O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Prisnila sa mi reforma
- This topic has 15 odpovedí, 3 hlasy, and was last updated pred 19 years by JagiMagi.
-
AutorPríspevky
-
13 septembra, 2005 o 10:15 am #494JagiMagiÚčastník (Participant)
Nie som lekár a skoro by sa dalo povedať, že nie som ani pacient, xixi. Som ním tak dvakrát do roka v rámci preventívnej prehliadky. Takže vôbec netuším, prečo práve mne sa prisnila zdravotná reforma. A už vôbec neviem posúdiť, či dobrá. Posúďte vy:
1. Vyškrtnúť z ústavy slovo „bezplatná“ v statiach o zdravotnej starostlivosti.
2. Vytvoriť nezávislý regulačný úrad, ktorý bude regulovať:
– maximálny podiel spoluúčasti pacienta na zdravotnej starostlivosti v rámci jednotlivých liekov a výkonov, resp. tieto podiely budú stanovené v liečebnom poriadku.
– maximálnu výšku poistného hradené poistencom (resp. štátom v prípadoch, ako doteraz)
3. V liečebnom poriadku stanoviť maximálne ceny výkonov, liekov a ostatných komodít týkajúcich sa zdravotnej starostlivosti
4. Zrušiť participáciu zamestnávateľov na zdravotnom poistení. Poistné bude odvádzať iba zamestnanec zo svojho vymeriavacieho základu.Princípy:
– Každá poisťovňa si stanoví výšku poistného, ako aj podiel spoluúčasti pacienta (poistenca) pre jednotlivé lieky a výkony v rámci možností a podmienok stanovených regulačným úradom a liečebným poriadkom.
– Každý poistenec si vyberie poisťovňu podľa vlastného uváženia. Možnosť zmeny raz ročne.
– Štát si vyberie poisťovňu, v ktorej poistí svojich poistencov. Na to ministerstvo zriadi komisiu, v ktorej budú zastúpení trebárs aj členovia lekárskej komory, poprípade iných inštitúcií. Táto komisia raz ročne vyhodnotí stav a prípadne rozhodne o zmene poisťovne.
– Výber poisťovne bude závisieť od výšky poistného a podielu spoluúčasti poistenca, prípadne iných kritérii poistencov, resp. štátu.
– Ceny za lieky, výkony a iné služby a komodity si budú určovať sami lekári, lekárne a zdravotné zariadenia v rámci limitov stanovených liečebným poriadkom.
– Poisťovne budú uzatvárať zmluvy s lekármi podľa ich kvality a cien za výkony.Zdôvodnenie reformných krokov:
Zrušenie participácie zamestnávateľov na zdravotnom poistení okrem zjednodušenia výkazníctva zamedzí, resp. zásadne obmedzí tzv. čiernu prácu, pretože pre zamestnávateľov prestane byť výhodou zamestnávať pracovníkov načierno a tým sa zvýši objem prostriedkov do poistného systému (odporúčam implementovať aj v oblasti sociálneho poistenia). Voľné stanovenie cien poistného a spoluúčasti v rámci regulačných mantinelov, ako aj cien liekov a výkonov v rámci mantinelov v liečebnom poriadku vytvorí prirodzené konkurenčné prostredie tak medzi jednotlivými poisťovňami, ako aj medzi lekárňami, lekármi a zdravotnými zariadeniami. Spoluúčasť poistencov na všetkých komoditách a úkonoch súvisiacej so zdravotnou starostlivosťou bude motivovať aj samotných poistencov, aby svojmu zdraviu venovali dostatočnú pozornosť a neplýtvali liekmi, ani inými prostriedkami. Naviac môžu poisťovne motivovať svojich poistencov zľavami na spoluúčasti, pokiaľ sa vyvarujú rizikovým faktorom, ako napr. fajčenie, nadmerné používanie alkoholu a pod. Sociálne slabším vrstvám môže na túto spoluúčasť prispievať štát v rámci svojich možností prostredníctvom ministerstva práce a sociálnych vecí. Ostatné nástroje štátu na kontrolu poisťovní, lekárov, lekární a zdravotných zariadení zostanú obdobné, ako v súčasnosti. Na zjednodušenie stanovovania cien za jednotlivé lieky, výkony a pod. je možné v liečebnom poriadku postupovať nie podľa konkrétnych liekov a výkonov, ale podľa kategorizácií.
Vraj to nemá prečo nefungovať.
Tak teraz mi povedzte: Prisnil sa mi blud ?
15 septembra, 2005 o 8:32 am #4848imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)@JagiMagi wrote:
Nie som lekár a skoro by sa dalo povedať, že nie som ani pacient, xixi. Som ním tak dvakrát do roka v rámci preventívnej prehliadky. Takže vôbec netuším, prečo práve mne sa prisnila zdravotná reforma. A už vôbec neviem posúdiť, či dobrá. Posúďte vy:
1. Vyškrtnúť z ústavy slovo „bezplatná“ v statiach o zdravotnej starostlivosti.
odpoved: parlament a 90 hlasov, alebo Zakon o rozsahu
2. Vytvoriť nezávislý regulačný úrad, ktorý bude regulovať:
– maximálny podiel spoluúčasti pacienta na zdravotnej starostlivosti v rámci jednotlivých liekov a výkonov, resp. tieto podiely budú stanovené v liečebnom poriadku.
Liecebny poroiadok je dnes zakon o rozsahu, v tejto veci je Uradom ministerstvo
– maximálnu výšku poistného hradené poistencom (resp. štátom v prípadoch, ako doteraz)
je stanovene v zakone o zdrav. poisteni
stat 4% z prioemernej mzdy za predch. obodbie, poitenec najviac z 14 % 36 nasobku priemernej vzdy za rok ( z 516. tisic)
3. V liečebnom poriadku stanoviť maximálne ceny výkonov, liekov a ostatných komodít týkajúcich sa zdravotnej starostlivosti
nie je to dobry napad, pretoze je to dalsia a vyznamna regulacia, ale pokial nepojdeme na “ case mic“ tak to tak ci tak stale robime nie v LP ale v Nariadeni
4. Zrušiť participáciu zamestnávateľov na zdravotnom poistení. Poistné bude odvádzať iba zamestnanec zo svojho vymeriavacieho základu.
idealne riesenie, t.c. zial nie je mozne, pretoze treba zmenit tri zasadne zakony / o dani z prijmu a odvodoch do soc, poistovne/. Mali sme zaujem vytvorit spolocny vymeriavaci zaklad a mame hotove potrebne zmeny. S daniarmi / MF / sa vieme dohodnut so socialmi zatial nie / MP/
Princípy:– Každá poisťovňa si stanoví výšku poistného, ako aj podiel spoluúčasti pacienta (poistenca) pre jednotlivé lieky a výkony v rámci možností a podmienok stanovených regulačným úradom a liečebným poriadkom.
nie je mozne v povinnom baliku, iba pri indivisualnom poisteni, porusil by sa princi solidarity / su statisice ludi, ktori nic neplatia cely zivort a cerpaju/ – Každý poistenec si vyberie poisťovňu podľa vlastného uváženia. Možnosť zmeny raz ročne.
plati, je to v zakonoch
– Štát si vyberie poisťovňu, v ktorej poistí svojich poistencov. Na to ministerstvo zriadi komisiu, v ktorej budú zastúpení trebárs aj členovia lekárskej komory, poprípade iných inštitúcií. Táto komisia raz ročne vyhodnotí stav a prípadne rozhodne o zmene poisťovne.
Toto je naozaj nezmysel, zmenou poistovne nic nevyriesime, je treba vyhodnocovat cely system a uvazovat o vysle poistnmeho plateneho statom. Toto robi Urad poe dohlad – nezavisly regulator- ktory musi porovnat platobnu schopnost vsetkych poistovni, preto k tomu pride, system to predpopoklada –
Výber poisťovne bude závisieť od výšky poistného a podielu spoluúčasti poistenca, prípadne iných kritérii poistencov, resp. štátu.
nezmysel, poistne mujsime prerozdelovat podla indexu nakladovosti – rizika, podla jedotlivych skupin.
Ceny za lieky, výkony a iné služby a komodity si budú určovať sami lekári, lekárne a zdravotné zariadenia v rámci limitov stanovených liečebným poriadkom.
Otazka: farmaceuticke firmy budu co stanovovat? –
Poisťovne budú uzatvárať zmluvy s lekármi podľa ich kvality a cien za výkony.
Je v zakonochZdôvodnenie reformných krokov:
Zrušenie participácie zamestnávateľov na zdravotnom poistení okrem zjednodušenia výkazníctva zamedzí, resp. zásadne obmedzí tzv. čiernu prácu, pretože pre zamestnávateľov prestane byť výhodou zamestnávať pracovníkov načierno a tým sa zvýši objem prostriedkov do poistného systému (odporúčam implementovať aj v oblasti sociálneho poistenia). Voľné stanovenie cien poistného a spoluúčasti v rámci regulačných mantinelov, ako aj cien liekov a výkonov v rámci mantinelov v liečebnom poriadku vytvorí prirodzené konkurenčné prostredie tak medzi jednotlivými poisťovňami, ako aj medzi lekárňami, lekármi a zdravotnými zariadeniami. Spoluúčasť poistencov na všetkých komoditách a úkonoch súvisiacej so zdravotnou starostlivosťou bude motivovať aj samotných poistencov, aby svojmu zdraviu venovali dostatočnú pozornosť a neplýtvali liekmi, ani inými prostriedkami. Naviac môžu poisťovne motivovať svojich poistencov zľavami na spoluúčasti, pokiaľ sa vyvarujú rizikovým faktorom, ako napr. fajčenie, nadmerné používanie alkoholu a pod. Sociálne slabším vrstvám môže na túto spoluúčasť prispievať štát v rámci svojich možností prostredníctvom ministerstva práce a sociálnych vecí. Ostatné nástroje štátu na kontrolu poisťovní, lekárov, lekární a zdravotných zariadení zostanú obdobné, ako v súčasnosti. Na zjednodušenie stanovovania cien za jednotlivé lieky, výkony a pod. je možné v liečebnom poriadku postupovať nie podľa konkrétnych liekov a výkonov, ale podľa kategorizácií.
Vraj to nemá prečo nefungovať.
Tak teraz mi povedzte: Prisnil sa mi blud ?
Nie, niektore veci su sice momentalne nerealne / hlavne v oblasti zabezpecenia primeranej miery solidarity / Ale v drvivej vecsine sa Vam prisnili platne zakony 576, 577,578,579,580,581/ 2004
16 septembra, 2005 o 9:57 am #4849JagiMagiÚčastník (Participant)1. Vyškrtnúť z ústavy slovo „bezplatná“ v statiach o zdravotnej starostlivosti.
odpoved: parlament a 90 hlasov, alebo Zakon o rozsahu
Re: Nejde sa robiť zajtra, xixi..2. Vytvoriť nezávislý regulačný úrad, ktorý bude regulovať:
O: je stanovene v zakone o zdrav. poisteni
stat 4% z prioemernej mzdy za predch. obodbie, poitenec najviac z 14 % 36 nasobku priemernej vzdy za rok ( z 516. tisic)
Re: Je stanovené presne. Ide o to, aby si mohla poisťovňa stanoviť, že bude vyberať napr. len 12 % z 36 násobku. Tých 14 % bude maximálna hranica určená úradom, alebo vyhláškou.3. V liečebnom poriadku stanoviť maximálne ceny výkonov, liekov a ostatných komodít týkajúcich sa zdravotnej starostlivosti
O:Nie je to dobry napad, pretoze je to dalsia a vyznamna regulacia, ale pokial nepojdeme na “ case mic“ tak to tak ci tak stale robime nie v LP ale v Nariadeni
Re: Stanovovať presné ceny je predsa taká istá regulácia, či nie ?
Ide o to, aby si poistné aj doplatky mohla stanovovať poisťovňa v rámci konkurenčného boja a v rámci mantinelov určených regulačným úradom.4. Zrušiť participáciu zamestnávateľov na zdravotnom poistení. Poistné bude odvádzať iba zamestnanec zo svojho vymeriavacieho základu.
O:idealne riesenie, t.c. zial nie je mozne, pretoze treba zmenit tri zasadne zakony / o dani z prijmu a odvodoch do soc, poistovne/. Mali sme zaujem vytvorit spolocny vymeriavaci zaklad a mame hotove potrebne zmeny. S daniarmi / MF / sa vieme dohodnut so socialmi zatial nie / MP/
Re: To čo na začiatku: Nejde sa robiť zajtra. Ale čím skôr, tým lepšie.Princípy:
– Každá poisťovňa si stanoví výšku poistného, ako aj podiel spoluúčasti pacienta (poistenca) pre jednotlivé lieky a výkony v rámci možností a podmienok stanovených regulačným úradom a liečebným poriadkom.
O:nie je mozne v povinnom baliku, iba pri indivisualnom poisteni, porusil by sa princi solidarity / su statisice ludi, ktori nic neplatia cely zivort a cerpaju/
Re: Veď za tých platí poistné štát. Takže sú aj oni v systéme, či nie ? Tak kde vidíte porušenie princípu solidarity ? Veď princíp – zdraví a štát sa skladajú a chorí čerpajú – tu nie je dotknutý.– Štát si vyberie poisťovňu, v ktorej poistí svojich poistencov. Na to ministerstvo zriadi komisiu, v ktorej budú zastúpení trebárs aj členovia lekárskej komory, poprípade iných inštitúcií. Táto komisia raz ročne vyhodnotí stav a prípadne rozhodne o zmene poisťovne.
O:Toto je naozaj nezmysel, zmenou poistovne nic nevyriesime, je treba vyhodnocovat cely system a uvazovat o vysle poistnmeho plateneho statom. Toto robi Urad poe dohlad – nezavisly regulator- ktory musi porovnat platobnu schopnost vsetkych poistovni, preto k tomu pride, system to predpopoklada –
Re: Vyhodnotením systému úrad pre dohľad stanoví nové mantinely. Ale štát okrem toho si môže vyhodnotiť, či sa mu oplatí platiť za svojich poistencov vyššie poistné (v jednej poisťovni) a zároveň nižšiu spoluúčasť, alebo nižšie poistné (v inej poisťovni), ale zároveň vyššiu spoluúčasť. Podľa skladby poistencov a chorobnosti. A to všetko v rámci tých mantinelov, určených regulačným úradom po vyhodnotení celého systému tak, aby bol schopný fungovať, ako spomínate.Výber poisťovne bude závisieť od výšky poistného a podielu spoluúčasti poistenca, prípadne iných kritérii poistencov, resp. štátu.
O:nezmysel, poistne mujsime prerozdelovat podla indexu nakladovosti – rizika, podla jedotlivych skupin.
Re: Hovorím predsa o výbere poisťovne, na čo mám nárok aj teraz. Ale teraz nemám na základe čoho vyberať. Ale pri tomto systéme by som mal. Podľa toho, ako poisťovňa hospodári a s akými lekármi má zmluvu. A ak mi pri nižšom poistnom dokáže ponúknuť aj nižšiu spoluúčasť, ako iné poisťovne, tak prečo by sa mal do toho montovať štát ? Akým právom ? Štát nech stanovuje len mantinely.Ceny za lieky, výkony a iné služby a komodity si budú určovať sami lekári, lekárne a zdravotné zariadenia v rámci limitov stanovených liečebným poriadkom.
O:Otazka: farmaceuticke firmy budu co stanovovat? –
Re: Svoje ceny. Tak, aby tie ich lieky lekárne odoberali, dokázali predať a pri tom sa vošli do stanovených mantinelov so svojim primeraným ziskom.
Kto určuje ceny v potravinách ? Výrobca ?Poisťovne budú uzatvárať zmluvy s lekármi podľa ich kvality a cien za výkony.
O:Je v zakonoch
Re: Až na to, že pri súčasnom bodovom systéme lekár musí ísť na maximálne ceny. Alebo nie ? Nie som lekár, ako som spomínal.Záver: Z tejto reformy sa naozaj nedá realizovať len každý druhý bod. Tak isto, ako z tej terajšej.
16 septembra, 2005 o 6:08 pm #4850imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Myslim, ze toto nema vyznam aby som dalej komentoval, Ocakavam reakcie fora.
18 septembra, 2005 o 9:07 am #4851JagiMagiÚčastník (Participant)Ale beriem to tak, že je to asi blud.
Ja naozaj neviem do všetkých dôsledkov posúdiť, čo je
zraelizovateľné a čo nie. Takže ďakujem za Váš názor.
Musím povedať, že Vám ako laik fandím a držím palce, aby ste
tú reformu dotiahli do konca. Hoci aj v novej vláde.18 septembra, 2005 o 12:51 pm #4852imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Ale to je v poriadku. Nasim problemo, teda v zdravotnictve je miera rizika ktoru v sebe mame. Skoro nbikto nie je schpony financovat velke riziko / napriklad leukemia/ 5 – 20 milionov, skoro kazdy je schopny financovat male riziko – napriklad nadchu. Zabezpecit dostatocnu mieru solidarnosti ale sucasne aby sa nezneuzivala, to je od cias pojmu „verejne blaho / von Bismarck/ umenie. Kde ludia nenadavaju na zdravotnictvo, v Pl, H, CZ, D, Nl, A, CH?? USA atd atd??? Vsade co vacej ci menej miere sa zneuziva solidarnost. Ficovi sa lahko slubuje, horsie je ked ma konkretne povedat co slubuje. Ako z chlpatej deky z neho liezlo ze zrusi marginalne naklady / 20 a 50 Sk / a pri zdravom rozume to neurobi, iba bude vymyslat nejake kompenzacie a tie potom zrusi. Takze prisnilo, neprisnilo, vsetko je v zakonoch a teraz ich treba zacart plnit. Ale „nejsou lidi“.
18 septembra, 2005 o 6:28 pm #4853bepoÚčastník (Participant)@JagiMagi wrote:
4. Zrušiť participáciu zamestnávateľov na zdravotnom poistení. Poistné bude odvádzať iba zamestnanec zo svojho vymeriavacieho základu.
O:idealne riesenie, t.c. zial nie je mozne, pretoze treba zmenit tri zasadne zakony / o dani z prijmu a odvodoch do soc, poistovne/. Mali sme zaujem vytvorit spolocny vymeriavaci zaklad a mame hotove potrebne zmeny. S daniarmi / MF / sa vieme dohodnut so socialmi zatial nie / MP/
Re: To čo na začiatku: Nejde sa robiť zajtra. Ale čím skôr, tým lepšie.@Rudolf Zajac wrote:
Myslim, ze toto nema vyznam aby som dalej komentoval, Ocakavam reakcie fora.
No pred pár mesiacmi tu bola trochu živšia diskusia o plateni ZP.A tam aj bol trochu iný názor p.ministra
19 septembra, 2005 o 11:54 am #4854JagiMagiÚčastník (Participant)Čím skôr sa podľa mňa zruší participácia zamestnávateľov na poistnom, tým lepšie. Ale treba to naozaj urobiť poriadne a komplexne, vrátane poskytnutia dostatočného času na úpravu tarifných tabuliek v štátnych podnikoch. Ale verím tomu, že by to prinieslo vyšší výber poistného a väčšiu disciplínu v platení. A najlepšie by naozaj bolo, aby sa to urobilo aj v sociálnom poistení.
A čo sa týka toho prerozdelovania poistného, do toho naozaj nevidím. Viem len, že vybrané poistenie sa prerozdeľuje, pretože VšZp má najhoršiu štruktúru poistencov a pri tomto systéme by skrachovala. Ale prerozdeľovanie na základe miery rizika je pre mňa španielska dedina, takže sa k tomu nevyjadrujem. Len neviem, či nám potom nejak pomáha to, že máme viac poisťovní a či to v tomto prípade veci zbytočne nekomplikuje. Som zvedavý na názory ostatných na túto tému. V každom prípade si myslím, že terajšiu reformu je potrebné čím skôr uviesť do praxe a pritom hľadať, kde a ako sa to dá ešte vylepšiť. Ale konečne sa v tejto oblasti prešlo od kecania k činom.19 septembra, 2005 o 8:32 pm #4855imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Prerozdeluje sa podla veku a pohlavia / zatial/ pretoze statisticky signifikatne ma kazdy vek a pohlavie svoje naklady. Najdrahsi si ludia nad 70 roklov asi 7x ako najlacnejsi a to su 25 rocni muzi. Deti do jedneho roku su 4x tak drahi ako ti najlacnejsi. Prerozdelenim zabezpecite solidarnost. Nemame zaujem aby si poistovne konkurovali na vybere poistneho, alebo ak chcete ne mladych a zdravych a bohatych, ktori vela platia, ale aby si konkurovali na nakupe sluzieb. Ak by poistovna A zaplatila za slepe crevo menej ako poistovna B tak je uspesnejsia, nie?
20 septembra, 2005 o 6:01 am #4856JagiMagiÚčastník (Participant)Pri porovnateľnej kvalite určite. Ja tie dôvody prerozdeľovania chápem. Veď som písal, že VšZp má zlú štruktúru poistencov, t.j. má najviac poistencov vyžadujúcich najvyššie náklady. To je pozostatok z toho, že mladí a zamestnaní sa prihlasovali do novovzniknutých poisťovní a tí starší a nákladní ostali na krku VšZp. Len neviem, či prerozdeľovanie je ten najlepší spôsob zabezpečenia solidarity a zároveň motivácie poisťovní. Existujú v okolitých štátoch aj iné modely ?
20 septembra, 2005 o 9:59 am #4857imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Miliardy kombinacii, ani jedna nefunguje 😀 . Ale hlavne skoro nikto nema tak nizkonakladove zdravotnictvo, pretoze smerom na zapad maju zhruba raz tak velke HDP / A, D, F, GB, Nl, B, L, / alebo o 15 -20%viacej / Cz, H/ ako my. Inak povedane sme CHUDOBNI, pretoze sme prehrali / zda sa ze najviac / tretiu – teda studenu – teda ekonomicku vojnu. Ake jednoduche.
21 septembra, 2005 o 12:16 pm #4858JagiMagiÚčastník (Participant)To chápem. Ale pýtam sa na princíp prerozdeľovania. Hypoteticky: Ak by sme mali HDP porovnateľné s najvyspelejšími krajinami EU, nemuseli by sme prerozdeľovať ? Alebo by sa prerozdeľovalo, pretože je to principiálne dobré riešenie ? Máte predstavu, ako by ste to riešil v takom prípade ?
22 septembra, 2005 o 6:29 am #4859imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Pererozdelovanie nema nic spolocne s HDP na hlavu obyvatela. Prerozdeluje sa, pretoze ine priemerne naklady su na 70 rocneho poistenca a ine na 25 rocnehio poistenca a ine na 25 dnoveho. Teda prerozdelovanie je zabezpecovanie solidarnosti na principe 3 grosov.
Prerozdeluje sa v tych systemoch, kde sa “ hrame „na poistnie“, teda na financovanie rizika. Ak je jedna poistovna, neprerozdeluje sa. Ak funguje pokladnicny system / Belgicko/ tu sa preplacaju ucty z pokladne, alebo danovy, /GB/, kde stat ma zdravotnicku dana priamo financuje zdravotnictvo, prerozdelenie je podobne ako ju nas s prerozdelovanim dani /vsetkych/.27 septembra, 2005 o 10:42 am #4860JagiMagiÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
…Ale hlavne skoro nikto nema tak nizkonakladove zdravotnictvo, pretoze smerom na zapad maju zhruba raz tak velke HDP.
@Rudolf Zajac wrote:
Pererozdelovanie nema nic spolocne s HDP na hlavu obyvatela.
Trochu si to odporuje, ale nevadí. Podstatné je, že žiadna z toho množstva metód poriadne nefunguje. Tak keď už sme pri tom prerozdeľovaní, nestálo by potom za úvahu, aby sa prerozdeľoval aj predmet poistenia ? Aby nepoistiteľné a finančne náročné liečenie a výkony boli hradené VšZp do ktorej by odvádzal poistné štát a ostatné poisťovne v rámci prerozdeľovania a ostatné bežné a finančne menej náročné liečenie by hradili poisťovne (vrátane VšZp) za svojich poistencov zo svojho zostatku vybraného poistného ? Pritom by VšZp poisťovala ekonomicky neaktívnych občanov a ostatné poisťovne by poisťovali iba ekonomicky aktívnych. Veď tomu tak koniec koncov je. Bol by problém takto rozdeliť výkony z hľadiska poistenia ?
27 septembra, 2005 o 12:15 pm #4861imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Nuz v com si trochu odporujem? nechapem
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.