Ako je to s dnešnými sestrami?

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Ako je to s dnešnými sestrami?

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Autor
    Ing. Kordos Peter
    Účastník (Participant)

Napadajú ma otázky s veľkými otáznikmi.

Zoberme si prípad sestry s maturitou ale len s ročnou praxou; taká
    môže byť zamestnaná dnes ako sestra a nadobudnúť tú zvyšnú prax do 5-tich rokov, aby bola akceptovaná EU? Veď nie je sestrou.. nemala by pracovať na takom poste. Ostáva jej len ísť študovať, aby sa vyrovala sestrám s praxou min 5-ročnou. Lenže, po vyštudovaní si síce budú rovné, ale čo bude po nadobudnutí praxe takejto magistry? Nech teda tej min 5-ročnej praxe.., ak nebude pracovať na vedúcom poste, ale len na poste sestry, pretože nie každá bude sestrou vrchnou (nech 2%-tá budú), aký budú mať plat tie študované, už teraz aj s patričnou praxou voči tým, ktorým teraz titul nahrádza prax, teda tých bez titulu. Toto je veľmi dôležité.

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Pre ostatnych, dostal som od autora priamo otazku ohladne sestier, vzdelavania a praxe. Odpovedal som mu a dosla tato otazka, tak som mu navrhol, aby presiel na forum, mozno to zaujme aj ineho. Kedze som uz medzitym likvidoval jeho otazku aj moju odpoved, bude dobre ak to zverejni, davam mu suhlas. Islo myslim o to, ze manzelka robi 9 rokov / bnebolo jasne z otazky, ci ma prax 2 alebno 9 rokov a o to ci moze byt jej vzdelanie uznane v EU.
    Na tuto otazku rovnaka opoved. U nas su posledne / v zmysle rocnika/ tie sestry s maturitou ktore skoncili svoje studium teda maturovali v roku 2004 /posledna generacia sestier zo strednej skoly/. Tak isto pre nich plati: u nas su sestry a ked budu mat prax 5 rokov, ich vzdelanie sa uzna aj v EU bud automaticky / do roku 2009/ alebo ak by komisia zmenila smernicu na poziadanie. Dnes je situacia taka, ze naozaj vysoke skoly v Bc alebo Mgr studiu vzdelavaju zo sestier na sestry. Ak niekto skonci dnes strednu zdrav. skolu, teda v roku 2005 tak nebude sestrou a bude potrebovat 3 troky studia na VS – Bc. Pre tie setsry, ktore dnes studuju / externe/ na VS z praxe to ma o.i. vyznam, ze sa budu moct uchadzat o riadiace funkcie. A to este pisatel mozno nevie, ze mame tzv sestry s PSSM, diplomovane sestry a podobne.

Ing. Kordos Peter
    Účastník (Participant)

Moja otázka:

Dobrý deň prajem,

neviem, či sa obraciam správne na Vaše centrum s mojou otázkou. Situácia je asi takáto: manželka pracuje ako detská sestra už 9 rokov. Reformy p. Zajaca jej vraj zaručujú ponechať si označenie ako sestra tým, že má 2roky prax. Tá sestra, ktrorá nedisponuje takouto praxou musí ísť študovať na VŠ, kde sa stane magistrou. Bude takáto titulovaná sestra uprednosťovaná v budúcnosti? neviem.. manželka z týchto obáv začala študovať ošetrovateľstvo na TU externe, kde bolo podmienkou prijatia 2-ročná prax. ??? prečo? veď sestra s 2-ročnou praxou už aj tak sestrou ostane, nie? Z toho je zrejmé, že po nadobudnutí titulu bude niečím viac.. čím? Túto otázku nám nevedia zodpovedať ani na samotnej škole, čo je skutočne smutné. Bude niečím viac? Majú prisľúbené vyššie platy? Pýtam sa preto, lebo od nového škol.roka budú s najväčšou pravdepodobnosťou štúdiá spoplatnené a to nemalou čiastkou. Pre
    verejné školy 26tis. Sk/rok, čo je 130tis. Sk/ za titul. Vyplatí sa to, keď
    je stále tvrdené, že budú len sestrami, tam, kde aj sú, i keď podmienkou
    prijatia bola 2-ročná prax.. Normálny človek tomu nerozumie a to je smutné. preto Vás prosím o čo najzrozumiteľnejšie vysvetlenie situácie terajšej aj blížiacej sa so spoplatnením štúdia. Zvýšia sestrám platy na to aby si mohli štúdium platiť? Lebo z dnešného platu, ktorý je daný 6-tkou triedou, čo je cca 11500sk hrubé, je to nemožné.

Vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď p. ministra:

ďakujem za Vaš mail,
    nie je celkom z Vasho mailu kolko rokov ma Vaša manželka pracxe 2, alebo 9,
    predpokladam, že ukončila strednu školu s maturitou a ako sestra s maturitou
    pracuje 9 rokov.
    Potom je zdravotnou sestrou a jej vzdelabnie bude uznane v celej EÚ, pretože
    5 rokov praxce jej postacuje
    na uznanie vzdelania.
    Ak ma po maturite iba 2 roky praxe, bude musiet ešte ziskat 3 roky praxe
    postup bude potom rovnaky.
    Studium na vysokej skole, ci uz Bc alebo Mgr z nej urobi aj z pohľadu Eu
    naozaj „iba“ sestru, ktorou uz je, alebo bude.
    Treba ale povedat, ze toto plati do roku 2009. Aky bude dalsi vyvoj v Eu
    ukaze cas, i ked nie je predpoklad, ze by komisia EU
    prijala retroaktivne nariadenie.
    Inou otazkou je spoplatnenie studia, myslim, ze sa hlboko mylite, ak
    predpokladate ze by studium osetrovatelstva na verejnej vysokej skole
    takto spoplatnili, myslim, ze tie ciastky budu vyrazne nizsie, skor
    symbolicke, hlavne spociatku.
    R.Zajac
    PS: a manzelka by napriek tomu, ze bude „iba“ sestra ako doteraz mala
    studovat, pretoze takto ziskane vzdelanie jej umozni
    nie len spolahlivejsie si hladat pracu v EU, ale aj uchadzat sa o veduce
    funkcie v odbore osetrovatelstvo.
    [/i]

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate