Minister R. Zajac: Tvrdím, že zdravotníctvo sa už odrazilo od dna

Poslanec Národnej rady SR M. Urbáni: Nestretol som sa s tým, že by niekto pochválil súčasnú reformu

V relácii SITO (TV Markíza) sa 30. októbra 2003 postavili v diskusnom dueli proti sebe minister zdravotníctva SR MUDr. Rudolf Zajac a poslanec Nrady SR, člen jej zdravotníckeho výboru MUDr. Milan Urbáni, CSc., (HZDS). Úvod talk show, ktorú moderoval redaktor Daniel Krajcer, sa niesol v znamení bilancie prvého roku činnosti nového vedenia ministerstva. Vzápätí diskutéri zamerali pozornosť na aktuálny návrh nového zákona o Liečebnom poriadku, ktorý vychádza z klasifikácie Svetovej zdravotníckej organizácie. Ďalšou zaujímavou témou bola problematika akciovej spoločnosti Veriteľ, ktorá je určená na oddlžovanie rezortu, ale v posledných týždňoch vyvolala búrlivé diskusie v odbornej i v laickej verejnosti. Záver diskusie bol „okorenený“ o ostré vyjadrenia oboch aktérov na adresu protivníka.

MODERÁTOR: Dámy a páni, dobrý večer! Uplynul rok od nástupu novej vlády a nového ministra zdravotníctva. Uplynul rok od začiatku jeho reformy. Uplynul rok a minister zdravotníctva Zajac čelí za svoju reformu čoraz väčšej kritike. Najmä o tom bude dnešné SITO. Keď sme tu naposledy takto traja stáli, bolo to vo februári, lúčili sme sa prísľubom pána Urbániho, že zoženie 20 miliárd pre zdravotníctvo. Už sa vám ich podarilo zohnať?

Poslanec M. URBÁNI: Ja ich mám stále, len pán minister ma o ne nepožiadal…

MODERÁTOR: Tak potom celkom slušne žijete z úrokov.

Poslanec M. URBÁNI: Áno, držím ich na svojom konte.

MODERÁTOR: Tak už vážne. Povedali ste, že ich poskytnete pánu ministrovi, alebo mu ich pomôžete zohnať. No až potom, keď dá štupeľ do lievika, z ktorého v zdravotníctve unikajú peniaze. Je tam už ten štupeľ? Ste ochotný ich poskytnúť?

Poslanec M. URBÁNI: Žiaľbohu, štupeľ tam nie je. Preto ani nie je možné poskytnúť peniaze do takého systému, aký je dnes v zdravotníctve. Keď tam štupeľ bude a pán minister ma o to požiada, veľmi rád budem s ním spolupracovať pre dobro slovenských občanov.

MODERÁTOR: Takže stačí štupeľ, pán Zajac, a problémy zdravotníctva sú čiastočne vyriešené. Asi vám je ľúto, že od pána Urbániho stále nemáte tie peniaze…

Minister R. ZAJAC: Ani nie. Mám radšej istých päť korún, ako 20 „pivných“ miliárd. Priniesol som však pánu Urbánimu požadovaný štupeľ – kompletnú sériu zákonov, ktoré zabezpečujú reformu. Rád mu ich venujem.

MODERÁTOR: Darčekom sa ešte naša relácia nezačala, ale poďme k téme.

Redaktorka: Uplynul rok od nástupu nového ministra zdravotníctva, ktorý sa netajil svojou ambíciou presadiť zásadnú reformu zdravotníctva. Rudolf Zajac a jeho rezort už v rámci reformy urobili viacero krokov. Najväčší rozruch vyvolalo zavádzanie poplatkov za služby v zdravotníctve vo výške 20 a 50 korún. Minister však tvrdí, že týmto opatrením sa podarilo znížiť rast tohtoročného dlhu z 9 na 4 miliardy. V týchto dňoch ministerstvo predložilo návrh nového Liečebného poriadku, ktorý zavádza platby aj za konkrétne výkony. Už prvé ohlasy predpokladajú búrlivé reakcie odbornej, ale najmä laickej verejnosti.

MODERÁTOR: Pán minister, uplynul rok od vášho nástupu do funkcie. Čo sa vám podarilo zrealizovať z vašich ambícií reformovať zdravotníctvo? A čo ste neurobili?

Minister R. ZAJAC: Pomenovali sme veci pravým menom. Povedali sme, že dlh je dlh a že zadlžujeme našu generáciu možno do tretieho kolena. Povedali sme, že zdravotná starostlivosť je jedna vec a služby s ňou spojené sú iná vec. Povedali sme, že potrebujeme základné zmeny. Na ministerstvo som si so sebou priniesol dva zákony a myslel som si, že tie zvyšné štyri už ľahko urobíme. Rok sme tvrdo pracovali a urobili sme šesť prvotriednych zákonov. Dva sú v pripomienkovom konaní, štyri sú kompletne pripravené na prerokovanie vo vláde a v parlamente. Urobili sme tiež zásadnú zmenu myslenia. Mám pocit, že občania pochopili, že ak je niečo bezplatné, neznamená to, že je to zadarmo. Peniaze, ktoré máme, a máme ich, samozrejme, málo, musíme smerovať na tie najdrahšie a najnebezpečnejšie veci. Zriadili sme dva samostatné kardiologické ústavy – v Banskej Bystrici a v Košiciach, čím sme výrazne zvýšili efektivitu kardiologickej činnosti. Aj to je ešte stále málo. Urobili sme základné rozdelenie systému. Povedali sme, kam budú smerovať priority. Pripravili sme legislatívne prostredie. Reštrukturalizovali sme zdravotnícke kapacity v Bratislave. Pohli sme s nadbytočnými kapacitami v Košiciach, aby sme peniaze lepšie využili. Začali sme zvyšovať efektivitu krajských nemocníc, ktoré nám ešte patria. Potrebujeme ešte doriešiť ďalšiu základnú otázku: Akým spôsobom dostať uvoľnených lekárov z nemocníc do ambulantnej starostlivosti?

MODERÁTOR: Pán Urbáni, keď sme sa tu naposledy stretli vo februári tohto roku, boli ste voči pánu Zajacovi relatívne zmierlivý. Dávali ste mu šancu na to, aby dokázal, že jeho reforma má zmysel a je správna. Teraz už hovoríte niečo iné. Že je čas na výmenu šéfa rezortu zdravotníctva. Tvrdíte, že minister Zajac za rok dokázal, že nemá pripravenú žiadnu reformu.

Poslanec M. URBÁNI: V zdravotníckom výbore parlamentu nám na jar tvrdil, že všetkých šesť dôležitých zákonov predloží v júni. Predložil ich teraz. Na otázku, kedy občania pocítia zlepšenie zdravotníckych služieb, odpovedal, že v roku 2003. A kedy pôjde zdravotníctvo po novom? Vraj v januári 2004. Čo priniesol doteraz? Na jar zákon o zdravotnej starostlivosti, ktorý zaviedol poplatky za recept, vyšetrenie u lekára, pobyt na lôžku. Za posledné týždne som ako poslanec navštívil šesť krajov. Nestretol som sa s tým, žeby niekto pochválil pána ministra Zajaca a jeho reformu.

MODERÁTOR: Všetci vieme, že v zdravotníctve je málo peňazí. Je podľa vás možné získať pre rezort viac?

Poslanec M. URBÁNI: Do zdravotníctva idú financie z odvodov. Čiže treba sa na to pozrieť z hľadiska celkovej ekonomiky v štáte. My sme tiež za reformy – ale za také, z ktorých bude profitovať občan.

MODERÁTOR: Čiže problém nie je v tom, že pán Zajac nebol schopný zabezpečiť viac peňazí pre rezort. Hovoríme teraz o tom, ako sa tie peniaze v rezorte využívajú. Pán minister Zajac, problém teda asi nie je v tom, či je možné získať pre rezort viac peňazí z verejných zdrojov.

Minister R. ZAJAC: Aj v tom je problém.

MODERÁTOR: Ako to bude na budúci rok? Bude tých peňazí o čosi viac?

Minister R. ZAJAC: Samozrejme, vláda môže rozdeľovať len taký balík, aký má k dispozícii. A možno to neurobí vždy najlepšie. Skutočne som presvedčený, že v zdravotníctve potrebujeme viac peňazí. Na budúci rok ich budeme mať na každého občana, ktorý je poistencom štátu, o 20 percent viac: namiesto tohtoročných 405 to bude 480 korún. Ďalej chceme stabilizovať systém v liekovej politike, čo sa nám už čiastočne podarilo od septembra tohto roku, keď nám klesli náklady na lieky vďaka toľko kritizovanej novele.

MODERÁTOR: To znamená, že platba dvadsaťkorunáčok v lekárňach priniesla efekt?

