O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Tak čo bude so záchranou?
- This topic has 5 odpovedí, 2 hlasy, and was last updated pred 21 years by rescue.
-
AutorPríspevky
-
28 augusta, 2003 o 9:38 pm #287rescueÚčastník (Participant)
Milý pán minister,
medzi Vaše proklamované priority patrí aj RZP. Skutočne vítame túto Vašu iniciatívu. Tak kedy nám konečne zvýšite paušál aspoň na 15 Sk?
Aký máte názor na súkromné záchranky?
Vďaka.1 septembra, 2003 o 10:55 am #1110imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Je hotovy novy zakon. 15 Sk nie je problem, problemom zatial je aby si poistovne „objednali “ zachranky. Je jedno, ci jazdi sukromne koleso, vrtula, alebo verejne, alebo statne, dolezite je aby fungovali. Teraz sme pustili do Blavy ako konkurenciu statnej zachranke sukromnu a uvidime.
1 septembra, 2003 o 7:08 pm #1111rescueÚčastník (Participant)Pán minister, to snáď nie!
Vari chcete nechať poisťovne, aby si objednávali výkony záchrannej služby? Rozumiem tomu tak, že ak si napr. VšZP v Nitre objedná 200 výkonov (výjazdov) záchranky mesačne, 500 km mesačne pre RLP, či 4 letové hodiny pre LZS, všetky výkony navyše sa budú vykonávať za pánbohzaplať, inak povedané zadarmo? Alebo budú mať naši klienti(kriticky chorí pacienti) proste smolu. [-X Kto bude posudzovať oprávnenosť výjazdu, hlavne ak sa neskôr ukáže ako nie celkom indikovaný? Revízny lekár, ktorý v živote nesedel v záchranke a nemá ani šajnu o našej robote. Viem, že podobné problémy má už aj dnes napríklad letecká záchranná služba.
Štát musí predsa garantovať dostupnosť záchrannej služby pre každého. Financovanie by malo ísť úplne mimo zdravotných poisťovní, priamo z rozpočtu MZ a MV, prípadne by sa na ňom mohli spolupodieľat územné celky, či zákonné poistenie motorových vozidiel. Nie je predsa problém určiť prevádzkové náklady na každé stredisko + potrebné obnovy prístrojov a vozidiel. Už dávno reklamovaný systém „krajských“ záchraniek ako samostatných organizácií sa mi javí celkom prijateľný. Tí šikovnejší si dokážu niečo zarobiť aj vedľajšou podnikateľskou činnosťou. Len sem prosím Vás nepustite zdravotné poisťovne, lebo záchranky budú živoriť ako nikdy. 😕13 septembra, 2003 o 2:54 pm #1112imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Uplne naopak. Zachrana sluzba je jedina, ktora bude povinne platena positovnami / dvojzlozkovo/ a ktora bude mat vlastnu siet, vlastne kompetencie. Vydrzte este par dni, zakon je na svete, myslim ze budete spokojni.
16 septembra, 2003 o 6:28 pm #1113rescueÚčastník (Participant)#-o
18 septembra, 2003 o 7:15 pm #1114rescueÚčastník (Participant)Našiel som si pracovnú verziu Zákona o ZZS na stránke MZ. Bez urážky, nemôžem ho nazvať inak, ako narýchlo zbúchaný a bezcenný kus papiera. Je úplne nepostačujúci. Mám voči nemu viacero výhrad a myslím, že mi dá za pravdu každý záchranár. Len na ilustráciu, chýba tam akákoľvek zmienka o financovaní ZZS. To čo nechýba, je pokuta do 1 000 000 Sk za nenahrávanie hovorov a nevedenie dokumentácie. Viete, že záznamové zariadenie stojí okolo 200 tis. Sk? Odkiaľ ho najmä malé záchranky budú financovať? Rád by som vedel, či autor niekedy vôbec pracoval v ZZS. Viem, že existuje celkom rozumná verzia takéhoto zákona. A čo nato hlavný odborník?
Možno som sa trochu rozohnil, ale verím, že moje kritické pripomienky „zdola“ Vám trochu otvoria oči.
r. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.