Zajac: Ešte rok musím ostať ministrom

Minister zdravotníctva Rudolf Zajac popiera svoju výmenu

Je pravda, že z ministerského kresla odchádzate?

Nie, to rozhodne nie, neviem, kto tieto reči šíri. Ak niekto odíde, tak Aliancia nového občana, ale nie ja. Minimálne rok tu ešte musím ostať, lebo je tu stále veľa vecí, ktoré treba dotiahnuť. Reforma nie je iba o tom, postaviť loď, tá loď musí aj plávať. Preto nemôžem odísť.

Bez ohľadu na to, vo veľkých problémoch sú už dlhodobo zdravotné sestry. Aké sú šance zvýšiť ich platy?

Zlé, v tejto chvíli. Katastrofálna je situácia sestier v ambulanciách, ktoré neraz pracujú načierno a lekári im dávajú minimálnu mzdu. Problémy sú v nemocniciach, tu môžem len apelovať na riaditeľov, aby si uvedomili, že keď im odíde posledná sestra, môžu to zavrieť. A tiež sestry zvolili zlú taktiku. Keďže nemajú odbory, nie sú chránené. A preto ich môžu zamestnávatelia prepustiť, keď budú žiadať vyšší plat. Sestry by si tie odbory mali založiť a nie riešiť to cez komoru.

Hovorili ste, že im u ministra Kaníka s úpravou ich platov pomôžete.

Nemôžem sa prihovárať u ministra, to nie je moje poslanie, a Kaník nie je ten, čo rozdáva. Ale budem s ním diskutovať o tom, akým spôsobom sa dá nájsť univerzálne riešenie. Sestry sú rozdrobené, platia iné pravidlá pre tie, ktoré pracujú v akciovkách, iné pre tie, ktoré pracujú v neziskovkách či pod vyšším územným celkom. Budem mať snahu nájsť to najlepšie riešenie pre všetky.

A ich platová požiadavka mať jedenapolnásobok priemernej mzdy?

Je to požiadavka. Šanca je, bohužiaľ, takmer nulová. Aj keď na nich stojí nemocnica, správajú sa k nim zle.

Zdroj:
Pravda 22. 7. 2005

Leave A Reply

Navigate