Uradnici na MZ by si popri inych analyzach mohli dat urobit aj analyzu toho, kolko externych studentov je zamestnanych, pripadne kolko vysokych skol poskytuje studium len cez vikend! Som studentom externej formy magisterskeho studia na UK, kde vyucba prebieha aj pocas pracovneho tyzdna, pricom nie len UK ma tzv. tyzdenne sustredenia (za externu formu studia sa pritom platia nemale peniaze uz dnes). Ktory zamestnavatel zamestna externeho studenta, ktory navstevuje skolu aj cez pracovny tyzden? Bud nech sa dospeje k dohode s MS, aby sa mohla externa forma studia realizovat vylucne pocas soboty a tak by sa realne naplnil duch pojmu externy student, alebo nech su aj externi studenti oslobodeni od povinnosti odvodu do zdravotnej poistovne. Ved externym studentom, ktorym sa aj nejakou stastnou nahodou podari zamestnat, resp. ktori maju to stastie, ze vyucba na ich fakulte prebieha len v sobotu, ti platia odvody z ich pracovnopravneho vztahu. Preto navrhujem do zakona zapracovat ako oslobodenu skupinu aj nezamestnanych externych studentov, ktori by samozrejme svoj statut museli preukazat rovnakou formou, ako denni studenti. Taketo riesenie by bolo vzhladom k praxi ako spravodlive, tak aj transparentne. Myslim, ze na tuto skupinu ludi, ktora urcite netvori vacsinu z tych 180_tis. “dobrovolne nezamestnanych“ sa zabuda. Velmi ma potesi, ked tento prispevok neostane bez povsimnutia a zamyslenia sa kompetentnych.