sefovia a strach alebo tak ako priatelia

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve sefovia a strach alebo tak ako priatelia

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 35 )
  • Autor
    Príspevky
  • #307
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    V teme tak ako priatelia diskusia prisla az po nosokomialne infekcie. Reagujem na psoeldny prispevok Mata Hari, ale uz je to tak dalekop od povodnej temy ze otvaram novu.

    Tu je prepis mojej opdovede MH na citovanu temu:
    No tak uz viem, sefovia su na vine a teda na chybe. To je naozaj fakt, pretoze sme sa ani lkn to nenaucili, ze poukazeme na chyby, lebo sa tych sefov bojime. Pre kazdy pripad, co keby mi robil zle. Tak sme ticho a oni robia zle, ibaze nie mne osobne, ale vsetkym a hlavne pacientom. Ked potom hovorime, ze treba na to poukazat, tak a to sa naozaj stalo v Poprade hovori sa o rektoskopii, nakoniec bolo to v nejakej TV.
    Ale to je ina tema a tak otvaram novu temu: Sefovia a strach, alebo odvaha.
    Ked teda sef nie je schopny pochopit vyznam navrhov, ktore znizuju NI tak ako mozeme cakat, ze budu spravodlivo odmenovat, preto chceme garantovane tabulkove platy, ale tie zase nemoptivuju atd atd.
    Tak ako priatelia?

    #1336
    Mata Harri
    Účastník (Participant)

    @Rudolf Zajac wrote:

    Tak sme ticho
    a oni robia zle, ibaze nie mne osobne, ale vsetkym a hlavne pacientom. Ked teda sef nie je schopny pochopit vyznam navrhov, ktore znizuju NI tak ako mozeme cakat, ze budu spravodlivo odmenovat, preto chceme garantovane tabulkove platy, ale tie zase nemotivuju atd atd.
    Tak ako priatelia?

    Presne popísaný problém. Sme biologicky a mentálne takí istí, ako ľudia všade vo svete. A popísaný problém sa vyskytoval a vyskytuje všade tam, kde nefunguje systém. Mne nikdy nerobilo problém upozorniť na to, čo sa robí zle a pretože viem, že kritizuje sa ľahko, vždy predkladám i návrh na riešenie. Z roka na rok je odozva horšia. Všade je nechuť k systematickej práci, rozhoduje sa od buka do buka. Je to dôsledok tzv. lavínovího efektu. Top management sa dosadzuje po politickej línii a je zázrak ak dosadený jedinec má zmysel pre serióznu prácu. Zvyčajne nemá a vtedy mu prekážajú seriózni spolupracovníci a obklopí sa takými, ktorí mu vyhovujú.
    Rovnako sa obsadzujú nižšie manažérske funkcie a tu už jedinec, skupina, dokonca i väčšina sú bezmocní. Ťažko pochopí nevyhnutnosť poctivej práce ten, kto nevie, čo to znamená, nikdy to neskúsil.

    Vyspelé zdravotníctva potlačili opísané praktiky vypracovaním jasných pravidiel systému v podobe koncepcií, organizačných usmernení, s definovanými štandardnými postupmi a odporúčanými normami, ktoré sa aktualizujú v súlade s novými poznatkami a potrebami.

    Sú potrebné k posudzovaniu kvality a efektivity poskytovania zdravotnej starostlivosti, lege artis a non lege artis výkonov, umožňujú posudzovať kvality managementov i personálu a poskytujú pacientom viac istoty, že sa nestanú obeťou nekompetentného systému.

    #1337
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    V novom zakone o poskytovateloch davame povinnost poskytovtelom zavadzat system kvality. Uverom svetovej banky financujeme projekt systemu kvality. Koordinatorom je Tomas Szalay z feromneho timu. Holandsky grant Matra je venovany kvalite, pokila som dobre informovany riesitelom je okrem inych aj Dr. Stofko, ktory by mal pripravit metody akreditacie pracovisk, (jednak o tom vela hovori, jednak by to mal vediet, ma MBA z Leedsu), takze pridajte sa.

    #1338
    Mata Harri
    Účastník (Participant)

    @Rudolf Zajac wrote:

    V novom zakone o poskytovateloch davame povinnost poskytovtelom zavadzat system kvality. Uverom svetovej banky financujeme projekt systemu kvality. Koordinatorom je Tomas Szalay z feromneho timu. Holandsky grant Matra je venovany kvalite, pokila som dobre informovany riesitelom je okrem inych aj Dr. Stofko, ktory by mal pripravit metody akreditacie pracovisk, (jednak o tom vela hovori, jednak by to mal vediet, ma MBA z Leedsu), takze pridajte sa.

    Chcem sa pridať, ale neviem ako #-o

    #1339
    Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

    Chcel by som k tomu niečo povedať, ale obávam sa, že to budú čítať moji šéfovia.
    Späť k téme. BMO, osobnostná výbava človeka, ktorý má čo povedať obsahuje i schopnosť (odvahu, ak je to nekonformné) povedať to. Naopak to zrejme neplatí – nie každý, kto hovorí, musí hovoriť k veci. V medicíne sa nehrá o guličky, ale o osud pacienta, preto zo zamlčovania problémov by si mali lekári spytovať svedomie minimálne z etického hľadiska.
    Podľa môjho názoru i keď to nemusí platiť absolútne, sú schopní ozvať sa tí, ktorí veria vo vlastnú schopnosť uplatniť sa na trhu práce a teda nie sú vydierateľní výstrahou „Keď sa ti nepáči, môžeš odísť“, a vice versa. (Patetické reči o viere vo víťazstvo pravdy a lásky nad lžou a nenávisťou tu teraz nebudem šíriť)

    Ked potom hovorime, ze treba na to poukazat, tak a to sa naozaj stalo v Poprade hovori sa o rektoskopii, nakoniec bolo to v nejakej TV.

    V Poprade to bolo naopak. Najprv boli rektoskopi, ako reakcia na obavu zo znižovanie platu, potom výzva „Ozvite sa“, ktorá nás povzbudila. Rok sa s rokom stretol a i keď nemám strach zo žiadnej represie, zvyšovať entropiu vesmíru sa dá i zmysluplnejšie.

    #1340
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Obavate sa ci to nebudu citat Vasi sefovia ale sa nebojite represie. Nuz OK. Riesenie Popradu: bola tam hlbkova kontropla, nasli sa veci, za ktore riditel dostal kolko som mu mohol dat. 30.9.2002 popdisal dialyzu, naozaj 9 dni po volbach, zda sa, ze bol pod enormnym tlakom. Ale a to musim podciarknut neporusil zakon, asi bol len viacej po… ako je zdrave. A tak trochu to ukazuje na metody riadenia rezortu. Aky to musel byt strach, ze konal ako konal? Ale aj dobra sprava, nehladate entropiu vesmiru, myslim, ze sa Vase vztahy zlepsili v tom, ze riadietl si zacal uvedomovat ze nie je boh a musi komunikovat, alebo sa mylim? A to keby presiel vetedy ten zakon, tak sme uplne inde a nie su riaditelia tak betonovani verejnou sluzbou ako teraz. Ak prejdu nove zakony, pocitame s akciami pre zmestnancov a s ucastou v dozornej rade. Skuste si top predstavit.

    #1341
    Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

    – Tá prvá veta bol samozrejme pokus o žart. Nabudúce pridám smajlíka.
    – Pri……né menežmnety nemôžu riadiť podnik
    – Mýlite sa
    – Viem si to predstaviť, veď konieckoncov jeden zo záverov stretnutia v PP, na ktorom ste sa zúčastnili bolo i to, že riaditeľ zriadi minimálne poradný orgán, aj sme rozpracovávali možnosť kolektívneho riadenia s dozornou radou. Toľko ešte vydržíme, je len škoda, že čas ubieha a niektoré veci by dali robiť už teraz, ako vidím v hodnotení dohody o hm. zainteresovanosti, niekde sa i robia. Ja netúžim slúžiť vo verejnom záujme, ale hlasujú poslanci v parlamente

    #1342
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Kurnik šopa čo Vám bránilo dávno pradávno nerjaký poradný orgán zriadiť, navyše keď riadietľ o tom vedel! Tak to urobte.

    #1343
    Rybakova
    Účastník (Participant)

    1.Poradiť môžete tomu, kto si chce dať poradiť . Nie tomu, kto Vás ani
    nevypočuje. O tom je to v Poprade.
    2.Stretnutie o odštátnení dialýzyv Poprade nebolo o porušení zákona. O tom, že sa zákon neporušil, nikto nepochyboval.
    Šlo o ekonomickú výhodnosť jej prenájmu pre nemocnicu.Podľa auditu, ktorý dal urobiť riaditeľ, jej prenájom je výhodný na dobu 5 rokov. Zmluva je podpísaná na desať.
    Ale pri stretnutí nešlo len o dialýzu.
    O komunikácii medzi vedením nemocnice a zamestnancami ste sa mohli presvedčiť sám, o kompetencii jednotlivých členov vedenia zodpovedať aj na jednoduché otázky tiež.
    3.Z čoho pramení Vás optimizmus, že sa v Poprade zmenilo niečo k lepšiemu? Opak je totiž pravdou.
    Platí, čo napísala M.H., že každý riaditeľ sa obklopí takými, ktorí mu vyhovujú. Niekedy v prospech, u nás skôr v neprospech celej nemocnice.
    4.Pripájam sa ku gratulácii k Vašim narodeninám .

    #1344
    emed
    Účastník (Participant)

    Oj, ťažká to téma – hoci odpoveď poznáme všetci –vzťahmi medzi podriadenými a šéfmi vládne STRACH – z perzekúcie, strach o prácu, strach o …
    *filozofické zamyslenie:
    medzi zvieratmi je to jasné. „Séfom“ je prirodzený vodca, autorita. Ostatní členovia zvieracej komunity ho rešpektujú ( veď je to v ich záujme). U ľudí je to horšie – akosi proti prírode. A tak sa stáva , že „prirodzený vodca“ je v pozícii podriadeného ( neskutočný stres robiť pod neschopným človekom), a pre „slabého šéfa“ je to tiež stres – pretože podvedome cíti, že podriadený ho prevyšuje – a teda aj perspektívne ohrozuje a teda sa ho snaží eliminovať. ( veď to poznáme niet nič horšieho ako keď niekto vytŕča z radu..) (chvalapánubohu, dnes už môže človek opustiť „degenerované stádo“ a začať napr. podnikať a netrpieť pod slabochom…)
    *
    no a poďme do slovenského zdravotníctva. Nemám štatistiky, ale som presvedčený, že väčšina „štátnych „ riaditeľov a iných nižšie postavených šéfov sa k postom prepracovali cez aparáty polit strán , rsp. cez dobré kontakty s vplyvnými ľuďmi… a držia sa zubami nechtami týchto postov (platy síce nie až také hviezdne, ale „bokovky“ zaručené, a pozícia sily a vplyvu tiež nie je na zahodenie). V ich prvoradom záujme nie je prosperita a jasné vzťahy ( v mútnych vodách sa neloví až tak zle ..), ale ich krédom je „ vydržať“ – ministri sa menia, riaditelia ostávajú… Takže akákoľvek kritika a rozruch ( čo ako malý ) – ich vlastne ohrozujú, nie sú žiadúce.A
    a tak sa porušujú predpisy , zamestanci sa držia v „šachu“, akákolvek kritika sa berie až príliš osobne, no a aj schopnejší zamestnanci časom rezignujú a nemajú chuť na niečo poukazovať ….
    *
    popol na moju hlavu.
    Doteraz sa hambím sám za seba (ozaj)- roky som nenašiel odvahu ísť za riaditeľom a povedať mu, že je ponižujúce a protiprávne, ak v nočnej službe – majú zamestnanci platenú vždy povinnú „O % vyťaženosť“ ( vrátane JIS a náročnej príjm . ambulancie , kde bezohľadu nato, koľko náročných hodín v noci lekár odpracoval – mal príkaz nevykázať si výkon , ale celá služba sa brala len „ čakanie na prácu „ – a bola honorovaná almužnou..). Je to smiešne, ako chceme od zamestnancov, by poukazovali na problémy a hľadali ich riešenia – keď sa títo nevedia postaviť ani za svoje ústavné právo ( právo na odmenu za vykonanú prácu ). Prečo to riaditelia robia? ( no aby boli dobrí a šetrili – veď to zhora tak chcú – a je jednoduchšie okradnúť bojazlivých zamestnancov, ako hľadať poctivé systémové riešenia na šetrenie …) Proste STRACH .
    *
    riešenie . Manažérske posty v zdravotníctve majú vykonávať manažeri s veľkým M ( profíci, ktorí prácu berú ako výzvu, ktorých majitelia (súkromní, štát ) nasadia do postov , aby to tam kočírovali k spokojnosti všetkých ( samozrejme so ziskom ). A keď si urobia svoju prácu, neberú ako prehru , že sa presunú inde, aby zase ukázali, že svoje manažérske platy majú za schopnosti , ktoré zase preukážu na imom mieste … Títo budú brať konštr . kritiku ako „brainstorming“ a cestu k prosperite — ( uf.. dosť bolo fantázie…. – vráťme sa k slov . realite – kde rôzni krajskí polit. šéfovia – rôznych strán -telefonátmi “ usmerňujú“ riaditeľov , a tí sa radi nechajú usmerňovať, pretože sami sú tej istej politickej liahne,ktorej vďačia za válovček… etc

    No idem „plesať“ a tak končím s pesimizmom a želám vám všetkým- aj sebe – dobrú náladu

    #1345
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Od alfa zvera po sefov. 😛 OK je to tak.
    Ked som chcel likvidovat tarifne mzdy a sucasne dat manazerskle zmluvy…. atd atd. Nevadi, pmaly dozrejeme aj na taketo riesenie. a TESIM SA vASEMU NAZORU.

    #1346
    Mata Harri
    Účastník (Participant)

    @Rudolf Zajac wrote:

    Od alfa zvera po sefov. 😛 OK je to tak.
    Ked som chcel likvidovat tarifne mzdy a sucasne dat manazerskle zmluvy…. atd atd. Nevadi, pmaly dozrejeme aj na taketo riesenie. a TESIM SA vASEMU NAZORU.

    Až budú v nemocniciach dobrí manažéri, tak Vás nebudú zaujímať tarifné platy. I dnešná platovka umožňuje dať dobrý plat dobrému pracovníkovi. Dobrý manažér nebude mať problém s dnešnou platovkou, pretože horších zamestnancov si nebude držať. On bude veľmi dobre vedieť, že jeden horší, resp. nekompetentný, nespoľahlivý člen pracovného tímu zlikviduje úsilie všetkých ostatných. Ale… kde vezmete manažérov? Aké sú kritéria výberu? Profesionálnych manažérov naše zdravotníctvo nemá a dlho mať nebude. Väčšina riaditeľov nemocníc je z radov zamestnancov. Pozitívum a súčasne negatívum je skutočnosť, že riaditeľ a jeho podriadení sa vzájomne dlhodobo dobre poznajú.

    Môže byť dobrým riaditeľom jedinec bez morálneho kreditu, alebo jedinec, ktorý až do funkcie všetky organizačné, či tvorivé aktivity zamestnancov ignoroval, blokoval?

    #1347
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Mam zaujimave skusenosti s takzvanymi novymi riaditelmi. Nic tak nepokazilo tych starych ako programovana nezodpovednost v ktorej zili.
    Postupne dochadza k obmene a myslim, ze tzi novi su o poztnanie lepsii, aspon zatial.

    #1348
    Mata Harri
    Účastník (Participant)

    @Rudolf Zajac wrote:

    Tu je prepis mojej opdovede MH na citovanu temu:
    No tak uz viem, sefovia su na vine a teda na chybe. To je naozaj fakt, pretoze sme sa ani lkn to nenaucili, ze poukazeme na chyby, lebo sa tych sefov bojime. Pre kazdy pripad, co keby mi robil zle. Tak sme ticho a oni robia zle, ibaze nie mne osobne, ale vsetkym a hlavne pacientom. Ked potom hovorime, ze treba na to poukazat, tak a to sa naozaj stalo v Poprade hovori sa o rektoskopii, nakoniec bolo to v nejakej TV.
    Ale to je ina tema a tak otvaram novu temu: Sefovia a strach, alebo odvaha.
    Ked teda sef nie je schopny pochopit vyznam navrhov, ktore znizuju NI tak ako mozeme cakat, ze budu spravodlivo odmenovat, preto chceme garantovane tabulkove platy, ale tie zase nemoptivuju atd atd.
    Tak ako priatelia?

    Hrabem sa trocha v minulosti a zaujal ma tento príspevok, doplním ho o ďalšie možnosti: Strach má ten, kto žije z práce a mu na nej záleží, nebojí sa šéf, ktorý má dobré zázemie a vtedy môže robiť, čo chce. Tak sme ticho a oni robia zle.
    Odvaha je sebazničujúca, je to dobrovoľné zbavenie sa účasti na dianí a uvoľnenie cesty šéfovi, aby mohol robiť, čo chce. To nie je vec naučenia, ale absencie odvahy to vidieť a riešiť.

    #1349
    emed
    Účastník (Participant)

    Milá MH. Pekne ste to napísali. Asi vás trápi, keď vidíte svoju bezmocnosť – ako sa pred očami rúca niečo na čom vám záleží…Strach a pud sebazáchovy na strane jednej – pocit zodpovednosti a viera v spravodlivosť na strane druhej…
    Peknú nedeľu

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 35 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate