O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Rozsah ošetrovateľskej praxe – vyhláška
- This topic has 44 odpovedí, 6 hlasov, and was last updated pred 19 years, 5 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
16 októbra, 2004 o 5:54 pm #367Dusan MeskoÚčastník (Participant)
Do platnosti vstupila mimoriadne uzitocna – Vyhláška MZ SR č. 528, ktorou sa určuje rozsah ošetrovateľskej praxe poskytovanej sestrou samostatne a v spolupráci s lekárom a rozsah praxe pôrodnej asistencie poskytovanej pôrodnou asistentkou samostatne a v spolupráci s lekárom.
Ale dovolim si poukazat na moznu casovu/organizacnu koliziu v casti vyhlasky – podavanie i.v. liecby lekarom – najma v neprospech pacienta. Roky zauzivana bezna prax v zdravotnickych zariadeniach najma ako vysledok timovej prace – podavanim i.v. injekcnej liecby poverovali zvycajne lekari sestricky.
A ja si davam v suvislosti s uvedenou castou vyhlasky otazku – myslienka vzisla od sesterskeho personalu, ktory chcel „posilnit“ kompetencie, vazenost, zodpovednost lekarov, aby i.v. liecbu podavali oni ? (a sami sestricky sa jej zbavili?), alebo to bolo naopak a iniciatormi boli lekari (lebo si potrebovali „posilnit“ kompetencie, vazenost a zodpovednost)? Preco pisem? Prax – vecerne injekcie (napr. na 3 poschodiach podavane doteraz 3 sestrickami povedzme spolu po 30 minut – napr. 17-17.30 hod.) – po novom prichadza lekar postupne na 3 poschodia, pri podavani iv. inj. mu asistuje sestricka, podavanim stravi napr. 3×30-40 minut, v rovnakom case ma odist na konziliarne vysetrenie, operacny sal, ma robit akutny prijem, ci vykon, a cas podavania iv.inj. sa rozlozi miesto na pol hodinu napr. az medzi 17-21.00 hod. (plus riziko z omeskania podania injekcie v stanovenom case). V akutnej situacii pre obidve strany sice moze lekar vypisat detailny formular (a stravit nad nim cca cas podania injekcie).
Po novom tolko moznych ukonov a zamestnanie dvoch ludi pri podani jedinej injekcie (hoci doteraz to fungovalo s minimalnou personalnou a administrativnou narocnostou). Potom 6.00 rano – sestricky robia odbery biologickeho materialu (venozne odbery), o 7. prichadza lekar a znovu picha pacienta toho isteho pacienta. To vsetko pri cca 3 860 prvakoch vsetkych druhov univerzitnych osetrovatelsko-zdravotnickych studijnych odborov prijatych do 1. rocnika v SR v skolskom roku 2003-04. Praca lekara a sestry (zdravotnickeho personalu) ma byt timova s vymedzenim teritorii zodpovednosti zucastnenych, ale v tomto pripade sa mi to javi prekomplikovane.16 októbra, 2004 o 10:19 pm #3199Mata HarriÚčastník (Participant)Áno, tá pasáž o iv aplikácii liečív a parenterálnej výživy je nemilým prekvapením. Mám pacientov na domácej parenterálnej výžive (DPV), ktorým pri aplikácii výživy do centrálnej žily doma asistujú sestry z ošetrovateľských agentúr. A vo väčšine prípadov si výživu aplikuje doma pacient sám. Toto určite nenavrhovali lekári, to musel navrhnúť niekto, kto je od klinickej praxe značne vzdialený a za hranice Slovenska sa nikdy nedostal. To sa majú pacienti na DPV prijať na doživotie do nemocnice?
17 októbra, 2004 o 6:58 am #3200UzivatelÚčastník (Participant)nevzniklo to cele z tohto pripadu? :
Februar 2003: Po nesprávnej aplikácii injekcie začalo 18-ročnej pacientke odumierať telo
asi to chce lepsie stanovit, ktore injekcie moze podavat sestra a ktore nie…
/Uzivatel
17 októbra, 2004 o 7:44 am #3201Mata HarriÚčastník (Participant)Samozrejme. Cytostatiká a tie, ktoré pri paravenóznom podaní spôsobujú nekrózu tkanív.
17 októbra, 2004 o 12:57 pm #3202imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Vyhlaska je tak trochu prvy nastrel.
Treba ju dpobre prestudovat a zasa pripomienkovat, pretoze tato verzia bola 6 mesiaocv na pripomienkach vsade a najvecsie zmeny robila SZU. Ale ked uz raz nieco je, bude sa to dat modernizovat. Nakoniec sestra sa podla noveho zakona stava samostatnym poskytovatelom. Nakoniec ja som naozaj rad, ze ju vobec mame, stalo ma to takpovediac rok zivota.17 októbra, 2004 o 5:48 pm #3203Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Vyhlaska je tak trochu prvy nastrel.
Treba ju dpobre prestudovat a zasa pripomienkovat, pretoze tato verzia bola 6 mesiaocv na pripomienkach vsade a najvecsie zmeny robila SZU. Ale ked uz raz nieco je, bude sa to dat modernizovat. Nakoniec sestra sa podla noveho zakona stava samostatnym poskytovatelom. Nakoniec ja som naozaj rad, ze ju vobec mame, stalo ma to takpovediac rok zivota.Dá sa s tým súhlasiť. Ten rok života si viem živo predstaviť. Ja takto bojujem o zrod koncepcie klinickej výživy už 6 rokov. Je to maratón na bežiacom páse.
18 októbra, 2004 o 4:23 am #3204imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Ono je to tak, nic neide tak rychlo a dobre ako si predstavujeme, ale rychlejsie a lepsie ako to bolo doteraz. So ist Leben.
18 októbra, 2004 o 6:25 am #3205imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Paragraf 1 pismeno h)
sestra podava lieky vsetkymi dostupnymi formami, vnutrozilovu fomu liekov a parenteralnu vyzivu moze podavat len na zaklade pisomneho poverenia lekara, ktoreho vzor je uvedenz v priloheTo je na prvu vyhlasku maximum. Pre prof. Meska vzorec: 3 poschodia – 3 tlaciva, 6 poschodi 6 tlaciv atd. Ak doveruje sestre, ak nie picha i.v. sam.
Podobne MH a parenteralna vyziva18 októbra, 2004 o 9:37 am #3206Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Paragraf 1 pismeno h)
sestra podava lieky vsetkymi dostupnymi formami, vnutrozilovu fomu liekov a parenteralnu vyzivu moze podavat len na zaklade pisomneho poverenia lekara, ktoreho vzor je uvedenz v priloheTo je na prvu vyhlasku maximum. Pre prof. Meska vzorec: 3 poschodia – 3 tlaciva, 6 poschodi 6 tlaciv atd. Ak doveruje sestre, ak nie picha i.v. sam.
Podobne MH a parenteralna vyzivaPoverenie môže dať lekár sestre na pracovisku. Pacienti na domácej parenterálnej výžive sú v rôznych kútoch Slovenska, podávajú si ju sami, alebo im ju podávajú lokálne agentúrne sestry. Domáca parenterálna výživa stále čaká na oficiálnu legalizáciu MZ. (posledná správa od SH je, že sa už finalizuje text)
18 októbra, 2004 o 7:34 pm #3207Dusan MeskoÚčastník (Participant)Nechcem zbytocne rozvijat diskusiu, len bez komentara uvadzam polozky z „Poverenia na vnutrozilovu aplikaciu“: 1/ nazov zdravotnickeho zariadenia, 2/ sidlo, 3/ meno a priezvisko pacienta, 4/ rodne cislo pacienta, 5/ druh pripravku, 6/ peciatka, 7/ podpis poverujuceho lekara potvrdzujuci poverenie a vykonanie poucenia sestry o jej postupe pri vyskyte moznych komplikacii, 8/ meno a priezvisko poverovanej sestry a jej podpis potvrdzujuci, ze s poverenim suhlasi a bola poverujucim lekarom zrozumitelne, bez natlaku a s moznostou a dostatocnym casom slobodne sa rozhodnut pre suhlas s poverenim, poucena o postupe pri vyskyte moznych komplikacii pri aplikacii, 9/ datum poverenia, 10/ doba aplikacie (jednorazova aplikacia, alebo od-do), 11/ podpis poverenej osoby potvrdzujuci splnenie poverenia.
A ako budu postupovat napr. Agentury domacej osetrovatelskej starostlivosti?, hospice?18 októbra, 2004 o 8:20 pm #3208Mata HarriÚčastník (Participant)Poučená o výskyte možných komplikácií……. Tu by som chcela položiť otázku autorovi tejto pasáže, o akých možných komplikáciach hovorí. Podmienkou poskytovania zdrav. starostlivosti je bezpečnosť pacienta. Ak niekto hovorí o možných komplikácich, tak musí urobiť algoritmus ich prevencie.
Tlačivo, ktoré sa musí v prípade poverenia vypísať, je v 3. tisícročí absurdnou ukážkou skostnatelej byrokracie. Realizácia nie je možná, nemáme papier.
Rovnako chcem reagovať na poznámku, že sestra má robiť odborné výkony a nie vynášať misy. A kto by tie misy vynášal? Keď v rámci znižovania počtu pracovníkov máme jednu sanitárku na 2 oš. jednotky a i to iba v dennej smene.
18 októbra, 2004 o 8:53 pm #3209imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Uplne rigorozne povedane, mozno z sme skostnatena byrokracia, ale lekari musia respektovat fakt, ze osterovatelstvo je vedna disciplina a sestra je partner. Pre MH budem radsej byrokratom s papierom, ako ten co tvrdi ze sestra / a kto iny sic/ ma vynasat misy. Pre V. Meska: a co, vari na telovychvnom nie je cas splnomocnit sestru? alebo inak povedane, urobit ju spoluzodpovednou, ale sucasne jej aj kryt chrbat. Tak naozaj neviem, kto je v stredoveku. A vyrovnajte sa so sestrami, pretoze ak ony nebudu, nebude skoro ziadna medicina. Tak daleko sme to dotiahli s tym pokrytectvom,. ze bez nich to neide a s nimi to nechcete.
18 októbra, 2004 o 9:36 pm #3210Dusan MeskoÚčastník (Participant)Pan minister, podme spolocne na vec dynamicky – ja som vyhlasku neodsudil a som za maximalnu timovu pracu a posilnenie zodpovednosti a kompetencii osetrovatelskeho personalu (nursing staff) – posobil som v zahranici v takychto timoch, ktore mali detailne rozpracovane „x“ osetrovatelskych poloziek, v mnohych oblastiach mali sestricky podstatne vyraznejsie kompetencie a zodpovednost, a Vam sluzi ku cti, ze ste pri tom, ze sa aj v SR postupne objavuje aj v tejto oblasti nieco hmatatelne, je to super. Dalej – roky som posobil a este posobim aj v oblasti osetrovatelstva, dovolim si povedat, ze mam detailny prehlad o tejto problematike nielen v SR. No dobre, strucny komentar, Mesko nerozprava za seba, skuste to pochopit, a v tomto pripade uz vobec nie za telovychovne lekarstvo, pisal som najma o case sluzieb tisicok lekarov a sestier denne. Nezda sa Vam, ze by som mohol byt aj ticho (ako su mnohi) a vyjadrujem sa v prospech pacienta? Len konstatujem, ze to bude prinasat organizacne komplikacie a mozno snahy obchadzat byrokraciu (na jednom poverovacom formulari pre jedneho pacienta bude „x“ mien sestier a „x“ mien lekarov a „x“ iv. liekov . . .). Lebo asi zle chapem, ale podla mna, aby bolo vsetko „koser“, bude potrebne tie formulare vyplnovat „skoro“ na kazdu ampulku (precitajte si pozorne kazdu polozku formulara – viacere su viazane bud na jeden-dva iv. lieky – inak sa to moze zamotavat, v podstate len na lekara asi dennej smeny – inak sa to moze zamotavat – a to ma sestricka na zaver parafovat vykonanie podania – verim, ze nebol zamer, aby sestricka podpisala napriklad po 13 dnoch hospitalizacie, ze splnila poverenie za vsetky podane iv. inj. na jednom formulari a to tomu istemu pacientovi moze podavat iv. liecbu viac sestier). Neodpovedali ste pan minister, kto bude kryt chrbat ADOS-kam, hospicom, ci samotnym pacientom na DPV. A formular som uviedol len preto, ze pisete 3 poschodia – 3 formulare – to je ale len jeden pacient na kazde poschodie – spytajte sa kolegov, ci nemavaju sluzby, v ktorych sa len vecer v sluzbe podava na jednom poschodi povedzme 15 venoziek spolu 15 pacientom, to uz krat 3 poschodia – po novom – bud sa vyrazne natiahne cas podavania v neprospech pacienta, alebo vznikne situacia vyplnovania 15 formularov pre 15 pacientov s iv. injekcnou liecbou krat 3 poschodia, lebo to moze byt uplne iny lekar ako z dennej smeny (to uz je 45 papierov). A riesenie? Jedno z moznych pracovnych rieseni – sestricka dostane „univerzalne“ poverenie lekarom na „lubovolneho“ pacienta (t.j. univerzalny formular, neviazany na konkretne meno pacienta, samozrejme s detailnym poucenim atd., atd.), alebo, a to s Vami suhlasim, ma vzdy pravo podat iv. liecbu lekar.
18 októbra, 2004 o 11:00 pm #3211Mata HarriÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Uplne rigorozne povedane, mozno z sme skostnatena byrokracia, ale lekari musia respektovat fakt, ze osterovatelstvo je vedna disciplina a sestra je partner. Pre MH budem radsej byrokratom s papierom, ako ten co tvrdi ze sestra / a kto iny sic/ ma vynasat misy. Pre V. Meska: a co, vari na telovychvnom nie je cas splnomocnit sestru? alebo inak povedane, urobit ju spoluzodpovednou, ale sucasne jej aj kryt chrbat. Tak naozaj neviem, kto je v stredoveku. A vyrovnajte sa so sestrami, pretoze ak ony nebudu, nebude skoro ziadna medicina. Tak daleko sme to dotiahli s tym pokrytectvom,. ze bez nich to neide a s nimi to nechcete.
Ono je to úplne ináč. Sestry a sanitárky nám odchádzajú, nové neprijímame. Majú nadčasy, tak ich počty v službe zredukujeme. Na papieri nám vychádza, že pri 75 % obložnosti môžme 25 % sestier odobrať. Sanitárky v službe nie sú. Sme pod odporúčanými normami a i tak je nám vyčítané, že nás je priveľa.
ten, kto postavil normy sestier, sa v kalkuláciach pomýlil. Vypočítal, že na 30 posteľovej jednotke má byť 8 sestier v 3 smennej prevádzke. Ale háčik je v tom, že sestry majú odrobiť 20 – 22 pracovných dní po 8 hodín, ale kalkulácie sú urobené na mesiac, čiže 30 dní. Čiže nadčasy musia vzniknúť zákonite. Aby nevznikli, musíme zredukovať počty v smenách. Na noc postavíme 1 maximálne 2 sestry. Tie neotočia 100 kg pacienta ani po maximálnej trénovanosti.
Dnes slúžim, mám 2 pacientov na ventilátore, prijali sme ťažko dehydratovanú pac. s kandidovou sepsou, potom pľúcny edém. Mám v službe na JIS 3 sestry, ktoré musia rozhodnúťč, ktorý pacient musí počkať, na mise. Nemajú čas ju odniesť. A tak je to všade. Hlboký feudalizmus.
Prednedávnom som na fóre písala, že v nemocnici pracujú 2 tímy. Lekársky a ošetrovatelský. Každý z nich je autonómny, má svoje pracovné algoritmy, povinnosti, zodpovednosť. Na práci ošetrovatelského tímu závisí terapeutický výsledok.
Vyhláška ošetrovatelský tím znefunkčňuje a supresívna personálna politika vystavuje sstry permanentnému stresu a znižuje bezpečnosť pacientov.
19 októbra, 2004 o 6:32 pm #3212imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Protiu nazoru ziadny disputat sa hovori, ale je to uplne naopak. Holt nie vsetko je na jednej note, zivot ukaze.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.