O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Ryby v rybniku
- This topic has 38 odpovedí, 5 hlasov, and was last updated pred 20 years, 2 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
31 júla, 2004 o 11:57 am #339imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)
Nedavno som bol v zaujimavej diskusii. Padol tam citat: Ryby si rybnik nevypustia. Takze skusme sa zamysliet, kazda rybka v svojom rybniku a nepozerajme stale do ineho, ktory by sme radi vypustili, len ten nas nech ostane.
Sem patri iny citat: Diskutovalo sa o ZP ako aksiovkach, bola silna europska ucast. Sev jednej z najvacsieho konzorcia poistovni ( aj ZP) povedal: „Nerozumiem, preco sa lekari staraju do toho v akom postaveni su poistovne, akciovky, verejnopravne, alebo ine, oni nech sa staraju do svojej prace a poistovne do toho aby im platili“. Ake jednoduche.31 júla, 2004 o 12:24 pm #1954emedÚčastník (Participant)„Nerozumiem, preco sa lekari staraju do toho v akom postaveni su poistovne, akciovky, verejnopravne, alebo ine, oni nech sa staraju do svojej prace a poistovne do toho aby im platili“
Čoho sme teraz svedkami:
* finanční žraloci sa v tommto období podozrivo aktivizujú . Zakladajú sa všakovaké s.r.o . – hľadajú si odborných zástupcov na rôzne špecializácie, „skupujú sa laboratória“. Na prvý pohľad – všetko je v poriadku, … Nie je, v pozadí sú politici , osoby blízke šéfstvu terajších poisťovní..
Lekári sa do toho starať musia :
* ich existencia bude záležať od poisťovní, kt . budú mať rozsiahle právomoci
*stále hovoríme o verejnom poistení, a teda o peniazoch nás všetkých. Je našim právom – starať sa o osud našich peňazí v systéme
poisťovní…. Zorientovaní si chystajú si pôdu a zázemie na dobu, keď sa zdravotnícky trh rozdelí medzi pár „dravcov“. Do toho prídu zákony, keď legálne v zmysle novej legislatívy bude môcť poisťovňa uzatvárať zmluvy s kým chce ( Koho uprednostní – “ samých seba , alebo snáďd tých kvalitnejších … HA , HA )
Jednoducho platí :
Finančné prostriedky točiace sa v zdravotníctve sú na jednej strane :**obrovské ( pre pár finančných dravcov – vidiacich svoj budúce ryžovisko v pôsobení v kombinácii : som poisťovňa a zároveň mám „svoje zdr. zariadenia , kt . budem finančne kŕmiť
** na strane druhej malé — pre pre pacientov a obyčajných poskytovateľov bez prepojenia na terajšie mocensko -politicko – finančné zoskupenia.
Otvorme si očí a poobzerajme sa okolo seba.31 júla, 2004 o 2:30 pm #1955imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Ach jaj. Emed vari naozaj nerozumiete. Toto by uz dnes ani KOZ nenapisal. Navyse politicky a financny dravci skupuju laboratoria. Ale naozaj, myslel to ten manazer inac. Lekar ma mat zaplatene za svoju pracu. A ta by mala byt kvalitna. To je vsetko. Ostatne celospocenske obavy su vari este z cias K.M alevo V.I.L. alebo? A pozor, verejne domy nie su nas vsetkych, verejne poistenie neplati vyse 3.2 miliona ludi, takze pojem verejne hovori o niecom inom.
31 júla, 2004 o 2:32 pm #1956Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Nedavno som bol v zaujimavej diskusii. Padol tam citat: Ryby si rybnik nevypustia. Takze skusme sa zamysliet, kazda rybka v svojom rybniku a nepozerajme stale do ineho, ktory by sme radi vypustili, len ten nas nech ostane.
Sem patri iny citat: Diskutovalo sa o ZP ako aksiovkach, bola silna europska ucast. Sev jednej z najvacsieho konzorcia poistovni ( aj ZP) povedal: „Nerozumiem, preco sa lekari staraju do toho v akom postaveni su poistovne, akciovky, verejnopravne, alebo ine, oni nech sa staraju do svojej prace a poistovne do toho aby im platili“. Ake jednoduche.Áno, pri debate so zástupcami svetovej banky, tiež nechápali, ako sa u nás financuje ZS.
31 júla, 2004 o 2:39 pm #1957imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)No vida hovoria cesi. Kvalita bude velmi dobra tema SB, prve TOR koncime, prve drafty (ja hovorim nastrely) v oktobri.
31 júla, 2004 o 3:05 pm #1958Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
No vida hovoria cesi. Kvalita bude velmi dobra tema SB, prve TOR koncime, prve drafty (ja hovorim nastrely) v oktobri.
Znova to isté – prísne utajovaný materiál. Prečo mi ho dr. Szalay neposlal?
Prečo nástrely až v októbri, my sme v systéme kvality pokročili dosť ďaleko. Budeme sa musieť vracať?
31 júla, 2004 o 3:43 pm #1959emedÚčastník (Participant)No tak som si to od ministra zlízol. cit.:“ Ostatne celospocenske obavy su vari este z cias K.M alevo V.I.L. alebo“ Nie – na rozdiel od starších kolegov ma marx- len.- na vysokej škole nezastihol… Moje obavy sú z čias mečiarizmu, keď sa rozkradol štát , , moje obavy sú z toho, že náš štát je v zahraničí ponímaný ako vysoko korupčný, keď aj v tejto dobre sa do rôznych správnych a dozorných rád dosadzujú politickí nominati, keď aj na min. zdravotníctva vládne klientelizmus a nerovnosť šancí, keď v súdnictve sú neskutočné prieťahy a človek sa nevie domôcť práva. To nie sú obavy , to je naša realita.
Problém nie je v zákonoch, ale v ich aplikácii do nášho prostredia. Bol by som šťastní, ak by tieto obavy nemali reálny základ.Píšete , že “ Lekar ma mat zaplatene za svoju pracu. Aké kroky MZ robí vo vzťahu k vydieraniu priv . lekárov , kt . sú nutení robiť zdarma. Na strane jednej údajne existuje pokyn ministerstva minitorovať lekárov, odmietajúcich vyšetrovať pacientov po prekročení limitu, na strane druhej existuje ústavné právo – “ mať zaplatené za svoju prácu “ , a nik nemôže nútiť robiť niekoho zdarma. ( po prečítaní svojho príspevku to ozaj znie ako ľavicovo- odborárska agenda , nuž čo my kapitalisti so sociálnym cítením to máme ťažké… 😉
31 júla, 2004 o 5:20 pm #1960imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Este trosku podpich: Nuz ake kroky robime: 6x mozete hadat, MZ nema co robit kroky, ale dobre teda: 6 zakonov. 😆 😆
Ku MH: kvalita ponimana nemocnicou bars aj BB a kvalita poskytovania zdrav. sluzieb je predsa len rozdiel. No napriek tomu Tomasovi to pripomeniem, asi zabudol.31 júla, 2004 o 6:34 pm #1961emedÚčastník (Participant)Reformné zákony MZ svedčia o snahe zaviesť do systému poriadok, a po dlhej dobe letargie – a slabých ministrov — je to jednoznačne pozitívny krok.
Ešte tak trochu prepracovať chystané zmeny v postavení poisťovní a bude to fajn ( to je môj podpich 😉 )
Keďže odchádzam na dovolenku, trochu sa s mojimi odborárskymi myšlienkami odmlčím. Majte sa pekne
😆31 júla, 2004 o 7:00 pm #1962Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Ku MH: kvalita ponimana nemocnicou bars aj BB a kvalita poskytovania zdrav. sluzieb je predsa len rozdiel. No napriek tomu Tomasovi to pripomeniem, asi zabudol.
Tak to ma zdvihlo zo stoličky. Medzi kvalitou poskytovaniab zdrav. služieb ponímaná nemocnicou v BB a kvalitou poskytovania zdrav. služieb NESMIE BYŤ ROZDIEL. Ak je, tak chyba nie je na našej strane. My totiž zdrav. služby poskytujeme a tie musia byť kvalitné. PC produkovaná fiktívna kvalita zdrav. starostlivosti môže mať peknú grafickú úpravu ( to ja urobím o 100 % krajšie), ale čaká ju tvrdá skúška v praxi.
Pozor na odtrhnutie od más!
1 augusta, 2004 o 10:00 am #1963imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)No tak klud, sedte dalej na stolicke. V kompelnom ponimani zacina kvalita u sestry, ktora samostatne pracuje a konci v nemocncii najvyssieho typu. Darmo budete v BB alebo BA najlepsi, ked Vam dodaju pacienta neskoro, zanedbaneho a nelieceneho l.a. co sa mimochodom dost casto deje. Darmo bude SUCHS mat svetove parametre kvality ak mu Meciar posle pacienta neskoro, atd atd. Takze kvalita, resp. system kvality je na kazdej urovni poskytovatela dolezity a NENAHRADITELNY. Vy sa starajte o kvalitu v BB ( a aj o efektivitu) a my na MZ budeme robit Slovensko, OK?
1 augusta, 2004 o 10:10 am #1964Mata HarriÚčastník (Participant)Takže kvalita v BB bude podmnožinou kvality v BA. Pôjde o zjednotenie tej istej kvality a tým i našej diskusie.
1 augusta, 2004 o 1:09 pm #1965imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Nie je mnozina kvality v BA a podmnozina v BB. Sledujte tieto myslienky. Skvele zachranujete ludi bez creva. Voperuvate nelegalne sosovky, salmonela v kuchyni, najlepsia transplantologia na Slovensku, pozor na transfuzie, vysoka miera prezamestnanosti, vysoky narast invazivnych liecebnych a diagnostickych kardiovykonov atd atd. To vsetko je BB ak sa nemylim.
1 augusta, 2004 o 3:45 pm #1966Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Nie je mnozina kvality v BA a podmnozina v BB. Sledujte tieto myslienky. Skvele zachranujete ludi bez creva. Voperuvate nelegalne sosovky, salmonela v kuchyni, najlepsia transplantologia na Slovensku, pozor na transfuzie, vysoka miera prezamestnanosti, vysoky narast invazivnych liecebnych a diagnostickych kardiovykonov atd atd. To vsetko je BB ak sa nemylim.
K nelegálnym šošovkám –
story, ktorá sa uskutočnila v r. 1989, kedy prof. I. získal šošovky sprostredkované svojim priateľom Fjodorovom, zo Sovietského sväzu, za faktúrovanú cenu v rubľoch. Tie šošovky boli dovezené i zaplatené (v rubľoch), legálne. Po 10 rokoch vznikla afére, v ktorej medziiným sa objavilo, že šošovky legálne neprešli cez lekáreň, ale prebral ich rovno profesor. Vtedy ale zákon, ktorý by to zakazoval, neexistoval. Takže zo zákona profesora nikto nemohol obviniť.Problémom však bola skutočnosť, že niektoré časom boli preexpirované. U nás sa resterilizovali a použili.K tomu moja poznámka: V čase, kedy vznikla SR s provizórnym rozpočtom, a zdravotníctvo dostalo žalostne málo finančných prostriedkov, v zdravotníckych zariadeniach sa bežne resterilizoval ŠZM určený na jednorazové použitie. Profesor by bol iste radšej používal šošovky chýrnych svetových firiem, ako „fjodorovky“, ale nemocnica mu ich nemohla kúpiť. A tlak pacientov bol obrovský. Skúste vysvetliť pacientovi, ktorý prestane vidieť, že musí niekoľko rokov (desaťročí) počkať.K salmonelóze-
Sorry, kuchár labužník vylepšil ryžový nákyp bielkovou penou. Transfúzia –
tragická súslednosť bežne sa nevyskytujúcich náhod. Bol to šok pre celú nemocnicu.Vysoký nárast diagnostických a terapeutických kardiovýkonov –
veď na to vznikli. Osud pacientov s akútnym IM a s ICHS sa v regióne významne zmenil. To sme vari nechceli?To všetko neneguje skutočnosť, že začali sme budovať systém kvality. Začali sme ho budovať práve preto, aby sme všetky horeuvedené riziká vyeliminovali. A nebudujeme ho podľa svojich predstáv, ale prebrali sme normy EU. BA používa iné normy?
K prezamestnanosti – NEMÁME VYSOKÚ MIERU PREZAMESTNANOSTI !!!!!!V kategóriach zdravotníckych pracovníkov sme pod minimálnymi normatívami, vydanými MZ. To nedosahuje ani Ba ani Ke !!!!
Našim problémom je nevýkonná HTS, tam nás čaká veľa tvrdej práce, tiež robotnícke povolania, keby sme mohli, všetkých prepustíme a najmeme si firmy. Žial k tomu potrebujeme byť solventní. Všetko, čo sme mali cez firmy, bolo pre nás drahé, museli sme zmluvy vypovedať. Ale i na tom pracujeme, určite niečo vymyslíme.
1 augusta, 2004 o 9:16 pm #1967rodanÚčastník (Participant)O prezamestnanosti v nemocniciach by sa dalo diskutovať veľa. Ale nemyslím, že je riešením hovoriť o nej nekonkrétne. V tom súhlasím s MH – ak Roosveltke zamestnávajú veľa ľudí v obslužných činnostiach, tak nie zo sociálneho cítenia, ale aby (paradoxne) znížili náklady. Pre mlaých poskytovateľov je outsourcing vynikajúca forma. Ale vždy je drahšia, ak tú istú službu vie zabezpečiť vlastným naplno zamestnaným pracovníkom. Nemá zmysel budovať vlatnú práčovňu trebárs v malom sanatóriu, ale veľký poskytovateľ by sa nedoplatil (veď aj dodávateľ musí mať zisk, a minimálne o ten musí zdvihnúť svoju cenu).
Detto údržba – na údržbu v malom zariadení nemá zmysel držať pracovníka, pokiaľ nebude robiť aj všetky ostatné drobné práce, teda „dievča pre všetko“. Ale nemocnica typu Rooseveltka by sa rýchlo položila, keby mala čakať na externého údržbára pri každej prkotine (napr. výmenu prasklej pneu….), alebo by sa nedoplatila.
Skôr si myslím, že než hovoriť o vysokej zamestnanosti by sa malo hovoriť o organizácii práce… a tá je vo verejnej sfére priam ukážkovo skostnatelá. Ak Rooseveltka trvalo vykazuje nižší počet lekárov na 1 000 postelí, vyšší počet liečebných zákrokov na 1 lekára…………(citácie z MH) tak asi nebude práve vzorový príklad prezamestnanosti, ale skôr pozitívny príklad pre ostatných.
Ak by to bol bežný podnik, ktorý dostane zaplatené priemernú trhovú cenu za svoje služby, nezávislý na platbách od poisťovne, ale od prijímateľa služby, tak by som chcel byť jeho akcionárom a brať dividendy na jeho ziskoch.A zas sme pri tom (pri čom inom ako pri peniazoch 😛 ): Ak má relatívne nižšiu mieru konštantných nákladov, než by sa z limitov dalo usudzovať, tak prečo jej furt a stále poisťovňa neplatí za skutočne odvedené výkony? Odpoveď je jednoduchá: nik poisťovňu nenúti, aby objednávala u toho, kto má vyššiu produktivitu. To sa fakticky ani nedá. Ale dá sa donútiť, aby zaplatila to, čo lege artis musel urobiť. Koniec koncov – kto vyrovnáva SAD a železnici výkony vo verejnom záujme? (Zľavy pre ZTP, ZTP-S, dôchodcov, vojakov……) Môžeme trikrát hádať. Nemalo by to byť aj v zdravotníctve? A nebolo by potom jednoduchšie tlačiť na Mikloša, a vysvetliť mu, že pokiaľ občan a štát nebudú mať k určitému systému rovnaké práva, ale aj povinnosti, systém sa nebude dať udržať?
Ten nárek o nedostatku zdrojov mi totiž pripomína nárek Cigána, čo každý deň znižoval kobyle kŕmnu dávku, až jedného dňa kobyla zdochla. A ten chudák srdcervúco nariekal: Prečo to spravila? Veď keby ešte dva dni vydržala, už by sa naučila aj nežrať 🙂K tým mimoriadnym udalostiam:
ak má zariadenie 300 zamestnancov a jednu mimoriadku do roka, tak zariadenie s 2 400 zamestnancami by ich (prísne štatisticky vzaté) mohlo mať 8….. Ak ich má podstatne menej, tak asi aj to je prejav vyššej kvality daného zariadenia.K tým „fjodorovká“ – vraj jednu dostal aj jeden super háklivý Narcis, ras na lekárov… a nesťažoval sa 😆 Ale to len agentúra JPP hlásila 😆
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.