O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Stretnutie SLS s autormi reformy
- This topic has 4 odpovede, 2 hlasy, and was last updated pred 20 years, 1 months by Mata Harri.
-
AutorPríspevky
-
24 augusta, 2004 o 1:32 pm #354Mata HarriÚčastník (Participant)
Blahoželám! Zaradením „druhej nohy“ do reformného modelu dochádza k zjednoteniu transformácie zdravotníctva s transformáciou ekonomiky zdravotníctva a to je ten najdôležitejší posun vo filozofii reformy a predpoklad, že úsilie tvorivej skupiny bude korunované úspechom.
27 augusta, 2004 o 6:39 pm #2242imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Ziadne prekvapenie. Kto iny ako lekari maju robit guide lines? A nase zakony to ppriam predpokladaju a teraz je na to doba, lebo su zakony hotove. To je vsetko. Takze SLS bude robit najprv oponenturu zpznamu vykonjov a potom katalogy vykonov, co nie je nic ine iba navrh spravnej zostavy vykonov veducich k zisteniu choroby a vykonov veducich k odstraneniu choroby, to ze to media prezentovali ako hnejaku senzaciu pri tych komorovych excesoch, to je ine.
27 augusta, 2004 o 8:10 pm #2243Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Ziadne prekvapenie. Kto iny ako lekari maju robit guide lines? A nase zakony to ppriam predpokladaju a teraz je na to doba, lebo su zakony hotove. To je vsetko. Takze SLS bude robit najprv oponenturu zpznamu vykonjov a potom katalogy vykonov, co nie je nic ine iba navrh spravnej zostavy vykonov veducich k zisteniu choroby a vykonov veducich k odstraneniu choroby, to ze to media prezentovali ako hnejaku senzaciu pri tych komorovych excesoch, to je ine.
Neviem, čo prezentovali média, reagovala som na prednášky. Transformácia algoritmov odbornej časti zdravotníctva, ktorá sa začína dôsledne – katalógmi, sa jasne objavuje v projekte reformy až teraz. To by malo zdravotníkov zaktivizovať, čo sa určite i stane. A nielen to, všetko to krásne začína mať grády – dnes som bola na debate o projektoch režírovaných Sanigestom- konečne sa začnú dôkladné analýzy siete. Som veľmi zvedavá, aké budú výstupy a či sa budú rešpektovať.
28 augusta, 2004 o 7:18 am #2244imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Draha MH,
tie katalogy / povinnost tvorit standardizovane postupy/ su v zakonoch od decembra, spomente si na krik: „Za zlomeninu sa bude doplacat“. Miesro lekara je samozrejme nezastrupitelne o tom niktoi nikdy nepochyboval. Kristufek iba / preventivne/ zabudopl povedaz, ze spolupracujeme od juna.
Zaujimavostou je, ze krik sa robi okolo poistovni. Teda lekari kricia okolo poistovni. Na tom worshope jasne zaznelo:
Autoservis sa nestara odkial ma peniaze, ale zaco, poistovna zasa ci je kvalita, myslim tak nejako sme to povedali s GR Borikom.28 augusta, 2004 o 10:33 am #2245Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Draha MH,
tie katalogy / povinnost tvorit standardizovane postupy/ su v zakonoch od decembra, spomente si na krik: „Za zlomeninu sa bude doplacat“. Miesro lekara je samozrejme nezastrupitelne o tom niktoi nikdy nepochyboval. Kristufek iba / preventivne/ zabudopl povedaz, ze spolupracujeme od juna.
Zaujimavostou je, ze krik sa robi okolo poistovni. Teda lekari kricia okolo poistovni. Na tom worshope jasne zaznelo:
Autoservis sa nestara odkial ma peniaze, ale zaco, poistovna zasa ci je kvalita, myslim tak nejako sme to povedali s GR Borikom.Dobre, ale i ja si dovolím pripomenúť, keď pred cca rokom som písala, že chýbajú koncepcie, štandardy, algoritmy, bez nich nemožno transformovať ekonomicky systém, vtedy ste napísali, že áno, ale čo skôr, keď unikajú peniaze.
Vtedy som odpovedala, že nevidím problém – v pondelok dáte za úlohu hl. odborníkom pracovať na koncepciách odborov, v útorok SLS pracovať na štandardizácii výkonov, v stredu riaditeľom vypracovať systém kvality …… Chcem tým povedať, že našim zlozvykom je dôležité veci robiť na poslednú chvíľu, v časovom strese.
Myslím si, že veľká časť zdravotníkov sa stavala k reforme skepticky, bez hore uvedených zmien ju pokladala iba za ďalší pokus ekonomickými fígľami zodrať kožu zdravotníkom limitmi, zmluvami, zahmlenými cenami pod nálepkou kvality, efektivity. Každý normálny lekár vedel, že bez stanovenia cien výkonov, bez kategorizácie výkonov, to vždy bude zahmlené. A že zrušenie platovky v čase, keď neexistovali žiadne racionálne pravidlá, by prispelo k nekontrolovanej moci riaditeľov.
Vždy som reagovala nevôľou na časť zákona o tom, že poisťovne budú stanovovať kritéria kvality, efektivity zdrav. výkonov, čiže ich tvoriť, keďže žiadne vytvorené neboli. Indikátory kvality, efektivity, musia vypracovať odborníci. Keď ich vypracujú, tak text zákona nadobudne iný význam – z vytvorených indikátorov, štandardných postupov poisťovňa si vyberie, ktoré bude používať ako kritéria svojho hodnotenia poskytovateľov.
Katalogizácia a potom kategorizácia výkonov je veeeeeeeeeeeľmi potrebná. Veľa výkonov doteraz unikalo z výkonovej i ekonomickej pozornosti, niektoré figurujúce v zozname (bodovníku) už boli obsolentné. Keď sa výkony pomenujú, priradí sa im a vykalkuluje potrebný materiálny support, tak budú jasné prvky veľkej stavebnice – systému, ktorý z nich budeme skladať.
A asi je potrebné na každom kroku kričať – katalóg je výsostne odborná záležitosť, nezávislá na politickej klíme, na existujúcich vlastníckych vzťahoch. Rovnako cena diagnostiky a terapie ochorení, ktorá je iba vyučtovaním použitých prvkov stavebnice, vybratých z katalógu. Na politickej klíme, ekonomike, vlastníckych vzťahoch je závislá iba odpoveď na otázku – kto to bude platiť.
A tam páni politici nájdu priestor na vysvetlenie svojim voličom, ako prispejú k ekonomickému zabezpečeniu ich proklamovanej solidarity. Dá sa to jednoducho. Zvýšiť príjem poisťovní. Majú na to obrovský priestor vo forme tvorby takých zákonov, ktoré prispejú k odstráneniu korupcie, tunelizácie, protekcionalizmu, k zvýšeniu sily ekonomiky atd, všetkého, čo odčerpáva financie zdravotníctvu. Snaha o konzervovanie neúnosného stavu zdravotníctva iba potvrdzuje zámer konzervovať všetky hospodárske a ekonomické neduhy spoločnosti. A to s veľkou solidaritou s chorými nerezonuje.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.