Zdravotníci sa musia zmeniť k lepšiemu

Hovorí minister zdravotníctva Rudolf Zajac

Máte už nejaké konkrétne čísla, čo priniesli nové poplatky?

Máme zatiaľ avízo z terénu, že u lekárov špecialistov sa skrátili čakacie lehoty, napríklad na očnom sa už nečaká tri mesiace. Lekári sa pacientom viac venujú, pretože ich majú menej. O tridsať percent poklesol počet predpísaných receptov v lekárňach a o 10 až 15 percent poklesol výdaj liekov.

Kedy sa konečne zlepší slovenské zdravotníctvo?

Rozumiem nedočkavosti pacientov. V ambulanciách to už pomaly ide, aj pre takzvanú poplatkovú novelu. Kedy sa zlepší ústavná starostlivosť? Myslím, že to ešte chvíľu potrvá. Tak ako sa ťažko rekonštruujú staré rozbité cesty, tak ako trvalo, kým sa u nás zmenili obchody. Aj dnes sa stane, že predavačka sa baví s kolegyňou a vám sa nevenuje, hoci tam idete míňať svoje peniaze.

Takže zmeniť sa musia aj zdravotníci?

Zmení sa to vtedy, keď naši zdravotníci pochopia, že žijú z pacientov, že pacient, respektíve klient, to je jeho chlebodarca. Keď nebudú pacienti, nebudú ani peniaze a zdravotníci nebudú mať z čoho žiť. Teda vtedy, keď dosiahneme prelom v myslení a zdravotníci sa začnú pozerať na klienta ako na svoj zdroj obživy, nie ako na nejakú otravu, ktorá ho tam chodí akoby len „sekírovať“.

Zdroj:
Pravda 30. 6. 2003

Leave A Reply

Navigate