O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Nuz naozaj neviem kto som
- This topic has 44 odpovedí, 11 hlasov, and was last updated pred 15 years, 11 months by MUDr. Denisa Mitanova.
-
AutorPríspevky
-
14 februára, 2005 o 8:06 pm #396imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)
Dostal som mail tohto znenia sem na reformu:
„“““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““““Keďže na fóre som sa ani od Vás odpovede nedočkala, skúsim takto. Dúfam, že mi odpoviete:
Mám taký malý problém s novým zákonom o ZP, keďže poradňa VšZP ignoruje moje otázky, pýtam sa priamo pri zdroji: „Kto je autor?“ Mohol by mi p. Zajac odpovedať fundovane na túto otázku? Ak niekto v minulom roku prispieval ako autor, je teraz autorom? Tak nejako to totiž vysvetľuje niekde VšZP, ale považujem to za totálnu blbosť. Myslím, že autorom sa stávam, keď vytvorím nejaké dielo podľa AZ. Ak v tomto roku nič nebudem publikovať, nedostanem za to nič, predsa nie som autor.Alebo ak napíšem článok v decembri, dostanem 5.000,- Sk, to som autorom celý rok? Ak je študent študentom, v máji zmaturuje, v septembri sa zamestná, tak už nie je študentom pre ten rok….Alebo áno?
Podľa vysvetlenia, že autor je proste autor, lebo už mal príjmy podľa AZ v minulosti, potom sme všetci študentami celý život, lebo sme raz nimi boli. Trochu sa to v tom zákone nedomyslelo. Tak ako s konateľmi, tak aj s autormi. Prijala sa riadna somarina.Odpovedal som, ze dam autoirovi / ke/ pod menom SANY odpoved
14 februára, 2005 o 8:09 pm #3670imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Nasi / teda ministerski/ legislativci pripravili tuto odpoved:
Odpoveď
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky nie je oprávnené podávať záväzné výklady k zákonom, preto Vám k e-mailu, ktorým ste požiadali o stanovisko k zákonu č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 718/2004 Z. z., zasiela nasledovné vyjadrenie:
K prvej otázke Kto je umelec?:
Od 1. januára 2005 patria medzi samostatne zárobkovo činné osoby (na účely citovaného zákona) aj umelci, ktorí vykonávajú umeleckú činnosť alebo inú tvorivú činnosť, ktorej výsledok je chránený autorským zákonom.
Podľa § 6 zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) sa za autora považuje fyzická osoba, ktorá dielo vytvorila.
Podľa § 7 toho istého zákona predmetom autorského práva je literárne a iné umelecké
dielo a vedecké dielo, ktoré je výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora, najmä
a) slovesné dielo a počítačový program,
b) ústne podané, predvedené alebo inak vykonané slovesné dielo, najmä prejav a prednáška,
c) divadelné dielo, predovšetkým dramatické dielo, hudobnodramatické dielo, pantomimické dielo a choreografické dielo, ako aj iné dielo vytvorené na zverejnenie,
d) hudobné dielo s textom alebo bez textu,
e) audiovizuálne dielo, predovšetkým filmové dielo,
f) maľba, kresba, náčrt, ilustrácia, socha a iné dielo výtvarného umenia,
g) fotografické dielo,
h) architektonické dielo, predovšetkým dielo stavebnej architektúry a urbanizmu, dielo záhradnej a interiérovej architektúry a dielo stavebného dizajnu,
i) dielo úžitkového umenia,
j) kartografické dielo v analógovej alebo v inej forme.Predmetom autorského práva je aj súborné dielo, najmä zborník, časopis, encyklopédia, antológia, pásmo, výstava alebo iná databáza, ak je súborom nezávislých diel alebo iných prvkov, ktorý je spôsobom výberu alebo usporiadaním obsahu výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora.
Ochrana podľa tohto zákona sa nevzťahuje na
a) myšlienku, spôsob, systém, metódu, koncept, princíp, objav alebo informáciu, ktorá bola vyjadrená, opísaná, vysvetlená, znázornená alebo zahrnutá do diela,
b) text právneho predpisu, úradné rozhodnutie, verejnú listinu, verejne prístupný register, úradný spis, slovenskú technickú normu vrátane ich prípravnej dokumentácie a prekladu, denné správy a prejavy prednesené pri prerokúvaní vecí verejných; na súborné vydanie týchto prejavov a na ich zaradenie do zborníka je potrebný súhlas toho, kto ich predniesol.Praktické príklady:
– umelec vykonáva umeleckú činnosť iba na základe autorského zákona
Umelec si musí splniť oznamovaciu povinnosť a prihlásiť sa (na tlačive Oznámenie poistenca) do 8. januára 2005 do svojej zdravotnej poisťovne ako začínajúca SZČO. Od januára 2005 je povinný zároveň platiť preddavok v sume 910 Sk mesačne. Ak SZČO nevykonávala samostatnú zárobkovú činnosť v roku 2003 alebo jej základ dane z príjmov za toto obdobie nie je známy, výšku preddavkov podľa § 16 ods. 4 zákona o zdravotnom poistení si určí sama (aj nižšiu ako 910 Sk) a pobočke zdravotnej poisťovne to oznámi na tlačive „Oznámenie poistenca“.– umelec vykonáva umeleckú činnosť na základe autorského zákona a popri tom je zamestnaný
Umelec si musí splniť oznamovaciu povinnosť a prihlásiť sa do svojej zdravotnej poisťovne ako nová SZČO. Výšku preddavku si určí sama. Ak si určí výšku preddavku menej ako 100 Sk, preddavok neodvádza. Ak si určí výšku preddavku v sume vyššej ako 100 Sk, preddavok odvádza v takto určenej sume, najviac však vo výške 14 % z trojnásobku priemernej mesačnej mzdy.– umelec vykonáva umeleckú činnosť na základe autorského zákona a popri tom je SZČO (z iného dôvodu)
V tomto prípade sa umelec do zdravotnej poisťovne ako SZČO nemusí prihlasovať, nakoľko umeleckú činnosť (ako aj príjmy z tejto činnosti) budú zahrnuté do činnosti a príjmov dosahovaných zo samostatnej zárobkovej činnosti, vykonávanej z iného dôvodu. Preddavky bude odvádzať ako „sólo“ SZČO.Výška preddavku
Výška preddavku predstavuje 1/12 poistného, určeného sadzbou poistného vo výške 14 %, v prípade zdravotného postihnutia 7 % z polovice základu dane z príjmu fyzických osôb v súvislosti so samostatnou zárobkovou činnosťou za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu obdobiu pre platenie preddavkov od 1. januára do 30. júna,
a za kalendárny rok, ktorý jeden rok predchádza rozhodujúcemu obdobiu pre platenie preddavkov od 1. júla do 31. decembra.Uvedené znamená, že za január až jún 2005 platí SZČO preddavok vypočítaný zo základu dane z príjmov dosiahnutých zo samostatnej zárobkovej činnosti v roku 2003 a za obdobie júl až december 2005 odvádza preddavok vypočítaný zo základu dane z príjmov dosiahnutých v roku 2004.
Platenie preddavku
SZČO platí preddavok na účet pobočky zdravotnej poisťovne za kalendárny mesiac pozadu. Čísla príjmových účtov sú zverejnené na internetových stránkach zdravotných poisťovní.K druhej otázke Kto je študent? :
Podľa § 11 ods. 8 zákona o zdravotnom poistení je štát platiteľom poistného za poistenca, ktorý nie je samostatne zárobkovo činnou osobou a
a) nie je zamestnancom alebo poistencom, ktorý nie je zamestnancom alebo samostatne zárobkovo činnou osobou, ak má v rozhodujúcom období príjem zo závislej činnosti vyšší ako úhrn minimálnych miezd za každý mesiac rozhodujúceho obdobia,
b) je zamestnancom, ale nemá príjem za vykonanú prácu, ktorý podlieha dani z príjmu podľa osobitného predpisu.To znamená, že štát je platiteľom za študentov, dôchodcov, ženy na materskej dovolenke atď. Ak má študent riadny pracovný pomer považuje sa za zamestnanca a zamestnávateľ je povinný platiť poistné na zdravotné poistenie rovnako ako ostatným zamestnancom.
Ak študent vykonáva prácu na základe dohody o brigádnickej činnosti študenta spadá pod § 11 ods. 2 zákona o zdravotnom poistení, to znamená, že ak má príjem zo závislej činnosti v rozhodujúcom období (rok) nižší ako úhrn minimálnych miezd za rok, nemusí platiť poistné na zdravotné poistenie a teda ani preddavky. V prípade, že tento príjem bude vyšší ako 78 000 Sk za rok (12×6500), je povinný urobiť si ročné zúčtovanie poistného (to v každom prípade), prihlásiť sa do zdravotnej poisťovne a zaplatiť poistné na zdravotné poistenie sám alebo po dohode so zamestnávateľom, zamestnávateľ 14% z príjmu. Z toho vyplývajú dve kumulatívne podmienky – dohoda a príjem, ak tento príjem je nižší, tak poistné na zdravotné poistenie neplatí. Tento istý režim platil aj doteraz, akurát sa umožnilo študentom zarobiť si teraz viac peňazí, predtým boli limitovaný sumou 3000 Sk.
Príjem z dohody o vykonaní práce sa považuje podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o daní z príjmov v znení neskorších predpisov za príjem zo závislej činnosti a zdaňuje sa. Zamestnávateľ a zamestnanec počas roka nie sú povinní z takejto dohody odvádzať preddavky, ale na konci roku pri ročnom zúčtovaní poistného na zdravotné poistenie, je zamestnanec povinný požiadať zamestnávateľa o zúčtovanie všetkých dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru.
S pozdravom
a kto to az sem docital, nasiel by podpis
14 februára, 2005 o 8:20 pm #3671imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Medzitym proisiel dsalsi mail:
Ďakujem za odpoveď. Ja som ale nechcela odpoveď úradníka, ale Vašu na moju dosť konkrétnu otázku. Vy nemáte názor? Ešte raz vďaka. Stačilo by zapojiť sa do fóra, kde som položila tú istú otázku. Ak sa však nezapájate Vy, ale úradníci, tak nepíšte Rudolf Zajac, ale úradník. A nebojte, na ročné zúčtovanie ( i keď neviem čoho – či daní alebo ZP ) myslím. To prvé je hotové a na to druhé mám ešte rok.
Pekný deňTak naozaj neviem ci mam byt krizenec Einsteina a Old Shaterhanda. Napriek tomu odpovedam Sany tak ako viem: kto je autor je v autorskom zakone, treba ho citat. My sme mali zaujem aby sme ziskli peniaze na zdrav, starostlivost od tych, kttori su ekonomcky aktivini a teda maju byt solidarni z neaktivnymi. Navyse DRAHA / Y/ Sany tuto stranku oprevadzkujeme s Petrom Pazitnym ako sukropmnu stranku na diskusie o zdravotnictve a kazdy NAZOR je viany. Aj Vas, ake je to nazor. Na otazky ktore su praktickeho charakteru odpovedame denne asi 30 pisatelom a davame extrakty z toho na oficialnu stranku MZ, kde si najdete aj odpoved na Vasu otazku.
Ak Vam ale urobi radost moje uprimne prehlasenie, ze nie som UG, tak potom takto rad cinim.
Vas Rudolf Zajac
minister zdravotnictva SR15 februára, 2005 o 12:38 pm #3672moskoÚčastník (Participant).
Neda mi aby som sa ako programatorka nezapojila.
.
V zakone 580/2004 je uvedene
§ 11
Platitelia poistného
4) Samostatne zárobkovo činná osoba na účely tohto zákona je fyzická osoba, ktorá
g) vykonáva umeleckú činnosť alebo inú tvorivú činnosť, ktorej výsledok je chránený podľa osobitného predpisu, 37)
kde
37) Zákon č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon).
.
Kedze podla Autorskeho zakona 618/2003 Z.z. je aj vacsina POCITACOVYCH PROGRAMOV chranena tymto zakonom – potom
osobou ktora vykonava tvorivu cinnost chranenu autorskym zakonam je KAZDY kto PROGRAMUJE a vytvori PROGRAM ci uz ako § 50 Zamestnanecké dielo, alebo § 8 Dielo spoluautorov, alebo § 10 Spoločné dielo alebo samostane ako jediny autor.
.
Bohuzial – zakon 580/2004 vobec nerozlisuje ci programator okrem svojho platu pobera aj odmenu podla Autorskeho zakona
.
Teda podla zakona 580/2004 (v dnes o 13hodine platnom zneni :D)
ma KAZDY programator povinnost– aj programator v zamestnaneckom pomere – sa zaregistrovat na Zdravotnej poistovni ako samostatne zarobkovo cinna osoba.
.
V zakone totiz NEEXISTUJE ziadna ustanovenie ktore by tuto povinnost neukladalo programatorom v zamestnaneckom pomere, alebo programatorom ktory nepoberaju prijem za tuto cinnost podla autorskeho zakona.
.
A pritom naozaj stacilo aby znenie ustanovenia
vykonáva umeleckú činnosť alebo inú tvorivú činnosť, ktorej výsledok je chránený podľa osobitného predpisu a zaroven pobera odmenu podla tohto osobitneho predpisu, 37)
.
.
Nechcem sa nikoho dotknut, ale…
Boli prijmane hocijake zakony – aj nekvalitne – tam sa vsak zvycajne podpisali poslanci svojimi pozmenovacimi navrhmi.
.
Nechcem sa nikoho dotknut, ale…
Aby z nejakeho ministerstva sa az do zbierky zakonov dostal takto nekvalitny navrh zakona – to sa za posledne obdobie naozaj nepamatam.
.My sme mali zaujem aby sme ziskli peniaze na zdrav, starostlivost od tych, kttori su ekonomcky aktivini a teda maju byt solidarni z neaktivnymi.
Len mi potom nie je zrejme PRECO stat ma platit zdravotne poistenie za nase aupairky v USA.
Len mi potom nie je zrejme PRECO sa museli konatelia sro ktory su zamestnani postavit do rady a registrovat sa aby si do kolonky PREDDAVOK na ZP napisali 0 Sk.
.
jana mosko
.
P.S. Dufam ze kompetentni 🙂 tento moj nazor znova nezoberu ako osobnu urazku…
.15 februára, 2005 o 12:46 pm #3673SanyÚčastník (Participant)Ďakujem za citované pasáže zo zákonov. Ja ich mám dávno prečítané, takže zoberiem si z nich nasledovné ( ak sa Vám to nechce čítať, nečítajte, možno Vás to bude nudiť, alebo je to pre Vás nepodstatné):
1.Podľa § 6 zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) sa za autora považuje fyzická osoba, ktorá dielo vytvorila. Od 1.1.2005 do 8.1.2005 som žiadne dielo nevytvorila, som poberateľom starobného dôchodku, takže sa nikam hlásiť nemusím, nakoľko som sa nestala SZČO. Tak ako živnostník prestane byť SZČO ukončením živnosti, ja som prestala byť autorom tak, že som prestala tvoriť. A ani radšej nebudem, lebo namiesto drobného prilepšenia k dôchodku nakoniec budem platiť nezmyselne zdravotné poistenie. A vôbec, ktovie čo ešte si niekto zas vymyslí? Som obyčajný človek a celý život treba len štátu platiť a platiť. Neviem, koľko boli tie príspevky za celý odpracovaný život práve do zdravotného poistenia, ale isté je, že na rôznych daniach boli odvedené nemalé peniaze. Tak ďakujem, už neprosím.15 februára, 2005 o 1:10 pm #3674SanyÚčastník (Participant)Citujem p. Zajaca:
„My sme mali zaujem aby sme ziskli peniaze na zdrav, starostlivost od tych, kttori su ekonomcky aktivini a teda maju byt solidarni z neaktivnymi.“ To je fakt dobrééééééééé. Ekonomicky aktívny dôchodca by mal byť fakt solidárny, najmä keď je to preňho pár koruniek k dôchodku, aby nebol za úplného chudáka. Tak prispievajte milí dôchodcovia tým mladým, ktorí sedia doma a nepracujú, lebo veď
“ za nejakých 25 tisíc nepôjdem predsa robiť “ – toť útržok telefonátu cca 30 ročného fyzicky zdatného pána s mobilom na uchu v Hypernove.16 februára, 2005 o 9:13 am #3675Dr. Poradovsky JurajÚčastník (Participant)Takže sa opäť potvrdila odveká pravda, že každá dobrá myšlienka sa môže zhovadiť, ak je dovedená ad absurdum. V tomto prípade stačilo vložiť do zákona riadok o tom, že odvody (preddavky ) sa platia v prípade, ak ročný príjem z takejto činnosti presiahol XXYY Sk.
V reformných zákonoch je chýb dosť, ale nikto, kto sledoval ich anabázu v NR a tú neprehľadnú kopu pozmeňovacích návrhov, sa nemôže čudovať.
Dúfajme, že chystané novely niečo vylepšia.
Ale možno sa MZ mnohé dobré námety ani len nedozvie, keď na svojej i-stránke občanom Slovenska oznamuje, že sa bude v rámci pripomienkového konania zaoberať len takými, pod ktorými bude podpísaných najmenej 500 fyzických alebo právnických osôb. To je potom ťažká komunikácia, nie každý má chuť organizovať petície. A ešte v tomto počasí 😀16 februára, 2005 o 9:01 pm #3676imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Treba dat do poriadku tak trocha ludi. Naouaj chystame novely, najtazsia je o poistnom. Diskusia, ktoru tu sledujem ( e , te) je diskusia
1. tych co doteraz neplatili a hnevaju sa ze musia paltiti, lebo su nejakou formou ekonomicky aktivni. Myslim a celkom vazne, ze by pored kazdou uhradou mali navstivit detsku onkologiu
2. tzch co sa cuduju, ze ako kontaelia, teda podnikatelia maju platit, a postup je podobny lko v boide 1
3., Tych co doteraz platili a dostali sa ako dobrovolni nezamestnani pod stat. Tam musime prijat politicke ale nie vecne rozhodnutie co s nimi.
4. Vsetci ostatni, ktori vedia ze platit v solidarnom priebeznom systeme zial treba a su ticho.
K tomu ak priratam osobne invektivy a je ich dost tak si hovorim ze ci to stoji za to. A stale si myslim ze ano.16 februára, 2005 o 10:27 pm #3677SanyÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Treba dat do poriadku tak trocha ludi. Naouaj chystame novely, najtazsia je o poistnom. Diskusia, ktoru tu sledujem ( e , te) je diskusia
1. tych co doteraz neplatili a hnevaju sa ze musia paltiti, lebo su nejakou formou ekonomicky aktivni. Myslim a celkom vazne, ze by pored kazdou uhradou mali navstivit detsku onkologiu
2. tzch co sa cuduju, ze ako kontaelia, teda podnikatelia maju platit, a postup je podobny lko v boide 1
3., Tych co doteraz platili a dostali sa ako dobrovolni nezamestnani pod stat. Tam musime prijat politicke ale nie vecne rozhodnutie co s nimi.
4. Vsetci ostatni, ktori vedia ze platit v solidarnom priebeznom systeme zial treba a su ticho.
K tomu ak priratam osobne invektivy a je ich dost tak si hovorim ze ci to stoji za to. A stale si myslim ze ano.Tak na toto mi nedá nereagovať. Možno trochu mätiem, ale niekedy píšem v prvej osobe aj keď nepíšem vo svojom mene, ale v mene nejakej mne blízkej osoby. Ale je to vlastne jedno. Teraz ma trochu nahneval tento príspevok, lebo ja osobne (a teraz píšem naozaj za seba)sa radím medzi ľudí, ktorí vedia, že v solidárnom systéme treba platiť a aj potichu platím a viem, že to tak proste správne je. Ale ja som ekonomicky aktívna (zatiaľ), aj tie odvody platím maximálne a fakt z toho problém nemám. Ale zas mi nepríde správne, keď sem uvediete niečo ako tých, čo doteraz neplatili a teraz musia platiť. To máte vážne na mysli aj toho dôchodcu, ktorý si privyrobí niečo k dôchodku nejakým dielkom? Veď platil celý život! Ako môžte také niečo napísať, že doteraz neplatil? A konatelia? Konateľ nie je podnikateľ. Konateľ je zodpovedná osoba, ktorá koná v mene spoločnosti, ale to vôbec neznamená, že teda aj podniká.
Ale tí dobrovoľne nezamestnaní – to je skutočne na pováženie. Lebo mi príde ozaj choré, ako som už písala vyššie, aby niekto, kto pracuje, lebo pracuje, kto chce pracovať aj popri dôchodku, keď si už v živote svoje odrobil, solidárne prispieval na tých, ktorým sa pracovať nechce, alebo nemusia.
Ja len pevne verím, že ak bude novela toho nepodarku – zákona. ktorý bol novelizovaný skôr ako vstúpil do platnosti, bude to už novela, ktorú nebude potrebné o chvíľu novelizovať, ale ten zákon bude správny, spravodlivý a poriadne premyslený. Dobrú noc.17 februára, 2005 o 2:34 pm #3678Dr. Poradovsky JurajÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Vsetci ostatni, ktori vedia ze platit v solidarnom priebeznom systeme zial treba a su ticho.
K tomu ak priratam osobne invektivy a je ich dost tak si hovorim ze ci to stoji za to. A stale si myslim ze ano.Pán minister, to znie pomaly tak, že dobrí a uvedomelí občania sú tí, čo sú ticho. Nie vždy je to pravda.
Osobné invektívy nie sú vo vecnej diskusii namieste, ale Vy sám neraz verejne vystupujete tak trochu provokujúcim spôsobom, často mám dojem, že práve tak Vás to baví.
Okrem toho síce tak v globále uznávate, že zákony majú svoje chyby a bude ich treba novelizovať, ale v konkrétnych otázkach občas nasadzujete hruď aj za formulácie, ktoré sa iným zdajú byť nedomyslené, nejednoznačné alebo v praxi ťažko realizovateľné. Prieskum bojom vždy bol veľmi riskantnou formou získavania informácií.17 februára, 2005 o 4:46 pm #3679imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Vec je jednoduchsia: Solidarnost ma vela podob, nakoniec na tejto stranke je k dipozicii aj clanok v Domine c. 4/ 2002 o solidarnosti a jej hodnotach a potom v 6/2002 kde Peter Pazitny reagoval. Rozpravka o troch dukatoch je jedna z najvaznejsich tem, pretoze solidarnost je tisicrociami najlepsie overeny system spoluzitia ludi. Mlady solidarizuje so seniorom, zdravy s chorym, ekonomicky aktivny s neaktivnym. Bismarckov napad zavioest verejne blabho, diokonca manazovane a garantovane statom urobil s politkov ludi co castokrat viacej slubia ako vedia splnit. Z tohto pohladu naozaj budu konatelia platit, pretoze ich podbnikanie nemoze byt nepodnikanim, budu umelci ktori sa tym zivia platit, pretoze su ekonomic,ky akzivni atd atd a nemam ziadny problem to opakovat 1000x nech sa uz hnevate alebo nie. je problem vo filozofii dobrovolne nezamestnanych, tato vec ako som uviedol uz predtym nie je celkom z nasej hlavy. Podobne si myslim, ze za obcana na PN by mal platiti stat.
18 februára, 2005 o 8:32 am #3680SanyÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Mlady solidarizuje so seniorom, zdravy s chorym, ekonomicky aktivny s neaktivnym. Z tohto pohladu naozaj budu konatelia platit, pretoze ich podbnikanie nemoze byt nepodnikanim, Podobne si myslim, ze za obcana na PN by mal platiti stat.
Tak k tomuto už len toľko: U nás to však vyjde tak, že chorý senior solidarizuje so zdravým mladým. A funkcia konateľa nie je podnikaním, to si asi trochu mýlite. Podniká zakladateľ a majiteľ firmy, nie konateľ. Ale to že podniká, to ešte neznamená, že úspešne a že má z toho zisk. Ale sú firmy, ktoré ani nie sú veľmi ziskové, ale aspoň sa snažia, zamestnajú nejakých ľudí a odvádzajú tým vlastne prostredníctvom zamestnancov štátu jednak dane,odvody a potom aj vylepšujú štatistiky nezamestnanosti. Jediné, čo na Vašom príspevku beriem, je to, že za občana na PN by mal platiť štát, ale to by už bolo ozaj scestné, aby nie. Veď ten občan na PN je zamestnancom a keď nie je na PN tak platí a je ticho – to sú asi tí, čo sa Vám najviac pozdávajú. A ja už budem radšej ticho tiež, lebo to aj tak k ničomu nevedie.
18 februára, 2005 o 11:18 am #3681moskoÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Z tohto pohladu naozaj budu konatelia platit, pretoze ich podbnikanie nemoze byt nepodnikanim atd atd
Vazeny pan minister –
statutar v sro je KONATEL
ale aj v akciovej spolocnosti su statutari – clenovia statutarnych organov -napr clenovia prestavenstva –
a to akosi v zakone nie je specifikovane ze by aj statutari akciovej spolocnosti mali sa registrovat ako SZCO pre ucely ZP.
Pytam sa konkretne –
– je to preto ze sa na to pozabudlo,
alebo
– je to preto ze nazor ministerstva je taky ze takto je to SPRAVNE?
– a len tak na okraj – ako byvaly podnikatel viete velmi dobre ze KONATELSTVO nie je podnikanim – PODNIKAJU SPOLOCNICI S.R.O. a ti vobec nemusia byt totozni s KONATELMI S.R.O.
@Rudolf Zajac wrote:budu umelci ktori sa tym zivia platit, pretoze su ekonomic,ky akzivni atd atd
Pan minister – Avsak v zakone je napisane uplne nieco ine –
V zakone nie je napisane ze registrovat ako SZCO sama umelec ktori pobera PRIJEM za tuto svoju cinnost –
V zakone je jasne napisane ze
SZCO pre ucely tohto zakona je kazdy kto
vykonáva umeleckú činnosť alebo inú tvorivú činnosť, ktorej výsledok je chránený podľa Autorskeho zakona – bez ohladu na to ci sa touto cinnostou zivi alebo nie.
Take je znenie paragrafu 11 odsek 4 pismeno g) Je to tam cierne na bielom –
riadok konci poznamkou a nie je doplneny textom – POKIAL ZA TUTO TVORBU POBERAJU AUTORSKU ODMENU V ZMYSLE AUTORSKEHO ZAKONA.
.
A pre pochopenie znova najbanalnejsi priklad –
Aj DIPLOMOVA PRACA je chranena AUTORSKYM ZAKONOM.
Teda KAZDY VS student teraz pisuci diplomovu pracu by sa mal prihlasit ako SZCO a stat by mal prestat za neho platit odvody?
*
Takto je to presne napisane v zakone 580/2004
.
A naozaj – toto nie je diskusia o SOLIDARNOSTI ale o presnosti ustanoveni v tomto zakone.
.
Vazeny pan minister – pisali ste tu nieco o invektivach – dufam ze to nepatrilo mne. Mozno sa vyjadrujem obcas trocha ostrejsie – ale je to skor styl mojho vyjadrovania ako umysel – a naopak – vzdy v pohode prijmem ostrejsi styl vyjadrovania voci mne. Ale ak som sa Vas dotkla – ospravedlnujem sa 🙄 .
–
Avsak naozaj – KONKRETNEJSIE a VECNEJSIE sa pytat uz neviem – a odpovode na otazky neprichadzaju.
A plati to co som napisala kedysi hned po priajti tohto zakona –
Na taketo odborne otazky na fore by mal odpovedat niekto z MZ SR – lebo ZIADEN minister nemoze byt vseveduci a odborne zdatny napr. aj v autorskom zakone.
.
jana mosko18 februára, 2005 o 12:44 pm #3682Dr. Poradovsky JurajÚčastník (Participant)@mosko wrote:
Na taketo odborne otazky na fore by mal odpovedat niekto z MZ SR – lebo ZIADEN minister nemoze byt vseveduci a odborne zdatny napr. aj v autorskom zakone.
Nebolo to síce adresované mne, ale nedá mi nenapísať:
Opakovane som sa tu dočítal, že toto nie je diskusné fórum MZ SR, ale pánov Zajaca a Pažitného. Je ich dobrou vôľou, že tu diskutujú ( aspoň ten prvý ) a vďaka za to. Takže odpovedať môžu, ale aj nemusia. To treba akceptovať.
Je však systémovou chybou, že nie je možné diskutovať s ministerstvom, že MZ nemá na svojom portáli niečo ako verejnú podateľňu návrhov a pripomienok, kde by sa mohol obrátiť tak občan – pacient, ako aj odborná verejnosť, a kde by sa ku každému podnetu vyjadril kompetentný pracovník ministerstva. Je to taká demokratická utópia, pretože nabúrava zaužívaný systém bohorovného a nedostupného c.k. úradníka, ktorý nemá iného partnera, než svojho funkčne nadriadeného, takže sa jej realizácie možno ani nedožijem, ale človek sa rád drží ilúzie o možnosti zmeny k lepšiemu.
Nemyslím tým tú telefonickú linku na sťažnosti, to je iná agenda.18 februára, 2005 o 1:43 pm #3683jaroÚčastník (Participant)@Sany wrote:
Ale tí dobrovoľne nezamestnaní – to je skutočne na pováženie. … solidárne prispieval na tých, ktorým sa pracovať nechce, alebo nemusia.
alebo nemozu najst pracu(napr.: uz otvorena vekova diskriminacia…) a na zaklade zakona po 1.1.2005 odisli z evidencie(su ich tisice)-a tiez odrobili napr.:30 rokov….
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.