O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Epidurálna analgéyzia pri pôrode
- This topic has 12 odpovedí, 3 hlasy, and was last updated pred 20 years, 7 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
5 septembra, 2003 o 2:15 pm #290cernakÚčastník (Participant)
Chcel by som vedieť informáciu, ako sa bude v novom liečebnom poriadku hľadieť na pôrodnú epidurálnu analgéziu(PEDA). V súčasnosti totiž nie je údajne možné postaviť PEDA ako nadštandartnú službu, hoci podľa môjho názoru sa jedná o typicky nadštandartný výkon. Nemocnice však na druhej strane nie su ochotné znášať zvýšené financie spojené s poskytovaním PEDA. Mnoho nemocníc túto dilemu rieši tzv. „sponzorstvom“ čo sa mi zdá zvrátené, alebo aspoň si rodičky musia v lekárni zakúpiť set na vykonanie PEDA, čo je to isté akoby ste si museli ísť kúpiť obväzy a injekčné striekačky. Poisťovne veselo roztrubujú na internete nastávajúcim mamickam, že preplácajú PEDA, čo je klamstvo. Kompletný systém 24 hod. príslužby by bolo možné spustiť v mnohých nemocniciach, ak by sa PEDA považovala za nadštandartný výkon a mnohé rodičky by veľmi rady si oficiálne !!! túto službu zaplatili. V podstate, kde majú zavedené sponzorstvo to už aj robia. Po mojom dotazovaní na hlavného odborníka pre gynekológiu som zostal rovnako nevedomý ako doteraz. Bol by som rad, keby sa ozval niekto,ak takyto clovek existuje, kto to má na starosti.
13 septembra, 2003 o 2:45 pm #1125imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Pri tak malo porodoch a tak vela poronic si myslim ze budu porodnici platit epidar v ramci PR zo svojho len aby mali pacientky. Nakoniec priklady mame, preco zeny radsej rodia v Handlovej ako v Prievidzi a v Ilave radsej ako v Trencibne?
16 septembra, 2003 o 11:17 am #1126cernakÚčastník (Participant)@Rudolf Zajac wrote:
Pri tak malo porodoch a tak vela poronic si myslim ze budu porodnici platit epidar v ramci PR zo svojho len aby mali pacientky. Nakoniec priklady mame, preco zeny radsej rodia v Handlovej ako v Prievidzi a v Ilave radsej ako v Trencibne?
[-o< To snad nemyslite vazne. Ak chcem otocit system uplatkov do oficialnej platby, tak snad od ministra zdravotnictva ocakavam inu odpoved. Alebo nadalej si maju rodicky zaplatit nacierno anesteziologa ( nakolko epidural picha anesteziolog), aby bol ochotny prist kedykolvek v noci. Alebo to ten anesteziolog ma robit z lasky k bliznemu aj ked ma doma rodinu, ktora ho ledva vidi. A naco je gynekologovi, pan minister, PR, nie nahodou nato aby dostal viac? Takze radsej by som sa snazil tieto peniaze dostat do systemu v podobe nadstandartnych sluzieb. Cakal som naozaj inu odpoved. Predpokladam, palbu od boku , ale toto ste trafili vedla. V krajine, kde priblizne len 5% porodov je robenych v epidurali, je tento skutocne nadstandart. Rodicky preferuju nemocnice, kde sa takato sluzba poskytuje a najviac si mädlia ruky gynekologovia. Ten kto to vykonava (anesteziolog) sponzoruje nemocnicu alebo ….. Pan minister, hovorim z praxe. Ak by ste mali pravdu Vy tak by sme spoplatnením epiduralov asi zruinovali nasu porodnicu. Povolte nam to prosim budete velmi prekvapeny. Preco by si nemohli porodnice konkurovat cenou za epidural a mozno niektora to potom bude poskytovat zadarmo. ale o tom rozhodne TRH. Ak ste liberal, tak tomu urcite dobre rozumiete. Drzim palce. Ochotne poskytnem musku k palbe. 😕
17 septembra, 2003 o 8:04 am #1127Anton HanusinÚčastník (Participant)Vydržať na novelu Liečebného poriadku. Ak bude epidurálna analgézia v kolonke plne hradené ZP, je to jasné, ak bude inde, tiež je to jasné. Ak nebude nikde, je v cene pôrodu. Potom bude naozaj nutné vstúpiť do jednania s nemocnicou a kontraktačným subdodávateľským spôsobom im túto službu ponúknuť. Rodičky si ju vyžadovať budú, takže bude i dopyt – ak nemocnica bude chcieť profitovať z platieb za pôrody, anesteziológa zaplatí.
18 septembra, 2003 o 7:09 am #1128cernakÚčastník (Participant)Tono Tvoj predpoklad je optimisticky. Viem si predstavit aj inu alternativu. Primar gynekologie si vybavi, aby ARO v ramci sluzby poskytovalo aj PEDA. Ty to dostanes prikazom zhora, takze v sluzbe Ti prifaria okrem inych povinnosti aj PEDA, k vseobecnemu poteseniu gynekologov. Preto by som velmi nerad cakal az to niekto rozhodne miesto Tych, ktori to skutocne aj vykonavaju. Bohuzial to tak vyzera. Epidural si rodicka priplati len je otazne kam tie peniaze pojdu ci do systemu alebo niekde inde. Neviem preco by nemocnica vstupovala do kontraktacneho vztahu, ked to jednoducho moze prikazat svojim zamestnancom.
