Nova kategorizacia a informacie obcanom

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Nova kategorizacia a informacie obcanom

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 29 )
  • Autor
    Príspevky
  • #296
    Martin
    Účastník (Participant)

    Dobry den, chcel by som sa opytat ako bezny obcan, kde by som sa mohol dozvediet o nahradach drahych liekov generikami, na ktore sa doplaca menej. Predpokladam ze mi to moze povedat moj lekar, ale co takto nejaka kontrola, aby som aj sam vedel ci ten lekar nehra trochu na svoju stranu, ci ma moznost dat mi lacnejsi liek a pripadne ake to ma nevyhody voci povodnemu lieku drahsiemu. A tiez ci ich dostanem v lekarni (po upokojeni sucasnej situacie) alebo budem musiet precestovat pol Slovenska. Napriklad ja ako alergik som doteraz doplacal cca 100 Sk mesacne (flixonase, claritine), ak by mi zostali rovnake lieky, platil by som odteraz okolo 500 Sk, co je dost podstatny narast. Alergia je dlhodoba choroba a asi budem na nu lieky kupovat cely zivot. Dakujem

    #1195
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Odpoved je strucna a jasna: Toto je jedna zo zakonom stanovenych povinnosti lekara. Takze v prvom rtade Vas osetrujuci lekar. OPkrem toho, tak ako to zacina vo svete, aj my sme zapracovali do nasej poslednej novely 140 povinnost lekarnika vydat resp. ponuknut najlacbnejsii liek ak existuje / tzeda ak je na Slovesnku registrovane generikum/. O tom aj aj teraz diuskusia na nasom fore pod nazvom genericka substitucia.
    Pekny rok 2004

    #1196
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Informácia o cene lieku, ktorú má poskytnúť lekár, sa stala ako tak zmysluplnou až od poslednej kategorizácie.Dovtedy to boli len písmená na papieri.Síce dobre myslené ale nedomyslené z jednoduchého dôvodu: neboli stanovené pevné ceny liekov.Tie sa mohli líšiť,a aj sa líšili a to z viacerých dôvodov.Ako jeden spomeniem len ten,že cena sa počítala z nákupnej alebo výrobnej ceny lieku,a tá nákupná sa mohla líšiť. Je to trochu zložitejšie vysvetľovanie,ale že tomu celkom nerozumel ani minister zdravotníctva som sa presvedčil na vlastné uši a oči…

    #1197
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Len tak na odlahcienie, musite byt presvedceny ze co vidite a pocujete na vlastne oci a usi je to vidite a pocujete. To je stary Decartes. Ale inak vsetko dobre.

    #1198
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Viem,ze na to bolo tazke odpovedat, ale ani som to vlastne nechcel a necakal.Bolo to len na vase zamyslenie nad tym co niekedy poviete…Nepatri to tu na diskusiu.Pekny den.

    #1199
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    1.- februara vyjde nova kategorizacia, niekolko liečiv. Su tam tie, ktore sme mohli ako nove zaradit a su tam tie, ktore zlacneli.
    Tie nove nastavuju ceny a tie ktore zlacneli su vysledkom kombinacie regulacie statom / kategorizacia/ a trhu – cenova konklurencia.
    Pripravuje sa dalsia skupina zlacnenych na marec, kedze kazdy ma pravo sa odvolat tak to chvilu trva. Efekt len tohto februrara by mal byt dole 250 milionov rocne pri rovnakych liekoch – generikach. Uvidime ako budu reagovat lekari pri predpisovani, dali sme upozornenie spolocnostiam a asi ak nam to noviny neuverejnia cez TASR tak dame inzeraty, kde ich upozornime. ALE LEKASI PISU LIEKY NIE MINISTER

    #1200
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Hmmm,aj teraz je pomerne dost velky cenovy rozdiel-v doplatkoch- a nezbadal som nejaky vyrazny posun k lacnejsim.Stale plati to co tvrdim uz davno,ze pokial bude o konkretnom pripravku rozhodovat lekar, vzdy bude ovplyvnitelny:bude pisat najma to z coho ma osoh,vedlajsi prijem, a nadalej bude mozne preskripciu indukovat.Nepomozu ani inzeraty ani upozornenie cez TASR.A to nehovorim,ze je to moznost ako poskodit pacienta…Ale to sa uz opakujem

    #1201
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Naozaj, musia pacienti „tlacit“ na lekarov. Nic ine sa neda realne robit.
    Ked to ide vo svete aj v Európe, preco nie u nás. To príde aj ked sa to zda vsetkym ze to ide pomaly.

    #1202
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    tak toto mi znie ako vyhovorka. Pacient nemoze tlacit na lekara,lebo nema ani bazalne informacie o moznej liecbe svojho problemu. Je takmer ako slepec so svojim vodiacim psom,musi sa nanho spolahnut. Ale vy mozte urobit to,ze zabranite moznosti aby bol na to odkazany a mal moznost vyberu. Urobite dobre pacientovi,-zvysi sa jeho zodpovednost za seba,a pripadne ak bude chciet tak sa znizia jeho naklady na lieky-a myslim ze aj lekárovi lebo ho odbremenite od vysvetlovania kolko a za co bude jeho klient doplacat.Bude sa venovat len tomu, comu rozumie a za co je plateny..Ale na rovinu: ako to vlastne bude s generickou substituciou, pan minister?Bude to ozajstný prevrat, alebo len akási kamufláž?

    #1203
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Zvlastna otazka, najme co sa tyka kamuflaze.
    Slepeckz pes tiey nespadol y neba mudrz, musite ho vzchovat, inak povedane tlacit na neho abz nieco, co potrebnujeme robil. Tak isto musia pacienti ziadat od lekarov lacne lieky, nikto iny to nespravi.
    Rozvedte blizsie co cakate od slova kamuflaz a hlavne kto kamufluje, alebo chce kamuflovat a preto, co tym dosiahne. Celkom ma to zaujima.

    #1204
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Je to úplne jednoduché. Ak má byť generická substitúcia ozajstnou, tak MUSÍ dať možnosť pacientovi aby sa sám rozhodol, aký liek – stále hovorím o generikách a origináloch – chce užívať.Od najlacnejšieho po najdrahší. Ak sa určia presné ale jednoduché podmienky (rovnaká úhrada ddd je jednou z nich) každý, okrem tých čo profitujú na súčasnom systéme, bude spokojný. A bude to skutočne trhové a určite lacnejšie ako teraz. Dalšou podmienkou je odstránenie fixných doplatkov,stačí úhrada poisťovne (aj ked na prechodnú dobu by som to uznal). Všetky obmedzujúce a „regulujúce“ podmienky takúto spravodlivú a súťaživú generickú substitúciu potrú, urobia ju výhodnou pre nejakú loby a toto nazvem kamuflážou-generickou substitúciou len pomenovaním,nie obsahom.

    #1205
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Pisem o tom inde, ze pacietn musi mat moznost rozhodnut sa, ale iba takz pacient ktore lekar alebo lekarnik INFORMUJE. Tu je podstata poskytovania, pacientovi posdytujeme svoj rozum. Bez téoho nema sancu. Iba ak by vyberal lieky podla farby. 😆

    #1206
    Mata Harri
    Účastník (Participant)

    Dovolím si vstúpiť do polemiky.
    Pac. môže pri preskribcii liekov povedať lekárovi, aby mu napísal lieky najlacnejšie. A v lekárni sa opýtať, či existujú i lacnejšie prípravky, ako má napísané.

    #1207
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Teraz je situácia kompikovaná. lekari pisu nadalej a pacienti platia viacej a viacej. Ten priklad so Zofranom bol jasny, v 4 aj 8 mg existuje iny
    / ondosetron je molekula/ bezplatny. Ak lekar pise tvrdohlavo Zofranom pacienta toto stoji 6 stoviek a fasuje minister.

    #1208
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Pacient sa moze pytat aj teraz, v tom mame jasno.Druhy krok je uz problematickejsi, lebo mnoho lekarov (stretavam sa s tym denno denne) ho jednoducho informaovat nevie, a nakoniec povedzme si pravdu, tato ich povinnost je „umelo“ vytvorena a nema logiku, lebo to ani vediet nestihaju…takze myslim,ze lakaren je tym miestom,kde sa toto vsetko moze vyriesit k plnej spokojnosti a velmi rychlo.
    A este k tej informovanosti: nerobme z pacienta nejakeho nevedomeho cloveka, vacsina ich je celkom dobre zorientovana a zalezi uz len na tom, komu daju svoju doveru- v tomto ide o konkurenciu medzi lekarnami a nie v nejakych podivnych zvratenostiach,ktore sa kade tade prezentuju.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 29 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate