Charta práv lekára

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Charta práv lekára

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Autor
    Príspevky
  • #327
    MUDr. Jan Cernak
    Účastník (Participant)

    Dovolil som si dať dokopy tento materiál, keďže ako lekár cítim v spoločnosti len jednostranné propagovanie práv pacientov. Privítam podnetné pripomienky a návrhy.

    CHARTA PRÁV LEKÁRA

    Cieľ :
    pripomenúť občanovi SR , že v systéme zdravotnej starostlivosti má nielen práva, ale i
    povinnosti a aj lekár je v tomto systéme súčasne človekom, na ktorého sa vzťahujú
    základné ľudské práva a slobody

    Všeobecný úvod:

    Zdravie je jednou z najdôležitejších ľudských hodnôt. Podľa definície WHO je definované ako stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody, nielen neprítomnosťou choroby, alebo postihnutia. Napriek tomu, že každý je zodpovedný za ochranu a podporu svojho zdravia, v systéme zdravotnej starostlivosti zohrávajú pri jej zabezpečovaní kľúčovú úlohu lekári, od ktorých sa vyžaduje práca na vysokej profesionálnej úrovni. Úroveň lekárov vyplýva z mnohoročnej prípravy na lekárske povolanie, ktorá pokračuje celoživotným vzdelávaním. Pri svoje práci musia spĺňať množstvo podmienok a zo zákonov im vyplýva ešte väčšie množstvo povinností. V súlade s dôležitosťou zdravia v ľudskom hodnotovom systéme a preukázateľnou náročnosťou lekárskeho povolania by malo byť i postavenie lekára v slovenskej spoločnosti.
    Každý má mať právo na prístup k takému štandardu zdravotnej starostlivosti, ktorý je v súlade s právnymi predpismi platnými v SR a so súčasným stavom lekárskej vedy. Občania i lekársky stav preto právom očakávajú, že spoločnosť k tomu zabezpečí primerané podmienky. Podmienky práce zdravotníckych pracovníkov a vybavenie zdravotníckych zariadení musia byť adekvátne právu pacienta na zodpovedajúcu kvalitu zdravotnej starostlivosti.
    Návrh charty práv lekára vychádza z medzinárodných dohovorov, napr. Všeobecnej deklarácie ľudských práv, Dohovoru o ochrane ľudských práv a slobôd, Európskej sociálnej charty, Charty práv pacienta a zo zákonov platných v Slovenskej republike

    Článok 1 Ľudské práva a slobody pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti

    1. Každý, aj lekár, má právo, aby sa jeho základné ľudské práva a slobody pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti rešpektovali.
    2. Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa zakazuje akákoľvek diskriminácia z dôvodu rasy, farby pleti, pohlavia, náboženstva, politického alebo iného zmýšľania, národnostného alebo sociálneho pôvodu, majetku, rodu, alebo iného postavenia.

    Článok 2 Všeobecné práva lekárov

    1. Lekár má právo na život, slobodu a osobnú bezpečnosť.
    2. Lekár má právo na dôstojný, etický a humánny prístup od pacientov a ich rodinných príslušníkov.
    3. Lekár má právo na rešpektovanie súkromného a rodinného života.
    4. Lekár obvinený z trestného činu má právo, aby ho považovali za nevinného, kým jeho vina nebola preukázaná zákonným spôsobom.
    5. Lekár nesmie byť vystavený svojvoľným útokom na svoju česť a povesť a má právo na zákonnú ochranu proti takýmto útokom.

    Článok 3 Lekár a zdravotná starostlivosť

    Lekár má právo

    1. požadovať od štátu, aby vytváral podmienky na to, aby mohol poskytovať zdravotnú starostlivosť na odbornej úrovni, plynulo, sústavne a aby táto bola dostupná.
    2. vyžadovať spoluprácu pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti
    3. kontrolovať dodržiavanie liečebného režimu.
    4. určiť, alebo dohodnúť poskytnutie zdravotnej starostlivosti v primeranom čase s výnimkou neodkladnej zdravotnej starostlivosti.
    5. vyžiadať si od pacienta informácie dôležité z hľadiska poskytovania zdravotnej starostlivosti
    6. vyžiadať si od pacienta informácie umožňujúce jeho jednoznačnú identifikáciu
    7. odmietnuť pacienta, ak nie je odborne zameraný na poskytovanie žiadanej zdravotnej starostlivosti, alebo z dôvodu prekročenia únosného pracovného zaťaženia
    8. uskutočniť nevyhnutý a neodkladný výkon aj bez súhlasu pacienta, alebo iných
    kompetentných osôb, alebo orgánov

    Článok 4 Lekár a pracovné podmienky

    1. Lekár má za svoju prácu právo na primeranú odmenu, ktorá zabezpečí jemu a jeho rodine dôstojnú životnú úroveň
    2. Lekár má právo na zvýšenú odmenu za prácu nadčas
    3. Lekár má právo na odpočinok a zotavenie, rozumné vymedzenie pracovného času a pravidelnú dovolenku

    #1808
    Dr. Sorge
    Účastník (Participant)

    Otázkou práv,postavenia lekára v spoločnosti,ochrany jeho osobnosti sa už mnoho diskutovalo, bohužiaľ bez konzekventných záverov.Boli vypracované mnohé charty práv kdekoho a čohokoľvek,ale na lekára si možno dovoľovať prakticky všetko aj ho inzultovať pri výkone povolania/vedeli by rozprávať lekári a sestričky z urgentnej medicíny,pohotovostí atď/ prakticky beztrestne.Bohužiaľ aj samotné ministerstvo zdravotníctva prispelo k negat. postojom spoločnosti k zdravotníkom cez medializované kauzy,akoby zabudlo,že sú tu tísíce obetavých zdravotníckych pracovníkov,ktorí napriek ťažkým pracovným podmienkam/aj pričinením vlády/ vykonávajú svoju prácu na vysokej odbornej a ľudskej úrovni.Každý deň by sa mal minister týmto zdravotníkom poďakovať a nepodieľať sa na ich očierňovaní.Vítam iniciatívu kolegu Černáka a bol by som rád,keby táto diskusia vyústila aj k prijatiu záväzných opatrení

    #1809
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    S totuto chartou sa da suhlasit. Komora by ju mala dopracovat.

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate