Paradoxy reformy

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 70 )
  • Autor
    Príspevky
  • #464
    Mata Harri
    Účastník (Participant)

    Bol názov témy, s ktorou som vstúpila do diskusného fóra pred 2 rokmi. Teraz som s hrôzou zistila, že som tu nasekala cez 700 príspevkov. Niektoré sú aktuálne i teraz, dokonca s nádychom humoru.

    Napr.:
    Ekonomizáciu nemocnice dosiahneme, keď menej nákladný celok rozštiepime na nákladnejšie zložky.
    Riaditeľ istej pobočky poisťovne mi povedal.: Ja sa teším, keď sa z Rooseveltky nejaké pracovisko oddelí. Z ústredia na také pracovisko prihrajú viac finančných prostriedkov.

    Slovenská medicína za svetom zaostáva cca 20 rokov. Nie v rozsahu uskutočňovaných výkonov, tu sme schopní urobiť všetko to, čo robia inde. Dnes špičkové medicínske programy sú postavené na detailnom spracovaní každého interdisciplinárneho medicínskeho okruhu. Na spoľahlivej synchronizácii práce viacerých tímov v jednotnom celku. ISO 9000 / 2000 je podmienkou. Predstavuje profesionálny manažment tímovej práce, presahujúcej rámec oddelení. Guidelines, manuály, protokoly, medicínsku exaktnosť a disciplínu. Toto na Slovensku chýba. Preto nie sme v Eurotransplante, nevieme sa integrovať do medzinárodných multicentrických štúdií, nemáme koncízne údaje bežných medicínskych štatistík.

    Vo svete nemocnice, ktoré poskytujú špičkovú ZS, sú uniformné celky s integráciou všetkých nosných i supportívnych medicínskych služieb. Delenie odborov a odborností na dôležité a menej dôležité je výplodom pseudoekonomických kalkulácií našich neprofesionálnych expertov. Špičkové programy potrebujú služby tzv. menej dôležitých oddelení, resp i v oblasti menej dôležitých odborov sú špičkové programy.

    Pán minister v diskusnom príspevku o trauma centrách raz poznamenal, že Ba predstava – to sú sólisti, BB predstava – orchester.

    Pri návštevách nemocníc v USA som im závidela detailne spracované manuály, záväzné pre celú nemocnicu. V minulom roku v našej nemocnici sa podarilo vypracovať prvé diely nášho nemocničného manuálu. Kapitoly ATB terapia, zásady prevencie a liečby nosokomiálnych infekcií, klinická výživa, akútny servis bolesti, zásady rehabilitačnej liečby, zásady resuscitácie. Odborné tímy pracujú na ďalších.

    Minulý týždeň sa rozhodlo, že nemocnica má byť rozparcelovaná, tzv. menej potrebné odbory privatizované, delimitované, odčlenené. Tým sa stratí funkčnosť celku, skončia sa interdisciplinárne programy. Rozpadnú sa skúsené tímy, ostane klasická nemocničná starostlivosť postavená na báze odborného oddelenia. V čase, keď nemocnice v BA a KE sa spájajú, aby skoncentrovali ZS. Keď sólisti v Ba budujú orchester, v BB orchester sa musí rozpadnúť.
    Rozdelená nemocnica nebude potrebovať manuály, bola to zbytočná práca.
    Dnes ešte voľný pohyb kolegov podľa potrieb pacientov, bude zajtra už striktne vymedzený hranicou, zvanou money.

    Poznámka pod čiarou.: Všetky fakultné nemocnice majú právo zachovania celku. Okrem Rooseveltovej nemocnice. A dokonca ani to ešte nie je to najhoršie. Ale privatizácia, drobenie pracovísk v monoblokovom usporiadaní nemocnice sa dá prirovnať k situácii, ako keď v panelákovom byte v každej miestnosti býva iná rodina. U našich večných priateľov na východe to bolo bežné. A zdá sa, že ich kultúra života je nám bližšia ako si myslíme, i keď proklamujeme smerovanie do Európy.

    #4333
    rodan
    Účastník (Participant)

    Neviem porovnať kvalitu a odlišnosť jednotlivých projektov na záchranu FDR. Ale ak počujem, že prednosť má projekt, ktorý ju rozatomizuje …… nápadne mi to pripomína osud inej firmy (aj keď nie z rezortu zdravotníctva) zhruba desať rokov dozadu.

    Zmenili organizačnú štruktúru veľkej monolitickej firmy (nazvime ju Matka) na divízie. Matke dali (samozrejme potichu a dočasne) funkciu matky Holdingu. Od Matky sa postupne privatizačnými zmluvami začali odtrhávať jednotlivé divízie. Brali však len to dobré. Dlhy, úvery, nedobytné pohľadávky a iný dubiózny majetok, vrátane beznádejne zastaraných strojov, zostával aj naďalej v Matke. Samozrejme, Matka ako dobrá matka svojim detičkám – divíziam slúžila aj naďalej, často len za ďakujem. A keď Matke zostali posledné dve stratové divízie, padol návrh na konkurz. Matku predali za zlomok jej ceny (veď bola nehorázne zadĺžená a hmotný majetok bol starý a opotrebovaný, skoro ako ľudia v nej). Lenže nový majiteľ (zhodou okolností spolumajiteľ dvoch divízií) ju znovu postavil na nohy. Ale všetci už museli Matke platiť tak ako zákon káže (veď to už nebola pôvodná vlastná Matka, ale nová macocha). A odrazu bola potrebná, pretože bola schopná zabezpečiť spoločné služby, ktoré boli pre jednotlivé divízie v rámci outsorcingu dosť nákladné. A dokázala za primeranú úhradu, ale o dosť lacnejšie (veď už sama bola podnikateľský subjekt) poskytovať aj služby, ktoré si vykonávali jednotlivo, ale opakovane. Teda administratívne náročné činnosti, vrátane ekonomického oddelenia, právnych služieb, hospodárskej správy, zásobovania a pod. Dokonca aj jej stratové divízie sa po skončení konkurzu zrazu stali aj vďaka pomoci súrodencov a zavedeniu manažérskeho účtovníctva a denného sledovania výkonov ziskovými. A Holding (v skutočnosti opäť jeden podik) dnes patrí medzi slušne ziskové firmy.
    Žeby opakovaný scenár? Hmmm. Možno.
    Má to však jeden háčik. V priemysle ľudí, ktorí odídu inam, nahradíte relatívne rýchlo. V medicíne to bude trvať roky.
    Osobne si myslím, že ak má záchranu firmy viesť človek, ktorý ju doterajším vedením, predchádzajúcou atomizáciou a toleranciou k ekonomickému diletantizmu dostal do dnešného marazmu, tak asi predsa len firma pod jeho vedením bude rásť smerom dole. Alebo že by to niekomu náramne vyhovovalo?

    #4334
    sedlicky
    Účastník (Participant)

    Vážený pán minister,

    reforma zdravotníctva je veľmi dôležitý krok a viem, že to nemáte ľahké a to najmä z dovodu slovenského myslenia skostnatenosti. Je veľmi ťažké od niečoho začať a začať zle je ešte horšie ako nezačať vôbec. Iste uznáte, že transformácia primárneho kontaktu a to najmä lekárov pre deti a dorast a pre dospelých sa pomerne ľahko podarila ešte Vašim predchodcom, lebo to nebola reforma ale len prenesenie zodpovednosti na lekárov samých. Je tiež pravdov, že táto časť zdravotníctva je najskostnatenejšia a to z dôvodu, že ste lekárov pokazili kapitáciou. Ani jeden , česť výnimkám nie je v ambulancii dlhšie ako do 11.30, nikto nevie kde je, čo robí. Len dobre naučená sestra uvedie zázračnú formulku, že pán doktor to nemá ľahké lebo musí ísť do poisťovne a do banky. Prvé, čo PLDD a PLD a gyn. Zaujíma, je auto. Síce službné, ale v jeho poňatí jeho vlastné neuvedomujúc si, že je to z kapitácie určenej za služby poskytnuté za liečenie a,že kúpa auta do nákladov je aj pre to, že to vozidlo je vlastne sanitným vozidlom a má ho pán doktor používať na návštevnú a neodkladnú dopravu svojich chlebodárcov ( pacientov ). Keby to vozidlo bolo poriadne označené, bolo by i viac lekárov na očiach kde sa vlastne pohybujú a mohli by vystúpiť z anonymity a získali by sa dalšie ruky tak potrebné k neodkladej primárnej starostlivosti . Vozidlá by mali byť i za cenu že im štát urobí úlavu na daniach vybavené ako sanitné vozidlá na randevouz a nie aby to boli vozidlá pre rodinných príslušníkov. Napr. v MT dve PLDD MUDr. Man…. MUDr. Pan….. ani jedna ani druhá nevlastnia vodičské preukazy a zleazovali za 8 rokov každá po dve vozidlá pre rodinu. Ale to sú prostriedky pre liečebnú starostlivosť a nie pre požitky rodinných príslušníkov pán minister. To isté so služobnými mobilmi, zas rodiny používajú mobily nákladované ambulanciami, tie prostriedky musia zákonite chýbať v systéme zdrav. Starostlivosti a to by mal úrad pre dohľad kontrolovať. Daňový úrad síce skontroluje správnosť započítaných položiek ale nikto sa nezaoberá kde prostriedky kapitácie idú. Ak ozdraviť zdravotníctvo, tak skoncovať s lacnými peniazmi bez práce ako sú kapitačné peniaze a nemôže sa potom stať, že je jedno lekárovi, či si urobí v lete dovolenku pomaly dva mesiace, lebo za všetko aj tak dostane zaplatené i ked neurobí žiadnu prácu. Uvidíte, že zrušením kapitácie, budete mať v ambulancii lekára ešte o 15.30 a bude na priedomí striehnuť na okoloidúcich a bude dbať o ich zdravotný stav a vy takýmto činom vyhráte ! Veľa zdaru do ďalšej transformácie.

    #4335
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    To je vsetko pravda, ale kapitacia je sposob uhrady, ktory si zvolili poistovne, v ziadnom nasom zakone nie je.

    #4336
    sedlicky
    Účastník (Participant)

    =D> Vážený pán minister, som rád, že ste si prečítali príspevok a dakujem taktiež za odpoveď. Ja si osobne myslím, že situácia Vás aj tak donúti túto časť riešiť a prijmete určite opatrenia ktoré zabezpečia pre občanov adekvátnu starostlivosť v primeranom čase a nie ambulancie síce zabezpečené zdr, sestrami ale bez lekárov, ktorý majú úplne iné záujmy ako sedieť v ambulanciách, ked im platia i za to že tam nie sú.

    #4337
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Myslim, ze ani dnes nema nikto zaujem na tom, co pisete. V zivote a aj v ekonomike je podla mna dolezita motivacia. Takze otazka je, kto je motivovany: v nasom pripade dvaja: pacient, aby dostal svoju zdravotnu staroslivost a poistovna, aby ju mu poskytla. V tom je ten problem, ktory maju lekari, ze su pod tlakom dvoch. Na tom netreba nic menit, v tejto chvili je dolezite, zue to co tu bola opdjakziva zamaskovane je teraz jasne a otvorene. Ostatne pride aj bez mojich zasahov.

    #4338
    sedlicky
    Účastník (Participant)

    Máte pravdu pán minister, načo si proti sebe štvať lekársku obec, keď to zdravotní poistenci aj tak sami platia, nech sa búria sami. Ved nakoniec i mne je to v konečnom dôsledku jedno.

    #4339
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Nemyslim. Stvat je jeden extrem, populizmus / za vsetko su vinni lenivi lekari/ je iný extrem. Proste su dobri a zli ludia, sestry, zachranari, lekari, ministri.

    #4340
    emed
    Účastník (Participant)

    @sedlický wrote:

    Vážený pán minister,

    …….. Prvé, čo PLDD a PLD a gyn. Zaujíma, je auto. Síce službné, ale v jeho poňatí jeho vlastné neuvedomujúc si, že je to z kapitácie určenej za služby poskytnuté za liečenie a,že kúpa auta do nákladov je aj pre to, že to vozidlo je vlastne sanitným vozidlom a má ho pán doktor používať na návštevnú a neodkladnú dopravu svojich chlebodárcov ( pacientov ). Keby to vozidlo bolo poriadne označené, bolo by i viac lekárov na očiach kde sa vlastne pohybujú a mohli by vystúpiť z anonymity a získali by sa dalšie ruky tak potrebné k neodkladej primárnej starostlivosti . Vozidlá by mali byť i za cenu že im štát urobí úlavu na daniach vybavené ako sanitné vozidlá na randevouz a nie aby to boli vozidlá pre rodinných príslušníkov. Napr. v MT dve PLDD MUDr. Man…. MUDr. Pan….. ani jedna ani druhá nevlastnia vodičské preukazy a zleazovali za 8 rokov každá po dve vozidlá pre rodinu. Ale to sú prostriedky pre liečebnú starostlivosť a nie pre požitky rodinných príslušníkov pán minister. To isté so služobnými mobilmi, zas rodiny používajú mobily nákladované ambulanciami, tie prostriedky musia zákonite chýbať v systéme zdrav. Starostlivosti a to by mal úrad pre dohľad kontrolovať. Daňový úrad síce skontroluje správnosť započítaných položiek ale nikto sa nezaoberá kde prostriedky kapitácie idú. ……

    Vážený pán Sedlický,
    takže ako som s podtextu pochopil – trápi Vás auto a mobil pani doktorky.
    Nuž takí sme my Slováci – to nič, že mne zdochla koza – hlavné je, že aj susedovi ( rsp. nič nie je horšie- ako úspech suseda).Poradím Vám, prepichnite pani doktorke Man.. gumy — hneď sa vám bude ľahšie spať – alebo jej na opátku – pichnite vidly do …. Odvtedy bude vo Vašej obci všetko v poriadku
    S úctou 😛

    #4341
    bepo
    Účastník (Participant)

    Netreba prepichovať gumy,stačí sa slušne opýtať na Daňovom úrade ako pani MUDr.Man slúži automobil na dosiahnutie,zabezpečenie a udržanie príjmu 😛

    #4342
    Danohor
    Účastník (Participant)

    Zodpovedne prehlasujem, ze auto na prijem je dolezite. Cim sa odveziem do roboty? A ked do roboty nepridem, nebude prijem. Jednoduche. Mobil je tiez dobry. Vzdy ked som na biologickej sieste u nas sa resuscituje, aspon viem a letim. Obcas neviem, čo mat skor v hrsti – mobil ci nohavice….

    #4343
    radovan
    Účastník (Participant)

    Fascinuje ma bezmocnosť slovenského človiečika (mňa nevynímajúc) vo svete podnikavosti a peňazí, na ktorý nebol zvyknutý.

    Už dlho sa trápi nad tým, že všetky tie služobné autá a mobily platí vlastne on – a to dvakrát. Raz v cene tovarov a služieb – a nakoniec ešte raz – vo forme nižšieho výberu daní, keďže tieto nákladové položky aspoň čiastočne znižujú daňový základ. Následne je štát chudobný a nezostáva napr. na školstvo a zdravotníctvo a tak treba doplácať …

    Len mi nie je jasné, keď na týchto princípoch funguje celá spoločnosť, prečo by niekto chcel, aby to práve v zdravotníctve malo byť inak ?

    Alebo je to tým, že iný rezort nemá ani len odvahu urobiť podobnú diskusiu ako ten náš a tak si tu vyplakúvame často svoje boľačky, ktorých príčina je niekde úplne inde ako v zdravotníctve ??

    #4344
    imported_sefka
    Účastník (Participant)

    Mozno aj ine rezorty maju forum a tiez vyplakuvaju, ale maju zrejme este aj nejake vyhody pre seba- spojar zadarmo telefonuje, autobusak sa vozi, zelezniciar chodi za 20 Sk po svete/mozno uz nie, ja to neviem urcite/ vlakom……len my musime este aj tych 20 korun za recept zaplatit, tiez u lekara …atd. Ale to nevadi, ved my budeme robit za akychkolvek podmienok, nie? Tak co by sme si aspon trochu nepoplakali na fore.

    #4345
    bepo
    Účastník (Participant)

    @Danohor wrote:

    Zodpovedne prehlasujem, ze auto na prijem je dolezite. Cim sa odveziem do roboty? A ked do roboty nepridem, nebude prijem. Jednoduche.

    Cesta do práce nie je výdavkom na dosiahnutie príjmu.V slušných firmách dajú zamestnancom auto na cestu do práce ale zamestnanec si plati benzín +pripočítava sa mu 1 % z obstarávacej ceny auta k platu každý mesiac ako nepeňažný príjem-z toho 1 % zaplatí daň z príjmu.Takže u pani MUDr by to hodilo na slušnú pokutu ak tak nespravila.

    #4346
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Su mensie a vacsie hluposti. Tema auta a mobily ako nakladove polozky su tie vacsie. Nuz kolko toho lekar odpise? Ten Mr. Sedlicky to trochu prehnal.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 70 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate