Minister Rudolf Zajac: Z Penty nemám obavy

Minister Rudolf Zajac hovorí o podnikaní finančných skupín v zdravotníctve.

Spoločnosť Penta čoraz viac rozširuje svoje aktivity v zdravotníctve. Ešte pred schválením reformy na túto možnosť upozorňovala opozícia, ktorá tvrdila, že sú to zákony šité pre finančné spoločnosti. Popriete to aj dnes?

Zákony nie sú šité pre finančné spoločnosti, ale pre všetkých, ktorí chcú investovať do zdravotníctva. Nakoniec veľmi dobre je to vidieť v regionálnych nemocniciach, napríklad vo VÚC Banská Bystrica, veď štyri najväčšie nemocnice získala na 30 rokov iná spoločnosť ako Penta. Samozrejme, nikto nemôže zabrániť ani Pente, ale ani J&T alebo iným investovať do zdravotníctva, ktorému to iba prospeje.

Totiž aj váš návrh, aby sa až 51 percent akcií veľkých nemocníc mohlo dostať do rúk súkromníkom, nasvedčoval ústretovosť k finančným skupinám.

Naozaj sa vytvára priestor pre neštátny kapitál, ktorý však nebude investovať do štátneho rozpočtu, ale do nemocnice. Navyše aj pôvodné znenie zákona to umožňovalo, dokonca vo väčšej miere, ako je to teraz. Táto možnosť v pôvodnom znení bola nechcená, vznikla v parlamente, preto sme to upravili tak, aby každý vedel, aké pravidlá platia.

Podnikanie Penty či J&T v zdravotníctve je teda podľa vás v poriadku?

Ak sú tie firmy v poriadku, teda ak ich podnikanie je v súlade so zákonom, potom nemám nijaké obavy z ich aktivít.

A ešte na spresnenie, možno si vaše nedávne slová, že ak niekto odíde z vlády skôr, tak to bude strana ÁNO, ale nie vy, vysvetliť ako rozkol medzi ministrami Ruskom a Zajacom?

Myslím, že to bolo zle interpretované, alebo som sa zle vyjadril. Reagoval som na otázku, či sa naozaj na jeseň chystám končiť. Povedal som, že chcem zostať do konca volebného obdobia a odišiel by som iba so stranou ÁNO, ak by tá odišla predčasne z vlády. S ministrom Ruskom mám viac ako dobré vzťahy.

Zdroj:
Pravda 27. 7. 2005

Leave A Reply

Navigate