O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › reakcia na platovku
- This topic has 0 odpovedí, 1 hlas, and was last updated pred 21 years, 10 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
1 decembra, 2002 o 5:21 pm #248imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)
Zverejnujem dopis kolegu, ktory som obdrzal mailom. Meno som dal vymazal, pretoze som nemal suhlas kolegu na jeho zverejnenie.
Vážený pán minister
Včera som sa zúčastnil Vášho príhovoru a nasledujúcej diskusie. Pozorne som počúval. Premýšľal som o tom, čo tam zaznelo. Diskutovať hneď, v podmienkach, aké tu včera vládli, som nemohol. Niektoré Vaše odpovede a tvrdenia sa mi zatiaľ zdajú protirečivé. Verím, že si nájdete čas a vysvetlíte ich.„80 hal.z každej koruny príjmu nemocnice sa vydá na mzdy, iba 20 hal. ostáva na ostatné výdaje“
(z kontextu vyplynulo, že takýto vysoký podiel výdajov na mzdy je neúnosný, sám ste naznačili, že je to jeden z mechanizmov zadlžovania, lebo zvyšných prostriedkov je veľmi málo na ŠZM a ostatné výdaje na prevádzku zariadenia)
„cieľom zníženia a nivelizácie tarifných platov nie je ušetriť peniaze, ale poskytnúť priestor na diferencované odmeňovanie a tým na motiváciu“
„objem prostriedkov na mzdy sa nezmení, riaditeľ nezníži mzdy s cieľom zaplatiť vodu…“
„vo veľkých mestách je prezamestnanosť, na periférii tým zdravotnícke zariadenia finančne trpia“
„zamestnanci majú pri rokovaní s vedením nemocnice prostrednítvom odborov vyjednať podmienky, ktoré nedovolia pokles objemu financií vynaloženého na mzdy“
„menežment nemocnice má byť zamestnancami kontrolovaný, ako vynakladá získané príjmy“
„zlého riaditeľa majú zamestnanci odvolať“
„v neštátnych zdravotníckych zariadeniach nie sú štátom garantované mzdové tabuľky a funguje to, lekári a ostatní zamestnanci sú spokojní“
„menežment nemocníc má uzavrieť s poisťovňami zmluvy na poskytnutie starostlivosti, na základe týchto zmlúv a platieb za starostlivosť musia hospodáriť“
„ceny za zdravotnícku starostlivosť vygeneruje trh“
„dlh v zdravotníctve na budúci rok narastie aspoň o 7 mld.Sk“
„dozorný nezávislý orgán zložený z lekárov bude kontrolovať poisťovne, či nakúpili potrebné množstvo služieb a zárovň zariadenia, či služby vykonali a či boli vykonané lege artis“Ak vydáva nemocnica z koruny 80 hal. na mzdy, tak potom má 1.veľa zamestnancov (z ktorých sú mnohí zbytoční), 2.mzdy pracovníkov neadekvátne vysoké, 3.cena za ňou poskytované služby je neadekvátne nízka, 4.je to kombinácia týchto faktorov.
Ak je 80hal. priemerom vrámci celého Slovenska, tak nemocnica, kde je prezamestnanosť, spĺňa prvé a za istých podmienok aj druhé kritérium, kazí a skresľuje priemer pre ostatné nemocnice a je namieste s tým niečo robiť – byť adresný a riešiť situáciu priamym zásahom v takejto nemocnici alebo opatrením, ktoré bude účinné v nej a nepoškodí iné.Ak prezamentnanosť v nemocnici nie je a vydáva tiež 80 hal. z koruny na mzdy, je správnou odpoveďou tretie kritérium. Druhé kritérium nepovažujem za relevantné pri dnešných tarifných platoch, pretože terajšie mzdy v zdravotníctve nie sú vysoké (sami ste naznačili, že odmeny a osobné ohodnotnia nemá takmer nik zo zdravotníkov. Problém vysokých odvodov a daní s nákladami na mzdy úzko súvisí, ale ten vy primárne nemôžete riešiť, zamestnanca však zaujíma čistá mzda, lebo z tej žije). Našu nemocnicu, zdá sa mi, ste považovali za tú, v ktorej prezamestnanosť nie je a aj mne sa tak javí, hlavne z pohľadu nášho oddelenia (OAIM). Zníženie miezd problém rieši, lebo ostane na iné, ale opakovane ste deklarovali, že opatrenie týkjajúce sa našich tarifných platov nesleduje takýto cieľ.
Ak tvrdíte, že zníženie tarifu nie je primárne zámerom na šetrenie a presun prostriedkov na iném platby, ale na diferencovaný prístup v odmeňovaní a motiváciu, že objem prostriedkov na mzdy sa nezmení, že máme dozerať a presadzovať vlastné záujmy, že máme zainteresovať v tomto probléme odbory (ktoré majú jedinú páku – rokovanie o kolektívnej zmluve a pri jej porušení štrajk, ktorý je v zdravotníctve problematický a je krajným nátlakovým riešením, odbory sú rovnako problematickým prvkom trhového hospodárstva aj Slovenska ako takého), neriešite tým problém spomínaných 80 hal.(resp.iba za predpokladu, že mzdy poklesnú alebo niekoho prepustia – v nemocnici, kde nie je prezamestnanosť koho majú prepustiť?), neriešite tým problém prezamestnanosti v iných nemocniciach (lebo tiež majú rovnaké mechanizmy na zachovanie objemu prostriedkov na mzdy a podľa lobby, ktoré ste spomínali, pri nátlakových akciách si ich ešte zvýšia), resp. riešite, ak niektorí v týchto podmienkach odídu alebo budú prepustení a anomália sa skoriguje (ale na náš úkor, lebo problém lokálny sa rieši opatrením celoplošným). Uznávam predpoklad, že v prezamestnaných nemocniciach žijú na úkor ostatných, ale ak ja v takej nepra-cujem, Vaše opatrenie ma ešte viac poškodzuje, aj keď s úmyslom vysporiadať sa existujúcim problémom.
Ak by skutočne primárne malo ísť o možnosť dobrým dať a zlým vziať pri snahe celkovo nenavýšiť prostriedky za mzdy, je jasné, že musí dôjsť k prerozdeleniu vrámci nemocnice, oddelenia. Ako si pri dnes aj tak nie úžasných platoch predstavujete mechanizmy akými sa toto udeje (poznámka o rektoskope od kolegu bola nešťastná ale smerovala k tomuto problému). Sami ste naznačovali previazanosť persón v dnešnom systéme a naraz budú kritické hlasy vypočuté, nebude zášť, bude spravodlivosť, bude transparentý systém, výšky výplat budú verejné, nebudeme si závidieť ale budeme sa snažiť, nebudeme podrážať ale budeme žiarivým morálnym príkladom, uvedomelo sa uskromníme, ak to nepôjde, tak riaditeľa a primárov vám nahlásime a vy už vykonáte spravodlivosť. Neverím, že sú reálne mechanizmy na kontrolu menežmentu a rozdeľovačov peňazí (ak áno, potom mi poraďte aké to sú), neverím, že sú reálne mechanizmy poukázať na prípadnú nespravodlivosť a dosiahnuť nápravu. Veľká moc, malá kontrola, nízky morálny status mnohých zainteresovaných. Aký mám mechanizmus na odvolanie zlého riaditeľa? Aký mám mechanizmus na arbitráž svojej deklarovanej pravdy? (nehovorte, že súd, odbory, kolegov, verejnú mienku, …)
Ak už dnes viete, že dlh v dravotníctve narastie aj na budúci rok, kde inde ako na mzdách sa môže šetriť, aby bol dlh menší. Jedine že by sa znížil počet zariadení, pracovníkov, minutých prostriedkov na energie, za ŠZM, lieky …. , alebo budú vyšie vstupy (čo podľa rozpočtu nebudú). Znížiť mzdy sa núka ako jedena z reálnych možností, ktorú realizovať nie je ťažké a je možné urobiť to rýchlo.
Predpokladám, že v neštátnych zariadeniach sú mzdy upravené zmluvou so stanovenými pravidlami. Zrejme sú vyššie ako v štátnych zariadeniach. Zamestnanci sú spokojní. V štátnom zariadení je zmluva uzatvorená so štátom, ktorú podpisuje riaditeľ. Jediným záväzným mzdovým pravidlom je tarifný plat. To, ako si spoločnosť váži našu prácu, je odzrkadlené v tarifnom plate štátnych lekárov, o neštátnych málokto vie (myslím tým nemocničnú starostlivosť).
Vytvorený dozorný orgán má byť nezávislý. Kto ho bude kontrolovať? Ako bude zabezpečená jeho bezúhonnosť a sledovanie spoločenského záujmu? Ako vôbec určí, či poisťovňa objednala dostatok služieb, v správnej štruktúre a rozmiestnení? Ako objedná poisťovňa urgentne vzniknuté služby, ktoré nie je možné plánovať? Ako určia, či je služba vykonaná lege artis? Čo to vlastne je – regulátor trhu a rozhodca zároveň?
Vôbec si neviem predstaviť, ako trh generuje ceny zdravotníckych služieb, keď nie je daný žiaden rámec, koľko takéto služby stoja. Náznakom bol systém DRG, ale ten by musel rešpektovať realitu adekvátnym rozpätím cien, pri podhodnotení opäť je najľahšie znížiť cenu práce.
Možno ešte chodím „v pavúku“. Možno si mylíte, že som z tých, čo veria reforme, iba ak sa ich nedotkne. Avšak ja pracujem kvalitne, často slúžim, prácu mám náročnú a nezarábam veľa. Ale medicína ma baví. Nechcem zarábať menej. Zdá sa však, že napriek ubezpečeniam to tak bude.
Škoda, že vyliezť z pavúka v takomto systéme znamená odísť z medicíny alebo z republiky.
Alebo nie? -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.