O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Cena za vykon
- This topic has 6 odpovedí, 4 hlasy, and was last updated pred 20 years, 1 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
22 augusta, 2004 o 4:33 pm #352bepoÚčastník (Participant)
P.minister tu pred casom v suvislosti s cenami liekov spominal ze to su max ceny a mozu byt nizsie.Ako to bude s cenami za lekarsky vykon?Na vysvetlenie z inej oblasti-v supermarkete K predavaju muku za 9,90Sk a v hypermarkete T za 15,90Sk co je vyse 50% rozdiel.Clovek by si myslel ze ludia budu nakupovat len lacnejsie,ale omyl.Tym,ze obchod ma lacnejsie,rovnako drahe a drahsie tovary ako konkurent,trocha stazuje porovnavanie.Aby to nebolo tak okate,robia kazdy tyzden alebo kazde 2 akcie cim menia zlozenie tovarov v tych troch kategoriach.A aby clovek kazdy tyzden behal a porovnaval,rezignuje a nakupi hocikde s cim aj hypermarkety pocitaju.
Preto moja otazka na lekarov- viete si predstavit ze by lekari a nemocnice mali dohodnutu cenu za vykon na cely rok,ale kazde 2 tyzdne by robili zlavy vzdy na iny vykon a hlasili to do poistovne?Ako by potom poistovna manazovala pacienta aby pre neho kupila lacnejsi vykon?22 augusta, 2004 o 4:56 pm #2235emedÚčastník (Participant)and bepo :preto moja otazka na lekarov- viete si predstavit ze by lekari a nemocnice mali dohodnutu cenu za vykon na cely rok,ale kazde 2 tyzdne by robili zlavy vzdy na iny vykon a hlasili to do poistovne?
Viem. Napr. posledný augustový týžden ponúkam vyšetrenie cez konečník za akciovú cenu 8 Sk. A keďže ľudia si zvyknú počas akcie kupovať tovar do zásoby, verím, že akcii mnoho ľudí neodolá a príde sa vyšetriť aj viackrát 😛
22 augusta, 2004 o 5:05 pm #2236Mata HarriÚčastník (Participant)Ak by pôrodníci vyhlásili posledné v 3 mesiace v roku mimoriadnu ponuku – pôrody zadarmo, stúpol by počet obyvateľov na Slovensku a o niekoľko desiatok rokov by sme sa stali najpočetnejšou menšinou. =D>
22 augusta, 2004 o 8:07 pm #2237bepoÚčastník (Participant)Ja som nemyslel do zasoby ale napr. nemocnica da zlavu a potom bude nahanat poistovnu preco mu tam neposielala pacientov ked su najlacnejsi.
22 augusta, 2004 o 8:44 pm #2238Mata HarriÚčastník (Participant)Teraz vážne. Poskytovateľ musí poskytnúť neodkladnú starostlivosť, čo je 90 % jeho práce. Poisťovňa mu môže ponúknuť reálne ceny. Ale na limitovaný objem výkonov a tým sa stratí dobrá cena. Rozplynie sa vo výkonoch, ktoré poskytovaťeľ musí urobiť bez zaplatenia. Slovíčko – limity – je čarovné.
23 augusta, 2004 o 3:56 am #2239emedÚčastník (Participant)Ako je to teraz napr. v odb . ambulanciách?
* nuž – také akcie neponúkajú ani hypermarkety . Lekár si „dohodne“ s poisťovňou limit výkonov napr. na štvrťrok. Ak je limit malý – tak napr. dva – tri týždne poskytuje služby zdarma ( rsp. so stratou — ved má náklady…).
*akoby by to malo byť po reforme?
Poskytovateľ má zmluvu s poisťovňou, kde bude mať dohodnuté podmienky a tiež samozrejme limity. ( ono – limitovať treba). Ale – jedno velké ale – lekár už by nemal robiť zdarma – pri “ hrození nadlimitu “ – bude mať vyjadrenie poisťovne- či mu ho zaplatí , či poisťovna zriadi poradovník,,,,,
* a ako by to malo bť podla mňa?
Pacient bude mať zmluvu s poisťovˇ%Nou -a tam bude presne a taxatívne uvedené – čo sa hradí a v akej max . výške
Poskytovateľ si stanoví cenu. – napr. kontrolné vyšetrenie u pacienta v trvaní 15 min stojí 200 Sk. Pacient ale má v podmienkach z poisťovne stanovenú cenu za kontr . vyšetrenie 150 Sk . To znamená , že si 50 Sk doplatí, alebo bude hľadať lekára, kt . ten istý výkon poskytne za 150 Sk.
Prečo by sa ceny za služby u lekárov mali rôzniť. Nuž lebo majú iné vstupy. Niekto má priestory prenajaté za 250 Sk za štvorák, niekto za 1500. Niekto má nové vybavenie a niekto staré, ….. Samozrejme štát by mal stanoviť maximálnu cenu , a poskytovatelia by mali s poisť . dohodnúť ceny minimálne…. A nezabúdať, že najlepším stláčatelom cien je trh. Pri primeranej konkurencii sa ceny po čase zreálnia.
Podľa p. ministra naše zdravotníctva umiera nato, že nie je limitovaný poskytovateľ. Ja si myslím, že umiera nato, že nie je limitovaný pacient.23 augusta, 2004 o 7:18 pm #2240imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Tak trichu zmeska problemov. K Emedovi druhy prispevok: zhodou okolnosti tak to v novych zakonoch je ako pisete. Navyse stomatologia je dens uz tak, poistovna zaplati fixnu ciastku a pacient doplaca volne. Jedna sestra sa nahnevala, a zacala si hladat implantat. cena od 3.000 do 12.000, uhrada poistovne myslim 220 Sk. Tu ma Bepo odpoved. Ku MH: Draha kolegyna porody su zatial zadarmo aj bez „akcii“, 😀 ale a tu mA MH pravdu, porod napriklad je neodkladna starostlivost, asi sa neda dostat do elektivity a to je naozaj 90% chleba. takze tu sa cena musi regulovat ale iba maximalkou a aj to na dobu prechodnu, pokila neurobioem katalogy vykonov zoradenych do zistovania a liecenia chorob.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.