákladov a poisťovňa môže o tom rozhodnúť. Naozaj môže sa stať, že ja pôjdem k špecialistovi, ktorý nebude zmluvným lekárom a mne poisťovňa túto liečbu zaplatí.

Okrem dvoch poisťovní sa z ostatných stali akciovky a budú to súkromné spoločnasti. A súkromná spoločnosť ako taká má záujem o zisk. Kde majú teda ľudia garanciu, že poskytnú pacientom, ako vy hovoríte, krajšie, lepšie nemocnice, musí personál.

– Strašenie ľudí, že ony budú vytvárať zisk, ktorý si budú brať domov a nebudú poskytovať svojim poistencom, čo majú, je asi z takej kategórie, ako keď poisťovňa, ktorá vám poisťuje auto alebo byt proti krádeži, alebo život, by vám vraj nič nedala. Máme tu súťaž, pluralitu poisťovní a pri tých dvoch najväčších, pri Všeobecnej a Spoločnej, bude jediným vlastníkom štát. To znamená, že ten šiat tam tú ingerenciu bude mať. íle tri menšie, ktoré sú už dnes súkromné, budú akciové spoločností s tým, že budeme všetci vedieť, kto je ich majiteľom.

Za rok môže pacient podľa týchto zákonov zmeniť poisťovňu, ale predsa, kde sa môže obrátiť, ak skutočne nebude spokojný?

– Zriaďujeme zo zákona Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a tento úrad bude v prvom rade hájiť záujmy našich občanov, klientov zdravotného systému, pretože to má v náplni prace. To bude ten bič na poisťovne, ale aj bič na nemocnice a na lekárov, aby zdravotnú starostlivosť poskytovali lege aitis, včas, za najlepších podmienok, aby neošvindľovali našich klientov.

Hovoríte, že sa zníži korupcia. Ako?

– Už zavedením 20- a 50-korunáčok sa znížila korupcia. My sme pre poskytovateľov vytvorili priestor legálne prijímať peniaze napríklad cez individuálne poistenie alebo priamo doplatkom k cene, ak taký systém nastane povedzme u nezmluvných lekárov. To znamená, pre nás je dôležité, aby ľudia platili legálne, aby dostávali bločky, a aby vedeli – za to a za to som zaplatil toľko a toľko, mám nárok na to a na to. Ako všade inde.

Poďme k liekom. Už 6-faát v tomto roku ste menili cenu liekov. Prečo?

– Pretože ak mám jeden liek, ktorý stojí 100 korún a občan bude naň doplácať 10 korún, a druhý liek stojí tiež 100 korún a občan takisto dopláca 10 korún, a jedna firma zníži cenu lieku, to znamená z verejného zdravotného poistenia už nemusím platiť 90 korún, ale 70 korún, tak pri tomto lieku znížime aj doplatok občana v tom pomere, to znamená, bude doplácať 7 korún. Ale keď ten druhý ostane na starej cene, tak zrazu tam je pre občana doplatok 30 korún, lebo my už zaplatíme rovnako len 70 korún. My kategorizujeme každé tri mesiace, to znamená, v tejto chvíli ideme do tretej kategorizácie s dvoma malými výnimkami, a to, že v máji v rámci vstupu do Európskej únie sme museli upraviť technickú kategorizáciu, akí. januáru pre vyššiu DPH.

Neobávate sa, že to predpokladané spoplatňovanie diagnóz a služieb, aj keď niekedy o 2-3 roky, potom omy za Beky spôsobia, že Slováci budú chorľavý národ, že nebudú chcieť chodiť k lekárom, lebo tam budú platiť?

– Tieto veci sa majú robiť nariadením vlády. To znamená, vláda ako kolektívny orgán o tom rozhodne, a tá vláda reprezentuje nejaké politické garnitúry. Bude musieť veľmi vážne zvažovať. Zvýšime dane, zvýšime účasť občanov, zvýšime odvody, aby sme mali peniaze na zdravotníctvo? Takže to kolektívne rozhodnutie – bude aj kolektívna zodpovednosť.

Štáte si myslíte, že to bude tak, že po naštartovaní získa reforma, ako to hovoríte, 80-tísfc nepriateľova o štyri roky možno 5 miliónov priateľov?

– To som povedal v tejto relácii presne 2. júla a tých 80-tisíc nepriateľov je už pokojných a teraz si naozaj budeme získavať priateľov. Ako? Tá reforma je pre občana.

Len či s ňou budú všetci spokojní Päť miliónov, to je naozaj takmer celé Slovensko.

– Ja si myslím, že budú, a hlavne vtedy, keď uvidia. Viete, našich občanov nezaujíma rast HDP, to je fajn číslo, ale nezaujíma ich. Ekonomický tiger ich nezaujíma. Občanov zaujíma, aby mali vymaľovanú izbu, usmiatu sestru, aby bol toaletný papier, aby neboli v nemocnici zbytočne 5 dní, keď tam mohli byť 2 dni, aby k nim sestry chodili domov na preväzy a obväzy, a nemuseli oni byť v nemocnici. To ich zaujíma.

Ešte k záchrannej službe, lebo to je naozaj dosť podstatné najmä pre tých, čo ma ju už skúsenosti. Skutočne si myslíte, že sa vám podarí, aby do desiatich minút od nejakého incidentu, kolapsu, havárie, tam lekári dokázali prísť?

– No, budú musieť. Do 15. To nie je otázka dokázania, to je čisté otázka dobrej organizácia zdrojov. Ak zvýšime počet tých operačných bodov na 207 a stále ich upravujeme, dnes ich máme okolo 100…

Od januára by to už malo nabehnúť?

– Áno, začneme, poisťovne to budú musieť začať financovať.

Argumenty R. Zajaca presvedčili 1522, nepresvedčili 1199 televíznych divákov.

(redakčne krátené)

 

Zdroj:
Národná obroda 27. 9. 2004

Leave A Reply

Navigate