O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Ročné zúčtovanie odvodov
- This topic has 7 odpovedí, 3 hlasy, and was last updated pred 18 years, 8 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
5 januára, 2006 o 8:57 am #524sfÚčastník (Participant)
Chcel by som predbezne spravit rocne zuctovanie odvodov aby som vedel ako na tom vlastne som a co som zaplatil a co este budem musiet doplacat/ pripadne ziadat spat a strankach VSZP som nasiel len informaciu, ze „Podľa § 19 ods. 19 zák. č. 580/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov podrobnosti o platení preddavkov na poistné a ročnom zúčtovaní ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo zdravotníctva. Zatiaľ vydaný nebol.“
Mam subeh zivnosti so zamestnanim, navyse nebezi cely rok a rad by som vediet, kolko vlastne platim poistne, kedze zatial ide len o preddavky a co mozem ocakavat pri rocnom zuctovani, pretoze sa rozhodujem, ci ponechat zivnost nadalej – a platit vsetky odvody, ktorych nie je malo alebo ju zrusit, kedze momentalne mam z nej velmi nizke prijmy.
Mozete mi povedat kedy bude/bol vydany tento pravny predpis, lebo ako som sa docital, tak sa termin na podavanie predlzil a ja sa obavam ze az niekedy v juli zistim necakane a neprijemne informacie.
A urcite nie som sam, co by sa rad dozvedel, ako je to vlastne s platenim odvodov na zdravotne poistenie, lebo pojem preddavky a platenie preddavkov vpodstate nic nevravi o konecnej sume, ktoru poistenec bude musiet zaplatit.Moj telefonicky dotaz bna VSZP sa skoncil konstatovanim, ze cakaju na zavazny predpis z ministerstva.
5 januára, 2006 o 3:13 pm #5261imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Pokusim sa odpovedat trochu z voleja. V prncipe platite positne z prijmu ktory je v roku njviac 36 nasobok priemernej mzdy, teda cca 514 tisic korun rocny prijem. Zakon taxativne urcuje poistny vztah, ci ste sam sebe poistencom, ci ste poistencom statu. Niektore prijmy su oslobodene od poistneho, napriklad prijmy z prenajmu nehnutelnosti. Poistne sa sleduje za kazdy den, pretoze napriklad ten, kto je zamestnany a je PN tak pocas PN od isteho dna je poistencom statu. Najvacsie poistne ake mozete platit je teda 14% / 10+4/ z 514000 co je cca 72.000,- Sk. Zalohy ktore ste uhradili sa Vam pocitaju do nakladov minuleho roku, doplat na poistnopm a to je novinka, podobne ako doplatok na dane sa Vam bude pocitat do nakladov tohto roku. Kedze zakon sme novelizovaliu 3x tento rok a pri tom sa zasadne menil pohlad na poistencov do konca augusta a od septembra, ako aj zmenou danoveho zakona / zapocitavanie nakladov v tom roku kedcy vznikli/ budtete povinny urobit rocne zuctovanie do konca juna 2006. Ospravedlnujem sa, ze neviem Vam to povedat detailnejsie, al,e som mimo SR. Ako poznam Dr. Mihala, tak on taktiez bude reagovat a mozno aj ma korigovat.
6 januára, 2006 o 4:41 am #5262sfÚčastník (Participant)Dakujem za odpoved a uvitam dalsie vysvetlenie lebo tieto zakladne principi su mi zname, ale cely system je velmi zlozity.
Pre zmenu by ma zaujimala hlavne ta minimalna suma, kedze minuly rok nebol pre mna velmi dobry.
Ide o kombinaciu szco, dlhsej choroby a subehu szco a zamestnania ked mi vychadza, ze moj vymeriavaci zaklad je priblizne na urovni suhrnu minimalnych miezd ale netusim, ako to cele buden kombinovat a netusim vyslednu sumu, lebo to co mi vychadza po intuitivnom vypocte nevyzera velmi doverihodne.Tento system zaloh je velmi zlozity na vypocet, bol som szco uz par rokov ale este nikdy som nemal taky problem vyratat si vyslednu sumu, ako teraz, takze myslim ze vseci zivnostnici a dalsie dotknute osoby velmi nedockavo cakaju na vseobecny zavazny predpis.
6 januára, 2006 o 1:44 pm #5263imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Aj ja cakam na ten predpis. 😀 Bude vo forme excelovskej tabulky s manualom, mozno s programom na zjednodusenie, este cakame na tlaciva pre tohtorocne danove prizanania MF.
Sorry blbol mi laptop, musel som opravit text pre nezmyselnosti laptopoveho editora.28 januára, 2006 o 10:10 am #5264sfÚčastník (Participant)A nemohol by som dostat aspon odpoved na jednoduchu otazku –
Nech mam subeh zivnosti a zamestnania po cely rok.
Nech zo zivnosti nevykazem ziaden prijem,(ciste teoreticky to berme) Bude nutne v rocnom zuctovani platit nieco navyse okrem odvodov, ktore mam ako zamestnanec, len z titulu drzania zivnosti?29 januára, 2006 o 8:08 am #5265imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Nuz coze, jednoducha odpoved je, ze ROCNE ZUCTOVANIE SA ROBI Z ROCNEHO PRIJMU KTORY PODLIEHA ZDRAVOTNYM ODVODOM. Sem patri aj prijem zo zivnosti. Ak je nula, tak potom 14% z nuly je nula. Ale nepatri sem napriklad prijem z prenajmov, alôe sa neodvadza z prijmu nad 517.000 ale iba do 517 tisic.
2 februára, 2006 o 7:16 am #5266Jozef MihalÚčastník (Participant)Ak máte celý rok súbeh zamestnania a živnosti, a v zamestnaní zarobíte najmenej 78000 Sk za rok 2005 a v živnosti budete mať základ dane nulový, budete síce musieť podať ročné zúčtovanie poistného, ale zo živnosti nebudete musieť doplácať žiadne poistné.
2 februára, 2006 o 8:18 am #5267imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Vidite, aj takto sa da povedat, ze 14% z nuly je NULA. 😆
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.