otroci

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 19 )
  • Autor
    lekar
    Účastník (Participant)

A máme to tu naplno.
    Kolektívna zmluva padla , jediné čo nás má kryť je zákonník práce. Napriek výrazným poklesom personálnych normatív na oddeleniach je len s veľkými ťažkosťami možné zabezpečiť jednosmennu prevádzku + ÚPS.Pracujem v krajskej nemocnici III.typu na urazovom oddelení. Náš menežment sa rozhodol ,že od mája t.r. nám bude za úps paušálne platiť 4 hodiny výkonu v tzv.malej službe a 8 hod .výkonu vo veľkej službe-zvyšok času ako pohotovosť .To udajne len preto, aby splnil kritéria zákonníka práce o nadčasovej práci.Počas služby príde na našu ambulanciu v malej službe cca 40-50 ľudí a vo veľkej 60-80 ľudí + operatíva . Pritom všetkom ostávame slúžiť po starom,tzn.po službách ostávame pracovať v ďaľšej smene/ 32 hodín nonstop na pracovisku/.Vraj si za výkony nadčas môžme čerpať náhradne voľno.Avšak normatívy nedovoľujú aby čo i len jediný lekár po službe odišiel domov. Budeme robiť rovnako, pričom platom pôjdeme o 5-6OOO dole / žiadna diferenciácia/
    Neviem čo si vo tom všetkom myslíte,ale ja si pripadám ako vo feudalizme ,keď sa chodilo na pánske.
    myslím si,že by to mohlo zaujímať inšpektorát práce.

bepo
    Účastník (Participant)

Veď to nahláste na Inšpektorát.Podobný problém mali v Nemcku kde lekárom nechceli započítavať pohotovosť do pracovného času.Dali to na súd a podľa rozsudku to patri do pracovného času takže musia prijať viac lekárov.

lekar
    Účastník (Participant)

určite to budeme zvažovať,predpokladám,že sudnictvo v našej republike aspoň v pracovno-právnych vzťaoch rozhoduje nestranne/ netvrdím, že v iných sporoch nie/. Čital som v jednej právnej publikácii celý tento proces,neviem však či sa dá u nás presadiť precedens zo súdneho rozhodnutia inej členskej krajiny EÚ.

Na margo:práve preto je možný exodus lekárov na západ ,pretože tam majú z tohto dôvodu nedostatok vzdelaných kádrov. A napriek tomu,že v mediách sa vedie pogrom na slovenských lekárov, ich uplatnenie na západe je bezproblémové,vdňzdelanostná úroveň je na vcelku vysokej úrovni.
    A ešte jedna poznámka.V roku 1993 sa vláda SR svojím vyhlásení vyjadrila ,že zabezpečí adekvátny nárast platov v zdravotníctve a,že platy lekárov budu predstavovať 3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Pi zvýčňšení platov o 40 % došlo k reálnemu zvýšeniu o 20%,nakoľko sa krátila platová zložka za photovostné služby.V minulom roku sme boli jedne z rezortov,kde pokleslireálne mzdy o 3%.

neviem,čo bude v blízkej dobe,ale lekári z môjho okolia /aspoň za daných podmienok odmietaju pracovať. Sme vážne len nádenníci.

bepo
    Účastník (Participant)

Píšem na inom mieste že odhadujem na 4 roky kým sa to tu trochu učlovečí ale ja by som odporúčal odchod zo SK ak sa dá.

Orsag
    Účastník (Participant)

Koľko kvalifikovaných ukrajinských kolegov prišlo za posledných 5 rokov pracovať do slovenských nemocníc?
    Pokiaľ viem, za toto obdobie odišlo zo SR pracovať do zahraničia cca 1000 kvalifikovaných lekárov….
    Vo väčšine dotazníkov, ktoré v poslednej dobe kolegovia vyplňujú sú uvedené sociálno-ekonomické príčiny odchodu…

nadenik
    Účastník (Participant)

@lekár wrote:

A máme to tu naplno.
    Neviem čo si vo tom všetkom myslíte,ale ja si pripadám ako vo feudalizme ,keď sa chodilo na pánske.
    myslím si,že by to mohlo zaujímať inšpektorát práce.

Jednoznacne nam chyba urcita stavovska hrdost a odvaha. Nech da 60% atestovanych „chirurgicky smrncnutych“ nemocnicnych lekarov vypoved a vydrzi zo mesiac, tak mame slusne podmienky velmi rychlo vybojovane. Lenze na Slovensku budeme zo strachu radsej platit zamestnavatelovi, aby nas vobec pustil do prace. Kde by vyslo na Slovensku pred akukolvek fabriku tolko zamestnancov ako v Cechach pred Skodovku?

lekar
    Účastník (Participant)

Naša jediná legálna forma protestu v tejto dobe je hromadná výpoveď,ktorá povedia k zruteniu systému.Je mi jasné,že žiadni Ukrajinci sem pracovať neprídu/ za tie mzdy/.Slovensko bude len tranzit na západ.
    Nakoľko nás však má kryť Zákonník práce,tak podľa neho máme právo na štrajk.

Dr. Poradovsky Juraj
    Účastník (Participant)

Asi 4 000 lekárov univerzitných kliník v Nemecku včera vstúpilo do varovných štrajkov proti dlhému pracovnému času a nízkym mzdám.
    Predseda Marburgského zväzu lekárov na klinikách Frank Ulrich Montgomery včera ráno v rozhovore pre televíznu stanicu ARD kritizoval 15- až 17-percentné zníženie prímov lekárov. „Takto sa nedá vykonávať prvotriedny výskum, prvotriedna mediána a prvotriedna výuka na univerzitných klinikách,“ vyhlásil Montgomery, preto lekárske odbory žiadajú od krajinských vlád uzavretie tarifných zmlúv pre lekárov. Tí včera pri protestných zhromaždeniach v uliciach miest upozorňovali na nízke platy umývaním skiel na autách.
    Montgomery zároveň upozornil, že existuje reálne nebezpečenstvo odchodu mladých lekárov do zahraničia.
    Že by na Slovensko?

lekar
    Účastník (Participant)

na Slovensko sa môžu prísť pozieť akurát na to,že môžu byť spokojní tam,kde sú.Že existuje v rámci EÚ krajina,ktorá úplne ignoruje zdravotnícky stav a stavia ho v očiach ľudí do pozície skorumpovaných zvierat. Niekedy sa hanbím povedať niekomu,že som lekár.

pozn. v tomto roku údajne došlo k navýšeniu rozpočtu pre zdravotníctvo,stale však neviem,kde tie peniaze sú,nakoľko napr.platba za pacienta na našom oddelení sa po uverejení novho cenového výmeru nezvýšila ani o korunu. A stále čakám,kedy sa do platieb zahrnie to „trhové“ know-how.

lekar
    Účastník (Participant)

Opakovane píšem na tému zdierania zdravotníckych pracovníkov.
    Kolektívna zmluva v našej nemocnici sa podpísala,hoci neviem za akých okolností,ale to čo prinesie sú len sudne spory.
    V ÚPS na traumatologickej ambulancii počas víkendu mi zaplatia za výkon len 8 hodín z 24,zvyšok je údajné čakanie na prácu/ už to je diskutabilné,ako môže zamestnávateľ dopredu určiť výkonovú zložku ÚPS/
    Zarážujúce však je je zvyšných 16 hodín budu platiť 18 Sk/hod!!!!.
    Nikto v tejto spoločnosti by za takých podmienok nepracoval.
    preto sa pýtam pána ministra,či prechod na vyrovnaný rozpočet predstavuje len znižovanie platov? Zároveň dľa zákonníka práce máme všetci službukonajúci lekári už teraz odpracovaný počet nadčasových hodín.Kto bde poskytovať nepretržitú zdravotnú starostlivosť odteraz ,keďže je zakotvená ústavou. My končíme !!!!!. Zyvšok bude riešiť Inšpektorát práce a súd.

emed
    Účastník (Participant)

Milý lekár!
    Nie celkom tomu rozumiem. Kolektívna zmluva nemôžeme okliešťovať zákonník práce( rozpustťe odbory). V ákonníku práce je presná definícia nadčasových hodín aj pohotovosti( čakania na prácu). Je absolútne protizákonné určiť dopredu podiel nadčasu k podielu čakania na prácu. Akonáhle sa v noci podáva výkon – ide nadčas, akonáhle sa v noci čaká na prácu – tak sa čaká na prácu.
    Postup:
    *rozpustite odbory – ak niekto sa nazýva odborár a je ochotný podpísať taký pamflet – tak je najvyšší čas vystúpiť z odborov
    *obrátte sa na inšpektorát práce. Ti zistíte, že zamestnávateľ je povinný viesť si presné výkazníctvo ohladom nadčasovej práce ,…
    *riaditeľ,ktorý so svojim právnikom a aparátom vedome porušuje zákon – a akrída svojich zamestnancov – je v mojich očiach na úrovní ortopéda, ktorý od dôchodkyne žiada úplatok za endoprotézu .

lekar
    Účastník (Participant)

V kolektívnej zmluve nie je zakotvený rozsah nadčasovej a pohotovostnej práce,to „rieši ZP“
    Avšak zdravotníci pracujú v pohotovostnej službe odjakživa v presne stanovenom „udajnom vyťažení“/ tzn zamestnávateľ dopredu povie koľko zaplatí výkonu a koľko pohotovosti/ a nad rámec zákonníka práce v ohľade na nadčasvé hodiny. Predstavovalo to však tabu a nikto o tom nerozprával,nakoľko spokojné bývalo vedenie a v podstate i zdravotnícky stav. Až teraz niekto múdry do toho pichol ako do hniezda a začína to byť neúnosné.

emed
    Účastník (Participant)

Veˇo tom hovorím, „údajná vyťaženosť “ napr. 2/3 či 1/3 etc je absolútne v rozpore so zákonom( a vždy aj bola ).Nechce sa mi nahladať do ZP, ale sú tam presné definície.
    Chápem, že lekári sa boja poukázať na vedenie, že porušuje zákon. A tak v rámci srandy ponúkam pomocnú ruku. Poslite mi anonymne cez toto fórum podklady – napr . kolektívnu zmluvu, kde sa uvádza vyťaženosť etc – a ja v svojom mene budem žiadať inšpektorát o prešetrenie. Inšpektorát je dokonca povinný prešetrovať aj anonymné oznámenia, ..len sa to lepšie dosleduje – pokiaľ je konkrétna sťažnosť. Zaručujem, že to skončí pokutou pre nemocnicu – a počkáme si na potih pre riaditeľa , ktorý by mal prísť zo strany zriaďovateľa.Neexistuje totiž menšie a väčšie zlo. Okradnúť lekára nie je o nič menší hriech ako okradnúť pacienta.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Naozaj vo vela veciach napriklad s Emedom nesuhlasim, ale myslim ze vo veci miezd ma pravdu. Odbory si tak trochu uzurpovali pravo vyjednavat a vyjednavaju nezmysly. Apropo ktore, vseobecne,. alebo LOZ. Pri tom vzdy som im hovoril / myslim aj Kucinskemu aj Kollarovi/ ze naozaj teraz sa ukaze ci maju / ich odbory a teda aj oni sami/ opravnenie. No asi nemaju a bude treba realne odbory. Nie take aby mali na plat / Kučinsky/ alebo sa dostali “ hore“ / Kollar/ ktory navyse na to ani mentalne nema.

lekar
    Účastník (Participant)

najprv odpoviem emedovi: Je mi jasné ,žev zákonníku práce sú jasné definície a verte,že ich mámpreštudované odhora dole.Pokiaľ by sa mal striktne dodržiavať tak v zdravotníckych zariadeniach by muselo pracovať dvojnásobné množstvo lekárov.Koncepcia MZ však neustále rozpráva o prezamestnanosti,a pretosa i v našej nemocnici prepúšťalo.Nemusím Vám však nič posielať nakoľko na danom probléme usilovne pracujeme my i naši právnici/ nie nemocniční/

pán minister: nie som členom odborov ani nebudem,nevidím v tom význam.napriek tomu si myslm,že kolektívna zmluva nerieši an nikdy nevyrieši platy v zdravotníctve.
    Vo všetkých firmách či štátnych alebo súkromných sa pri vyrobe určitého produktu v jeho cene odráža know-how.V systéme platieb za ústavnú zdravotnú starostlivosť však práca lekárov,sestier + ost.zdrav pracovníkov nie je absolutne zohľadnená.Ak by poisťovne do l SK zplatili všetko to čo na liečbu pacienta použijeme zisk by bol OSk.Z čoho má „firma “ platiť mzdy?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 19 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate