Preco aj nelekarnik sefom v lekarni?

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Preco aj nelekarnik sefom v lekarni?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 22 )
  • Autor
    Príspevky
  • #314
    Lucia Sevcekova
    Účastník (Participant)

    Preco aj nelekarnik sefom v lekarni?
    Citala som nazory slovenskych farmaceutov dobreho formatu…a vsetci hovoria NIE….tak preco potom nas pan {ZDRAV}minister hovori ANO ❓ :-k

    #1502
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Sefom lekarne moze byt iba lekarnik. Otazka je,kto je majitelom. A ja hovorim kto kolvek, pretoze to nie je rozhodujuce.

    #1503
    Lucia Sevcekova
    Účastník (Participant)

    ….obavy spominanych ludi vyplyvaju z toho, ze majitel=nelekarnik, by sa otacal len tam „kde je zisk“……..a zevraj takemu majitelovi=lekarnikovi by v tomto VOLNOM otacani „branila“ jeho odbornost…to, co o danych liekoch vie, o ich prinosoch….atd.

    je to vsak otazka pravomoci……kde bude zarucene, ze majitel=nelekarnik bude musiet dostatocne respektovat nazory svojho podriadeneho=lekarnika?…

    a v com je vyhoda majitela=nelekarnika oproti majitelovi=lekarnikovi…..?

    #1504
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Vzdy je nejaky argument. Existuju vsak poctivi a nepoctivi ludia a teda aj lekarnici. Skusenosti su jasne. Preto nie je argument dolezity vlastnictva ale argument poctivosti. A vari aj komora by tu mala viacej konat a hladat a vyradovat nepoctivych.

    #1505
    Lucia Sevcekova
    Účastník (Participant)

    suhlas

    #1506
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    No hura, jedna dusicka je ziskana 😆

    #1507
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Ano,poctiví aj nepoctiví sú lekárnici aj nelekárnici. Ale je rozdiel v tom, že ako majiteľ lekárne lekárnik znášam úplnú zodpovednosť za všetko a nik ma nemože nútiť konať nepoctivo. Je to len moje rozhodnutie. Ako zamestnanec,hoci som aj zodpovedný farmaceut, nie som až taký slobodný v rozhodovaní a vždy existuje možnosť donútiť ma konať v rozpore s dobrými mravmi. A tento rozdiel je podstatný.
    A ešte jeden moment: siete sú nebezpečné (možno to nie je správny výraz) tak ako každý monopol. Je jednoduchšie „ovládať“ tisíc lekární samostatne ako 1 či dve siete,ktoré by ich vlastnili.S tými by ste si neporadili,dosiahli by svoje,či by sa vám to páčilo alebo nie..
    A ku komore len tolko-aké má právomoci,také môžete od nej čakať aj výsledky.

    #1508
    emed
    Účastník (Participant)

    Ako zamestnanec,hoci som aj zodpovedný farmaceut, nie som až taký slobodný v rozhodovaní a vždy existuje možnosť donútiť ma konať v rozpore s dobrými mravmi. A tento rozdiel je podstatný.

    Tomu nerozumiem… Ako ma môže niekto donútiť konať v rozpore s dobrými mravmi? Každý sme slobodná bytosť – aj zodpov . farmaceut. A minimálne má právo na rozhodnutie zmeniť zamestnanie a…
    ( Ale inak chápem.., ak by si chcel oproti otvoriť rovnakú ambulanciu kolega– tiež začnem hľadať argumenty ( že sa tu dvaja neužívime, že … ). A ak budem šéfom komory – tak pretlačím pravidlo, že v okolí 20 km nemôže byť v mojom odbore nik iný.. 😉

    #1509
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Jasne a ja pretlacim pravidlo, ak nie zakon, ze uz nikto nemoze byt ministrom okrem mna 😆
    Ale vazne EMED ma pravdu. Ku komoram – maju priserne kompetencie. V krajinach EU su v 13 z 15. V 10 je povinne clenstvo, ja tomu hovorim ze Nemci vitazia. OK, ale: V OECD a to je 3O krajin vecsina nema komory!!! A tam patri take Japonsko, USA, Kanada, Austria, Singapur, same ekonomicke esa. A lekarne funguju a ludia ziju, vari este lepsie ako tu v Europe. A to plati aj pre lekarov, sestry, laborantov a neviem koho.

    #1510
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Diskusia sa ubera cudnym smerom.Neviem o akych komorach hovorite,ale v lekárnickej o tom kde a ci bude lekaren ziaden sef nerozhoduje. Neviem odkial mate taketo informacie,ale je to blud..
    A ak sme pri nejakej konkurencii ,tak kde je ta konkurencia vacsia-myslim v zdravotnictve-ako v lekárenstve? Jedine u lekárni nie je limitovaný pocet, snad este praktickí lekári sú akou takou výnimkou. U odborných lekárov sa o tom nedá hovoriť ani s oboma prižmurenými očami… [-X tak o čom to hovoríte?
    Pán minister nemá komory v láske,lebo mu ukázali,že sa vedia brániť,t.j. že za volačo stoja, nie preto,že sú brzdou pokroku či ako to nazvať. Svedčí o tom aj nový návrh zákona („liberálne“ napr. určuje členské príspevky čo je nonsens)..Toto len na okraj. Možno som to napísal nezrozumiteľne, ale zopakujem to ešte raz. Ak tu vznikmú siete lekárni pod kuratelou nadnárodných spoločností tak ak budú mať takú moc, že dokážu vymeniť aj ministra, nie len diktovať čo a za koľko sa bude používať…A preto nechápem dôvod,prečo sa snaží tlačiť vývoj tým smerom. Chýba mi tu racionalita.
    A ešte poznámka k EMEDOVI : ešte ste sa ozaj nikdy nestretli s prípadom,že zamestnanec musel urobiť aj to,čo nechcel? Je to skor bežné ako výnimočné. A zmena zamestnania ako alternatíva je hypotetické riešenie.Veľmi hypotetické…

    #1511
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Nechcem v nasej disusii osobne tony, pretoze tie idu vzdy od veci. teraz si trochu osobnz ton neodpustim. 6. juna 2002 som nieco ku komoram napisal napriklad v Narodenj obrode. Ten clanok je na nasej stranke stale dostupny. Dobre si ho precitajte a zistite, ze nie OBRANA PRAV a z toho takzvane strajky, ale boj proti KORPORATIVIZMU je to, co v mojich ociach mierne diskriminuje nase vysoko korporativne komory. A navyse, ten takzvany strajk, to naozaj iba ukazalo, ze lekarnici, na rozdiel od lekarov, ktori zarabaju pomerne malo, ked ide do tuheho, tak bojoju za hranicami dobrych mravov. Nakoniec som verejne povedal, ze mat podiel cca 20% na objeme trhu 22 miliard je dost na to aby lekarnici „zabojovali“. Inou otazkou je ake metódy použili. A mam pocit, že tu to vyrazne prestrelili a este ich za to bude cosi cakat. Do tejto kategorie patri aj sustavne strasenie pacientov, raz nedostupnostou, raz cenami / pozri dnesne clanky SME a Pravda/, raz zahranicnymi spolocnostami /M. Svirloch/. Nuz o to viac argumentov aby sa komory vratili tam kam patria, ku stavovskym organizaciam a nie ku biznis korporaciam. A nic nemenim na svojom nazore ze poctivy je poctivy a gauner je gauner, a je jedno ci je poctivy zamestnanec, alebo vlastnik, tak isto to plati pre gaunera.

    #1512
    emed
    Účastník (Participant)

    Vážený pán Švirloch, ospravedlňujem sa ak sa Vás môj príspevok dotkol ( myslím to úprimne- lebo si cením diskusiu – a ste asi jediný lekárnik medzi diskutérmi – rozširujete môj obzor … ).
    Pýtate sa, či som sa nestretol s tlakom na zamestnanca, aby trebárs porušil zákon. Nuž nestretol- ale nevylučujem, že sa to môže stať. Som hlboko presvedčený, že sme slobodné bytosti – a stále máme na výber. ..
    ( možno som idealista)
    Pár slov ku komorám. Nikdy v živote som sa necítil tak ponížený ako pri “ vybavovačkách s komorou“. Komoru treba – ale inú – už som to písal, že by bolo možno lepšie – ak by na chvíľu zanikla a z jej popola by vyrástlo niečo zmysluplné…( možno sa k tomu vyjadrím v inej rubrike). Problém je v tom, že má tendenciu zneužívať moc ( ako keď sa dieťa dostane k zbrani a začne ňou ohrozovať okolie — tak sa správali naše komory – nevedeli uniesť moc). zoberme si komoru farmaceutov : ako inak nazvať skutočnosť, že odmietali vydať osvedčenie o odbornej a etickej spôsobilosti, keď lekáreň nespĺňala nejaký “ vzdialenstný limit “ ? Nediskutujem teraz o vecnom probléme regulácie ( to je na dlhú diskusiu ) , ale o zneužití moci komorou ( ak som raz eticky čistý a mám odbornosť – tak mi vážená komora osvedčenie vydáť musíš!
    Aby som bol úprimný- rovnako som sa cítil bezmocný aj s “ bojom “ s ministerskými ( lenže tam človek už tak trochu ráta so zneužívaním moci – rovnako ako u poisťovní — lenže u komôr je to iné ( tam sú to kolegovia – a to bolí viac ).

    #1513
    Lucia Sevcekova
    Účastník (Participant)

    ….hmm…..tak, ci onak…..svoju cast pravdy ma ten aj ten….

    majitel nelekarnik – ak chce kvalitu, da si poradit aj od podriadeneho; ak chce len zarobit…najde si milion sposobov ako so systemom vybabrat a dotycnemu podriadenemu farmaceutovi bud zapcha pusu nejakym „sladkym stuplikom“ alebo sa s nim takto hrat nebude a da jasne najavo, ze ak cekne, tak……..
    a teraz prichadza na rad farmaceut, ktory bud v zaujme „aby bol pokoj v dome…prip. sladko v ustach“ sa prestane angazovat……alebo, ak ma chut sa pustit do bitky za pravdu….bude sa stazovat na prislusnom mieste s tym, ze riskuje zamestnanie, cas, nervy….

    takze aj tu plati SLOBODNY VYBER…..aky charakter, taky postoj….

    mozno to znie cisto teoreticky…..ale stalo sa mi, ze mnoho veci, o ktorych som bola takto teoreticky presvedcena mi po uvedeni do praxe VYSLI [a to ma vela ludi upozornovalo na to, ze som naivna]

    !!!ale aj tak by som chcela, aby mi niekto tuna z diskutujucich objasnil, preco je dobre aby napr. nelekvarnik bol majitelom lekvarne!!! ja do toho nevidim a skuor mi priprada prirodzene to, ze by sa do veci farmacie staral jedine farmaceut……vopred dik za reakcie, ktore coskoro ocakavam 😉

    [/quote]

    #1514
    emed
    Účastník (Participant)

    preco je dobre aby napr. nelekvarnik bol majitelom lekvarne!!!

    Majiteľ je ten, kto sa rozhodne , že svoj kapitál ( nie malý ) vrazí do biznisu nazývaného „lekáreň“. Ale keďže nemá dostatočné vzdelanie, a lieky – nie sú sranda ( nehovoriac o rôznych omamných látkach…) – štát sa potrebuje poistiť ( aby zeleninárka nepredávala ľuďom lieky) a tak to vymyslel tak, že káždá lekáreň potrebuje „zodpovedného lekárnika“ – to je ten- čo pôjde do basy, keď to so kšeftovaním s opiátmi praskne…
    A tak to asi má byť.
    Lenže je okolo toho veľa kriku- bohužial falošného. Keďže sa v tomto špecifickom biznise točí pomerne dosť peňazí – objavili sa dravci, ktorí vlastnia siete lekárni- ba dokonco došlo k prepojeniu distrubútor a maiteľ lekární v jednej osobe. Drobní lekárnici sa samozrejme cítia ohrození a tak bojujú ( ide im o existenciu) To je v poriadku. Lenže v tom boji používajú aj nečestné chmaty ( bu- bu- bu a rôzne pseudoargumenty..).
    Je to podobné ako keď na Slovensko vtrhli veľké siete hypermarketov ( aj tu drobní obchodníci zaplakali a bojovali… ale trh je trh ).

    Pozrime sa nato z pohľadu občana:
    hypermarkety priniesli zníženie cien ( konkurencia), vyššiu dostupnosť ( 24 hodín otvorené obchody), vyššiu kultúru predaja
    Získal niečo pacient zo vstupu veľkých lek. sietí na trh?
    pozrime sa- naraz sú lekárne v hypermarektoch, zaviedol sa regálový predaj voľnodostupných praparátov,.. nie je odkázaný v nedeľu doobeda na jednu prismradnutú non stop lekáreň v meste s dlhým radom …)

    Je to možno pre niekoho smutné, ale trh je trh a vývoj vidím nasledovne:
    veľké siete a investori budú o pár rokov dominovať trhu – malé lekárničky budú samozrejme na vidieku a pokiaľ budú držať krok aj v niečo menšej miere v mestách ( musia pochopiť, že pacient ich živí a tak sa začnú k nemu lepšie správať , pochopia, že maximálna cena nemusí znamenať aj ich predajnú cenu, eventuálne zistia, že je pre nich výhodnejšie sa tiež spájať do „sietí“ aby vedeli konkurovať…

    Jedno je ale isté, pacienti, lekári a lekárnici tu budú stále. 😛 😛

    #1515
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Trochu vela na jednu odpoved tak to urobim na dvakrat. Nie som urazlivy clovek,z toho nemajte obavy. Dokazem diskutovat – zmysluplne- s hocikým. 😉 Takze sa vratim k tym komoram. Velmi vela sa narozpravalo aj napisalo o tazkostiach pri ziskavani potvrdenia o moralnej a etickej sposobilosti od komory. Lenze treba sa pozriet na tuto vec nie cez novinove clanky ci soty v televizii. Mozem zodpovedne prehlasit,a viem co pisem lebo som uz niekolko rokov ucastnikom tohto procesu, DRVIVA vacsina pripadov, ktore sa vam dostali do usi bola interpretovana tendencne (jeden medializovany pripad v televizii a myslim v jednom ekonomickom tyzdenniku: potvrdenie pozadoval notoricky opilec!!! a vyrobili z neho ukrivdeneho chudáka…). Nie je problem dokazat opak toho co sa vravi,pise a vysiela. Tieto tvrdenia nesluzia na napravanie krivd, odstranenie nepravosti pachanych na lekarnikoch, ktorím komora bráni otvoriť si vlastné lekárne,čísla bezproblémovo vydaných potvrdení to dosvedčujú, ani v prospech pacienta to nie je (co ma ten z toho ked ma na námestí kam musí ísť 5 km 6 lekární vedľa seba?). Takže :Qui bono? Čo poviete…….

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 22 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate