vyváženosť

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Autor
    Príspevky
  • #317
    emed
    Účastník (Participant)

    Reagujem na medializáciu “ neoprávnenosti vyberania poplatkov lekármi „.
    Máte pravdu – pán minister – bolo treba verejne pranierovať praktiky kolegov,ktorí si z poplatkov vytvorili ryžovište… je aj plne pochopiteľné, že z dvojice lekár – pacient — je práve pacient v určitej nevýhode ( menej informácií, zlý zdravotný stav … a preto zákonite väčšia ochrana by mala byť na strane pacienta. =D> Rovnako oceňujem aj chystané zmeny v poplatkoch ( dúfam, že neplatí – ministrestvo mieni – poslanci menia ..). Hoci veľa chaosu v poplatkoch narobili nedokonalé inštrukcie práve MZ…ALE ( jedno veľké ale ) — volám po vyváženosti informácií. Zatial sa v spoločnosti vytvára atmosféra, že lekár je ten najväčší niktoš v republike, ktorý okráda, berie úplatky, necháva pacientky bezdôvodne zomierať etc. Chýba mi tu vyváženosť ( sme rozni – aj gauneri aj poctivci…) – vyváženosť medií , ale aj vašich vyjadrení. Kritika ak je oprávnená tak samozrejme von s ňou, ale aj pozitívne informácie treba medializovať ( zopár námetov : mnohí špecialisti vyšetrujú aj po prečerpaní limitov svojich pacientov zdarma a sú rokojemníkmi systému, … a určie by sa našlo tisíce príkladov na poctivosť práce lekárov …
    Vyváženosť ( aj ja v tomto príspevku som sa o ňu pokúsil : pochvala za chystané úpravy poplatkov a za ochranu práv pacientov, kritika za nevyváženosť a málo kritický pohľad do svojich radov ).

    #1541
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Stretol som sa s tým, a nemyslím si, že je to také ako sa medializuje. V poplatkoch je chaos-myslím tie,ktoré nyvyplývajú zo zákona,teda 20 sk.
    Čo je zlé,ak lekár vyberie poplatok, ktorý mi je známy vopred,trebárs za to, že sa ponáhľam a nechcem čakať?Alebo za vystavenie trebárs žiadosti do kúpeľov, potvrdenie k vydaniu zbrojného preukazu,vodičáku a podobne?Každá praca má byť ohodnotená a zaplatená,to je jedno kým,pacientom či niekym iným….Opäť sa tu robí z toho bulvárna senzácia, a to len preto,že trebárs nikoho „hore“ nenapadlo urobiť v tom poriadok nejakým cenníkom alebo čímsi podobným.Alebo ešte lepšie,nechať to vypracovať stavovskej organizáci či lekárskej asociácii(možno že ich dokonca majú)….A tak sa stane, že ak je potrebné trochu pobúriť ľud,odpútať pozornosť či niečo podobné,vytiahne sa tento problém a medializuje.. 🙂
    A miešať úplatky s poplatkami,z ktorých sa odvádzajú dane je nechutné.

    #1542
    emed
    Účastník (Participant)

    No- tu trochu musím podržať ministra. Som lekár, ale aj pacient a člen rozvetvenej rodiny. A viem , ako tá skrivodlivosť vo vyberaní poplatkov aj mojich blízkych trápi. Darmo som hovoril mame, ža ak jej lekárka ani neodmeria tlak a len medzi dvermi jej sestrička podá recept na chronicky užívaný liek – tak 20 Sk nech neplatí… Niektorí strach pacientov o vzbudenie “ nevôle pána doktora – rebéliou a neplatením “ zneužívali — Pacientov sa treba zastať – ťahajú za kratší koniec . Nič to nemení ale na fakte, že tu bol chaos a niekto aj v dobrej viere si mohol zákon vysvetliť po svojom (dispenzarizácie, ošetrenie v súvislosti s tým istým ochorením , kopu výnimiek… chaos ). Tá brožúrka mal výsť skôr – aj pre lekárov . Ja som len apeloval na vyváženosť ( je síce príjmené sa zviesť na populistickej vlne – útočenia na lekárov ( veď lekári predsa sú tí, ktor í nie sú kladnými hrdinami reformy), ale nie je to poctivé

    P.S: to zakončenie mi nevyšlo (Politik – poctivosť — 😉
    napadla ma paralela : scéna z pekla z Mr. Beana, keď sortíroval ľudí ( vrahovia, násilníci a právnici vystupovať…)

    #1543
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Ja sa neobuvam do ministra,ale svet ani nevnímam čiernobielo.Prezentoval som len svoj názor, lebo mám mnohokrát dojem,že v tejto oblasti je „neporiadok“ účelový a preto sa mi nepáči ak sa účelovo využíva. Nepripadá mi to fér.

    #1544
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Existuje POVINNOST vyberat a potom MOZNOST vyberat. Povinnost je v zakone a ten treba dodrziavat. Tu mame vela problemov, ktore potrebuju riesenie. Prinajmenosm nemoze nikto povedat, ze vyberat nebude, tak isto co vyberie, to musi zahrnut do svojho danoveho prijmu, teda musi vydat potvrdenie atd atd.
    Moznost vyberat: Je takisto v zakone a dolezite je, ze PACIENT MUSI BYT VOPRED A JASNE INFORMOVANY za co plati, preco plati a kolko plati. V tomto pripade este viacej i ked zakon takyto pojem nepozna plati NUTNOST vydavat potvrdenia. To je cele.

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate