Doplatky-odpocit.polozka?

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Doplatky-odpocit.polozka?

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 33 )
  • Autor
    bepo
    Účastník (Participant)

Pomaly sa preluskavam starsimi temami a pri jednej teme o doplatkoch ma napadlo-nemohlo by MZ SR predlozit navrh MF aby sa doplatky na lieky a diagnozy stali odpocitatelnou polozkou danoveho zakladu na dan z prijmu?Niekde na takom principe funguju hypotekarne splatky a kedze zdravotne poistenie ide do nakladov firiem,mohli by ist doplatky do nakladov fyzickych osob pri rocnom zuctovani.Bolo by to pre ludi trochu pracnejsie ale pri tom co sa na nich chysta by to nebolo od veci.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Biju sa dva principy a my s tym mame trochu problem.
    1. Rovna a treba popvedat aj jednoducho uctovatelna dan. Ziadne vynimky, ziadne odpocitatelne polozky. Tak to chcel Sulik a tak som ho osobne podporil. Druhy preferovat zdravot nictvo. A kerze sme dosiahli slusnui sadzbu rovnej dane, poplatky sa nebudu dat odpocitat. Ja osobne t.c. presadzujem dalsie znizenie dane, uz aj preto aby nebolo z coho odpocitavat a ani na to mysliet.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Biju sa dva principy a my s tym mame trochu problem.
    Ja osobne t.c. presadzujem dalsie znizenie dane, uz aj preto aby nebolo z coho odpocitavat a ani na to mysliet.

Cením si poklonu, už som to vymazala

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Myslim draha MH, ze to uz nebolo ani velmi ftipne. Ale rad Vas mam na tejto stranke a aj v zivote

Mata Harri
    Účastník (Participant)

Akceptujem, už je to odstránené

bepo
    Účastník (Participant)

To je skoda ze to je vymazane,nevieme ostatni o co islo.Ale k slusnej sadzbe dane-za 1 republiky pre najmajetnejsich platila sadzba 4,5 %.Myslim ze par odpocitatelnych poloziek by sa do dane este zmestilo prip bez poloziek ale o dost /nie 1-2 %/ znizit dan.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Ono statny aparatr ma strach. Vlani tak zostavili SR, ze sme museli dodatocne a trochu predcasne, nie 1.1 ako sa uvazovalo, ale 1.8. zvysovat nepriame dane uz v auguste. Deficit podla ESA 95 sa projikoval na 4.9% aby sme nakoniec dosiahli 3.6%. Uradnik ma strach o svoju vyplatu a preto kazde jedno percento dole priaych dani je vyhrata bitka a nepriamych dani priam vyhrata vojna. Ospravedlnujem sa za trochu populizmu, ale je to naozaj tak.

bepo
    Účastník (Participant)

Tak vyvstava otazka ked je stat taky zly hospodar ci mu zverit rocne vyse 300 mld?O co menej dostane o to menej sa rozkradne

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

S tym kradnutim by som to neprehanal, ale stat je naozaj mizerny hospodar a cim menej dostane,tym lepsie. Vo svete sa vedie dost v azna diskusia o vyzname a funkcii statu. Nepochybne obrama, bezpecnost, spravodlivost, zahranicie, ale pre mna ako opatrneho liberala ci sklor obcianskeho konzervativca toi staci. Otazka solidarnosti ma byt statom riesena, ale nie prevadzkovana.

Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

ci sklor obcianskeho konzervativca

To ma teší, hneď sa mi nezdalo, že by ste mohli byť „kamaráti“ s ministrom vnútra. 😀

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Zhodou okolnosti som s nim celkom dobry kamarat, pretoze obaja ctime hodnoty, vyskusane starociami, ako je solidarnost, poriadok, spravodlivost. On ma k tomu transcendetalny pristup a ja sekularny, vysledok je vsak skoro rovnaky. Samozrejme sa lisime v otazke ochrany plodu po pocati, predimplantacnej diagnostiky apodobne, ale to neznamena nic ine, len ze mame trochu iny nazor na tieto veci.

Anton Hanusin
    Účastník (Participant)

To som práve chcel povedať, pretože i on sa v médiách vyjadril, že z členov vlády si s vami dobre rozumie, a keďže liberáli mu veľmi nevoňajú, nejak mi to spolu nešlo. Sám som Vás občas „obvinil“ z liberalizmu, o to viac ma teší, že sa skôr hlásite ku konzervativizmu. Dúfajme len, že sa VP mýli čo sa týka predpovede ohľadom osudu zdravotníckych reformných zákonov.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

VP sa skoro nikdy nemyli, ale zdravotnicklej reforme nerozumie. Navyse KDH ju podpori prinajmensom 14 polancami. A ked zakony neprejidu, tiez sa zemegula neprestane tocit okolo pozdlznej osi, akurat premarnime jednu sancu, ale nie navzdy, to viem isto. 😆 iem.

rodan
    Účastník (Participant)

Ako ekonóm si myslím, že daňový systém máme nastavený relatívne dobre. Nie je zdravé pričasto meniť jeho zásady. Preto si nemyslím, že by sa mali úvahy uberať smerom znižovania priamych daní, teda daní z príjmu zo závislej činnosti (od zamestnancov), dane z príjmu fyzických osôb (podnikateľov) a dane z príjmu právnických osôb. Kto si prečíta zákon o štátnom rozpočte na rok 2004, zistí, že tieto dane majú relatívne malú váhu v príjmovej časti. Podstatne vyššiu váhu majú nepriame dane (DPH a spotrebné). Takže úvahy o znížení priamych daní zaváňajú skôr populizmom, než snahou reálne pomôcť občanom.
    Ak by sme chceli mermomocou hovoriť o znižovaní daní, tak sa venujme niečomu, čo sa daňami nenazýva, ale ako dane sa chová – platbami odvodov. Osobne si myslím, že pre rozhýbanie podnikateľských aktivít a znižovanie výšky nezamestnanosti bude mať väčší efekt zníženie vysokých odvodov do sociálnej poisťovne, ktoré sa považuje za hlavnú brzdu zvyšovania zamestnanosti.
    Máte pocit, že to nesúvisí so zdravotníctvom? Ale súvisí, a veľmi. =D>
    Ak sa zníži nezamestnanosť o 2%, dochádza k výrazným úsporám výplat podpôr v nezamestnanosti. A ušetrené prostriedky sa dajú (samozrejme po schálení rozpočtových opatrení) preliať do zdrojov zdraovtných poisťovní. Napríklad zvýšením základu pre platbu odvodov za poistencov štátu …. teda zrovnoprávnením povinností platenia. Zatiaľ štát sám seba pozitívne diskriminoval – dal sám sebe úľavu na platení. [-X
    Stále mi nikto ešte nevysvetlil, prečo sa každý rok v štátnom rozpočte plánujú menšie zdroje do zdravotníctva, ako náklady. Porekadlo o perine som už počul. Ale ešte stále som nepočul, ako prinútiť objednávateľa služby, aby za ňu zaplatil. A taktiež som nečítal, čo sa stane poskytovateľovi služby, ak ju odmietne poskytnúť, pretože vie dopredu, že mu ju nikto neuhradí. Lepšie povedané, to len tuším: Odvolajú riaditeľa (ktorý to v tej chvíli nevedel nijako ovplyvniť), budú trestne stíhať lekára podľa § 237 a238 Trestného zákona. Ale sú tí dvaja za to vinní?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Ajp priame dane aj odvody ovpyvnuju cenu prace, to je zjavne. Odvody sa budu musiet znizovat, nakoniec je to v programovom vyhjlaseni vlady, problem je cilitvo nastavit solidarnost. Nie je ziaduca napriklad pri praceneschpnosti a doteraz bola vysoka, pri dochodkoch, vo v ysokom skolstve/ odporucum DOFO 4/2002 a 6/2002 dostupne tu /, ale je vynamne dolezita pri zdravotnych priebeznych systemoch. Navyse dovolim si upozornit Rodana, ze nie je dolezita nezametnanosta jej zmeny, ale rast ZAMESTNANOSTI je mimoriden dobrym kriteriom rastu ekonomickej posperity, ale to len tak na okraj. V zakone o zdrav. poisteni / v parelamente/ je jasne stanovena odovodova povinnostg za poistencov statu a to 4% z priemernej mzdy. Ak takyto paranmer plati, potom sa da dalej nastavovat INPUT/ OUTPUT.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 33 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate