Pacienti budú platiť alebo podplácať

Parlamentné voľby sú za nami a občania si kladú otázku, ako budú politici plniť predvolebné sľuby. Zdravotníctvo sa dokonca stalo vážnou predvolebnou témou, všetky strany tvrdili, že ho treba zmeniť. To môže vyvolať u občanov strach, či bude naďalej zdravotníctvo bezplatné.

Máme dve možnosti. Ponechať zdravotníctvo v takom stave, v akom je doteraz a urobiť iba niekoľko drobných úprav. To však znamená, že naše zdravotníctvo bude naďalej tvoriť dlh, ktorý budú splácať ešte deti našich detí. Lekár bude naďalej postavený pred voľbu, ktorému pacientovi dá liek na liečbu rakoviny a ktorému nie, pretože nie je dosť peňazí na nákup tých najdrahších liekov. Naďalej bude platiť, že infarkt je smrteľné alebo invalidizujúce ochorenie. Naďalej bude pacient podplácať, aby sa mu niekto v nemocnici alebo v ambulancii konečne venoval. A naďalej budú zdravotníci pánmi, ktorí sa tvária, že pacienti sú tu pre nich a nie naopak. To môžeme očakávať od zdravotníctva, ak ho nezmeníme. A to sa nám veru od novembra 1989 nepodarilo.

Iná možnosť je zásadne zmeniť chod a tvár nášho zdravotníctva. Nie je bezplatné, do fondov zdravotných poisťovní platia všetci ekonomicky aktívni občania. Úplne všetci občania, bez rozdielu, platia dane štátu, veď aj keď si kúpite rožok za jednu korunu, 10 halierov inkasuje štát do štátnej pokladnice. Musíme jasne povedať, že prioritou solidárneho balíka, na ktorý prispievajú všetci občania, je financovanie liečby tých ochorení, ktoré si takmer nikto nemôže dovoliť platiť. Kto z nás má peniaze na liečbu rakoviny, na liečbu srdcových chorôb, na transplantácie srdca, pečene alebo obličiek?

Vieme, že zdravotné poisťovne sa musia zmeniť na reálne poisťovne, ktoré nakupujú pre svojich klientov tie najkvalitnejšie služby. Vieme, že máme nadbytok nielen postelí, ale dokonca celých nemocníc aj vysokokvalifikovaných zdravotníkov v nich. Nemocnice si musia začať konkurovať a uchádzať sa o pacientov. Tie, ktoré nebudú dostatočne efektívne, zaniknú. Musíme výrazne zvýšiť konkurenciu lekárov v ambulantnej praxi, aby si pacient mohol reálne a nielen formálne a, navyše, naozaj slobodne vybrať svojho lekára. Musíme dať také postavenie komorám, aké majú v Európe a prestať ich nútiť, aby sa stali iba prostoduchými vyberačmi členského. Chceme, aby sestry samostatne poskytovali služby, budú veľmi dôležité pri ošetrovaní a opatrovaní pacientov. A to všetko pod riadnou kontrolou špecializovaného inštitútu, nie ministerstva, ktoré má úplne iné úlohy.

My sme pripravení na to, aby sme to urobili. A vy, občania?

Rudolf Zajac

Autor je zdravotnícky expert strany ANO a horúci kandidát na ministra

Zdroj:
Pravda 25. 9. 2002

Leave A Reply

Navigate