Precitajte si o zakone 581/2004 §6 = dolezite

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Precitajte si o zakone 581/2004 §6 = dolezite

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Autor
    Laco
    Účastník (Participant)

zakon sa zavadza do praxe: je to novinka,
    Teda ak PZS ma nadlimit, MUSI oznamit podla §6 tuto skutocnost prislusnej ZP predpisanym sposobom , ktora musi bezodkladne podla §6 ods.2 informovat svojho klienta ze jeho zdravotny stav nebol rieseny…….a bol zaradeny na cakaciu listinu….
    Teda, ci ho bude informovat doporucenou postou, obycajnou postou, vyvesenim na nastenke ZP ku ktorej KLIENT ani netusi ze ma ju sledovat a v dobrej viere caka ze bude primerane lieceny teda sa ani neunuva sledovat nejake nastenky… toto nie je zakonom riesenee. Vykonavacia vyhlaska neexistuje. Elegantne riesenie ako zakonnym sposobom neoznamit skutkovy stav veci svojmu platiacemu KLIENTOVI a preniest zodpovednost za jeho neliecenie si sposobil sam nesledovnim vyvesky…, mal to predsa KLIENT sledovat,…to je zakon 581/04
    LEBO: dnes 28.2.05 som vykonal uzavierku a v zmysle zakona 581/04 §6 a vytlacil nadlimitnych pacientov, objednanych beznymi PAS, SAS a nemocnicami a odovzdal prislusnym ZP. Aby bolo jasne, pre VsZP je toho 27 stran 9b pismom (a je to 1743 riadkov / takto nejako to ZP vyzaduju) Dovera je podobne, 3 strany 532 riadkov, ostatne dve poistovne okrem siderie podobne.
    Stale to nic nehovori o percente vysetrenych pacientov podla stanoveneho limitu ZP. A skutocnost je taka, ze VsZP si u nasej spolocnosti ku 02/2005 objednalo len 66,3% vykonov. Vzájomná len 52,4% vykonov, ostatnee okrem Siderie podobne.
    No fajn, skladujeme vo formaline len za jeden mesiac februar tkaniva /v sulade so zakonom/ a cakame ci to zakon, RZ alebo ZP vyriesia. Dnesny stav je cakanie.
    Predpokladam ze to mozu byt aj tazke pripady akutnych onkologockych ochoreni, zakon vsak neumoznuje ich diagnostiku, histologicke vysetrenie nie je definovane ako neodkladna zdravotna starostlivost, len ak ich prislusna ZP objedna a ak budu zaradeni na cakaciu listinu …
    RIESENIE: podla navodu RZ poslem stav prislusnemu uradu pre dohlad…
    Budem Vás informovat ako sa ZP po zakroku Uradu budu trhat aby ich klienti zrazu boli diagnostikovani…
    totiz, dnesny stav je neunosny..

Mata Harri
    Účastník (Participant)

Ďalšie body toho zákona hovoria o tom, že na zozname čakateľov nesmú byť pacienti u ktorých je potrebný neodkladný výkon, takže ide o zaznam pacientov čakajúci na elektívny výkon.
    Ďalej bod 8 uvádza – (8) Ak je v zozname podľa odseku 2 zaradený najmenej jeden poistenec a zdravotná poisťovňa dosiahla podľa správy uvedenej v § 11 ods. 1 písm. a) a správy uvedenej v § 11 ods. 1 písm. b) v príslušnom kalendárnom roku, v ktorom zaradila poistenca do zoznamu, kladný hospodársky výsledok, je povinná finančné prostriedky vyplývajúce z tohto výsledku najneskôr do 60 dní od predloženia príslušnej správy [§ 11 ods. 1 písm. a) a b)] použiť na zdravotnú starostlivosť poistencov zaradených do zoznamu, a to až do výšky 100 %. Zdravotná poisťovňa môže použiť menej ako 100 % finančných prostriedkov vyplývajúcich z kladného hospodárskeho výsledku na zdravotnú starostlivosť poistencov zaradených do zoznamu len vtedy, ak sumou zodpovedajúcou takejto výške finančných prostriedkov zabezpečí zdravotnú starostlivosť pre všetkých poistencov zaradených do zoznamu.

V našej nemocnici to riešime tak, že pacient sa na elektívny výkon objedná v centre, ktoré zbiera potrebné údaje o pacientoch a ich posiela do poisťovne. Takže pacient je informovaný o tom, že je nahlásený na lisť čakateľov do poisťovne. Ak nedostane z poisťovne žiadnu správu, bude sa u nej aktívne informovať, kedy výkon sa zrealizuje. Ahoreuvedený bod hovorí o tom, že poisťovne všetky peniaze, ktoré sa zvýšia musia použiť na preplatenie elektívnych výkonov. Čiže žiadna poisťovňa nesmie vykázať prebytok, kým sa neošetria všetci čakajúci pacienti.

§ 7 zákona 581 hovorí
    (1) Zdravotná poisťovňa je povinná uzatvárať zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti 12) v rozsahu verejnej minimálnej siete. )

Z toho vyplýva, že ak s poskytovateľom uzavrie zmluvu na 60 % výkonov, ktoré má zariadenie urobiť, porušuje zákon, pretože redukuje rozsah verejnej siete!!!!!

My posielame do poisťovne informáciu o každom neodkladnom pacientovi s dotazom, či ho poisťovňa preplatí. Odpovedajú že áno, do výšky dohodnutého objemu. Keď na konci zúčtovacieho obdobia počet takto schválených pacientov bude presahovať dohodnutý objem, som zvedavá, ako ich šalamúnske potvrdenie posúdi súdny znalec.

Laco
    Účastník (Participant)

neodkladne cakam na novelu zakona. ktory zrusi ustanovenia §6 odst 2 a odst 6 a nasl ..
    Volali mi telefonom zo ZP co to ma znamenat „TIE“ zoznamy, nuz, vysvetlil som podla 581/04, povedali hm, hm
    No pockam, hm, hm
    PS volali len z jednej ZP, ostatne zatial ani nevedia o com je rec hm, hm

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate