O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Logika neziskovych organizacii
- This topic has 6 odpovedí, 2 hlasy, and was last updated pred 18 years, 9 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
12 januára, 2006 o 2:27 pm #528tybiÚčastník (Participant)
Dobry den, som studentom ekonomie a pisem bakalarku na temu reforma zdravotnictva. Precital som o tom vela, s niecim plne suhlasim, s niecim menej a niecomu nerozumiem:).
Prosim, aby mi niekto vysvetlil podstatu neziskovych organizacii.
Chapem privatizaciu ako obrovske(vacsinou) zefektivnenie, kde sukromnik si dava ovela vacsi pozor na naklady a vobec efektivitu ako stat.
Ale ved sukromnik je hnany ziskom, tak preco „neziskove“??? Co ma z toho ten vlastnik neziskovky?Pravdou je, ze nemam ponatia o tom, co su to neziskove organizacie. Takze prepacte, ak sa pytam hlupost, ale doteraz som na to nikde nenarazil.
Pokial by mi odpovedal minister, bol by som pocteny:), ale budem rad, ak mi to zodpovie hocikto. A predem dekuji za jakykoli nazor.
12 januára, 2006 o 2:54 pm #5334tybiÚčastník (Participant)Jaj a mimochodom…
Osobna radost, ktora sem asi nepatri:
Prestal som fajcit 😀 . Viem, asi vas to velmi nerozhodilo.
Uplne plynule som presiel do role nefajciara pri citani clankov p. ministra, kde pise o zodpovednosti za svoje zdravie. Dakujem…12 januára, 2006 o 8:35 pm #5335imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Nuz to je siroka tema, mozno na diplomku. Strucne: neziskovka moze tvorit zisk, ale sa zavazuje ze ho alokuje spat do podnikania, co mimochodom robi kazy normany podnikatel. Tato forma je najcastejcia u charity, u NGO a pod. U nas sme v roku 2002 novelou zakona 213 urobili transformaciu – odstatnenie ked stat a spravidla zamestnanci, cirkev, charita, alebo nejaka NGO zalozili NO, ktorej stat dal majetok. Je to taky mierne prihluply hybrid, pretoze stat si nechal blok na majetku, ktory nesmu nikajo scudzovazt atd. Ja nie som s tymto nadseny, tlak je na nas aby sme ich zakladali. Ja som skorej zatancom klasickej obchodnej spolocnosti. A este mala poznamka. Pozor na slovo sukromnik. Ak Tatra banka, Siemens, JaT, POenta alebo neviem kto investuje do systemu, je to sukromnik?
15 januára, 2006 o 6:23 pm #5336tybiÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Nuz to je siroka tema, mozno na diplomku.
Pisem bakalarku o nemocnici, nie o celej refome. Snazim sa zachytit na priklade konkretnej nemocnice, ci to, co reforma chcela, funguje. Reformu zpracovat by som sa neodvazoval, prilis siroke tema.
@Rudolf Zajac wrote:
A este mala poznamka. Pozor na slovo sukromnik. Ak Tatra banka, Siemens, JaT, POenta alebo neviem kto investuje do systemu, je to sukromnik?
No jo no… Za tu nepresnost so sukromnikom sa ospravedlnujem.
@Rudolf Zajac wrote:
Strucne: neziskovka moze tvorit zisk, ale sa zavazuje ze ho alokuje spat do podnikania, co mimochodom robi kazy normany podnikatel. Tato forma je najcastejcia u charity, u NGO a pod. U nas sme v roku 2002 novelou zakona 213 urobili transformaciu – odstatnenie ked stat a spravidla zamestnanci, cirkev, charita, alebo nejaka NGO zalozili NO, ktorej stat dal majetok. Je to taky mierne prihluply hybrid, pretoze stat si nechal blok na majetku, ktory nesmu nikajo scudzovazt atd. Ja nie som s tymto nadseny, tlak je na nas aby sme ich zakladali.
Z Vasich slov asi nechtiac, ale predsa plynie, ze normalnych podnikatelov na Slovensku vela nie je:). To s obracanim vsetkeho zisku plati iba v teorii.
Takze stale nechapem logiku tych NO. Zalozia si ju zamestnanci, aby mali veduce pozicie, vyssie platy? NO ako prenajimatel statneho majetku ma potom predkupne pravo na tento majetok, nie? Nemoze byt toto motivom pre zalozenie NO?
A co sa deje, ak je pre NO nejaka budova zatazou (chatra) a chcela by ju predat. Ak to dobre chapem, tak nemoze. A nie je to trocha proti efektivite (zbytocne fixne naklady)?@Rudolf Zajac wrote:
Ja som skorej zatancom klasickej obchodnej spolocnosti.
Logike obchodnych spolocnosti by som aspon rozumel:). Mali by asi vacsi zmysel.
Dakujem za odpoved
17 januára, 2006 o 8:41 am #5337imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Zial na Slovensku zatial ludia skor veria nelogike ako logike.
17 januára, 2006 o 10:09 am #5338tybiÚčastník (Participant)Takouto odpovedou mi akoby davate za pravdu…
Vazne, som zastancom reformy a robim osvetu 😉 , ale nikdy som nikomu nevedel vysvetlit, preco prave NO-cky.
Takze sa pytam este raz:
NO ako prenajimatel statneho majetku ma potom predkupne pravo na tento majetok, nie? Nemoze byt toto motivom pre zalozenie NO?Este raz dakujem
17 januára, 2006 o 9:35 pm #5339imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)NMO ako forma odstatnenia, lebo o to ide je to najhorsie riesenie ake sme zvolili. Ale a s tym sa musi aj adept na Bc zmiernit, niekledy robime aj velke chyby, iba si ich treba vediet priznat. Ak ale uz raz spravite jednu NOI podla zakona 13/2002 potoim musite podobne robit i dalsie. Otazka: kedy bola u nas „urobena“ prva NO, v ktorom roku a kde. Z odpovede Vam vyplynie kontext celej mojej odpovede. Mozno Vam pomozu aj ini vasnivi diskuteri. 😀
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.