Prisnila sa mi reforma

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Prisnila sa mi reforma

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 16 )
  • Autor
    JagiMagi
    Účastník (Participant)

Nie som lekár a skoro by sa dalo povedať, že nie som ani pacient, xixi. Som ním tak dvakrát do roka v rámci preventívnej prehliadky. Takže vôbec netuším, prečo práve mne sa prisnila zdravotná reforma. A už vôbec neviem posúdiť, či dobrá. Posúďte vy:

1. Vyškrtnúť z ústavy slovo „bezplatná“ v statiach o zdravotnej starostlivosti.
    2. Vytvoriť nezávislý regulačný úrad, ktorý bude regulovať:
    – maximálny podiel spoluúčasti pacienta na zdravotnej starostlivosti v rámci jednotlivých liekov a výkonov, resp. tieto podiely budú stanovené v liečebnom poriadku.
    – maximálnu výšku poistného hradené poistencom (resp. štátom v prípadoch, ako doteraz)
    3. V liečebnom poriadku stanoviť maximálne ceny výkonov, liekov a ostatných komodít týkajúcich sa zdravotnej starostlivosti
    4. Zrušiť participáciu zamestnávateľov na zdravotnom poistení. Poistné bude odvádzať iba zamestnanec zo svojho vymeriavacieho základu.

Princípy:

– Každá poisťovňa si stanoví výšku poistného, ako aj podiel spoluúčasti pacienta (poistenca) pre jednotlivé lieky a výkony v rámci možností a podmienok stanovených regulačným úradom a liečebným poriadkom.
    – Každý poistenec si vyberie poisťovňu podľa vlastného uváženia. Možnosť zmeny raz ročne.
    – Štát si vyberie poisťovňu, v ktorej poistí svojich poistencov. Na to ministerstvo zriadi komisiu, v ktorej budú zastúpení trebárs aj členovia lekárskej komory, poprípade iných inštitúcií. Táto komisia raz ročne vyhodnotí stav a prípadne rozhodne o zmene poisťovne.
    – Výber poisťovne bude závisieť od výšky poistného a podielu spoluúčasti poistenca, prípadne iných kritérii poistencov, resp. štátu.
    – Ceny za lieky, výkony a iné služby a komodity si budú určovať sami lekári, lekárne a zdravotné zariadenia v rámci limitov stanovených liečebným poriadkom.
    – Poisťovne budú uzatvárať zmluvy s lekármi podľa ich kvality a cien za výkony.

Zdôvodnenie reformných krokov:

Zrušenie participácie zamestnávateľov na zdravotnom poistení okrem zjednodušenia výkazníctva zamedzí, resp. zásadne obmedzí tzv. čiernu prácu, pretože pre zamestnávateľov prestane byť výhodou zamestnávať pracovníkov načierno a tým sa zvýši objem prostriedkov do poistného systému (odporúčam implementovať aj v oblasti sociálneho poistenia). Voľné stanovenie cien poistného a spoluúčasti v rámci regulačných mantinelov, ako aj cien liekov a výkonov v rámci mantinelov v liečebnom poriadku vytvorí prirodzené konkurenčné prostredie tak medzi jednotlivými poisťovňami, ako aj medzi lekárňami, lekármi a zdravotnými zariadeniami. Spoluúčasť poistencov na všetkých komoditách a úkonoch súvisiacej so zdravotnou starostlivosťou bude motivovať aj samotných poistencov, aby svojmu zdraviu venovali dostatočnú pozornosť a neplýtvali liekmi, ani inými prostriedkami. Naviac môžu poisťovne motivovať svojich poistencov zľavami na spoluúčasti, pokiaľ sa vyvarujú rizikovým faktorom, ako napr. fajčenie, nadmerné používanie alkoholu a pod. Sociálne slabším vrstvám môže na túto spoluúčasť prispievať štát v rámci svojich možností prostredníctvom ministerstva práce a sociálnych vecí. Ostatné nástroje štátu na kontrolu poisťovní, lekárov, lekární a zdravotných zariadení zostanú obdobné, ako v súčasnosti. Na zjednodušenie stanovovania cien za jednotlivé lieky, výkony a pod. je možné v liečebnom poriadku postupovať nie podľa konkrétnych liekov a výkonov, ale podľa kategorizácií.

Vraj to nemá prečo nefungovať.

Tak teraz mi povedzte: Prisnil sa mi blud ?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

@JagiMagi wrote:

Nie som lekár a skoro by sa dalo povedať, že nie som ani pacient, xixi. Som ním tak dvakrát do roka v rámci preventívnej prehliadky. Takže vôbec netuším, prečo práve mne sa prisnila zdravotná reforma. A už vôbec neviem posúdiť, či dobrá. Posúďte vy:

odpoved: parlament a 90 hlasov, alebo Zakon o rozsahu
    – maximálny podiel spoluúčasti pacienta na zdravotnej starostlivosti v rámci jednotlivých liekov a výkonov, resp. tieto podiely budú stanovené v liečebnom poriadku.
    Liecebny poroiadok je dnes zakon o rozsahu, v tejto veci je Uradom ministerstvo
    – maximálnu výšku poistného hradené poistencom (resp. štátom v prípadoch, ako doteraz)
    je stanovene v zakone o zdrav. poisteni
    stat 4% z prioemernej mzdy za predch. obodbie, poitenec najviac z 14 % 36 nasobku priemernej vzdy za rok ( z 516. tisic)
    3. V liečebnom poriadku stanoviť maximálne ceny výkonov, liekov a ostatných komodít týkajúcich sa zdravotnej starostlivosti
    nie je to dobry napad, pretoze je to dalsia a vyznamna regulacia, ale pokial nepojdeme na “ case mic“ tak to tak ci tak stale robime nie v LP ale v Nariadeni

4. Zrušiť participáciu zamestnávateľov na zdravotnom poistení. Poistné bude odvádzať iba zamestnanec zo svojho vymeriavacieho základu.
    idealne riesenie, t.c. zial nie je mozne, pretoze treba zmenit tri zasadne zakony / o dani z prijmu a odvodoch do soc, poistovne/. Mali sme zaujem vytvorit spolocny vymeriavaci zaklad a mame hotove potrebne zmeny. S daniarmi / MF / sa vieme dohodnut so socialmi zatial nie / MP/
    Princípy:

– Každá poisťovňa si stanoví výšku poistného, ako aj podiel spoluúčasti pacienta (poistenca) pre jednotlivé lieky a výkony v rámci možností a podmienok stanovených regulačným úradom a liečebným poriadkom.
    nie je mozne v povinnom baliku, iba pri indivisualnom poisteni, porusil by sa princi solidarity / su statisice ludi, ktori nic neplatia cely zivort a cerpaju/ – Každý poistenec si vyberie poisťovňu podľa vlastného uváženia. Možnosť zmeny raz ročne.
    plati, je to v zakonoch
    – Štát si vyberie poisťovňu, v ktorej poistí svojich poistencov. Na to ministerstvo zriadi komisiu, v ktorej budú zastúpení trebárs aj členovia lekárskej komory, poprípade iných inštitúcií. Táto komisia raz ročne vyhodnotí stav a prípadne rozhodne o zmene poisťovne.
    Toto je naozaj nezmysel, zmenou poistovne nic nevyriesime, je treba vyhodnocovat cely system a uvazovat o vysle poistnmeho plateneho statom. Toto robi Urad poe dohlad – nezavisly regulator- ktory musi porovnat platobnu schopnost vsetkych poistovni, preto k tomu pride, system to predpopoklada
    Výber poisťovne bude závisieť od výšky poistného a podielu spoluúčasti poistenca, prípadne iných kritérii poistencov, resp. štátu.
    nezmysel, poistne mujsime prerozdelovat podla indexu nakladovosti – rizika, podla jedotlivych skupin.
    Ceny za lieky, výkony a iné služby a komodity si budú určovať sami lekári, lekárne a zdravotné zariadenia v rámci limitov stanovených liečebným poriadkom.
    Otazka: farmaceuticke firmy budu co stanovovat?
    Poisťovne budú uzatvárať zmluvy s lekármi podľa ich kvality a cien za výkony.
    Je v zakonoch

Zdôvodnenie reformných krokov:

Zrušenie participácie zamestnávateľov na zdravotnom poistení okrem zjednodušenia výkazníctva zamedzí, resp. zásadne obmedzí tzv. čiernu prácu, pretože pre zamestnávateľov prestane byť výhodou zamestnávať pracovníkov načierno a tým sa zvýši objem prostriedkov do poistného systému (odporúčam implementovať aj v oblasti sociálneho poistenia). Voľné stanovenie cien poistného a spoluúčasti v rámci regulačných mantinelov, ako aj cien liekov a výkonov v rámci mantinelov v liečebnom poriadku vytvorí prirodzené konkurenčné prostredie tak medzi jednotlivými poisťovňami, ako aj medzi lekárňami, lekármi a zdravotnými zariadeniami. Spoluúčasť poistencov na všetkých komoditách a úkonoch súvisiacej so zdravotnou starostlivosťou bude motivovať aj samotných poistencov, aby svojmu zdraviu venovali dostatočnú pozornosť a neplýtvali liekmi, ani inými prostriedkami. Naviac môžu poisťovne motivovať svojich poistencov zľavami na spoluúčasti, pokiaľ sa vyvarujú rizikovým faktorom, ako napr. fajčenie, nadmerné používanie alkoholu a pod. Sociálne slabším vrstvám môže na túto spoluúčasť prispievať štát v rámci svojich možností prostredníctvom ministerstva práce a sociálnych vecí. Ostatné nástroje štátu na kontrolu poisťovní, lekárov, lekární a zdravotných zariadení zostanú obdobné, ako v súčasnosti. Na zjednodušenie stanovovania cien za jednotlivé lieky, výkony a pod. je možné v liečebnom poriadku postupovať nie podľa konkrétnych liekov a výkonov, ale podľa kategorizácií.

Vraj to nemá prečo nefungovať.

Tak teraz mi povedzte: Prisnil sa mi blud ?

Nie, niektore veci su sice momentalne nerealne / hlavne v oblasti zabezpecenia primeranej miery solidarity / Ale v drvivej vecsine sa Vam prisnili platne zakony 576, 577,578,579,580,581/ 2004

JagiMagi
    Účastník (Participant)

odpoved: parlament a 90 hlasov, alebo Zakon o rozsahu
    Re: Nejde sa robiť zajtra, xixi..

O: je stanovene v zakone o zdrav. poisteni
    stat 4% z prioemernej mzdy za predch. obodbie, poitenec najviac z 14 % 36 nasobku priemernej vzdy za rok ( z 516. tisic)
    Re: Je stanovené presne. Ide o to, aby si mohla poisťovňa stanoviť, že bude vyberať napr. len 12 % z 36 násobku. Tých 14 % bude maximálna hranica určená úradom, alebo vyhláškou.

O:Nie je to dobry napad, pretoze je to dalsia a vyznamna regulacia, ale pokial nepojdeme na “ case mic“ tak to tak ci tak stale robime nie v LP ale v Nariadeni
    Re: Stanovovať presné ceny je predsa taká istá regulácia, či nie ?
    Ide o to, aby si poistné aj doplatky mohla stanovovať poisťovňa v rámci konkurenčného boja a v rámci mantinelov určených regulačným úradom.

O:idealne riesenie, t.c. zial nie je mozne, pretoze treba zmenit tri zasadne zakony / o dani z prijmu a odvodoch do soc, poistovne/. Mali sme zaujem vytvorit spolocny vymeriavaci zaklad a mame hotove potrebne zmeny. S daniarmi / MF / sa vieme dohodnut so socialmi zatial nie / MP/
    Re: To čo na začiatku: Nejde sa robiť zajtra. Ale čím skôr, tým lepšie.

Princípy:

O:nie je mozne v povinnom baliku, iba pri indivisualnom poisteni, porusil by sa princi solidarity / su statisice ludi, ktori nic neplatia cely zivort a cerpaju/
    Re: Veď za tých platí poistné štát. Takže sú aj oni v systéme, či nie ? Tak kde vidíte porušenie princípu solidarity ? Veď princíp – zdraví a štát sa skladajú a chorí čerpajú – tu nie je dotknutý.

O:Toto je naozaj nezmysel, zmenou poistovne nic nevyriesime, je treba vyhodnocovat cely system a uvazovat o vysle poistnmeho plateneho statom. Toto robi Urad poe dohlad – nezavisly regulator- ktory musi porovnat platobnu schopnost vsetkych poistovni, preto k tomu pride, system to predpopoklada –
    Re: Vyhodnotením systému úrad pre dohľad stanoví nové mantinely. Ale štát okrem toho si môže vyhodnotiť, či sa mu oplatí platiť za svojich poistencov vyššie poistné (v jednej poisťovni) a zároveň nižšiu spoluúčasť, alebo nižšie poistné (v inej poisťovni), ale zároveň vyššiu spoluúčasť. Podľa skladby poistencov a chorobnosti. A to všetko v rámci tých mantinelov, určených regulačným úradom po vyhodnotení celého systému tak, aby bol schopný fungovať, ako spomínate.

Výber poisťovne bude závisieť od výšky poistného a podielu spoluúčasti poistenca, prípadne iných kritérii poistencov, resp. štátu.
    O:nezmysel, poistne mujsime prerozdelovat podla indexu nakladovosti – rizika, podla jedotlivych skupin.
    Re: Hovorím predsa o výbere poisťovne, na čo mám nárok aj teraz. Ale teraz nemám na základe čoho vyberať. Ale pri tomto systéme by som mal. Podľa toho, ako poisťovňa hospodári a s akými lekármi má zmluvu. A ak mi pri nižšom poistnom dokáže ponúknuť aj nižšiu spoluúčasť, ako iné poisťovne, tak prečo by sa mal do toho montovať štát ? Akým právom ? Štát nech stanovuje len mantinely.

Ceny za lieky, výkony a iné služby a komodity si budú určovať sami lekári, lekárne a zdravotné zariadenia v rámci limitov stanovených liečebným poriadkom.
    O:Otazka: farmaceuticke firmy budu co stanovovat? –
    Re: Svoje ceny. Tak, aby tie ich lieky lekárne odoberali, dokázali predať a pri tom sa vošli do stanovených mantinelov so svojim primeraným ziskom.
    Kto určuje ceny v potravinách ? Výrobca ?

Poisťovne budú uzatvárať zmluvy s lekármi podľa ich kvality a cien za výkony.
    O:Je v zakonoch
    Re: Až na to, že pri súčasnom bodovom systéme lekár musí ísť na maximálne ceny. Alebo nie ? Nie som lekár, ako som spomínal.

Záver: Z tejto reformy sa naozaj nedá realizovať len každý druhý bod. Tak isto, ako z tej terajšej.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Myslim, ze toto nema vyznam aby som dalej komentoval, Ocakavam reakcie fora.

JagiMagi
    Účastník (Participant)

Ale beriem to tak, že je to asi blud.
    Ja naozaj neviem do všetkých dôsledkov posúdiť, čo je
    zraelizovateľné a čo nie. Takže ďakujem za Váš názor.
    Musím povedať, že Vám ako laik fandím a držím palce, aby ste
    tú reformu dotiahli do konca. Hoci aj v novej vláde.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Ale to je v poriadku. Nasim problemo, teda v zdravotnictve je miera rizika ktoru v sebe mame. Skoro nbikto nie je schpony financovat velke riziko / napriklad leukemia/ 5 – 20 milionov, skoro kazdy je schopny financovat male riziko – napriklad nadchu. Zabezpecit dostatocnu mieru solidarnosti ale sucasne aby sa nezneuzivala, to je od cias pojmu „verejne blaho / von Bismarck/ umenie. Kde ludia nenadavaju na zdravotnictvo, v Pl, H, CZ, D, Nl, A, CH?? USA atd atd??? Vsade co vacej ci menej miere sa zneuziva solidarnost. Ficovi sa lahko slubuje, horsie je ked ma konkretne povedat co slubuje. Ako z chlpatej deky z neho liezlo ze zrusi marginalne naklady / 20 a 50 Sk / a pri zdravom rozume to neurobi, iba bude vymyslat nejake kompenzacie a tie potom zrusi. Takze prisnilo, neprisnilo, vsetko je v zakonoch a teraz ich treba zacart plnit. Ale „nejsou lidi“.

bepo
    Účastník (Participant)

@JagiMagi wrote:

O:idealne riesenie, t.c. zial nie je mozne, pretoze treba zmenit tri zasadne zakony / o dani z prijmu a odvodoch do soc, poistovne/. Mali sme zaujem vytvorit spolocny vymeriavaci zaklad a mame hotove potrebne zmeny. S daniarmi / MF / sa vieme dohodnut so socialmi zatial nie / MP/
    Re: To čo na začiatku: Nejde sa robiť zajtra. Ale čím skôr, tým lepšie.

@Rudolf Zajac wrote:

Myslim, ze toto nema vyznam aby som dalej komentoval, Ocakavam reakcie fora.

No pred pár mesiacmi tu bola trochu živšia diskusia o plateni ZP.A tam aj bol trochu iný názor p.ministra

JagiMagi
    Účastník (Participant)

Čím skôr sa podľa mňa zruší participácia zamestnávateľov na poistnom, tým lepšie. Ale treba to naozaj urobiť poriadne a komplexne, vrátane poskytnutia dostatočného času na úpravu tarifných tabuliek v štátnych podnikoch. Ale verím tomu, že by to prinieslo vyšší výber poistného a väčšiu disciplínu v platení. A najlepšie by naozaj bolo, aby sa to urobilo aj v sociálnom poistení.
    A čo sa týka toho prerozdelovania poistného, do toho naozaj nevidím. Viem len, že vybrané poistenie sa prerozdeľuje, pretože VšZp má najhoršiu štruktúru poistencov a pri tomto systéme by skrachovala. Ale prerozdeľovanie na základe miery rizika je pre mňa španielska dedina, takže sa k tomu nevyjadrujem. Len neviem, či nám potom nejak pomáha to, že máme viac poisťovní a či to v tomto prípade veci zbytočne nekomplikuje. Som zvedavý na názory ostatných na túto tému. V každom prípade si myslím, že terajšiu reformu je potrebné čím skôr uviesť do praxe a pritom hľadať, kde a ako sa to dá ešte vylepšiť. Ale konečne sa v tejto oblasti prešlo od kecania k činom.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Prerozdeluje sa podla veku a pohlavia / zatial/ pretoze statisticky signifikatne ma kazdy vek a pohlavie svoje naklady. Najdrahsi si ludia nad 70 roklov asi 7x ako najlacnejsi a to su 25 rocni muzi. Deti do jedneho roku su 4x tak drahi ako ti najlacnejsi. Prerozdelenim zabezpecite solidarnost. Nemame zaujem aby si poistovne konkurovali na vybere poistneho, alebo ak chcete ne mladych a zdravych a bohatych, ktori vela platia, ale aby si konkurovali na nakupe sluzieb. Ak by poistovna A zaplatila za slepe crevo menej ako poistovna B tak je uspesnejsia, nie?

JagiMagi
    Účastník (Participant)

Pri porovnateľnej kvalite určite. Ja tie dôvody prerozdeľovania chápem. Veď som písal, že VšZp má zlú štruktúru poistencov, t.j. má najviac poistencov vyžadujúcich najvyššie náklady. To je pozostatok z toho, že mladí a zamestnaní sa prihlasovali do novovzniknutých poisťovní a tí starší a nákladní ostali na krku VšZp. Len neviem, či prerozdeľovanie je ten najlepší spôsob zabezpečenia solidarity a zároveň motivácie poisťovní. Existujú v okolitých štátoch aj iné modely ?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Miliardy kombinacii, ani jedna nefunguje 😀 . Ale hlavne skoro nikto nema tak nizkonakladove zdravotnictvo, pretoze smerom na zapad maju zhruba raz tak velke HDP / A, D, F, GB, Nl, B, L, / alebo o 15 -20%viacej / Cz, H/ ako my. Inak povedane sme CHUDOBNI, pretoze sme prehrali / zda sa ze najviac / tretiu – teda studenu – teda ekonomicku vojnu. Ake jednoduche.

JagiMagi
    Účastník (Participant)

To chápem. Ale pýtam sa na princíp prerozdeľovania. Hypoteticky: Ak by sme mali HDP porovnateľné s najvyspelejšími krajinami EU, nemuseli by sme prerozdeľovať ? Alebo by sa prerozdeľovalo, pretože je to principiálne dobré riešenie ? Máte predstavu, ako by ste to riešil v takom prípade ?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Pererozdelovanie nema nic spolocne s HDP na hlavu obyvatela. Prerozdeluje sa, pretoze ine priemerne naklady su na 70 rocneho poistenca a ine na 25 rocnehio poistenca a ine na 25 dnoveho. Teda prerozdelovanie je zabezpecovanie solidarnosti na principe 3 grosov.
    Prerozdeluje sa v tych systemoch, kde sa “ hrame „na poistnie“, teda na financovanie rizika. Ak je jedna poistovna, neprerozdeluje sa. Ak funguje pokladnicny system / Belgicko/ tu sa preplacaju ucty z pokladne, alebo danovy, /GB/, kde stat ma zdravotnicku dana priamo financuje zdravotnictvo, prerozdelenie je podobne ako ju nas s prerozdelovanim dani /vsetkych/.

JagiMagi
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

…Ale hlavne skoro nikto nema tak nizkonakladove zdravotnictvo, pretoze smerom na zapad maju zhruba raz tak velke HDP.

@Rudolf Zajac wrote:

Pererozdelovanie nema nic spolocne s HDP na hlavu obyvatela.

Trochu si to odporuje, ale nevadí. Podstatné je, že žiadna z toho množstva metód poriadne nefunguje. Tak keď už sme pri tom prerozdeľovaní, nestálo by potom za úvahu, aby sa prerozdeľoval aj predmet poistenia ? Aby nepoistiteľné a finančne náročné liečenie a výkony boli hradené VšZp do ktorej by odvádzal poistné štát a ostatné poisťovne v rámci prerozdeľovania a ostatné bežné a finančne menej náročné liečenie by hradili poisťovne (vrátane VšZp) za svojich poistencov zo svojho zostatku vybraného poistného ? Pritom by VšZp poisťovala ekonomicky neaktívnych občanov a ostatné poisťovne by poisťovali iba ekonomicky aktívnych. Veď tomu tak koniec koncov je. Bol by problém takto rozdeliť výkony z hľadiska poistenia ?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Nuz v com si trochu odporujem? nechapem

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 16 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate