O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Rukojemníci poisťovní
- This topic has 1 odpoveď, 2 hlasy, and was last updated pred 19 years, 3 months by Sefka.
-
AutorPríspevky
-
21 júna, 2005 o 1:21 pm #461Jaroslav StevoveÚčastník (Participant)
Nedá mi, aby som nereagoval na zdravotné poisťovne a ich možnosti pokutovať nás, poistencov.
Prostredníctvom vás by som sa chcel opýtať pána ministra či malo byť cieľom reformy, aby sme sa, pacienti i lekári, stali rukojemníkmi zdravotných poisťovní?
Osobne nevidím rozdiel medzi poisťovňou, kde mám poistené zdravie a poisťovňou, kde mám poistené auto. Princíp je skoro ten istý. Poisťujem sa pre prípad možných vysokých nákladov na opravu auta a na „opravu“ zdravia (pochopiteľne uznávam aj solidárnosť).
Pravdepodobne by sa aj pán minister začudoval keby mu z poisťovne auta prišla pokuta za to, že im neoznámil zmenu bydliska, alebo pri zmene poisťovne za to, že tej pôvodnej nevrátil napr. kartičku o asistenčnej službe.
A čo by pán minister, páni poslanci i páni z vedenia zdravotných poisťovní povedali, keby im poisťovne oznámili: vážení, smiete ísť len do tejto autoopravovne, lebo len túto sme uznali a uzavreli s ňou zmluvu. Nás nezaujíma, že poznáte lepšiu a lacnejšiu, táto má u nás protekciu!
Absurdné? Ale toto sa deje v prípade zdravotných poisťovní!
Týmto konaním poisťovne, najmä Všeobecná zdravotná, nemiestne zasahujú do konkurenčného prostredia lekárov a ak sa nemýlim práve v konkurencii sa mali lekári selektovať na dobrých, schopných a tých druhých. Túto selekciu sme mali robiť my pacienti a nie úradníčkovia z poisťovní na základe osobných sympatií (alebo niečoho iného?).
Je to okrem iného aj hrubý zásah do môjho práva vybrať si lekára.
Pýtam sa ďalej, kde nabrali decízori v zdravotníctve schopnosť vedieť koľko je v Petržalke potrebných krčiarov, diabetológov ap.? Na základe čoho určili normatívy odborných lekárov na desaťtisíc obyvateľov s presnosťou na desatinné miesta?
Na záver len dúfam, že som si v zákone o zdravotnej starostlivosti zle prečítal pasáž o povinnosti lekára pred poskytnutím neodkladného zdravotného ošetrenia, zistiť či má pacient zaplatené poistné za posledné tri mesiace.
Ďalej by ma zaujímala definícia neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Na webovej stránke „novezdravotnictvo“ je plynule napísané, že „neodkladná starostlivosť je zdravotná starostlivosť poskytovaná osobe pri náhlej zmene jej zdravotného stavu, ktorá bezprostredne ohrozuje jej život, bez rýchleho poskytnutia zdravotnej starostlivosti môže vážne ohroziť zdravie, spôsobuje jej náhlu a neznesiteľnú bolesť, atď.“. Ide mi o to, že bratislavská pobočka Všeobecnej zdravotnej poisťovne číta túto vetu len po ohrozenie života a zvyšok ju nezaujíma a tak vracia môjmu odbornému lekárovi, s ktorým odmieta podpísať zmluvu, faktúry za zákroky pri bolestivých stavoch pacientov, ktorých mu posielajú praktický lekári, aby ich neodkladne ošetril. Keďže som hlavný kontrolór Bratislavského samosprávneho kraja zvykne sa mi občas posťažovať. Žiaľ my na to nemáme vplyv a mám dojem, že poisťovne sú teraz nad všetky inštitúcie..
21 júna, 2005 o 4:47 pm #4311SefkaÚčastník (Participant)Rozdiel medzi poistovnou, kde mate poistene auto a zdravotnou je – ta, kde je auto predsa funguje.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.