Minister R. ZAJAC: Samozrejme. Navyše máme jednoznačné analýzy, že poklesla aj spotreba nemocničnej starostlivosti, čím vzniká ďalší problém – nemocnice začínajú byť prázdne, bez pacientov. Vráťme sa však k peniazom. Tvrdím, že zdravotníctvo sa odrazilo od dna. Začína sa stabilizovať finančný systém, začínajú sa stabilizovať finančné vzťahy. A garantujem, že budúci rok bude zlomový. Pri príprave ďalšieho štátneho rozpočtu bude viacej zdrojov. No pod podmienkou, že zavedieme systém na zvýšenie efektivity rezortu.

MODERÁTOR: Takže sa osvedčilo zavádzanie poplatkov súvisiacich za poskytovanie zdravotníckych služieb?

Minister R. ZAJAC: Dokonca tak, že to začínajú kopírovať Nemci, Poliaci, Česi. Maďari povedali, že do toho teraz politicky nemôžu ísť.

Poslanec M. URBÁNI: Pán minister trošku zavádza. Napríklad, delimitoval 62 nemocníc na vyššie územné celky. Prešiel som 15 nemocníc za posledné tri týždne, každá z nich sa zadlžuje mesačne od 5 do 20 miliónov. Žiadny systémový krok sa nespravil, aby sa kontrolovali toky peňazí v zdravotníckych zariadeniach, nie je informačný systém, neurobili sa zatiaľ ani legislatívne kroky.

MODERÁTOR: Obráťme pozornosť na návrh nového zákona o Liečebnom poriadku. Urobili ste zoznam 3002 diagnóz, aby som bol presný, vyše polovice – 1642 platí a bude platiť v plnom rozsahu poisťovňa…

Minister R. ZAJAC: … budeme platiť my všetci všetkým.

MODERÁTOR: Na ostatné si bude priplácať aj pacient. Tam je rozpätie od 10 do 95 percent. Takže v niektorých prípadoch takmer všetko. Na druhej strane ste povedali, že v podstate 90 percent bude bezplatne. To mi akosi matematicky nevychádza…

Minister R. ZAJAC: Finančne.

MODERÁTOR: Aha, v reálnych číslach. Určite, lebo v kategórii bezplatných sú, samozrejme, tie najdrahšie diagnózy. Takže z tohto hľadiska máte pravdu. Súčasne ste však povedali, že pacienti budú svojím spôsobom platiť menej. Ako ste to mysleli?

Minister R. ZAJAC: Nákladné diagnózy budú úplne bezplatné. Máme veľa výkonov – 33 percent, ktorých celkové náklady sú pod 100 korún. Keď tam dáme doplatok pacienta 30 percent, bude doplácať 30 korún.

MODERÁTOR: V zozname diagnóz sú aj niektoré operačné zákroky, pri ktorých by si mali pacienti hradiť až 95 percent nákladov… Napríklad je tam zlomenina kostrče, krížovej kosti, nezhubný nádor mužských pohlavných orgánov, poruchy činnosti vaječníkov a tak ďalej. Čiže sú tam aj niektoré veci, ktoré sa jednoducho liečia aj operatívnym spôsobom. Koľko by mohla stáť, povedzme, taká zlomenina kostrče alebo krížovej kosti?

Minister R. ZAJAC: Bez toho, že by si vôbec niekto preštudoval ten zákon, už tu hádžeme ceny operácií. Veď tu vôbec nejde o cenu operácie, tá ani v tom návrhu zákona nie je uvedená. Návrh hovorí iba o tom, ako prídem k diagnóze. To znamená, je tam, povedzme, päťpercentný doplatok. Skladá sa z diagnózy a z liečby liekmi, ale tie už kategorizujeme podľa iných parametrov.

MODERÁTOR: Dobre. A čo operácia, trebárs, nezhubného nádoru?

Minister R. ZAJAC: Takisto ide len o spoluúčasť pacienta na vyšetrení.

MODERÁTOR: Čiže liečbu už bude hradiť v plnej miere poisťovňa?

Minister R. ZAJAC: Áno. Treba povedať, že toto je návrh, ktorý vychádza z klasifikácie Svetovej zdravotníckej organizácie. Teraz ho má na tri týždne odborná verejnosť na širokú diskusiu. Potom o ňom budeme diskutovať ešte v parlamente a privítame každý konštruktívny návrh.

Poslanec M. URBÁNI: Chcem sa pána ministra opýtať, kto robil ten zákon? Keď som si ho prečítal, mal som dojem, že ho pripravovali medicínski ignoranti, ktorí jednak nie sú lekári, nevedia, čo to je poskytovanie zdravotnej starostlivosti, nevedia súvis medzi jednotlivými ochoreniami, a, samozrejme, nemajú poňatia o riadení zdravotníctva a jeho financovaní. A čo je ďalšie – sú tam uvedené diagnózy, ale nie sú spomenuté výkony. V návrhu sa uvádza, že poisťovňa bude dohodovať výkony podľa možno nejakej vyhlášky, ktorú vydá ministerstvo zdravotníctva. Čo to bude znamenať v praxi? S jedným poskytovateľom poisťovňa podpíše zmluvu na ten istý výkon za 100 korún, s druhým za 500 korún… Signály z odbornej verejnosti sú také, že je to veľmi problematický zákon a bude sa ťažko realizovať.

Minister R. ZAJAC: Každý môže mať svoj názor. Návrh zákona je v pripomienkovom konaní, ktoré sa skončí asi o dva týždne.

MODERÁTOR: V kategórii 95-percentnej platby zo strany pacienta je napríklad aj chrípka.

Minister R. ZAJAC: Výborne. Pri chrípke sa to ani nezdá, ale stojí pár tisíc korún – v liekoch, v práceneschopnosti, v strate výrobnej schopnosti. Preto budeme veľmi podporovať prevenciu. Povedali sme, že kto sa dá zaočkovať proti chrípke, tomu to zaplatíme…

MODERÁTOR: Čiže očkovanie bude bezplatné?

Minister R. ZAJAC: Áno. A ak ten, kto by sa zaočkoval, by ju predsa dostal, nebude platiť náklady na liečbu. Kto sa však nedá zaočkovať, ten sa bude finančne podieľať na jej liečení. Ak pacientka navštívi raz za rok gynekológa, lebo tak je to správne a vo vyššom veku dokonca častejšie, a podrobí sa preventívnej prehliadke, potom náklady na liečbu, ak by dostala nejakú nepríjemnú chorobu, budú nižšie, ako keď tam nepríde desať rokov.

MODERÁTOR: To je dôležitá informácia. V súvislosti s oddlžovaním zdravotníctva je veľmi aktuálna akciová spoločnosť Veriteľ, ktorá je veľmi kritizovaná. Ste obviňovaný z toho, že informácie o nej sa utajujú. Vy, naopak, tvrdíte, že je to veľmi transparentné a dokonca, že vykrikujú najmä tí, ktorí na pohľadávkach profitovali. Čiže, ako je to?

Minister R. ZAJAC: Prvýkrát používame veľmi vzácne zdroje z privatizácie. Používame ich veľmi, veľmi citlivo a oddlžujeme nimi len tie dlhy, ktoré naozaj reálne existujú. Keby som nebol v takej významnej relácii, použil by som istý expresívny výraz.

MODERÁTOR: Nech sa páči, dovolím vám…

Minister R. ZAJAC: Dobre. Najviac vykrikujú tí, ktorí sa pri oddlžovacích technikách v rokoch 2000, 2001 a 2002 doslova nažrali na úrokoch. A na tých poctivých skoro neostalo. My sme 12 miliárd pustili do systému úplne bláznivým spôsobom a pritom sa nám dlhy zvýšili. Tak toto už matematika naozaj nepripúšťa.

MODERÁTOR: Určite. Keď ste spomenuli, že vykrikujú najmä tí, ktorí sa na tom najviac nabalili, tak nedávno sa pätnásť stavovských organizácií vyjadrilo v tom zmysle, že ide o netransparentný spôsob a nedôveru vzbudzujúci krok…

Minister R. ZAJAC: Každá koruna, ktorú môže Veriteľ použiť, ide len so súhlasom vlády. Navyše z organizácií, ktoré ste spomenuli, sa od tohto konštatovania dištancovala Asociácia nemocníc Slovenska i Asociácia súkromných lekárov SR. Orgány spoločnosti sú dostupné na internete. Je to akciová spoločnosť ako každá iná. Nechcem dosiahnuť nič iné, len aby sme tieto peniaze, určené na oddlženie, použili podľa možnosti čo najefektívnejšie.

MODERÁTOR: Vyčíta sa, prečo sa pohľadávky odkupujú vo výške 80 percent…

Minister R. ZAJAC: Veď to sú tiež svojím spôsobom nezmysly, pretože treba vedieť, ako to beží. Treba povedať, že tam, kde je možnosť a kde je pôvodný dlžník ochotný, zľavuje z ceny pohľadávky – pritom oddlžujeme nemocnice, poisťovne už menej. V súvislosti s lekárnikmi sme sľúbili, že sa budú oddlžovať rýchlo a vo výške 100 percent svojej pohľadávky, nie príslušenstvo, s ktorým sa tu dosť čulo obchodovalo. A ďalej tvrdím, že budeme preferovať východoslovenské lekárne.

MODERÁTOR: Pán Urbáni, vy ste poukázali na to, že vláda tajne rokovala o a. s. Veriteľ. Podľa vás je podozrivé, že finančné toky majú ísť celkom zbytočne cez túto akciovú spoločnosť.

Poslanec M. URBÁNI: V tomto štáte sú legislatívne stanovené normy, určujúce, ako sa majú financovať zdravotnícke služby. Na to sú zdravotné poisťovne. Dnes v zdravotníckom výbore parlamentu pri rokovaní s lekárnickou komorou pán štátny tajomník financií povedal, že v toku zdravotníckych financií je ,,brajgel“. Ja spochybňujem jedno. Že od marca sa o Veriteľovi hovorí, no nevedela o tom ani odborná verejnosť. V júni vznikla nejaká akciová spoločnosť Veriteľ tajným uznesením vlády. Keď to je o verejných financiách, prečo je tajné uznesenie vlády? Kde sa to skončí?

Minister R. ZAJAC: Zdá sa, že v tom brajgli. Nechcem to komentovať. Samozrejme, pán štátny tajomník Podstránsky veľmi presne popísal situáciu, o ktorej som hovoril. Dali sme do zdravotníctva za posledné dva roky 12 miliárd korún, ale nevidieť ich. Skôr naopak.

Poslanec M. URBÁNI: To je to, o čom som hovoril: chýba kontrola peňazí.

Minister R. ZAJAC: Chcem povedať jednu vec. Viete, sú to logické rozpory. Keď dávame peniaze do systému z Veriteľa, je zle, že ich poisťovne nedávajú. Lebo celý čas sme hovorili, že poisťovne neplatia. Teraz, keď tam dávame peniaze, je zle, keď nedávame peniaze, je zle. Nič tam tajné, samozrejme, nebolo. Nechceli sme to zverejňovať z jednoduchého dôvodu, aby sa znova nerozbehli čulé zadlžovania nemocníc. Pretože v tej chvíli, ako sa zistí, že sa ide oddlžovať, veľmi záhadným spôsobom nám začnú narastať obraty nemocníc v nákupoch.

MODERÁTOR: Práve nemocniciam ste dali nariadenie do konca roka znížiť náklady o 10 percent.

Minister R. ZAJAC: Bude to bolestivé a budú musieť nájsť spoločnú reč lekári, sestry, technicko-hospodárski pracovníci. No treba otvorene povedať, že môžeme robiť len to, na čo máme peniaze. Musíme však zvládnuť všetkých akútnych pacientov. Vyhlásim to aj verejne: Keď nemáme dosť peňazí, niektoré výkony sa budú musieť odkladať.

MODERÁTOR: A čo potom prípad v Rooseveltovej nemocnici, kde onkologicky chorého pacienta odmietli liečiť?

Minister R. ZAJAC: Dnes som tam poslal štátny dozor. Ak sa to naozaj stalo, bude veľký problém, podobne, ako to bolo nedávno vo Fakultnej nemocnici v Trnave. Iné je liečba onkologického pacienta, ktorá sa asi nemôže odkladať. Druhá vec je – poviem to odľahčene – operácia kurieho oka, ktorá asi ešte mesiac čakať môže. Treba povedať, že teraz budú vznikať aj čakacie listy, no má ich celá Európa, okrem Nemecka. To však do zdravotníctva dáva dvojnásobok hrubého domáceho produktu v porovnaní s nami. Čakacie listy na plánované výkony sú, žiaľbohu, podmienené tým, že nikto v Európe nemá dostatok zdrojov na zdravotnú starostlivosť, ktorú občania očakávajú. Neodkladné výkony, akútne, život ohrozujúce stavy, drahé, miliónové operácie však musia naši občania dostať bezplatne. A dostanú ich!

MODERÁTOR: V tejto chvíli, páni, začína váš súboj podľa abecedného poradia. Pán Urbáni, nech sa páči.

Poslanec M. URBÁNI: Ďakujem. Pán minister, chcem jedným slovom odpoveď áno alebo nie. Došlo v trnavskej nemocnici pri úmrtí bezdomovca k zanedbaniu alebo spochybneniu lekárskej starostlivosti?

Minister R. ZAJAC: Áno.

Poslanec M. URBÁNI: V slušnom demokratickom štáte je to tak, že ak sa vyskytne takýto prípad, minister zdravotníctva odstúpi. Dokumentoval to, čo som vtedy aj veľmi kvitoval, už len pri podozrení na zanedbanie starostlivosti o pána prezidenta, pán minister Šagát, ktorý odstúpil.

Minister R. ZAJAC: V slušnom demokratickom štáte minister zdravotníctva odstúpi vtedy, keď je z HZDS, lebo to má vo svojom názve demokraciu. V slušnom demokratickom štáte minister zdravotníctva zasiahne takým silným spôsobom, ako môže. A odvolá toho, kto je za to zodpovedný – riaditeľa nemocnice. Pán poslanec, keď hovoríme o slušnom a demokratickom štáte, potom si myslím, že mojím výsostným právom je robiť reformu zdravotníctva a vaším je hovoriť o mojom odstúpení. A uvidíte, akí budeme priatelia ešte také tri-štyri rôčky.

Poslanec M. URBÁNI: Veľmi rád by som uveril tomu, čo hovoríte, len neviem, či vám to uveria aj občania a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti…

Minister R. ZAJAC: Malá poznámka, teraz to bude trošku osobné. Spomínať chorobu prezidenta vo väzbe na Trnavu, na to už nemusíš mať žalúdok, na to už musíš mať plechové pľúca. Ver mi.

Poslanec M. URBÁNI: Nebuď arogantný, dobre? Bol si arogantný už rok, ešte chceš byť ďalšie tri roky?

MODERÁTOR: Nech sa páči, pán minister, máte k dispozícii pána Urbániho.

Minister R. ZAJAC: Prvá otázka. Keby si mi, pán poslanec, vysvetlil, ani nie tak mne ako nám všetkým, ako môžem prísť do Tesca, urobiť nákup za 1200 korún a chcieť zaplatiť iba 600 korún?

Poslanec M. URBÁNI: Pán minister opakuje moju vetu, ktorú už niekoľko rokov na Slovensku hovorím, že treba určiť cenu zdravotníckych výkonov. Ináč nie je možné poskytovať zdravotnícke služby na takej úrovni,aby s nimi boli občania spokojní. Práve to sú moje vety. V zdravotníctve stúpajú náklady tak, ako všade inde…

Minister R. ZAJAC: Na jednoduchú otázku, pán poslanec, som si tu vypočul tirády.

Poslanec M. URBÁNI: Neísť do Tesca.

Minister R. ZAJAC: Dobre. Ešte mám druhú otázku.

Minister R. ZAJAC: Raz príde čas, že aj pán poslanec bude ministrovať, ja mu to žičím. Už som sa ho raz na to spýtal, takže asi je pripravený na túto otázku. Keď budete ministrom a vaše hnutie vás bude podporovať, odstránite poplatky od občanov, spojené s poskytovaním zdravotníckych služieb, ktoré som zaviedol?

Poslanec M. URBÁNI: Povedal som, že ich odstránim. My nevnucujeme spoluúčasť. Keď bude sociálne únosná situácia a ekonomika tohto štátu bude lepšia, ľudia si radi priplatia. Ekonomika štátu je v takom štádiu, že to ľudí úplne sociálne ničí. Takže v tomto je rozdiel medzi nami dvoma v pohľade na vec.

Minister R. ZAJAC: To znamená, že aj vtedy budete chcieť, aby občania doplácali, keď tu bude dobrá ekonomika?

Poslanec M. URBÁNI: Nie, lebo aj zdravotníctvo závisí od toho, aká je ekonomika v štáte. Ekonomika v tomto štáte je veľmi zlá. Nie sú tu rozvojové programy.

MODERÁTOR: Viac hlasov od divákov, dnes večer z Rožňavy, z Nitry, ale aj z Bratislavy, získal Milan Urbáni. Blahoželám.

Beseda je redakčne spracovaná.

Zdroj:
Zdravotnícke noviny 41/2003

Leave A Reply

Navigate