Pohľad z Nemecka

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Pohľad z Nemecka

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 22 )
  • Autor
    stzuzi
    Účastník (Participant)

Druhý rok žijem s rodinou v Nemecku. So zdesením sledujem správy o reforme zdravotníctva. Mám niekoľko príbehov:
    1. V roku 1998 som v Košiciach ležala temer 2 mesiace na rizikovom tehotenstve. Nebudem hovoriť o tom, že som si temer všetko musela doniesť z domu. Ale predstava, že by som si mala platiť (resp. priplácať) na stravu sa mi zdá absurdná. Áno, odhlásiť, to by som brala, nech za mňa poisťovňa neplatí za to, čo aj tak nezjem. A akú má súvislosť nemocničná strava s úplatkami? Liečia ma snáď kuchárky? Je naivné si myslieť, že zdravotníctvo sa zreformuje bez reformy lekárov. Za pôrod som zaplatila 5000 Sk. Zdravotná poisťovňa nepochybne platila moje tehotenstvo dvojmo, lebo istotne si lekár účtoval za USG aj v nemocnici, aj lekár, kt. viedol poradňu. Aký máte plán, pán minister s odstraňovaním „vstupného“ do ambulancie?
    2. Mám niekoľkých priateľov lekárov, ktorých si naozaj vážim. Napriek tomu s nimi nie som schopná viesť debatu na tému zlej situácie lekárov, ak vidím, že 7-ročná dcéra jedného z nich používa jeho lekársky kufrík s obväzovým materiálom na hranie a manželka druhého „nakupuje“ v lekárni na recept vypísaný manželom plienky, šampóny, opaľovacie krémy…
    3. Priateľka je lekárka, ktorá aspoň raz za 1-2 mesiace cestuje na stretnutia do zahraničia s farmaceutickými firmami… a potom mi namiesto odskúšaného lieku predpíše iný, vraj s rovnakým účinkom, len 2-3x taký drahý. (poisťovňa zaplatila).

Priala by som všetkým na Slovensku, aby mohli považovať za samozrejmé, že ich lekár bude posudzovať ako človeka a nie ako zdroj bočného zárobku.
    Môj návrh je naozaj absurdný, ale ja by som bola ochotná pristúpiť na priame doplatenie lekárovi do vrecka, ak by to on daňovo priznal a ja by som si to odpísala z dane. Ale kto vám už dá potvrdenie o prijatí úplatku.

Verím, že kým sa na Slovensko vrátime, bude situácia na Slovensku v zdravotníctve aspoň dôstojná, ak nie taká, akej sa teším v Nemecku. Čakám druhé dieťa a teším sa na pôrod, pri ktorom ma budú brať vážne.

rescue
    Účastník (Participant)

Ak by bolo postavenie lekára na Slovensku primerané jeho vzdelaniu a zodpovednosti, celá táto polemika by bola bezpredmetná. Ale pokiaľ bude naša práca cenená hlboko pod úrovňou hodinovej tarify značkového autoservisu, vyprosím si poznámky ohľadom sociálneho cítenia a postavenia lekára.
    Každý sa rád oháňa Hipokratovou prísahou, ale odsek o spravodlivom
    ocenení našej práce sa takticky nespomína.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Takze stuzi vyrusuje a 30 Sk za stravu, inak popisauje problemy naozaj presne a zda sa ze z vlastnej skusenosti. Aj v Nemecku zaplati marginbalny poplatok, to znamena nieco, kym sa dostane na postel. Nasim cielom nie je takto ziskavat peniaze / mame rocne milion hospitalizovaných priemerne 9 dni/ keby kazdy zaplatil tak co to je, naozaj z pohladu zdravotnictva par korum. Ale kolko z tych hospitaôlizovanych tam lezi zbytocne. V strtok prijaty, v piatok odebry, So – Ne volno, v pondelok kontrola krvi. Tych 30 korun to pozene dopredu, ked som zaplatil, tak chcem aby okolo mna kmitali. Hoc iba 30 Sk.

stzuzi
    Účastník (Participant)

rescue, ani náhodou nespochybňujem potrebu dať lekárom adekvátny plat. Len si myslím, že ani to nebude zárukou, že bude pacient ošetrený bez „príplatkov“. Naozaj mám vlastné skúsenosti. A opakujem, aj priatelia, ktorých si vážim, si bez mihnutia oka prilepšujú.
    Skutočne som sa na Slovensku dávno nestretla s nezištným a ústretovým lekárom. Buď bol známy, zaplatený alebo proste nemal záujem. Verím, že sú aj iní. Ale nechcem moralizovať. Opakujem, reforma zdravotníctva sa musí týkať aj reformy lekárov.
    Pán minister, neruší ma 30 Sk za pobyt v nemocnici, ruší ma 30 Sk za stravu, ktorá nechutí a jej jej zúfalo málo.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

L“ekari a ich koruopcia je vazny problem, a toto nma byt fraza. Na jednejs trane jej rozumiem, je dana tak trochu aj mentaliztou. Nad ruhej strane to co popisujete je pravda a vidim to stlae, pokial sa este dostanem na kliniku.
    Ta tsrava bude lepsia pre jeden efekt: ak raz pacient zaplati co i tych tridsat korun, tak BUDE ZIADAT KVALITNEJSIU STRAVU, to je logika veci.
    Pockajme pol roka uvidime. Ale zniova opakujem. Cielom nie je ziskat peniaze, ale obm,edzit spotrebu.

rescue
    Účastník (Participant)

stzuzi, možno som sa nechal trochu uniesť, ale naozaj si neviem predstaviť, že by som sa pýtal pacienta, ktorý mi umiera v sanitke na stav jeho konta alebo sociálne postavenie. Nie som proti reforme lekárov, skôr naopak. Teším sa, že napríklad praktickí lekári už nebudú musieť čakať na svoju mesačnú kapitačnú platbu bez toho, aby pohli prstom, ale snáď budú motivovaní aj niečo pre pacienta robiť.
    Čo sa týka poplatkov a celej reformy, už teraz sa pacienti začínajú správať tak, ako to majú odpozerané zo západných seriálov z lekárskeho prostredia. Neviem čo bude, keď si začnú priplácať. Možno zdravotníctvo nechtiac vytvorí priestor pre činnosť advokátov, ktorí už nemajú taký kšeft, ako to bolo za posledných desať rokov. Už vidím svorku právnych poradcov, ktorá len čaká na povel, aby sa mohla pustiť do stáda bezbranných zdravotníkov 🙂

stzuzi
    Účastník (Participant)

Rescue, mohlo ma napadnut, ze si zachranar. Ty si teda v inej pozicii. Mam kamosa, ktory je „dusic“ a tiez vravel, ze ma zodpovednost a pacient ho nikdy nevidel. (Medzitym sa vypracoval na Oberarzt v Grazi, tvrdi, ze sa citi adekvatne ohodnoteny.) Ale ako zachranar mi rozpraval pribehy, z ktorych mi stavali dupkom vlasy a priala som si, aby som nebola odkazana na zachranku. A nie kvoli lekarom, ale kvoli vybaveniu a pod.
    Nuz, o nasom zdravotnictve sa daju pisat pribehy. Myslim, ze kazdy pacient ma tych svojich niekolko. A to ja mam 35 rokov, tazke casy ma este len cakaju…
    Kym ludia na Slovensku nebudu vnimat uplatky ako nieco nemoralne, tak ako vo svete, maju pacienti moznost „kupovat“ si lekarov.

stzuzi
    Účastník (Participant)

Mily pan minister, prave som docitala vas rozhovor v Plus 7 dni. S mnohymi vecami suhlasim. Je cas napr. na porodne „baby“, tak ako tu v Nemecku. Domaci lekar je super vec. Aky je casovy horizont vami navrhovanej reformy?
    Ale stale si nedokazem predstavit, ako budem z nemocnicneho lozka pozadovat zvysenie kvality stravy. Dam si zavolat kucharku a dam jej nove recepty na varenie?
    Este tema lieky. V Nemecku zavadzaju system, kde lekar predpisuje ucinnu latku a jej mnozstvo a lekarnik vybera najvhodnejsi a cenovo najlepsi liek. Natiska sa len otazka, ci sa lobbing farmaceutickych firiem nepreniesie z lekarov na lekarnikov…
    Teda ministrom zdravotnictva by som byt nechcela…

Martin Dancik
    Účastník (Participant)

Vážený pán minister!
    Myslím si, že na spoplatňovaní pobytu v nemocnici niečo je. Ale zdá sa mi absurdné aby ste stanovili pevné poplatky: 30,-Sk lôžko a 30,-Sk strava. Je totižto rozdiel „hotel“ a „hotel“. Ak ma hospitalizujete v NsP sv. Cyrila a Metoda v Petržalke, dajme tomu, že tých 60,-Sk denne Vám dám. Ale ak sa dostanem do FNsP na Mickiewiczovej ul., 30,-Sk za „hotelové“ služby odo mňa nik nedostane.
    A ešte by ma zaujímalo, či 30,-Sk chcete aj za hrnček horkého čaju. Po operácii, býva často diéta „HČ“ a to nespomínam diétu pred operáciou („X“).

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Myslim, ze polsedne dva prispevky jasne ukazuju rozdiel v postupe. Stuzi nakoniec uznava, ze by sa to dalo, i ked rozhovor v PLUS sedem, je skor o tom, ako ludi znechutit, vid fotografia. Martin Dancik sa mi zda sa chce skor skriepit. V otazke zubov som mu odpovedal, v otazke horkeho hrnceka si myslim, ze treba pockat na zakon a jeho realnu realizaciu. Dufam, ze bude velmi horlivo sledovat postup nemocnic pri uctovani. A kjedna systemova informacia., Poplatok nie je cena za kvalitu sluzby, poplatok je istym sposobom regulator a patri medzi marginalne naklady, teda tie, ktore nie su velmi financne zaujimave co sa tyka prijmu, ale obmedzuju prave tu spotrebu ktora je nadmerna a teda v casti aj neopravnena.

laluha
    Účastník (Participant)

Ak bolo vytvorenie UDZS , teda ďalšieho úradu na Slovensku s cca. pol miliardovým rozpočtom množstvom byrokratických úradníkov to najlepšie, čo sa v reforme urobilo, tak potom tá reforma za veľa nestála…
    Slovensko by sa malo uberať opačnou cestou. Cestou rušenia úradov.
    PS: Možno pre úradníkov tohto úradu, bolo to najlepšie čo sa v reforme
    zdravotníctva urobilo s tým sa dá súhlasiť.

laluha
    Účastník (Participant)

Ak bolo vytvorenie UDZS , teda ďalšieho úradu na Slovensku s cca. pol miliardovým rozpočtom množstvom byrokratických úradníkov to najlepšie, čo sa v reforme urobilo, tak potom tá reforma za veľa nestála…

Juro
    Účastník (Participant)

PaedDr.Bunova Barbora
    Účastník (Participant)

Jan, to je take populistické vyjadrenie aké populistické bolo zrušenie 20 a 50 Sk poplatkov. Je naozaj jednoduché nekompromisne zavrhnúť a skritizovať prácu a úsilie iných. A pritom netvrdím, že reforma bola bezchybná. Sama ako pacient som mala s Úradom pre dohľad dobrú skúsenosť.

PaedDr.Bunova Barbora
    Účastník (Participant)

Jan, to je take populistické vyjadrenie aké populistické bolo zrušenie 20 a 50 Sk poplatkov. Je naozaj jednoduché nekompromisne zavrhnúť a skritizovať prácu a úsilie iných. A pritom netvrdím, že reforma bola bezchybná. Sama ako pacient som mala s Úradom pre dohľad dobrú skúsenosť.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 22 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate