O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Neplodnosť = choroba
- This topic has 8 odpovedí, 7 hlasov, and was last updated pred 20 years, 11 months by anka.
-
AutorPríspevky
-
2 decembra, 2002 o 9:03 am #250BabulaÚčastník (Participant)
Vážený pán minister,
ak prestanú poisťovne hradiť aj to málo, čo hradia teraz, ako by sme podľa Vás mali riešiť neplodnosť? Píšete, že viete, ako to je, keď manželský pár nemá deti (podľa demografických údajov). Ale zažili ste to vy sám? Dúfam, že nie, pretože je to tak ťažké, že by som to nepriala nikomu.
Podľa mňa je to choroba ako fyzická, tak psychická. U nás napríklad máme s manželom problémy obaja, on po úraze v detstve a ja po nepodarenej laparoskopii slepého čreva. Ani jeden sme si takýto stav nezavinili. Vďaka tomuto všetkému nemáme inú šancu na dieťa ako IVF/ICSI.
Po psychickej stránke je to trauma na celý život, človek sa cíti menejcenný, neschopný, trpí depresiami.
Počet neplodných manželstiev stúpa, čo bude potom? Koľkí z nich si budú môcť dovoliť zaplatiť okolo 100.000,- za jeden pokus IVF, keď nikto nezaručí, že sa to podarí? Tých pokusov treba viac, podľa štatistiky také 2-3.
Píšete, že treba vytvoriť nejaký balík peňazí a tak, to je síce pekné, ale ja by som chcela vedieť, ako bude vyzerať realita od budúceho roka. Môžete nám to trochu objasniť?
Ďakujem a ospravedlňujem sa, ak je príspevok nesúvislý, ale píšem to dosť narýchlo.2 decembra, 2002 o 3:27 pm #655Dr. Poradovsky JurajÚčastník (Participant)Vážená pani,
nie som minister a nechcem suplovať jeho odpoveď na Vašu otázku, ale dovolím si adresovať Vám pár slov z pohľadu gynekológa, pracujúceho v zdravotnej poisťovni:
Myslím, že to, ako bude riešené financovanie liečenie neplodnosti v budúcom roku, nevie t.č. ani minister. Môže síce poznať návrh pripravovaného zákona o liečebnom priadku a zákona o zdravotnom poistení, ale nemôže vedieť, v akom znení budú nakoniec schválené NR SR.
Máte iste pravdu, že je to vážny zdravotný problém, ale nikde na svete nie je hradený zo základného, solidárneho balíka. Jediný spôsob, ako môže byť takáto starostlivosť reálne hradená zo zdravotného poistenia, je tzv. nadštandard, t.j. pripoistenie sa. Pretože toto pripoistenie bude práve určené na úhradu jasne stanovenej množiny výkonov a tu akumulované prostiedky sa nebudú môcť „prelievať“ na iné účely.
Že to zatiaľ nie je u nás možné, je len dôsledkom nekonečného odkladania nutných reforiem zdravotníctva a zdrav. poistenia. Práve fakt, že doteraz nikto nemal odvahu vyňať tieto – a mnohé iné zdravotné výkony zo základného balíka, je príčinou, že každý má teoreticky nárok na všetko, ale prakticky na nič „nie sú peniaze“. To je, pochopiteľne, ideálne prostredie pre korupciu. Takýto stav je naďalej neúnosný a jeho predlžovanie by viedlo k zrúteniu celého systému a k totálnemu chaosu. Ostatne, už stojíme na okraji priepasti a len dúfame, že sa nám nôžka nepošmykne a nepoletíme.
Držím Vám palce, aby sa reálne fungujúci systém podarilo vytvoriť čo najskôr. Môžem Vás ubezpečiť, že celá zdravotnícka verejnosť očakáva zverejnenie návrhov nových zákonov už veľmi netrpezlivo.3 decembra, 2002 o 8:54 am #656pacientkaÚčastník (Participant)Vážený pán doktor,
mýlite sa, ak tvrdíte, že nikde na svete nie je reprodukčná medicína hradená zo základného balíka. Napr. v Čechách hradia 4 úplné pokusy IVF a jeden čiastočný, v Maďarsku hradia všetky pokusy IVF až do narodenia prvého živého dieťaťa, v Izraeli (to neviem či je zo základného balíka) sú hradené všetky pokus IVF. Ja nerozumiem tomu, prečo by sa práve reprodukčná medicína mala zrazu prestať preplácať aspoň na takej úrovni ako doteraz. Ja ako laik nechápem, možno by ste mi to mohli ozrejmiť, či ešte nejaká skupina výkonov je takto vyradená z hradenia poisťovní. Pokiaľ viem tak psychológia, kozmetická plastická chirurgia a stomatológia. Nedočítala som sa ako to bude s protialkoholickým liečením, liečením narkomanov – tí majú teraz hradenú každú liečbu, stačí ak prejavia záujem. To je trochu paradox, nie? Oni si to zavinili svojím svedomitým pitím a drogami, ja ničím a aj ja prejavujem záujem o aspoň čiastočný príspevok na liečbu. Nevidím žiadnu skupinu ľudí, ktorí si majú svoju liečbu platiť sami v takej výška ako my. Ak je tak ma opravte. Aj ja viem, že naše zdravotníctvo je nad prepasťou, ale prečo máme práve my útrpne v kútiku čakať a platiť strašné čiastky za lieky a výkony kým sa rozbehne (ak sa teda rozbehne) nejaké pripoistenie. 10 rokov som odvádzala nemalú čiastku v anonymnom neadresnom balíku do zdravotnej poisťovne, ale ja za to nemôžem. Prečo sa to nedá riešiť nejakým preklenovacím obdobím pre reprodukčnú medicínu? Tomu nerozumiem.3 decembra, 2002 o 11:43 am #657Dr. Poradovsky JurajÚčastník (Participant)V Česku aj v Maďarsku je na každého pacienta k dispozícii zhruba 3x viac peňazí, ako u nás. Izrael na tom iste nebude horšie.
Práve preto, že ste platila, ako my všetci, do jedného neadresného vreca, sa Vaše peniaze použili aj na liečbu tých, čo si neplatili nič. Tým nemyslím len narkomanov a alkoholikov, ale aj všetkých poctivých pracovníkov skrachovaných štátnych podnikov, ktoré neodvádzali peniaze na zdravotné poistenie za svojich zemestnancov po celé roky.
Lenže naše zákony nepripúšťajú možnosť, aby sa niekomu odmietla zdravotná staroslivosť pre taký detail, že si neplatí poistné. Práve preto naše zdravotné poisťovne zatiaľ vlastne žiadnymi poisťovňami nie sú. Sú len prerozdeľovňami vybratých peňazí medzi zdrav. zariadenia.
Práve preto si myslím, že tieto zmeny budú nakoniec vo Váš prospech a spolu s Vami dúfam, že ten prechod bude rýchly a úspešný.4 decembra, 2002 o 3:38 pm #658stzuziÚčastník (Participant)Ani Nemecko nie je krajina, kde by si pacient hradil v plnej vyske umele oplodnenie…
8 decembra, 2002 o 10:43 am #659imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Diskusia k teme je na viacerych „fronotch“.
Dr. Poradovsky ma naozaj pravdu a tejto pravde sa musime prisposobit. Dobra je poznamka ohladne parlamentu, chcem ale povedat, ze parlament bude riesit zakladnu otazku? Lobovat a za co a pre co. Inak poveda, zuby alebo zivot finacovanz zo solidarneho balika. Chcme podotknut ze existuje vela studii o tom, ze v istej miere neexistuje vztah medzi vyskou zdrojov a objemom a kvalitou poskytovanych sluzieb.9 decembra, 2002 o 5:49 am #660HarmancekÚčastník (Participant)Pán minister, možno táto celá diskusia je len o objasnení spôsobu, akým problémy financovania reprodukčnej medicíny chete riešiť. Ale asi nie na úrovni : musíme vytvoriť balík sociálnej medicíny . . ., ale konkrétne.
A to nie len u reprodukčnej medicíny. To isté sa týka napríklad zubov. Máte možno pravdu, že tieto veci nepatria do solidárneho balíka. Lenže mali by ste mať asi naozaju konkrétnu predstavu, ako sa to financovať bude. Kedy sa bude pacient môcť povedzme pripoistiť, akým spôsobom. A malo by to na seba nadväzovať, v zmysle : ak niečo vypustíme zo solidárneho balíka ( to je to a ), tak musíme dať pacientom aj alternatívu : platba v hotovosti, alebo pripoistenie ( to je to b ).
Za tou celou diskusiou sa skrývajú obavy ľudí, že vypustiť niečo je veľmi ľahké a robíte to razantne, ale to (b) hovoríte len vo veľmi všeobecnej rovine a z nejasným časovým horizontom.9 decembra, 2002 o 9:24 pm #661imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)M yslim ze je dobre diskutovat a diskutovat a diskutovat na jednu a tu istu temu ale:
Mame 60 miliard a v cechach 230 miliard. To je asi chyba zdraviotnickov, alebo tych, ktori sa rozhodli zot samosttane a slobodne, pri com samozerejme nezabudli zobrat „svoje podiely“ v stovkach miliard. Takze poradie bude nasleovne?
1. Zivot ohrozujuce choroby kardio . onko trauma chronicke vcitane translantacie, dialyzy, psych.ochorenia
2. Prevecncia hlavne u deti a kardio a onko
3. Bezne akutne ochoprenia
4. Vymeny a opravy ( klby, sosovky)
5. IneA takto mozeme pokracovat. Ak minieme 60 miliard mame dve moznosti.
a/ dalej minat – dlh
b/ ziadat obcana o spoluucast alebo ucastZakladne cisla
lieky 17 miliard – dve navyse ako treba
mzdy v nemocniciach 17 miliard – kolko navyse z titulu prezamestnanosti?
ambulatna star. – iba 6 miliard
lieky v nemoniciach – iba 2 miliardy
strava – iba milarda
na jednu katetrizaciu srdca s angoplastikou treba cca 240.000
3 pokusy reprodukcnej mediciny cca 240.000 pri upspoechu 25%
atd atd atd
Takze by som sa nerad tocil dokola a cakam aj trochu konstruktivne navrhy ako ten chudobny balik delit?22 októbra, 2003 o 7:32 am #662ankaÚčastník (Participant)Dobrý deň,
od posledného príspevku už ubehol takmer rok, ale stále sa v tejto oblasti nič nezmenilo.Pán minister, viem, že z malej kôpky sa tažko delí, ale prečo by ľudia, ktorí si platia poistné poctivo každý mesiac! niekoľko rokov! , nedostali tú zdravotnícku starostlivosť akú potrebujú? Je ľahké sa odvolávať na neustály nedostaok peňazí, ale pozrime sa bližšie na tento problém. Kto je najväčším neplatičom zdravotného(a nielen zdravotného) poistenia? Nie sú to podnikatelia, od ktorých poisťovne veľmi radi vymáhajú aj pár korún nedoplatku, ale je to štát! Tak sa neoháňajte tým, že Česi majú 230 miliárd a my len 60! Koľko tento štát míňa zbytočných miliónov , o tom nehovoríte. Ale aby som sa vrátila k tejto téme. Mám 26 rokov, s manželom sa márne pokúšame mať dieťa, no a ak príde na to, že nebude iný spôsob ako umelé oplodnenie, odkiaľ máme na to vziať? Alebo tento štát nepotrebuje deti? Opäť zadám otázku – prečo je protialkoholická a protidrogová liečba hradená hocikomu, aj tomu , ktorý v krčme presedel celé dni, mesiace či roky? Do akej skupiny patrí táto starostlivosť? Žeby život ohrozujúce choroby??? -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.