18 septembra, 2003 o 7:12 am #1129cernakÚčastník (Participant)Tono Tvoj predpoklad je optimisticky. Viem si predstavit aj inu alternativu. Primar gynekologie si vybavi, aby ARO v ramci sluzby poskytovalo aj PEDA. Ty to dostanes prikazom zhora, takze v sluzbe Ti prifaria okrem inych povinnosti aj PEDA, k vseobecnemu poteseniu gynekologov. Preto by som velmi nerad cakal az to niekto rozhodne miesto Tych, ktori to skutocne aj vykonavaju. Bohuzial to tak vyzera. Epidural si rodicka priplati len je otazne kam tie peniaze pojdu ci do systemu alebo niekde inde. Neviem preco by nemocnica vstupovala do kontraktacneho vztahu, ked to jednoducho moze prikazat svojim zamestnancom. :^o
18 septembra, 2003 o 7:58 am #1130Anton HanusinÚčastník (Participant)Tento scénar som veľmi na svetlo Božie nechcel vyťahovať, ale je samozrejme možný. To už je ale proste tak – v kapitalizme to tak chodí. Poznáš cenu svojej práce a je len na tebe, koľko si ochotný za túto cenu urobiť. V Nemecku je 92 voľných anesteziologických miest. Ale treba povedať, že zamestnávateľ pri zmysloch by nemal stavať na práci z donútenia, je to koledovanie si o problémy. Treba veriť, že zamestnávateľ pri zmysloch bude. 😆
3 marca, 2004 o 12:29 pm #1131cernakÚčastník (Participant)=D>
Pan minister s potesenim som si precital Pravdu z 28.2.04. tak nakoniec sa predsa niekto nasiel, kto Vas presvedcil o tom ze EDA je uplne prikladny nadstandartny vykon. Viete, ze v mnohych nemocniciach sa rodicky uz teraz oficialne spolupodielaju na financovani 24 hod. prisluzby PEDA a pocet PEDA stupa a nie klesa. K oficialnemu spoplatneniu môžu mať velmi negativny pristup niektory gynekologovia z pochopitelnych pricin. Ale to je ina kopa ….. Mam aj dalsiu otazku . Budeme poskytovat za uhradu celkovu anesteziu pri niektorych zakrokoch, napr. gastrofibroskopicke vysetreni atd. Takze ak pride moja mama tak ju uspim, ak pridete Vy taktiez Vas asi uspim, ale nemohol by som uspat, každeho, kto o to poziada a priplatí si?4 marca, 2004 o 5:05 pm #1132imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Ak trosku sledujete vyvoj zakonov tak viete že v zakonje o rozsahu bude kategorizacna komisia urcovat co je zakladny balik a co nie. Co tam nebude bude za doplatok. Treba ale rozlispovat velmi presne.
10 marca, 2004 o 2:01 pm #1133cernakÚčastník (Participant)Drzim palce komisiam. Kde najdem informaciu, kto je v komisii pre jednotlive odbory. Ako bol nominovany do komisie. Predpokladam, ze to budu hlavni odbornici. Kto kategorizuje anestezu pri jednotlivych vykonoch. Bude to komisia daneho chirurgickeho odboru, alebo specialna anesteziologicka komisia. Napriklad, kto rozhodne, ze epidural sa bude doplacat. Bojim sa a rad sa budem mylit, ze tlak gynekologov bude, aby to bol standart, nakolko kazda oficialna platba znizuje ochotu ciernej platby. Tyka sa to aj volby lekara v nemocniciach. Ak som neinformovany ospravedlnujem sa, ale naozaj sa chysta oficialne spoplatnenie volby lekara v nemocnici?
=D>14 marca, 2004 o 4:30 pm #1134imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Strucne postup:
1. Priajt zakony
2. Nie hlavni odbornici, ani v kategorizaciiliekov nie su
3.Odvaha pomenovat veci
4. A mate reformu, ktora bude naozaj aj pre Europu zaujimava
=D> 😆17 marca, 2004 o 12:43 pm #1135cernakÚčastník (Participant)Strucne
1,Kto je v kategorizacnej komisii pre anesteziologiu, dufam, že to nepodlieha utajeniu ?
2, Ako sa da nakontaktovat na clenov kategorizacnej komisie a predkladat navrhy?
3, Nemozu kategorizacne komisie otvorit tematicke okruhy na tomto servery, tak ze by sa dalo s nimi komunikovat ( ak ma na to cas minister, tak by si mohli najst cas aj oni). 😮
Nechcem reformu pre Europu, ale stacilo by keby sa ujala v tejto gubernii. Inak to bola pekna utopia.17 marca, 2004 o 7:51 pm #1136imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Klud. Najprv musia zakony prejst v parlamente a potom budu komisie. Mate cascakat odpovede na Vase otazky.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.