Nelekár – riaditeľ zdravotníckeho zariadenia ?

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Nelekár – riaditeľ zdravotníckeho zariadenia ?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
    Príspevky
  • #283
    MR
    Účastník (Participant)

    Co takto experiment ojedinely v slovenskom zdravotnictve …
    Existuje v SR taketo cosi ?
    riaditel – ekonom – nelekar?
    Co poviete na toto:

    Riaditel – Ekonom/pravnik s praxou napr. v zdravotnictve
    namestnik LPS – lekar s manazerskymi schopnostami a skusenostami
    namestnik pre hosp. tech. cinnosti – ekonom

    Konecne uz raz pochopme ze z lekara NIKDY nebude ekonom ani pravnik .. moze absolvovat kurzy MBA, MPH … ostane lekarom aj tak.

    Aby z ciernej diery slovenskeho zdravotnictva sa stalo cosi co je spickove a prosperujuce potrebujete na to spickovych ekonomov a pravnikov a nie internistov ci dokonca chirurgov.
    Ak chcete v prosperujucich nemocniciach mat spickove vykony a dobru povest investujete do odbornikov – lekarov.

    Osobne sa poznam s viacerymi „manazermi slovenskeho zdravotnictva“ a musim priznat, ze (samozrejme cest vynimkam) je to bieda .
    Samozvanci co vcera hlasovali na stranickych schodzach a dnes sa tvaria ako spickovi manazeri, pritom absolutne nepaju potuchy co to manazment znamena.
    Na zapad od nas by po nich ani pes nestekol a nemali by sancu riadit nemocnice.

    Vazeni diskutujuci – co vy na to ? Samozrejme bavme sa o statnom zdravotnictve .

    #1070
    imported_TuKE
    Účastník (Participant)

    súhlas 8)

    #1071
    MR
    Účastník (Participant)

    no a co pan minister – lekar na to .. ???

    #1072
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Jednoznacne lekari, ktori nemnaju ekonomicke skusenosti tam nemaju co robit. V BB VBÚC vypislai konlkurzy na riaditzelov – úpovoinna 10 rocnma prax v nemocncici – aj ked mozeme byt nelekar. Kto prezil poslednych 10 rokov v nemocncici je preakticky nepouzitelny. Na SUSCHSE vyhrala nelekar, na HaGOCH MA NELEKAR VELKU SANCU, ZIAL TI NELEKARI CO SA TAM, HLASILI BOLI NAOZAJ SLABI, vynykajuce vysledky ma lekar v Ruzinove, dobre sa chyta lekar na Kramaroch, takze anoi nie tak lôekar nelekar, 10O rocna alebo nukova prax ako dart mopznost vsetkym a vybrat najlepsieho. Najviac ma zaujal fakt, ye púrave moji dvaja z mninistertstva hodnoptia roznym spôosobom, tzo púreto ze su voiazany iba svojim nazorom a nie nejakou ministerskou direktivou. A zatial vyberali dobre ( Diamant, SUSCHS, Kosice, Ruzinov, Marina atd)

    #1073
    MUDr.Pavol LICHANEC
    Účastník (Participant)

    Mlátite slamu kolegovia. Je to odvaha, hodnotiť kvalitu menežovania na základe kritéria lekár, nelekár.
    Nie je to len môj názor, že lekár patrí k intelektuálnej špičke národa, zvládnuť iné ako zdravotnícke úkony teda nie je problém. Podľa mňa je problém v tom, že v tejto krajine sa v priebehu jedného účtovného roka aj niekoľkokrát menia zákony a pravidlá hry.
    Aj tomu tzv. rodenému manažérovi sa nemôže dariť, keď musí fungovať v legislatívnom prostredí tvorenom amatérmi.

    #1074
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Nerad sa pusťam do ostrejšej diskusie, ale teraz naozaj neviem kto mlati prazdnu slamu. Za 12 rokov mi prešlo doslova a do pismena niekolko miliard SK a moc by mi moja prislusnost k vykvetu naroda nepomohla, keby som nebol svatil aspon tie zakladne ekonomicke pravidla, ktore castokrat vykvet naroda nie len ze nepozna, ale ani poznat nechce.

    #1075
    MUDr.Pavol LICHANEC
    Účastník (Participant)

    Ani ja nemám po i keď akože uhorkovom týždni, napriek tomu plnej čakárni a následnej kope odvedenej roboty a to ešte pod dozorom prázdninovú prax absolvujúcej medičky chuť na ostrejšie diskusie.
    Ale zasa reagujete Vám typickým spôsobom.
    Ale aj takto sa dá reagovať. A čo sa týka objemu peňazí, pokiaľ viem aj pánom Duckému, Frunimu, Majskému a i. prešlo cez ruky veľa peňazí …

    #1076
    Marian Svirloch
    Účastník (Participant)

    Ak mam tomu rozumiet tak,ze ak je niekto lekar tak zvladne vsetko,tak mi nezostava nic len sa z chuti zasmiat. 😀 😀 😀 To teda nepotrebujeme nic len samych lekarov a bude tu raj na zemi!Suster drz sa kopyta plati stale a u kazdeho povolania.Az na velmi male vynimky…

    #1077
    MUDr.Pavol LICHANEC
    Účastník (Participant)

    Tak, aby sme sa pokúsili porozumieť jeden druhému. Uviedol som, že stanoviť kritérium dobrého menežéra v zdravotníctve na tom, či to má byť lekár alebo nelekár považujem prinajenšom za obrovské zjednodušenie.
    Uviedol som, že nepochybujem o tom, že lekár môže byť vynikajúcim menežérom aj keď nebude mať skončenú ekonomickú či právnickú fakultu( ich absolvovanie nevylčujem). Nesúhlasím tiež s tým, keď sa operuje kvalitou menežovania, ktorá je úmerná sume peňazí, ktorá je v hre.
    Inými slovami: aj kňaz, maliar, herec – môže byť kvalitným menežérom a to nielen v zdravotníctve , pokiaľ bude menežovať v prostredí, kde legislatíva bude akceptovať názory odborníkov v tej ktorej oblasti t.j. aj odborníkov, čo niečo v praxi predviedli a to aj vtedy, keď im nikto nenalieval obrovské sumy peňazí.
    Tak to cha-cha-cha, mi pripadá ako čierny humor.

    Ste presvedčení, že dnes zaujíma tvorcov reformných zákonov, napríklad aj v zdravotníctve aspoň názor predstaviteľov stavovských organizácií?
    Netvrdím, že sú tam všetko špičkoví odborníci. SKZL tam má však dosť schopných ľudí, ktorí vedia interpretovať odborné názory svojich kolegov, ktoré prešli minimálne odbornou diskusiou. Vedeli by efektne pomôcť napríklad legislatívnym zmenám, ktoré pre kvalitné menežovanie každého zdravotníckeho zariadenia sú nutné.
    Keby tomu tak bolo , neboli by napr. v navrhovanej novele 157/2002 Z.z.
    také sporné veci aké tam sú (O Ďalšom vzdlávaní pracovníkov v zdravoníctve) a pod.

    Alebo nič nechápem a počkám si, keď všetkých lekárov nahradíme ekonómami a zdravotníctvo bude klapať. No ja tomu neverím.
    Zdravotníctvo je asi nie celkom jednoduchou ekonomickou oblasťou asi aj preto, že keď dám do hry dosť peňazí, kvalitného lekára, spolupracujúceho pacienta, na konci nemám aj tak zaručený úspech.

    Ďakujem za pochopenie, skúsme prijať fakt, že i keď máme rôzne názory,
    asi našim cieľom, je pracovať s čo najmenším stresom, a keď už, tak nie s ekonmickým pozadím.
    Dr.P.Lichanec

    #1078
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Ked budu robit iba ekonomovia liecebny poriadok zaver bude takyto: JEDNA SRDCOVA KOMORA STACI. Ak robia lekari manažerovo, tak v mene zdravia su schopni premrhat cele HDP. Pravda je niekde uprostred. Ak by si Dr. Lichanec dobre precital moje stanovisko tak by zistil, ze neexistuje aspon púodla mna kriterium podla vzedlania, ale podla schopnosti.
    Teraz osobne dr Lichancovi: Kazdy ma pravo na nazor ale motat na mojej stranke Fruniho a Majskeho je prinajmenmsom nevkusne a dokazuje ze nie vsetci lekari su elita, ako ste tu tvrdili. A motat sem navyse stavovskle organizacie a vyhlasku 157 v teme manažera nemocnice považujem tak trosku za popletene. Stavovske organizacie su same o sebe silna tema a mali by mat samostatnu diskusiu, nakoniec je uz dosztupny nas novy zakon. Vyhlaska, ktora vznikla v marci 2002 je moizerna a velmi tazko sa reparuje. Ale co to ma spolocne s manažmentom nemocnice?

    #1079
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Trochu mi blbne system, nazor je vyssie

    #1080
    MR
    Účastník (Participant)

    O.K pan minister … potrebne by vsak bolo dat aj vo verejnosti silne najavo ze tam a tam je riaditelom nelekar .. to by bolo super .. kazdopadne verim ze kosela je blizsia ako kabat lebo aj vy ste lekar .. /aj ked zopar rokov podnikate .. co je skor vase plus lebo viete sa orientovat na trhu ../ a urcite vam je kolega – kamarat lekar blizsi ako nelekar …
    No ostava len dufat, ze to co hovorite vyssie skutocne aj podporujete …
    To ze kandidati –nelekari boli slabi … Pravdu povediac ono treb atrochu spropagovat moznost byt riaditelom zdrav. zar. aj medzi nelekarskou verejnostou
    No pan minister , to ekonomicke vzdelavanie lekarov , tak mam svoje vyhrady , samozrejme najdu sa vynimky .
    Presne ako pisete ,,, Dat moznost vsetkym a vybrat toho najlepsieho !

    MUDr.Pavol LICHANEC — vy ste presne to co nemozno lekarom ani nazyvat povazujete sa za akusi elitu naroda … prepacte poznam lekarov , pracujem v statnom zdravotnickom zariadeni a denne sa stretam s namyslenymi blbcami ako ste vy, ktori si myslia ze rozumia vsetkemu, pritom su uplne mimo misu a veciam nerozumia ale mudruju do vsetkeho .. a takato elita zvycajne stoji za prd aj ako lekari

    Je uplne jasne ze liecebny poriadok nemoze robit ekonom .. to nikto pre boha neberie .

    Doteraz riadili zdravotnictvo sami lekari .. ministri – gynekologovia a mam pocit ze to vsetko nasmerovali tym smerom, ktory najlepsie poznaju …

    #1081
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Nie je žiadne tajomstvo, že fleky riaditeľov aj do aj po roku 1998 boli prebedendy. Navyše su zabetovani vo verejnej službe, odkiaľ ho dostať je strašna namaha. Napriem tomu jeden z orvych krokov kotre som spravil, bolo že pri púrihlasovaní do konkurzov sopm zrusšiol povinnosť VŠ lek. smeru a 10 rokov, teraz plati iba 3 roky VŠ. Na druhej strane isť riaditeľovcať do nesystemu, s dlhami, kde ten kto hopršie hospodari tak vlastne vramci odlžovanoa zaraba a podobnmych obdivuhodnsoti je tam ovela viac, chce istu odvahu. Myslim, že ak zbehnu nove zakony bude možne aj podniky, ktore sa t.c. volaju nempocnice menežovať.

    #1082
    MUDr.Pavol LICHANEC
    Účastník (Participant)

    Už dlhšie som cítil, že verejne dať svoju kožu na trh je hazard.
    Dnes ma pán Ing.M.R. (neviem kto je a čo robí) presvedčil, že moje názory pri plnej registráci sem skutočne nepatria. Už začínam chápať prečo je od začiatku fungovania tohoto fóra zaregistrovaných len 113 ľudí a to v drvivej väčšine anonymne.
    Škoda, že ešte aj v internetovej komunikácii stále je najsilnejší argument pri pretláčaní svojej pravdy (nie diskusie) urážanie iných.
    Prajem všetkým tým, ktorí sa snažia vecne diskutovať a je ich zopár aj na tomto fóre, ktorých si veľmi vážim a s mnohými ich názormi sa stotožňujem i keď som sa samozrejme ku všetkému nevyjadroval, veľa zdaru.
    Odchádzam z týchto debát ktoré som sa snažil od februára 2002 pozorne sledovať.
    Pokiaľ som ešte niekoho podobne iritoval ako pána Ing.M.R. a mali Ste z mojich príspevkov dojem, že som nafúkanec a blbec, prosím o prepáčenie, ale nikdy som nemal tendencie robiť sa Truhlíkom – všetko viem a všade som bol…
    Konieckoncom stačí si zdvihnúť telefón- ja som sa netajil kde pôsobím, a opýtajte sa čo som zač . Som len obyčajný stomatológ.
    Všetkým čo to so Slovenským zdravotníctvom myslia úprimne prajem veľa zdaru.

    Dr.P.L.

    #1083
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Tak trochu hupacka. Raz hore, raz dole. Myslim, ze lahsie sa funguje, ked je clovek tak povediac vyrovnanejsi. Verim ze Dr. Lichanec nadalej bude sledovat diskusiu a ak pociti potrebu sa prida. Suhlasim s jeho nazorom a sam som sa tu viac krat kriticky vajdril, ze nazor by nemal byt anonymny. Vid Mata Harri, vid Dobrak atd. Nuz a ci je 113 vela alebo malo. Je to viac ako 112 a menej ako 114 🙄

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 21 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate