Zisk v zdravotníctve, ako to je?

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Zisk v zdravotníctve, ako to je?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 57 )
  • Autor
    Laco
    Účastník (Participant)

Bol som nakupovat zdravotnicky material u velkodistributora, ako dobry hospodar som sa opytal na cenu, opakovane ci je to cena s DPH, dohodli sme sa, napisal som objednavku, len velkodistributor ma poprosil aby som si tovar vyzdvihol v lekarni cez ulicu, lebo som to potreboval rychlo.
    Na moje prekvapenie bola cena v lekarni o 19% vyssia. Ked som reklamoval ze cena je ina ako dohodnuta, lekaren mi odpovedala ze maju zo zakona 19% marzu, teda zisk.

Ak nejaka firma na zapade dosiahne zisk 5%, povazuju ju za SPICKU vo svete, tu stat vraj lekarnam zarucuje 19% zisk. Teda mame spickove hospodarske jednotky na svete. (potom sa cudujeme ze mame drahe lieky)

Pan minister je to pravda ze lekarne maju marzu 19%, kym ostatni zdravotnici nie su takto zvyhodneni? respektive zrovnopravneni? resp. lekarne na ukor PZS odcerpavaju neprimerane zisky z kolaca urceneho na ZS.?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Maju poovolenu maximalnu marzu 21%. Z Kolaca 22 mld vytvoria zdola hore zhruba hruby profit 4 – 5 mld a to je ich zhruba 1200, tak si to vypocitajte per capita. vysledok je jasny.

Laco
    Účastník (Participant)

Nuz z toho mi nic nie je jasne, podam z policky material za ktory „takmer“ nenesiem zodpovednost a pribudne mi zisk, nehnevajte sa, bez zodpovednosti a 21%? Vydelimprofit 4mld deleno 1200, na kazdu lekaren mi ostane 3,333 333 mil SK, kurnik, dobreeee. Viem si predstavit ze co to obnasa :nojom, mzdy, plyn…
    ale ked to porovnam so zodpovednostou a pracnostou patologa /SVaLZu/, mame 9 zamestnancov, taky kolac na prerozdelenie zdaleka nie je, ale ta ZODPOVEDNOSTt… uz to bude len tym ze nevlastnim nadnarodnu fi ktora zalobuje =D>

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

No a. Ved vyse dvoch rokov bojujeme s lekovym obchodom a nikto sa neozval. Vari aj preto, ze na tom kolaci s liekmi musia mat isty podiel aj lekari, pretoze bez nich by to neslo. Alebo ano? Zda sa ze Laco tu na nasej stranke „objavuje“ praskovy cukor.

Laco
    Účastník (Participant)

Haha, objavil som praskovy cukor. Ale niekto ma z toho miliardy, co na to zodpovedne institucie???

emed
    Účastník (Participant)

Takže stará dobrá téma.
    Len pre upresnenie – RZ píše, že niečo z toho balíka majú lekári — pre objektivitu dodajme – a niečo “ ministerskí “ a niečo „poisťovníci “ a niečo ….. Len pre objektivitu.
    😉
    otázka. ako stojí myšlienka : “ čím drahší liek – tým nižšia marža ?“
    21% marža u acylpyrínu nie je problém. Problém je u desatisícových liekov.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Na jesen 2003 lekarnici prostestovali mimoradne stupidnym sposobom, pacientov zobrali ako rukojemnikov. Preco asi? Ale to by sme tu mohli komentovat do nekonecna. Praskovy cukor je v objaveni marze lekarnikov. Ale, bez lekarov by to nebolo, maju tiez „svoj“ podiel na zisku. napriklad v indukovanej preskirpcii, v suplikovej lekarni a podobne.
    Mimochodom, ked sme presadzovali v zakonoch akciove spolocnosti, tak nas kritizovali, ze chceme vytvarat zisk z poskytovania ZS. Vtedy sme sa vsetkych tychto mudrcov pytali, ci vari vyrobcovia liekov, SZM, ich distributeri a poskytovatelia – lekarnici, robia gratis, alebo zo stratou?
    Raz bude aj doba ze vsetci poskytovatelia ZS budu tvorit legalny zisk. Navyse dnesne suboje na „zivot a na smrt“ o SVaLZ ako boli napr. dialyzy, asi tiez neboli boje o fazulky.

radovan
    Účastník (Participant)

Pre Laca: ešte si treba pripočítať 19% DPH pre štát a 11% pre veľkodistributéra a prídeme na to, že 52% ceny lieku si delia slovenskí ľudkovia. Ale ! … za všetko majú byť zodpovední lekári a farmaceutická firma… ?? Lebo len tento vzťah je medializovaný a kritizovaný. A tých zvyšných 52%, to sú v tichúčku, v teplúčku, bez novinárskej paľby zarobené peniažky.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Emed aj Radovan. Korupocia v liekovej politike na ministerstve. Dajte mena, vyriesim. Degresivna marza je pripravena. Ale treba povedat ze lekarnmici tiez nie vsetci maju lahky zivot. Netreba im tie zisky zavidiet, myslim. Treba len viacej dorziavat pravidla hry a zakony. Na tom pracujeme. A to plati pre vsetkych.

Laco
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Emed aj Radovan. Korupocia v liekovej politike na ministerstve. Dajte mena, vyriesim. Degresivna marza je pripravena. Ale treba povedat ze lekarnmici tiez nie vsetci maju lahky zivot. Netreba im tie zisky zavidiet, myslim. Treba len viacej dorziavat pravidla hry a zakony. Na tom pracujeme. A to plati pre vsetkych.

… lekarnici nemaju lahky zivot….hm…hm… Treba len viacej dodrziavat pravidla hry a zakony…hm hm …Dajte mena, vyriesim…hm, hm, odpoved hodna ministra, medzi nami vy sa necitite?

Mata Harri
    Účastník (Participant)

Zdravotníctvo je tu preto a na to, aby sa pacientovi dostalo kvalifikovanej pomoci.Všetko ostatné je sekundárny support.

Keď si na súradnice ku každému typu primárnej (ZS) alebo supportívnej (distribúcia liekov, ŠZM, technika) činnosti v zdravotníctve priradíme reálnu možnosť tvorby zisku, tak v istom bode zistíme prechod z pozitívnych hodnôt do negatívnych. Maximum negatívnej hodnoty je pri ZS u kriticky chorých pacientov, čím vzdialenejšia činnosť od intenzívnej starostlivosti, tým väčšia možnosť tvorby zisku.

Z toho možno dedukovať záver, že pacient je nežiadúcim článkom v kruhu biznisu. 😡

Dr. Poradovsky Juraj
    Účastník (Participant)

Lacovi:
    1. To ste si dnes dal polovičku Viagry?
    2. RZ tu vystupoje pod svojim menom. Nehanbí sa zaň. Prečo nie aj Vy?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Neide o meno, to myslim poznam, ide o pristup. Laco si nedal polovicku nicoho, iba robi polovicnu pracu, teda iba viac menej kritizuje, bez toho, ze by jasne naopisal co chce / samozrejme okrem viacej penazi za svoju cinnost SVaLZ, co je OK/. Ale ma pravo diskutovat ako kazdy iny. A to som rad, je to tiez isty vydobytok doby, hoci aj to je isty obraz naseho zdravotnictva, ze sa bojime existovat pod vlastnym menom.

emed
    Účastník (Participant)

RZ : cit.: Emed aj Radovan. Korupocia v liekovej politike na ministerstve. Dajte mena, vyriesim.

Odpoveď . Korupcia u lekárov. Dajte pán minister mená – tiež vyriešim… 😛
    Ale vážne, trochu som provokoval – lebo sa mi nepáči ako sa kriminalizujú lekári. Moc médií je silná.. Ak niečo oceňujem, tak spôsob, akými tč sa robí „veľká lieková politika..“. Firmy znižujú ceny, podliezajú konkurenciu — je to skutočne dobrý mechanizmus na zreálnenie cien, ale aj na obmedzenie korupcie….. Predtým “ kateg. komisie za účasti ministerských “ verím, že tiež boli “ čisté“ – že určite by sme ich členov nenašli na výplatných páskach farm. spoločností :D.
    Radovan má pravdu- na lieky ide neskutočná časť verejných penazí, z tej velká časť končí vo vreckách distribtorov, sietí lekární ale aj štátu.
    Novinkou pre mna je pripravovaná degr. marža. Blahoželám a konečne. =D>

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Este aj ine veci, ale o tych nechcem t.c. hovorit.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 57 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate