platy

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Autor
    Príspevky
  • #247
    Harmancek
    Účastník (Participant)

    čím ďalej, tým viac nemôžem súhlasiť s argumentáciou pána ministra ohľadne znižovania platov v zdravotníctve. Lebo darmo sa tu budú používať všelijaké pseudoargumenty, je to znižovanie.
    1, diferenciácia miezd ? ! Aj dnes majú riaditelia “ manažérsky nástroj “ ak chcú odmeniť vynikajúceho pracovníka. Môže dostať osobné ohodnotenie. Môžte si zistiť, koľko pracovníkov osobné ohodnotenie dostáva. Je to minimum. Nie sú peniaze.
    2, od januára idú hore ceny všetkých vstupov súvisiace s uvoľnením cien energií. Z čoho to budú asi nemocnice platiť ? No ušetria na platoch ! Zákon im bude prikazovať platiť len polovicu z toho čo dnes na mzdy a z toho, čo ostane, začnú platiť tieto náležitosti. Ešte menej sa budú musieť riaditelia snažiť v jednaní s poisťovňami, lebo dostanú hotové peniaze do vrecka.
    3, naozaj nečakaný záver predstavenia : mzdy sú záležitosťou odborov a ako včera na TA3 uviedol p. minister – aj komôr. No to ma podrž. Buď si niekto mýli odbory a odbornosť, alebo naozaj nerozumiem. Čo majú odbory s tým, či niekto je odborník, alebo nie ? Bude sa hlasovať ? Kotolník, upratovačka, doktor z rehabilitácie a dve ambulantné sestry budú rozhodovať ? Nie je to zasa uličný výbor ? Čo je to za hlúposť ? A zasa budú všetci povinne v odboroch ?
    A komory ? Nuž neviem, pán minister, ale v návrhu Vašej reformy spomínate 7 úloh v súvislosti s komorami. Ale platy tam chvalabohu zatiaľ neboli. Sľubovali ste zmenu zákona o komorách kvôli tomu humbugu, ktorý komory zorganizovali v súvislosti s povinnou registráciou. Už sa to zmenilo ?
    Pán minister, nikde som zatiaľ nenašiel novelu Liečebného poriadku, nový zákon o poisťovniach, zmenu daňového a odvodového zaťaženia, zavádzanie nepovinného poistenia a podobne. Jediným doterajším krokom je nezmyselná novela zákona o verejnej službe, ktorá postihne tisícky zdravotníckych pracovníkov. Keby si mysleli, že to bude tak, ako sa nám snažíte nahovoriť, nikto by neprotestoval. Ale tí ľudia presne vedia, aký bude výsledok tohto kroku. A to sú inak ľudia, ktorí by mali vo Vašej reforme hrať významnú úlohu.

    #651
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Nemyslim si, ze je produktivne sa stale motat dokola. Hovoril som zo setrami v Saci, vobec nevedie co je to tarif a v zakone meju garantovane viacej ako minimalnu mzdu. To iste v Onk. ustave sv. Alzbety, u Milosrdnych a v neziskovych nemocnciach. Napriek tomu su spokojne a zarabaju viacej ako v statnych zariadeniach. 2 2 su styri a to plati vsade.
    Takze ine argumenty nemam.
    Co sa tyka kritiky Harmanceka, kde su zakony, tak teraz ide jeden v parlamente ako poslanecky navrh a je tam nova definicia zdravotnej staroslivosti a veci okolo liekov. Krik bude z toho priserny Poistovne a Urad pre dohlad sa „prezliekaju“ do legis. reci na LP pracujeme denne, chyba je ze nase ZP nemaju ziadne relevatne data. Aj tak si myslim, ze v to bude behom 4-6 tyzdnov hotove.
    Ak mam trochu casu rad vysvetlim svoje nazpory ale prosim, stale dokola? Harmancek ma iny nazor ako ja, co si velmi vazim, ale zatial sa realizuju nazory ktore mame s Petrom Pazitnym a inymi nasimi kolegami.

    #652
    Harmancek
    Účastník (Participant)

    Nuž, neviem, ak to vnímate ako točenie sa stále dokola, tak sa s tým nedá nič robiť. Ale aj ďalšie dva Vami zverejnené príspevky k platovke od anonymných kolegov majú pozoruhodne zhodné črty s mojími názormi a naozaj sme to spolu nekonzultovali.
    1, je jednoznačné, že dôvera zdravotníckych pracovníkov k súčasným menežmentom nemocníc je minimálna a tvrdím, že vieme o čom hovoríme. ( možno keby ste to nebrali ako točenie sa dokola, ale ako podnet k zásahu – vyzeralo by to ináč )
    2, z tých príspevkov a diskusií vôbec nevyplýva nechuť k reforme, ani k diferenciácii platov, ale odmietnutie nesystémového zavedenia jediného z trhových mechanizmov v zatiaľ absolútne netrhovom prostredí – jednoducho povedané začali ste od konca.

    #653
    Slavomir Kallay
    Účastník (Participant)

    Vážený pán minister,
    ako moji kolegovia naznačili, Vaša predstava je preniesť princípy zo súkromných firiem do štátnych nemocníc. Upozorňujem väčšina NZZ si vyberá lukratívnu operatívu, lukratívne SVaLZ-y atď. nie je v tomto svetle predsa len určité špecifikum v doterajších štátnych zdrav. zariadeniach? Koľko ARO v Šaci, alebo v u Sv. Alžbety ošetrí do roka polytraum, KCP, atdˇ?
    Okrem toho načo vkladáte do rozhodovania o platoch a o odbornej úrovni dve- podľa mňa zbytočné osoby(primár, riaditeľ)? Pracujem ako anesteziolog, a netreba mi žiadne tarify, ak mi bude umožnené poskytovať moje služby v rámci anesteziologického servisu. Verím, že budem ziskový, zabezpečím anesteziologický servis v rozsahu, ktoré teraz poskytuje naše ARO a aj s menším počtom ľudí. Aj v tomto prípade budete za „trh“? Mienite zaradiť do liečebného poriadku anesteziologické výkony? Priamo ste mi už odpovedali v diskusii, že to mienite urobiť kontraktačným systémom. Bude sa môcť v tomto systéme dojednávať aj anesteziologický servis, alebo bude v kontrakte na daný výkon, zarátaný aj anesteziologický výkon? Doteraz sa anesteziologické výkony nedali vykazovať ako samostaný výkon, rozrátavali sa buď na intenzivistické lôžko, alebo za statilo v nákladoch na jednotlivé chirurgické oddelenia. Obávam sa totiž, že aj pri kontraktoch sa zabudne, že treba počítať aj s nákladmi na anestéziu.

    #654
    imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

    Anesteziologicka cinnost je v mojom chaspani doslova subdodavatelsky system, ktorz musi byt financovanz tym, kto ho potrebuje v systeme poskytovania. Teda tak ako je to v EU anesteziolgia je v drvivej vaecsine potrebna pre chir,. vykony a musi byt v cene vykonu. Ako jedna z mala ostane typicky nemocnica cinnost, menej sa uplatni ale uplatni sa aj v jednonovej, teda ambulatnej cinnosti. Trochu brutalkny prisiklad: Ak chirug bude uctovat nakupcovi zlcnik, musi do „svojej ceny“ zahrnaj aj svoje naklady na anestezu. Pluratita bude skor v ludoch a kvalite ako v mieste, ale aj tam si to viem predstavit. SVaLZ su taktiez subdodavatelia a hud hradeni tzmi, kto si ich objednaju.

Zobrazuje sa 5 príspevkov - 1 až 5 (z celkového počtu 5 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate