Zdravotné poisťovne a.s.- hospodárne využívanie prostriedkov

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Zdravotné poisťovne a.s.- hospodárne využívanie prostriedkov

Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Autor
    Maria
    Účastník (Participant)

Chcela by som sa pán minister opýtať, ako je zabezpečené hospodárne
    nakladanie prostriedkov zdravotnýmo poisťovňami na vlastnú réžiu.
    Doteraz mám dojem mohli ZP využívať na vlastnú správu maximálne
    do výšky 4% výberu poistného. Keď sa teraz transformujú na a.s ,žiadne obmedzenie v tomto smere zrejme podľa zákona neexistuje.
    Čo bude pre tú alebo onú poisťovňu znamenať , že príde trebars na
    kontrolu úrad pre zdravotnú starostlivosť a zistí napr. následovné
    cifry.Prvá poisťovňa mala na vlastnú réžiu 3.5%,druhá 4%, tretia 7%,
    štvrtá 10%, piata 15%./prečo nie 30%,ak to zákon nezakazuje/.
    Nepôjde nákladná vlastná réžia napr. na úkor platieb nemocniciam, ambulanciam ,lekárňam a.t.ď ?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Asi by dosla a aj by prisla o licenciu. Poistovne maju zhruba rovnaku startovaciu ciaru, nezavisle od toho aky maju kmen. Na to sluzi prerozdelenie medzi nimi. Ak bude prilis vela minat, nebude vediet preukazat solventost / v porovnani s inymi/ a je po nej.

Jaroslav Stevove
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Asi by dosla a aj by prisla o licenciu. Poistovne maju zhruba rovnaku startovaciu ciaru, nezavisle od toho aky maju kmen. Na to sluzi prerozdelenie medzi nimi. Ak bude prilis vela minat, nebude vediet preukazat solventost / v porovnani s inymi/ a je po nej.

Ono to asi nebude takto jednoducho fungovať. [-X
    Hoci som nedostal odpoveď na predchádzajúci príspevok, stále si myslím, že k poriadku v zdravotníctve by prispela existencia len dvoch zmluvných vzťahov:
    1. Ja (ako klient) s poisťovňou. Ak by poisťovňa chcela prežiť, alebo prosperovať, musela by sa uchádzať o čo najväčší počet poistencov kvalitnými službami, promptnými platbami zdravotným zariadeniam etc. inak zmením poisťovňu.
    2. Ja (ako pacient) s lekárom. A verte mi, že pacienti si vymieňajú informácie o kvalite jednotlivých lekárov. Nastávajú však situácie, že si nemôžem vybrať lekára, lebo ten nemá zmluvu s mojou poisťovňou.

Som presvedčený o zbytočnosti zmluvného vzťahu: poisťovňa – lekár.
    Ja som plátca poistného, z ktorého sa akumulujú prostriedky jednak „solidárne“, ale aj na platy úradníkov poisťovní a ich honosné budovy.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

A co ten trojmilionovy zastup ktory neplati poistne. navyse aj ked nema slovo JA JA JA, TAK MATE ZMLOUVU Z POISTOVNOU. U nas je zmluvne povinne poistenie. A mate aj zmluvu s lekarom. Tak uz tolko ne Ja Ja Ja jkajte =D>

Dr. Poradovsky Juraj
    Účastník (Participant)

@Jaroslav Števove wrote:

Nastávajú však situácie, že si nemôžem vybrať lekára, lebo ten nemá zmluvu s mojou poisťovňou.

Ak Vám na ňom ozaj záleží, môžete zmeniť poisťovňu za takú, ktorá s ním zmluvu má. ( Ak s ním má zmluvu aspoň jedna poisťovňa 😕 )
    Poisťovne ale zvyknú mať o kvalite lekárov lepšie informácie, než k akým sa má možnosť dostať pacient. Ak s niekým nemajú zmluvu, vedia asi, prečo. Pokiaľ sa týka tých honosných budov, tak Allianz alebo Amsĺico nie sú zdravotné poisťovne. 😀

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Dokonca JS moze ist aj k nezmluvnemu (teda taky, ktory nema zmluvu s jeho poistovnou) a jeho poistovna mu to moze preplatit, zakon to pripusta, je to niekde okolo par. 42 v 577/2004 ak sa nemylim.

Dr. Poradovsky Juraj
    Účastník (Participant)

Áno, je to presne v § 42, ale nie tak, že sa pacient proste vyberie k nezmluvnému a poisťovňa mu to preplatí. To by veru nepochodil. Poisťovne (lebo tak im káže zákon) hradia takéto výkony len vtedy, ak
    1. s poskytnutím príspevku zdravotná poisťovňa súhlasila pred poskytnutím zdravotnej starostlivosti
    2. žiadosť poistenca spĺňa kritériá na poskytnutie príspevku, ktoré určuje a zverejňuje zdravotná poisťovňa
    3. výška príspevku nesmie prekročiť cenu obvyklú u zmluvných poskytovateľov

Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate