Zvládne bčan reformu??

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Zvládne bčan reformu??

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Autor
    JaroslavSa
    Účastník (Participant)

Kladiem si otázku „Zvládne obcan reformu zdravotnictva?“
    Nepochybne reforma zdravotnictva zacina na tarchu obycajneho obcana. Trebalo by sa ale pozrieť na to, čomu vďačí zdravotnictvo svojmu katastrofálnemu stavu, aký tuna je. Je to vďaka slabemu podnikateľskému prosrediu. Málo podnikov (ziskových) málo peňazí do štátnej pokladne, málo peňazí pre zdravotníctvo. Komu môžme poďakovať za katastrofu v podnikateľskej oblasti. P. Mečiarovi, skupinke ľudí, ktorá nabrala úvery, nesplatila nic, úvery postúpili na Prvú konsolidačnú, a.s. Takýto ľudia dokonca dnes sedia v parlamente a za ich obohatenie doplacame mi vsetci.
    Reforma zdravotnictva – suhlasim. Zacnime s rovnakym pomerom zo strany statu aj obcana. Samozrejme, som ochotny zaplatit za vydanie receptu tych max. 10 Sk, za osetrenie u lekara tiez, „nizucke doplacanie“ za lieky tiez, ale vyzerá to tak, že operáciu v nemocnici by som si určite nemohol dovoliť. 140 Sk za stravu 😕 Štát, až by si plnil svoju povinnnosť bolo by to tiez dobre. Vezmime si „Dzurindové“ železnice, ktoré dlžia zdravotným poisťovňam značnú sumu peňazí.
    Občan bude doplacať dlhy, ktoré narobili nedisciplinovaný politici.
    Pochádzam z 5 člennej rodiny. Mamka je ID, otec pracuje za smiešných 10,000. Vsetci traja (súrodenci) študujeme. Pýtam sa, ako by som si mohol dovoliť operáciu v nemocnici.
    Pri reforme by sa mal brať aj ohľad na úroveň krajov. Pochádzam zo Spiša. Je tu vysoká nezamestnanosť, nízke platy,… Poplatky v zdravotníctve by mali byť vyššie na západnom Slovensku. Tie na východnom by dotoval čiastočne štát. Ako zmažeme rozdiely v životnej úrovni rôznych krajov páni?? Alebo Slovensko je len Bratislava a okolie???
    Náš štát je nesociálnym štátom. Neprežije nik s poctivou prácou. Je to smutné.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Rozumiem tomu co ste napisali. Mate pravdu, naozaj zaciatok druhej vlady M. Dzurindu ide zatial proti obcanovi, inak povedane, ziadame od obcana aby platil. Toto je legitimne len vtedy ak nasledne kroky budu na znizenie vydavkovej samotnej vlady, to znamena, znizenie poctu uradnikov, znizenie nakladov na urady, efektivnejsie socialnej davky atd atd. Teraz sme podali navrh novely liecebneho poriadku do parlamentu a uvidite ten krik, pretoze to postihne liekove firmy, ktore predavaju asi o dve milairdy viacej liekov ako je potrebne. To budu argumenty a strasenie obcana. Schalili sme navrh zakona o diferenciaci miezd zdravotnikov a uz dobre ze nestrajkuju, pozrite si aj prispevok Ivo Toploskeho. A este nas cakaju poistovne. Zle je len to, ze vsetci budu pouzivat pacienta a strasit ze je to na jeho ukor. Ako keby sme nevedeli, co sa teraz deje v nemocniciach a ako sa tam pacient ma. Mimochodm tie poplatky sme dali 30 Sk za postel a 30 SK za stravu. To by mal prezit kazdy a kto na to nebude mat, tak podla zakona to za neho zaplati jeho zdravotna poistovna.

Dr. Poradovsky Juraj
    Účastník (Participant)

Vážený pán minister,

dovoľte mi reagovať na posledné vety Vašej odpovede.
    Píšete, že ak občan na poplatok nebude mať, zaplatí to zaň jeho zdravotná poisťovňa.
    Zásadne s Vami v tejto veci nemôžem súhlasiť. Je to nesprávne a nesystémové. Úlohou zdravotných poisťovní je financovanie zdravotnej starostlivosti a nie suplovanie inštitúcií sociálnej sféry. Nemajú na to ani prostriedky, ani nástroje. O peniazoch škoda hovoriť. Miliardové pohľadávky nemocníc a lekární sú všeobecne známe. Peniaze, ktoré občania platia do fondu zdravotného poistenia, nemajú byť používané na iné účely, inak zákonite nebude dosť na zdravotnú starostlivosť.
    Ako revízny lekár by som sa chcel konečne dožiť toho, že budem môcť reálne a účinne kontrolovať, či je našim poistencom poskytovaná kvalitná a racionálna zdravotná starostlivosť. Namiesto toho som, rovnako ako všetci moji kolegovia, neustále zaneprázdnený rozhodovaním o „výnimkách“. Namiesto toho, aby sa zo zoznamu liekov a pomôcok konečne odstránili alibistické písmená RL a nahradili jasnými kritériami predpisovania, sa dozvedám, že sa na nás chystajú ešte delikátnejšie spôsoby, ako nám znemožniť skutočný výkon kontroly.
    Snažím sa vžiť do situácie, že ako revízny lekár budem mať na stole zopár desiatok žiadostí našich poistencov o úhradu za stravu a pobyt v nemocnici. Podľa akých kritérií budem asi môcť objektívne rozhodovať? Dám si predložiť výmer o dôchodku? Alebo budem žiadať potvdenie od daňového úradu, že menovaný nevlastní žiadne nehnuteľnosti? Je chudobnejší ten, kto má malý dôchodok a miliónové majetky, alebo ten, komu hoci aj vyšší dôchodok zhltne vysoké nájomné? Vydá v tejto veci MZd vykonávací predpis?
    V tomto štáte je dostatok úradov, ktoré majú starostlivosť o občanov v hmotnej núdzi vo svojej náplni práce. Nesnažme sa ich suplovať. Nech sa radšej zdravotné poisťovne venujú riadne tomu, čo im prináleží.

Martin Dancik
    Účastník (Participant)

Súhlasím s pánom doktorom Poradovským. Zdravotná poisťovňa neplní úlohu sociálneho prispievateľa. Nemôže sa stať, že socialne slabý pacient bude chcieť zmeniť zdravotnú poisťovňu, ale druhá ho nebude chcieť, pretože nechce za neho stále platiť?
    A čo pacienti v bezvedomí? Odkiaľ pôjdu penieze na „hotelové“ služby pre nich?

Slavomir Kallay
    Účastník (Participant)

Vážený Martin,
    myslím si, že váš pohľad nie je celkom správny, a preto sa bojíte. Ak sa pozerám dozadu, tak dnes by som zaplatil za herniu 5x 60 Sk. Deň 1. príjem do nemocnice pred operáciou(neopodstatnene-elektívny výkon, predoperačná príprava nepotrebná, 2. deň-operačný-opodstatnený pobyt len do doby dostatočného recovery po celk.,region. anestézii, 3. ranná vizita stehov a rany, pacient uvidí chirurga až pri večernej vizite-neopodstatnená hospitalizácia. 4. deň- detto, osvietené pracoviská pacienta prepúšťajú. 5.deň- dobrá vôľa a pacient ide domov. To isté sa deje pri cholecystektomii, varixoch, atď. Vo svete je to 1. deň, teda 60 Sk pre pacienta, je to veľa? A takýchto zbytočných hospitalizácii je veľa. Podľa môjho výskumu, až 70% pacientov v aktívnom veku so zamestnaním preferuje one day surgery. Najväčší strach týchto 70% má z pooperačných komplikácií. Vo svete mobilov neopodstatnené, dúfam, že v budúcnosti tento problém vyrieši systém ADOSov, licencovaných sestier a finančného stimulu. Ak viem za čo robím, odpoviem aj na 100 telefonátov. Kde funguje reálne oddelenie centrálneho príjmu s diferencovanými lôžkami? Nikde, podľa mojích vedomostí. Ak je pacient v bezvedomí, tak reforma hovorí o tzv. nezaplatiteľných ochoreniach. Okrem toho chcem vás upozorniť, že obyčajná výplň u zubára na kartičku poistenca stojí s doplatkom od 20- 150 Sk podľa regiónu. Hodinový výkon na ambulancii. Prečo sa tu nerobí táto hystéria. Plne hradená výplň stojí asi 300-400 Sk, tvz. biela výplň 400-5OOSk. 60% operatívy na západ od naších hraníc funguje týmto systémom. Čo sa týka „nebonitných“ poistencov, a ak sa stanú zdravotné poisťovne komerčnými, tak je to ten správny tlak ako dotlačiť ŠTÁT platiť za svojich poistencov reálne náklady. Koľko platíme za havaríjne+ povinné poistenie automobilov? Ročne asi 10000-30000 podľa typu auta. Kto príde do servisu pýtať výmenu letných pneumatík za zimné a oháňať sa poistením? Videl som jednu anketu na ČT 1, kde sa vodičov pokiaľ tankovali, pýtali na prevenciu zdravotnú a prevenciu „motoristickú“ .Väčšina odpovedí bola- „Zdraví je zadarmo, na to já seru“. Ak chceme mať liečbu a ležať v nemocnici 3. tisícročia musíme rozbehnúť reformu najprv u seba. Nezabudnite, zdravotníctvo žije len preto, že exekútorov držíme umelo za plotom, ale nie dlho!!!. Vážený pán minister, nechápem však Vašu toleranciu voči neschopnosti na riadiacich miestach. Radšej skúsených ako neskúsených a ambicióznych???? Každý z nich nastupoval do svojho kresla neskúsený!! To sú oni čo zodpovedajú za prezamestnanosť, prezamestnanosť dôchodcami, neefektívnosť atď. Veľmi pochybujem, že im v stole leží reálny plán ekonomizácie chodu nemocníc. Trpezlivosť? Nech, len aby to opäť nebol premárnený čas.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Tato diskusia sa mi ozaj paci. Strucne. neide o peniaze od obcana, ale obmedzit tu spotrebu ktora je nadmerna. V takzvanej Drgoncovej novele, ktoru stiahol z parlamentu ide uz o tlak na liekove firmy a tlak na nemocnice. Tato novela pojde ako vladna novela a myslim, si ze bude taktiez vhodne regulovat nadmerne vydavky. Naozaj zdravotnictvo nie je o 30 korunach za stravu a 30 korunach za postel, ale o 60 milionoch navstev u lekara o 5O milionoch receptov, o 9 mil hospitaizovanych dni, to su cisla, ktoru su naozaj neuverietlne. A solidarne zdravotnictvo je aj o tom, ze co doslova zbytocne prejeme nam chyba na vazne veci, kore si obca nemoze dovolit zaplatit. Napriklad katetrizacioa srdca s plastikou pri akutnom infarkte 240.000 Sk atd. Solidarny balik mmusi prioritne sluzit na tieto ucely, nesolidarny na osobne ucely.

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate