Odborný zástupca Vie mi niekto poradit?

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Odborný zástupca Vie mi niekto poradit?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 19 )
  • Autor
    Laco
    Účastník (Participant)

Vie mi prosim vas niekto poradit, ci odborny zastupca musi byt 8 hodin ( nemyslim doslovne 8 ale prevaznu cast prac. doby mimo dovolenky) na pracovisku kde je zodpovedny ako odborny zastupca alebo moze byt napr. v Bratislave a na jeho meno je napr. vo Velkom Krtisi prevadzkovane nejake zdravotnicke zariadenie. V zakone sa o tom nehovori. To ze splni pracovnopravny vztah, to je OK. V zakone je dalej uvedene ze nesmie byt na dvoch roznych pracoviskach odb. zastupca, to je mi jasne. Logika veci mi hovori ze nie, ale neviem to najst pravnu upravu.

578/2004
    §12
    (3) Orgán príslušný na vydanie povolenia vydá povolenie právnickej osobe, ak
    a) má určeného odborného zástupcu s licenciou na výkon odborného zástupcu v tej kategórii zdravotníckych pracovníkov, v ktorej má poskytovateľ prevažne poskytovať zdravotnú starostlivosť [§ 68 ods. 1písm. c)],
    (9) Odborný zástupca [odsek 3 písm. a)] je fyzická osoba, ktorá osobne zodpovedá za odborné poskytovanie zdravotnej starostlivosti v zdravotníckom zariadení. Odborný zástupca musí byť v pracovnoprávnom vzťahu alebo obdobnom vzťahu s poskytovateľom.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

To je dobrá otázka. Napr. odborný zástupca zariadenia v Hornej dolnej, ktorý býva a zdržiava sa vo Viedni. 😀 Do Hornej Dolnej zavíta raz za kvartál, viackrát nemá čas, pretože podniká v oblasti nákupu a predaja lyžiarskej obuvi.

Myslím si, že odborný zástupca by nemal byť iba v pracovno právnom vzťahu, ale by mal byť riadnym zamestnancom zariadenia, s pracovnou dobou a odbornými výkonmi.

Laco
    Účastník (Participant)

Chcem upresnit, zodpovedny zastupca je napr. v Bratislave zamestnany na cely uvazok ale za nejaky, nazvime to staly baksis sa necha pre potreby SLK a obchodneho sudu zaregistrovat ako odborny zastupca vo Velkom Krtisi v tom istom odbere ako pracuje v Blave /ako inac?/ pre najaku sro alebo as alebo n.o… Vsetko je v sulade so zakonom

bepo
    Účastník (Participant)

Laco- v súlade s akým zákonom?Pracovná zmluva sa uzatvára podľa Zákonníka práce kde je určené miesto výkonu práce a firma je povinná zabezpečiť evidenciu dochádzky.Takže ak má zmluvu na 4 hod denne vo V.Krtíši,fyzicky musí byť 4 hod denne vo V.Krtíši.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Nemusel, preto to teraz menime, musi byt na plny uvazok. Ale otazka: Naco vlastne treba odoborneho zastupcu?

Laco
    Účastník (Participant)

Aha, dakujem, vselico mi je jasne. A naco odb. zastupcu? Nerozumiem, …

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Preco sme v zakone zaviedli povinnost mat odborneho zastupcu? :D/

emed
    Účastník (Participant)

Na prvý pohľad sa povinnosť zamestnať odb. zastupcu na plný úväzok zdá rozumná. Zamedzí sa tým “ mať odb. zástupcu na 0,1 úväzok“- aj to len „pro formu “ – ALE predstavme si región, kde sa roky nevedel zabezpečiť nejaký medicínsky odbor.Poliklinika síce vlastnila zaradenie odboru do siete napr. na 1 LM, ale len na papieri ( roky nevedela zamestnať nikoho ) — nakoniec túto zaradzovačku „prenechala “ nejakej s.r.o– s tým , aby v regióne sa zabezpečila starostlivosť. Táto spoločnosť nevedela zabezpečiť pokrytie tohto lek. miesta len 1 človekom, ale napr. zamestnala napr . 3 lekárov , kt sa striedajú – a ktorí fungujú aj v št. nemocnici. Jeden z nich je aj odb . zástupca na “ malý úväzok“ .
    V zmysle novej legislatívy musí byť odb . zástupca zamestnaný na plný úväzok …. Ak takého spoločnosť nezoženie, región príde o danú odbornosť.??

Ďalšia poznámka. Nie je tu rovnosť šancí. Pokiaľ s.r.o musí mať odb . zástupcu na plný úväzok – a to na každé miesto výkonu činnosti, existuje paradox : Poliklinike stačí na fungovanie 1 – jedinný odb . zástupca na celú činnosť , pričom môže mať “ nasekaných v sieti x rôznych odborov a LM ( napr. aj 100) — — a tým pádom má lepšiu šancu presadiť sa na trhu ( napr. aj tým, že môže 1 LM pokryť viacerými zamestnancami,…. tým, že môže mať dlhodobo prázdne LM v sieti, ….. ). Mýlim sa ? #-o

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Takze. Odborny zastupca je vsade tam, kde sa pokytuje staroslivost. Napriklad v nemocnici, ktora ma 300 lekarov, 600 setier, ustavnu lekaren a 10 stomatol. ambulancii, bude jeden lekar, jedna sestram jeden farmaceut a jeden stomatolog mat ako odborny zastupca licenciu u komory. V pripadepo chybenia, napriklad Urad alebo MZ nariadi pozastevenie vykonu /spomente si na kuzu Prievidza/ potom komora pozastavi platnost licencie odbornemu zastupcovi pre ten odbor, ktory pochybil a tym znemozni vykon iba tejto cinnosti. Ak je poskytovatel iba jeden / napr lekar PAS, SAS a podobne/, tak on je sucasne j odborny zastupca. Ak sa 10 patologov zdruzi a budu chciet napriklad v „Pitevnik s.r.o. licenciu, staci im jeden lekar aby bol odborny zastupca, hoci pri tom nemusi byt patolog. On je takpovediac prevodnym mostikom medz komorou a zakonnikom prace.

Laco
    Účastník (Participant)

hm, teda aby bolo urobené slovenčine zadosť, je potrebné vo všetkých zákonoch premenovať „odborný zástupca“ za „prevodný mostík“. Tak a je to. V súlade so zákonom. Veď predsa nejde o žiadnu odbornosť, teda načo termín odborný zástupca? Asi na zmätenie súpera. Keď bude odborne riadiť patológa internista alebo nebodaj stomatológ……iba ak bude vedieť urobiť dobrý mostík, ale to aby chodil na balet, hm, teda asi z baleťákov budú najlepší odborní zástupcovia, pekne sa nám to vyvíja =D>

Citujem RZ…“potom komora pozastavi platnost licencie odbornemu zastupcovi pre ten odbor, ktory pochybil a tym znemozni vykon iba tejto cinnosti.“ koniec citátu. Ale ako to bude vyzerať, keď v nemocnici je tristo lekárov a 50 oddelení, jedno pochybí, vezmú licenciu riaditeľovi a tým zastavia chod celej nemocnice. Alebo sa myslí nejaká „multilicencia“? nič také sa v zákone nespomína. Alebo ako rozumieť vete že sa pozastaví licencia pre ten odbor, ktorý pochybil? Veď licencia je len jedna.
    Tak sa mi zdá, že si niekto pripravuje pôdu, aby mohol ovládať nemocnice a vlastne poskytovanie zdravotnej starostlivosti bez toho aby mal na to kvalifikáciu. hm, dobrééé,

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Pokial si nebudme vsimat posledne vety ako typicke paranoidne vyplody,tak potom mame tri typy licencie a to je v zakone o poskytovateloch. Len treba citat. Nie prevodny mostik, ale rukojemnik, napriklad. Mylsim, ze Laco ma jednu vlastnost, je prilis emotivny, na „studeneho chirurga“ az privelmi a tak trochu malo cita.

emed
    Účastník (Participant)

Dobre tomu rozumiem ?? Ak moja s.r.o. bude chcieť poskytovať starostlivosť v odbore dermatologia, môže figurovať ako odb. zástupca napr. gynekológ?
    A na aký veľký úväzok ho musím zamestnať ?
    Musím priznať, že som akosi mimo ( hor sa do naštudovania zákonov 😛

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Priznanie „som mimo“ je polahčujuca okolnost. 😀

rodan
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Takze. …….Ak sa 10 patologov zdruzi a budu chciet napriklad v „Pitevnik s.r.o. licenciu, staci im jeden lekar aby bol odborny zastupca, hoci pri tom nemusi byt patolog. On je takpovediac prevodnym mostikom medz komorou a zakonnikom prace.

Tak tomu akosi nerozumiem. Ako ekonóm to vezmem per analogiam:
    Ak založím s.r.o. na účtovné služby a nemám v nej nikoho, na koho môžem vystaviť firemný živnostenský list, tak si musím vziať „odborného zástupcu“. Obchodný zákonník aj živnostenský zákon (v tomto je pár rokov pred zdravotníctvom) ukladá, že odborný zástupca musí byť na plný úväzok a musí mať kvalifikáciu pre danú činnosť, inak nemožno spoločnosti vystaviť alebo rozšíriť na túto činnosť živnostenské oprávnenie.
    V zdravotníctve to nebude platiť? Prečo? Resp. prečo sa v zdravotníctve musí „objavovať Amerika“, keď už objavená je?
    Preložím do slovenčiny: Prečo sa pri tvorbe zdravotníckych zákonov obchodnoprávne a ekonomickoprávne ustanovenia viac priamo nekonzultujú s odborníkmi z iných rezortov.?
    Ešte p. ministrovi prezradím niečo zo zákulisia legislatívnej tvorby (platí obecne, nielen vo vzťahu k MZd): pri medzirezornom pripomienkovom konaní sa pripomienkujú len tie body, ktoré sa negatívne dotknú daného rezortu alebo ak sú na pripomienkovanie priamo vyzvaní. Málokto už ale upozorní na zistené chyby alebo nezrovnalosti, ktoré sa ho bezprostredne nedotýkajú, pretože
    1. pridával by si sám sebe prácu a tým sa oberal o čas, ktorého má aj tak málo a nikto mu zvýšenú námahu neocení
    2. Ak na to upozorní, tak adresát mu za to nepovie ani mäkké f, skôr sa dôčká krivých pohľadov za to, že nabúrava tak zdanlivo krásnu konštrukciu
    3. Je v tom aj určitá dávka medzirezortnej škodoradosti 🙂

emed
    Účastník (Participant)

Skutocnost, že odb .zástupca musí byť zamestnaný na plný uväzok mnohým narobí vrásky. Príklad – vyše roka bola v sieti zaradená ambulancia – a nevedeli ani po obrovskom úsilí do nej posadiť lekára. Teraz je to zabezpečené zamestávaním niekolkých lekárov – z toho 1 – ako odb . zástupca (s prísl. kvalifikáciou). Asi za rok sa situácia zmení, lebo zatestuje človek, ktorý tam bude pracovať naplno a môže byť aj „na plno “ zamestaným odb . zástupcom. Ak sa nemýli minister a dobre si “ vyložil “ zákon( 😛 ) – tak by sa situácia zlahčila – odb . zástupca by nemusel byť kvalifikovaný v danom odbore — prestudoval som aj vnutrokomorove predpisy — tam sa uvádza, že odb . zástupca musí doložiť doklday o prislušnej kvalifikácii … tak neviem ?
    Citam zákony, citam — ale asi neviem citat medzi riadkami. 😀

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 19 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate