Moja najmilsia tema

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Moja najmilsia tema

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Autor
    Príspevky
  • #482
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Vcera mi napisal kolega z BB, ze teda to odstatnovanie nemocncic a oddeleni sa uz prejavilo /v kontexte paniky ktora je t.c. v BB/ a Kosice odmietli prijat 9 rocne dievca po obosjtrannej traumatickej amputacii DK atd, no proste horror. Okamzite som vypudil moju insekciu do terenu aby vec preveila. Kolegoci som odpovedal, ze pokila viem v Kosiciach je sukromna iba Saca, vsetko ostatne je az prilis statne. Dnes som obdrzal zavery kontroly. Nemozem ich zverejnit, ale mozem povedat aspon tolko: Excelentny vykon EMS Kezmarok, excelentny vykon ATE Poprad, excelentny vykon FN FDR B. Bystrica. A Kosice: neodmietli, komunikovali s nimi ALE NEMAJU RIADNU DETSKU TRAUMATOLOGIU. Aby boli mohli podat excel. vykon aj oni musi mi riaditel velkej FN a riaditelk DFN pripravit do konca augusta projekt ako zabezpecime pre KE region detsku traumatrologiu v plnom rozsahu.
    Rozhodol som sa teda v tejto teme tu pokracovat a zverejnovat to co robi slovenske zdravotnictvo velkym. A tym ktori boli excelentni- nuz zatial iba DAKUJEM.

    #4724
    OPTIMUS
    Účastník (Participant)

    Len pre upresnenie, jednalo sa o osemročného chlapca, ale to nie je podstatné. Podstatné je, že opäť v praxi dokázali svoju exelentnosť súkromní poskytovatelia ZZS.
    Pevne verím, že tento fakt bude braný do úvahy pri VK, kde nebudú zvýhodňovaní terajší poskytovatelia, ktorým bude stačiť len splniť podmienky, ale víťaziť budú uchádzači najlepšie spĺňajúci podmienky, bez ohľadu na to, či sa jedná o legálny, nelegálny, alebo novozriadený bod.
    Potom budeme môcť slovo exelentný, v súvislosti so ZZS, počuť oveľa častejšie.

    #4725
    Mvol
    Účastník (Participant)

    Ani my nemame riadnu detsku traumatologiu. Excelentny vykon v statnej nemocnici je vysledkom práce multidisciplinarnych centier, timov, ktore zabezpecuju nepretrzitu kvalifikovanu sluzbu a dokazu riesit komplikovane stavy.
    Odstatnovanie oddeleni v nemocnici znamena zasah do organizovanej práce, rozbitie timov, posun mediciny dozadu, rozklad. Prečo?

    Vsetky ekonomicke ukazovatele nemocnice potvrdzuju neekonomicnost rozkladu, napriek tomu sa tvrdi, ze je to ekonomicke. Prečo?

    Dobre zdravotnictvo nie je vecou biznisu, ale dobrej organizacie prace a kvalifikovanych rozhodnuti. U statnych i u privatnych.

    Delenie na statne a nestatne oddelenia pod jednou strechou je zaciatok revnivosti, zavisti, konfliktov. Monoblokova nemocnica ma otvoreny pohyb personalu, pacientov, rodin, to sa neda clenit. Centralizovane operacky JIS, labaky.

    Polozila som otazku vyhodnosti takto rozdelenej nemocnice viacerym členom European association of hospital managers. Odpoveďou bolo počudovanie sa. Vsade nemocnica je celok, ktory niekto vlastni. Nechapu zmysel pocinu. Teraz tu istu otazku chcem polozit clenom Health care financial management association, som zvedava na odpoved.

    Svetovy trend smeruje od rozptylenia ku koncentracii. Prečo my musime ist dozadu?

    To nie je odmietanie privatneho sektoru, nemocnica moze byt privatna. Ako celok. Dobre zorganizovana nemocnica moze byt atraktivna pre investorov.

    Vieme v com su problemy, ale ich nechceme riesit, riesime ich tym, ze rozbijeme to, co funguje. To je ako ked mame triesku v oku a preto amputujeme nohu.

    #4726
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    K Optimusovi: V podani lekara z BB som cital dieta ako dievca. Inak Vas prosim aby ste netlacili nejake zasluhy do vyberovych konani. Kedze Edo Kobac sa zobudl, budem reagovat v SME celkom otvorene. Navyse tato tema je na clanky o dobrom fungovani zdravotnictva, tak Vas prosim svoje bolacky a nazory dajte tam kam patria / tu je najcitanejsia Rokytova tema /.
    Tak isto ku kolegyny, ak je to zena, jej nazor je iste dolezity, budem na neho reagovat v teme MH a BB. Iba nam skuste vysvetlit ako je dolezite, kozne alebo telovychovne pre multidiscipliny. A argumentovat co Vam kto popvedal v Europe, alebo USA. Nuz ja by som potom argumentoval Bulharskom, Rumunskom, alebo ak chcete Madarskom Polskom, Vietnanom a asi 150 krajinami. Ale nie tu, otvorte novu temu a ideme. OK?

    #4727
    Mvol
    Účastník (Participant)

    Kozne-
    95 % koznych ochoreni sa da riesiť ambulantne, privatne atd. 5 % su melanomy, pemfigy, Leyelov sy, kozne formy autoimunnych ochoreni, ťažké toxické nekrotizujúce dermatozy, kontaktne a liekove alergie. V BB kraji existuje jedine 15 postelove kozne, kde sa to sustreduje.
    Lyelov sy je ako tazka popalenina. Pacient je zlezeny z koze, nekrozy sliznic, parenteralna vyziva, neni kde zaviest kaval, plazmaferezy, imunosupresia. Vyskytuje sa na hematke, onkologii, po liekoch , viroze, treba ho zavcasu poznat a intenzivne liecit, ked sa rozvinie, je to uz tazke. Toxicke dermatozy u kritickych, cert vie, ci po liekoch, endotoxinoch pri sepse, vaskulitidach pri zakl. ochoreni, a co s tym. Dekubity su problem vsade, kde su tazki a imobilni pacienti. A problem je, ze sa na ne laduje bar co. U nas za manual osetrovania dekubitov je zodpovedny koziar. Za nim ide plastik. Preco ma BA tak velku statnu koznu kliniku? V BB je 98 % koznych ambulancii privatnych. A FDR ako jedina nemocnica vyssieho typu v kraji ma jedinych 15 lozok kozneho. Nakoniec – privatizacia kozneho neriesi kauzalne problemy nemocnice. Je to iba odputavanie pozornosti. Telovychovne je davno privatne.

    @Rudolf Zajac wrote:

    A argumentovat co Vam kto popvedal v Euroipe, alebo USA. Nuz ja by som potom argumentoval Bulharskom, Rumunskom, alebo ak chcete Madarskom Polskom, Vietnanom a asi 150 krajinami. Ale nie tu, otvorte novu temu a ideme. OK?

    To sa podarilo.
    Ospravedlňujem sa za diskusny prispevok.

    #4728
    Danohor
    Účastník (Participant)

    Madarsko a Polsko su v EU. Ten Vietnam – to neviem, ako je to teraz. Ale pocas vojny mali polne nemocnice. Ako sefka vravi MESH.

    #4729
    Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

    Vrátim sa ešte k prípadu dieťaťa z KK, keďže som bol dlhšie preč. V našich algoritmoch pre závažnú traumu máme významnú stať venovanú správnemu triage pacienta, ošetriť (sub)amputované končatiny dokážu i v PP, ale my sa máme pokúsiť o čo najlepší outcome, zvlášť u dieťaťa – preto sme ho chceli smerovať do Košíc, kde je replantačné centrum (resp. aspoň dúfam že ešte na SNP je, kedysi som tam sám dve replantácie, dokonca jednu priamo z terénu viezol). To, čo sa dialo v KE je na zamyslenie, ostatne, nahrávky komunikácie UPD má. Z mojej osobnej skúsenosti: nikdy sa mi nestalo, aby BB odmietla pacienta. Cez telefón sa pacient odmieta veľmi ľahko, preto mám niekedy chuť nepýtať sa a do KONCOVEJ nemocnice pacienta proste priviezť a oznámiť im to až tesne pred príchodom, fyzicky reálny pacient sa odmieta ťažšie ako virtuálny.

    #4730
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Dva rozne problemy nie je dobre zmiesavat. Prvy: ci odmietlia ci ZS reagovala spravne. odpoved je: neodmietli a ZS reagovala spravne / boli tam okolom toého trochui sumu pri komunikacii pozemna, letecka atd/.
    Druhy: co dokazu momentale KE urobit realne: Tam jue odjakziva diera v oblasti detsklej polyltraumy. teda musime riesit tento defekt – ABY BOLO JASNE TAKYCH DEFEKTOM MA NASE ZDRAVOTNICTVO HABADEJ. 24.8. bude na stole jasny projekt riesenia – riesia dvaja riaditelia Sajty a Marinova. Moja chyba: nevedel som ze ten defekt v KE je. Moja obrana: ani som vediet nemohol, ale to je treti problem a ten sa neda riesit tu.
    Poznamka ku AH: ano ale…

    #4731
    sherpa
    Účastník (Participant)

    pan minister> co znamena poslat vasu inspekciu? ide o Inspekciu ministra alebo ministerstva? resp. vtedy slo.

    otazka na telo> v pripade VF vam nenapadlo ihned ako ste dostali echo {jedno od koho} poslat tam vasu inspekciu? nech preveria co sa stalo atd.
    ake sumy boli pri akcii?

    Tony Hanusin> ako rychlo prisla ATE s helim po ziadosti? ake sumy boli?

    #4732
    Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

    Ak myslíte prípad toho dieťaťa, tak presné časy sa dajú zistiť zo záznamov komunikácie, ale zverejňovať ich i tak vzhľadom na povinnú mlčanlivosť nemôžeme. Avšak môžem povedať, že prišli bezodkladne po výzve. Otázke „aké sumy boli“ nerozumiem.

    #4733
    sherpa
    Účastník (Participant)

    minister Zajac v svojom prispevku spomina nejake sumy, zrejme v komunikacii pozemna a letecka ZS pri danej akcii.
    tak tieto sumy myslim a na tie sa pytam…

    #4734
    resident
    Účastník (Participant)

    šumy-zvuky nie sumy-peniaze

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate