O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Zákony v praxi
- This topic has 15 odpovedí, 4 hlasy, and was last updated pred 19 years, 6 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
14 marca, 2005 o 11:06 pm #420Mata HarriÚčastník (Participant)
Zákon 577, § 3 hovorí : (1) Na základe verejného zdravotného poistenia sa plne uhrádza neodkladná zdravotná starostlivosť.
Pri žiadosti o potvrdenie neodkladnej starostlivosti podľa tohto zákona, poisťovne nám odpovedajú:
a) úhrada do výšky dohodnutého objemu
b) nie je dôvod o potvrdzovanie neodkladnej starostlivosti, pretože nejde o zákon 580 § 9, odst. 6.
Otázka:
Uhrádza sa plne neodkladná starostlivosť, alebo sa neuhrádza?Zákon 581, § 7 hovorí: (2) Ak zdravotná poisťovňa nie je schopná uhrádzať zdravotnú starostlivosť v čase jej splatnosti, je povinná vytvoriť zoznam poistencov čakajúcich na poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Ak zdravotná poisťovňa vytvorí takýto zoznam, je povinná ho viesť podľa jednotlivých diagnóz a pri zaradení poistenca do takéhoto zoznamu ho informovať o zaradení bez zbytočného odkladu.
Otázka
A čo s neodkladnými , akútnymi pacientami? Čas splatnosti je po 3 mesiacoch po vykázaní výkonov.
V žiadnom zákone sa nehovorí o tom, že poskytovateľ nesmie robiť plánované výkony bez súhlasu poisťovne.Definícia čakateľa na poskytnutie zdravotnej starostlivosti – resp. plánovanej hospitalizácie.
Dôvody plánovanej hospitalizácie môžu byť ekonomické a medicínske. Ekonomické pri nákladných náhradách. Medicínske – napr. plánovaná cyklická chemoterapia, imunosupresia. Alebo cholecystektómia po ukľudnení prebehnutej cholangitíde, či pankreatitíde, či príprava pacienta na výkon.. Je to plánovaná neodkladná ZS, pre ktorú sa hodí termín – časovaná ZS. Týchto pacientov nemožno hlásiť na listinu čakateľov.Posledná otázka:
Ako sa dá zaistiť lege artis liečba onkologických pacientov z paušálu 30 000 Sk, keď priemerné náklady na lieky a ŠZM onkologických pacientov sú 36 000 Sk?15 marca, 2005 o 10:41 am #3877jaroÚčastník (Participant)mila M.Harri-ziada sa mi na zaklade precitaneho ,pocuteho a videneho v poslednom case povedat svoju optimisticku (samozrejme cisto laicku ) odpoved-TRH TO VYRIESI (mozno aj trhovisko na Mileticovej-treba sledovat, ci sa tam neobjavia stanky s lacnejsimi chemoterapeutikami).
24 marca, 2005 o 5:15 pm #3878Mata HarriÚčastník (Participant)Čo mám urobiť so zmluvou s istou poisťovňou, ktorá si vyžiadala doklady, že na Internej klinike a neurologickom oddelení prevádzkujeme JIS a v zmluve priradila za poskytnutú starostlivosť pacientom na JIS úhradu 6 500 Sk, operujúc formuláciou, že je to v súlade s cenovým výmerom pre JIS. 😡
25 marca, 2005 o 5:50 am #3879emedÚčastník (Participant)Nepodpísať nevýhodnú zmluvu 😛
Príklad. Jedna poisťovňa sa rozhodla znižiť cenu bodu na 38 hal. Tí čo podpísali, majú 38 hal za bod , a tí čo nepodísali tým nechali 40 hal za bod. Dobré, nie 😛
25 marca, 2005 o 9:32 am #3880imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)K Emedovi: a ten kto sa podpise iba krstnym menom alebo iba priezviskom – 39 hal? 😀 😀 😀
Ale vazne: jednou z funkcii trhu je vyrovnavanie ponuky a dopytu. MH musi liecit, ale nevie pritlacit na poistovne hoci siroko daleko nema konkurenciu a teda konkurencnu ponuku pri vysokom dopyte. Nauci sa25 marca, 2005 o 2:11 pm #3881Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
K Emedovi: a ten kto sa podpise iba krstnym menom alebo iba priezviskom – 39 hal? 😀 😀 😀
Ale vazne: jednou z funkcii trhu je vyrovnavanie ponuky a dopytu. MH musi liecit, ale nevie pritlacit na poistovne hoci siroko daleko nema konkurenciu a teda konkurencnu ponuku pri vysokom dopyte. Nauci saMH na poisťovne pritlačila pre nich nevídaným spôsobom 😛 , ale problém je ten, že v Opatreniach o cenovej regulácii sa píše – úhrada za hospitalizáciu na JIS je vo výške 50 % úhrady na oddelení.
Chýba tam slovíčko – pridanej k úhrade na oddelení, alebo formulácia – o 50 % zvýšenej úhrady na oddelení. Nedá sa to opraviť?
25 marca, 2005 o 2:49 pm #3882imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Netreba, lebo JIS sa povazuje za samostatnu hospit. Teda cena za hospit + preklad na JIS je nova cena za JIS + 50%
25 marca, 2005 o 3:46 pm #3883Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Netreba, lebo JIS sa povazuje za samostatnu hospit. Teda cena za hospit + preklad na JIS je nova cena za JIS + 50%
Pacienta privezú z ulice, preložia z regiónu, na JIS zomrie. Alebo z JIS je preložený na chirurgiu u neurológov na neurochirurgiu, na oddelenie sa vôbec nedostane.
25 marca, 2005 o 4:04 pm #3884imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)@Mata Harri wrote:
@Rudolf Zajac wrote:
Netreba, lebo JIS sa povazuje za samostatnu hospit. Teda cena za hospit + preklad na JIS je nova cena za JIS + 50%
Pacienta privezú z ulice, preložia z regiónu, na JIS zomrie. Alebo z JIS je preložený na chirurgiu u neurológov na neurochirurgiu, na oddelenie sa vôbec nedostane.
. Ta chirurgia, alebo neurochirurgia nie su oddelenia s vlastnym cenovym vymerom?
26 marca, 2005 o 1:42 pm #3885Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
@Mata Harri wrote:
@Rudolf Zajac wrote:
. Ta chirurgia, alebo neurochirurgia nie su oddelenia s vlastnym cenovym vymerom?
V praxi to vyzerá tak, že poisťovňa za hospitalizáciu na JIS zaplatí 6500 Sk a za hospitalizáciu na chirurgii 12000 Sk. Kým za hospitalizáciu na internom zaplatí 13000 Sk a za hospitalizáciu na chirurgii 12000 Sk.
Pri preklade v rámci oddelenia platí iba jednu úhradu. A keď na JIS prijmeme fulminantné zlyhanie pečene, potom ho preložíme do IKEM Praha na transplantáciu, za hospitalizáciu dostaneme 6500 Sk, v súlade s platným cenovým výmerom.27 marca, 2005 o 2:35 pm #3886emedÚčastník (Participant)V praxi to vyzerá tak, že keby blbosť kvitla- tak celé zdravotníctvo sa zmení na pestrofarebnú kvitnúcu lúku. Kde sa človek obráti – tam každý tápe : poisťovňa,VUC, ale aj my lekári. Máme zákony, ale nikto ich nevie poriadne vyložiť, rsp. prečítať. Niekedy v marci rokujú poisťovne s komorou ohľadom systému “ čakačiek “ , preplácania neodkl. starostlivosti… Čo robili v decembri ??
Ja sám -po opýtaní sa revízneho ohľadom postupu pri waiting listoch ( to bolo v januári) som dostal odpoveď, nech s ukludním – inak mi pošlú kontrolu ( poslali 😛 – anciáša ),… dnes sa dozviem od ministra , že ak si založim sr.o. Pitevník – ako odb . zástupcu môžem zamestnať urológa…. Bude ešte veselo 😛 Keď už sme pri tej kvitnúcej lúke , ja sám si pripadám ako rozkvitnutý kvietok 😀 Peknú jar27 marca, 2005 o 5:19 pm #3887imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Nuz tak aby sme zalozili Flora s.r.o. 😀 😀
Ale vazne: Emed raz napisal: „Šľak ma ide trafit“. No a čo ma potom trafit mna , pokial spokojne konštatujeme, ze zakony sa čítaju az 3 mesiace „po“. Ale iny klasik povedal: Na Slovensku je to tak“. Takze kvitnime. Mimochodm urolog ako odborny zastupca: Prečo nie, zda sa že u nas nikto zakony nečita. Nevadi, aspon mam pracu.28 marca, 2005 o 8:35 am #3888emedÚčastník (Participant)A veštica by povedala “ Príde zlá doba, keď lekár miesto odborného štúdia a liečby — bude zákony čítať… 😀 „. Ja som lekár – nemám svoje právne oddlenie, radcov a obs. presonál. Skúšam čítať aj pripomienkové konania na stránkach MZ , ale pri vete typu “ v odseku 23 e zákona XZY sa slovko x nahrádza slovkom y “ – vypínam počitač.
Iné je smutné – že poisťovne so svojimi právnymi oddeleniami, odbory zdravotníctva VUC , komorové orgány …. ktoré maju nato peniažky, personál. — sú v čítaní zákonov slabí — a nikomu to až tak nevadí….
Už sme tu založili rôzne s.r.o.- Pitevnik, Flora – diskutujeme o tom , koho maju mať za odb zastupcu — ale ich majitel nas až tak velmi nezaujima — len aby nim nebol niekto vplyvny z oblasti pohrebnictva… 😛28 marca, 2005 o 3:43 pm #3889imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Ale vadi, musia sa tiez ucit. Stara / rimska/ pravda hovori. Zakony nie su manual, zakony urcuju hranice legalneho. Ucme sa.
12 apríla, 2005 o 3:57 pm #3890Mata HarriÚčastník (Participant)Vážený pán minister, dovoľujem si Vás požiadať o odpoveď na otázku, koľko je v súčasnosti prevádzkovaných nemocničných postelí neštátnych. Stačí mi približný odhad 100 ? 1000 ?
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.