Za dobrotu na žobrotu

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Za dobrotu na žobrotu

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Autor
    Príspevky
  • #319
    Harmancek
    Účastník (Participant)

    Dlho som na tomto fóre nediskutoval, ale teraz mi nedá. Práve som v istej TV začul ministra, že sa mení systém poplatkov za dieťa ( bude platiť už od 6 rokov ) a za matku. Matka sprevádzajúca dieťa vraj platiť nebude. Zaujímavé. Otázka znie : chceme, aby choré dieťa malo v nemocnici pri sebe matku, resp. rodiča ? V civilizovanom svete je to bežné a pri povrchnej analýze by sa zdalo, že sme sa k tomuto trendu priblížili. Veď predsa sme to matkám uľahčili, nebudú platiť.
    Nie je to tak. Zákon hovorí, že matka môže byť hospitalizovaná s dieťaťom do 6 rokov, teda aj nemusí. Podľa pediatrov a nielen podľa nich je hospitalizácia matky v drvivej väčšine vhodná a je to vlastne súčasť liečby. Lenže v tomto prípade na to doplatí nemocnica a v ďalšom detské oddelenie. Čím viac matiek hospitalizuje, tým menej peňazí dostane. Takže snaha bude o hospitalizáciu menšieho počtu matiek
    Poisťovňa platí za dieťa – viac, alebo menej, ale niečo predsa áno. Matka platiť nebude. Je to reálne existujúci človek, zaberá reálne lôžko, prádlo, energiu, vodu a samozrejme stravu. Kto to zaplatí ? Odpoveď je jasná – nemocnica, z peňazí, ktoré dostane od poisťovne na dieťa. Už vidím nášho riaditeľa, ako vykrikuje na gremiálke, že jeho matky nezaujímajú, že na tom prerábame. Má pravdu. Za dobrotu na žobrotu.
    Doteraz aspoň niektoré platili 50 SKK. Smiešne, pretože v tom bolo všetko, čo som vymenoval vyššie. Niektoré nemocnice vyberali okrem toho za stravu, čo podľa môjho názoru nebolo v súlade s dikciou zákona. Teraz nič. Matka neplatí.
    Takže : chceme, aby matky boli hospitalizované s deťmi ? Odpoveď : nie, vlastne nechceme. Reálne nechceme. Nemôžeme nútiť nikoho, aby doplácal na svoju prácu.
    1, ak je problém s dlhodobo hospitalizovanými deťmi – napríklad onkologickí pacienti, nech to preplatí poisťovňa. Ak tvrdíme, že je to súčasť liečby a chorým deťom to prospieva. A naozaj to prospieva.
    2, neexistuje žiadny dôvod, aby to v ostatných prípadoch bolo zadarmo. Matka predsa dostáva služby. A zadarmo nie je nič.
    3, Dajme možnosť pripoistiť sa – nech hospitalizáciu matky prepláca komerčná poisťovňa.
    Záver : Ak chceme, aby dieťa bolo hospitalizované s matkou, nemôže to byť zadarmo. Nemocnice sa tomu budú brániť. Je to pre nich čistá strata. Budeme hľadať dôvody, prečo sa to nedá. Niet nijakého dôvodu, aby matka neplatila za služby typu ubytovanie, iné náklady súvisiace s hotelom a stravu. Ak chceme byť humánni a to dúfam chceme, nepresúvajme túto zodpovednosť na nemocnice. Nemajú peniaze na iné veci, hádam nemusím rozvádzať ďalej. Viem, že niekomu sa bude zdať, že som proti hospitalizácii matiek s chorými deťmi, ale nie je to tak. Poznám realitu. Touto zmenou zákona sa dosiahne pravý opak.

    #1559
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Harm,anček, lepšie by bolo 2x merat a raz rezat. Zakony su na internete v kolonke legislativa. Ide o skupiny mozno 100 matiek, ktore budu oslobodene.

    #1560
    Harmancek
    Účastník (Participant)

    Neviem, čo by som mal meniť. 100 matiek hore dole. Aj súčasný stav je podľa mňa nedoriešený. Do jedného roku dieťaťa sú sprevádzajúce matky oslobodené od platby, od 1 – 6 rokov platia 50 SKK / deň. Prádlo ( bielizeň ), energie, voda, strava. Rozdiel dopláca nemocnica. Čím viac prijatých sprevádzajúcich matiek, tým väčšia strata. To asi nie je správne. Jasné, že je pre ňu výhodnejšie matku nehospitalizovať.
    Trošku začarovaný kruh. Matky prirodzene nechcú nechávať deti v nemocnici samotné, ak ju prijmeme, ideme do straty.
    Na tom nie je nič ani dvakrát, ani merané, ani rezané.

    #1561
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Ale no tak. Oslobodene budu matky iba v pripade ak je nutny doprovod a bez neho sa neda dopbre poskytovat ZS.

    #1562
    Harmancek
    Účastník (Participant)

    1, Pán minister, malému dieťaťu sa nedá dosť dobre poskytovať zdravotná starostlivosť bez matky, resp. inej blízkej osoby. Ak tam tá osoba je, je to skoro polovica úspechu. Ak má niekto námietky, stačí si predstaviť vlastné dieťa, alebo vnuka – napr. dvojročného, ktoré by malo ostať v nejakej nemocnici bez sprievodu. Zlá predstava – cudzí ľudia, cudzie prostredie, nepríjemné vyšetrenie, bolestivé zákroky, pichanie . . .
    2, rozhodovať, u ktorého dieťaťa je prítomnosť rodiča nevyhnutná . . . na to radšej nemyslieť ( budú tam aj tí druhí rodičia )
    3, a to najdôležitejšie – nehovorme teraz o oslobodení od poplatkov – aj matka platiaca 50 SKK / deň je pre nemocnicu stratová. A to je problém pre každé detské oddelenie. ( možno je to okrajový problém v celej tej záľahe dôležitejších, ale existuje )
    Záver : chceme malé dieťa liečiť lege artis v prítomnosti rodiča, ale jeho prítomnosť nám spôsobuje stratu. To je moja myšlienka. Teraz bez ohľadu na oslobodenie od poplatkov.

    #1563
    Mata Harri
    Účastník (Participant)

    V Texaských nemocniciach, ktoré som navštívila, bolo zvykom, že u každého pacienta bdel rodinný príslušník. Zadarmo. Sedel vo foteli vedľa postele pacienta. Na noc si šiel ľahnúť do hotela, ktorý bol buď v areáli nemocnice, alebo hneď vedľa. Ak bol hladný, šiel sa najesť do reštaurácie. Samozrejme, že pacientovi pomáhal s jedením, s očistou, dával mu piť, pomáhal pri polohovaní a pod. Ak bolo potrebné, pri posteli sa striedali viacerí nepretržite 24 hodín. Ak s pacientom nebola rodina, tak si zavolal priateľov, známych. Tam akosi bolo hanbou, ak pacient bol sám. Myslím si, že za takýto doprovod sa neplatilo nič. Ale pre istotu sa opýtam….

    #1564
    emed
    Účastník (Participant)

    Veď predsa všetci hovoríte o tom istom. Vzácna zhoda – že hospitalizované dieťa potrebuje pri sebe blízkeho človeka- najlepšie matku. Harmanček len tvrdí, že pri dnešných pravidlách hry je to pre nemocnicu finančne nevýhodné.Ale takýchto anomálií je predsa veľa.Akonáhle ak komplikovaný pacient stojí nemocnicu 200 000 a poisťovňa mu za neho zaplatí nejaký paušál ( napr. 30 000 ) – tak tu niečo nehrá… a ja reformné kroky ozaj chápem ako vylaďovanie vzťahov, aby to tu hralo…
    P.S. Možno príde doba, keď poisťovňa bude odporúčať pre svojich detských poistencov hospitalizáciu v tzv. „Children friendly hospital“ a získať túto visačku kvalitu bude pre terajšie detské nemocnice a oddelenia otázkou prežitia (pacient tým samozrejme získa – a akékoľvek reči o výhodnosti- či nevýhodnosti pobytu matky s dieťaťom skončia- pretože to bude elementárna nutnosť ).

    #1565
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Emed ma pravdu, vyladovanie vztahov nie je nic ine iba nastavnie cien. Znova a znova trebna povedat ze peniaze musia ist za pacientom a nie podla nejakych prospektivnych pausalov. Neviete si predstavit, ako tazko sa tieto hluposti odstranuju. Co sa tyka matiek, tak budu oslobodene len tie, kde su deti socialne odkazane. / pozor nepliest si s pojmom v hmotnej nudzi/ Ostatne budu platit ako doteraz a mozno trochu viac, to bude zavisiet od nemocnice
    Socialne odkazany: je taky , ktory potrebuje asistenciu, napriklad na voziku, s parezou atd. Moze byt dostatocne hmotne zabezpeceny a je pri tom v socialnej nudzi, /napriklad poslanec Peter Bódy/,

    #1566
    Harmancek
    Účastník (Participant)

    V poriadku, chcel som len upozornit na problem, ktory realne existuje. Ak tie platby budu zavisiet od nemocnice, je to na nej, ako si ich nastavi, aby to bolo pre matky este atraktivne a aby nebola v strate kvôli tomu.
    Vyraz oslobodene pre socialne odkazanie by asi nemal znamenat, ze ja niekoho oslobodim ( z roznych dovodov – objektivnych, alebo skor subjektivnych ) a Ty to zaplat. Chcelo by to hned aj mechanizmus, ako sa to bude hradit, lebo nemocnica tu sluzbu poskytne. Kto jej to zaplati : soc. poistovna ? okresny urad ? zdravotna poistovna ?

    #1567
    emed
    Účastník (Participant)

    Vyraz oslobodene pre socialne odkazanie by asi nemal znamenat, ze ja niekoho oslobodim ( z roznych dovodov – objektivnych, alebo skor subjektivnych ) a Ty to zaplat

    Tu trafil Harmanček klinec po hlavičke. Štát sa s obľubou hrá na vyeľkorysého ( viď výnimky z platenia poplatkov pre rôzne skupiny obyvateľstva,… ) a finančnú záťaž rád prenesie na niekoho iného ( prečo má sociálnu odkázanosť financovať zdr. zariadenie..? To by snáď aj bolo na Úst. súd.

    #1568
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Nemocnbica je napojena na verejne zdroje, socialne odkazany potrebuju verejne zdroje, tu nie je problem. Problem je ci miomentalne o tejto teme diskutujeme rovnocenne, teda cio vsetci mame jasnu predstavu o projekte socialnej mediciny. Ved takych prikladov ako uviedol Harmancek je habadej, pozrime sa na domovy dochjdocov a LDCH kde to iste nie je to iste.

    #1569
    rodan
    Účastník (Participant)

    @Rudolf Zajac wrote:

    Nemocnbica je napojena na verejne zdroje, socialne odkazany potrebuju verejne zdroje, tu nie je problem.

    Štát prepláca SAD a železniciam výkony vo verejnom záujme (rozdiel medzi plnou a zľavnencou cenou cestovných lístkov pre ZTP, ZTP-S, dôchodcov….). Viem, býva okolo toho každý rok pri schvaľovaní ŠR veľká ťahanica. Lenže aj pobyt matky na detskom oddelení (resp. rozdiel medzi nákladmi na jej pobyt a prijatými úhradami od nej a prípadne i poisťovne) by mohli, a vlastne mali mať podobný mechanizmus.
    Ta ňe? 🙂

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate