O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Pan minister – korupcia
- This topic has 4 odpovede, 4 hlasy, and was last updated pred 18 years, 9 months by Dr. Poradovsky Juraj.
-
AutorPríspevky
-
12 januára, 2006 o 3:44 pm #529tybiÚčastník (Participant)
Zda sa mi, ze p. minister niekedy ucelovo vysvetluje verejne priezkumy, alebo skor nepoukaze aj na ine vysvetlenia vysledkov. Chapem to, kazdy to robi, ale predsa…
Priklad:
V bielej knihe p. minister uverejnil nejake udaje o korupcii vyjadrene v percentach ludi, ktori si myslia, ze hlavnym problemom je korupcia v zdravotnictve. Vraj v roku 2002 ju povazovalo za najzavaznejsi problem 32% opytanych a v roku 2004 uz len 10%.
Ale ved tato statistika o nicom nehovori!!! Dokonca moze hovorit v neprospech reformy!
Nemusi to vobec znamenat to, ze je korupcie v zdravotnictve menej. Moze to znamenat to, ze vznikli, alebo posilnili ine problemy, ktore korupciu predbehli. Ako napriklad 20-korunacky a pod.Mne sa vobec nezda, ze by korupcia upadala. Skor pribudla lekarom este jedna vec k manevrovaniu, tie 20-korunacky.
Pytam sa: Co ma urobit pacient, ak mu lekar nevyda blocek, ze zaplatil 20Sk?
Vypytat spat peniaze a odist k inemu (velakrat takato moznost neexistuje, myslim tym male dediny, kde je iba jeden lekar)? Niekedy ma lekar monopol na nejakom mensom trhu a patricne ho aj vyuziva.
Ohlasit to niekde? Ved lekarovi sa nemoze nic stat, povie, ze to tak nie je.
Okrem toho, aky trest by dostal za privlastnenie si celych 20-ich korun?
Ak ho pacient nahlasi a on si bude dalej ordinovat, aku staristlivost dostane ten pacient next time?Nepisem to len preto, ze ma to len tak napadlo, ale aj preto, ze som o takychto konkretnych prikladoch pocul.
Nemusite odpovedat len na tieto otazky, posielajte hocico k teme korupcia.Dakujem.
12 januára, 2006 o 8:28 pm #5340imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Toto je specificky pro blem prieskumov. Vsetc teraz operuju prieskumom IVO. Nikto sa nepytal na otazky, ale boli kladene. V tom je „lesk a bieda prieskumov“.
j T citoval dva rozne prieskumy, jeden robila SB a jeden Focus, aj tak vsak signifikante pocit korupcneho prostredia v SR klesa, to sme to vyskumali EUROSTAT a nie my. 20 a 50 korunacky. Nuz na korupciu su dvaja. Naozaj jedina sanca je pytat blocek. Ak neda, nuz je mi luto, musi sa ozvat, tak ako sa kazdy normalny ozve ak mu nedaju za sluzbu blocek v cistiarni alebo hockde. Lekar nemoze nic popret, pac. ma dokumentacu o navsteve. U zubara kde plati lostik korupcia skoro neexistuje. Ak si zaplati lesúpiu izbu, svoju sestru, lekara legalne, je po korupcii. Klud, miera korupcie bude klesat mierou zlespovania systemu.15 januára, 2006 o 5:56 pm #5341tybiÚčastník (Participant)Klud, miera korupcie bude klesat mierou zlespovania systemu.
No…, neviem, neviem. Lekari sa budu drzat svojich privilegii, svojho pohodlia zubami nechtami. Ak bude klesat, tak bude klesat rozhodne ovela pomalsim tempom ako sa system bude zlepsovat.
15 januára, 2006 o 7:43 pm #5342marcelabaÚčastník (Participant)Treba robiť osvetu, aby si ľudia uvedomili, že netreba podplácať, netreba vopred si „vybavovať“ alebo hľadať si známosti. Musí sa zmeniť zmýšlanie ľudí. Klient si musí uvedomiť, že má dostať kvalitu aj bez toho. A keď to nedostane, nech sa sťažuje. Tu však môže nastať problém. Buď je spoločnosťou považovaný za chronikého sťažovateľa, ktorý asi nie je celkom v poriadku /v čom až taký problém nevidím, môže to byť tomu dotyčnému jedno/ alebo pri sťažnosti zažíva také dlhodobé strapacie, že mu dôjde trpezlivosť a znovu sa vráti k tomu pôvodnému a ešte navyše rozchýri, že pravdy sa nikdy a nikde nedovolá. Ťažisko riešenia problému vidím v dvoch bodoch : 1. OSVETA a 2. Dôkladnejšou analýzou sťažností s možnosťou vydiskutovať si problém osobne už v 1. fáze celého sťažovacieho procesu.
15 januára, 2006 o 10:15 pm #5343Dr. Poradovsky JurajÚčastník (Participant)@marcelaba wrote:
Musí sa zmeniť zmýšlanie ľudí.
O tom to všetko je. Občianska spoločnosť môže fungovať dobre len vtedy, keď si každý bude plniť svoje zákonné povinnosti ale súčasne sa nebude báť žiadať si svoje podľa práva.
Zatiaľ to mnohí nezvládajú. Potom volajú do poisťovne, či im preplatí, čo niekde uhradili, a po otázke, či majú potvrdenku, alebo či sú ochotní dať neanonymný podnet na kontrolu, položia telefón. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.