O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › odvody
- This topic has 1 odpoveď, 2 hlasy, and was last updated pred 19 years, 7 months by mosko.
-
AutorPríspevky
-
10 marca, 2005 o 10:29 am #418janvarÚčastník (Participant)
Keďže mám protichodné informácie, chcela by som vedieť, ako je to s odvodmi do ZP. Moja mama (starobná dôchodkyňa – odvody platí štát) prispieva sporadicky do novín, odkiaľ dostáva honoráre (možno že tak trikrát do roka v sume asi á 1000 Sk). Na učtárni jej povedali, že je povinná platiť si mesačne odvody vo výške 910 Sk? Ako to vlastne je. Ak je to pravda, je to postavené totálne na hlavu 😥
10 marca, 2005 o 4:46 pm #3876moskoÚčastník (Participant)–
odpoved znie ANO aj NIE.
–
Argument za NIE –Dobry den zakon rozlisuje pojmy v suvislosti so zdravotnym poistenim – zamestnavatel, zamestnanec, SZCO, stat. Konatel pre potreby tohto zakona 580/2004 o zdravotnom poisteni je v pozicii SZCO. Podobne aj „umelci“ atd. Ak nie su zamestnanci. Moja profesia tiez spada pod autorsky zakon a nikomu ani nenapadlo, aby som bola SZCO, tak ako vsetci ostatni novinari, ktori maju svojho zamestnavatela. Ak mate dalsie nejasnosti, obratte sa, prosim, na svoju zdravotnu poistovnu.
Mgr. Rut Gerzova
Ministerstvo zdravotnictva SR
Odbor pre styk s verejnostouTento nazor som uviedla ako perlicku…
Takze ak ako SZCO nenapadlo sa zaregistrovat pani Gerzovu – tak nech skusi vykluckovat aj Vasa mama.
Podotykam ze zo znenia zakona VOBEC nie je dolezite ci NOVINARSTVO sa robi POPRI ZAMESTNANI, V ZAMESTNANI, NA DOCHODKU, …
A pani Gerzova sa hlboko myli ze ak novinar ma svojho zamestnavatela – tak sa nemusi registrovat ako SZCO a platit 910,- Sk mesacne.
.
Argumenty za ANO –
su na http://www.reformazdravotnictva.sk/phpBB2/viewtopic.php?t=195&start=20
a na
http://www.reformazdravotnictva.sk/phpBB2/viewtopic.php?t=196
.
Podla mojho nazoru MUSI platit – tak ako deti v skolke ktore nakreslia par ciar /pozri uvedene linky/.
Avsak ked riaditelka odboru pre styk s verejnostou Ministerstva zdravotnictva si mysli ze nemusi sa registrovat ako SZCO a platit si ZP – ba ju to ani nenapadlo – tak preco by mala platit Vasa mama… Doposial zdravotne poistovne nesli striktne po dodrziavani ustanovenia paragrafu 11 odsek 4 pismeno g zakona 520/2004. Takze je dost mozne ze sa jej podari z toho vykluckovat.
Najlepsia rada pre Vasu mamu – /pokial nenadobudne ucinnost pripravovana novela/.
1. Nech Vasa mama presvedci redakciu ze odmenu jej vyplatia az po 1. juli ked bude v platnosti novela ktora uvedeny nezmysel odstrani zo zakona.
2. Dalsia moznost je ze nech sa za SZCO registruje iba v mesiaci ked dostane odmenu a potom nech sa hned odregistruje
V jej pripade je pravdepodobne mozne aby si vysku preddavkov urcila 0 korun – a tak nebude musiet platit.
Ak to nebude mozne
– da sice CELU svoju odmenu na nase zdravotnictvo – a to ho urcite spasi – ale aspon nebude musiet platit dalsie mesiace po ktore nema prijem…
.
jana mosko
P.S.
Ak vam nie je niecoi jasne napiste na janamosko@szm.sk
. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.