O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Platy, korupcia, reforma,…
- This topic has 1 odpoveď, 2 hlasy, and was last updated pred 21 years, 8 months by panpan.
-
AutorPríspevky
-
22 novembra, 2002 o 2:37 pm #239Ing. Lubomir MihalikÚčastník (Participant)
Dobrý deň (… pán minister)…
Rozhodol som sa prispiet do tohoto fóra, hoci som skeptický, že niečo tým ovplyvním, ale aspoň sa o to pokúsim. 😉
Nie som doktor, ale ekonóm. Napriek tomu oblasť zdravotníctva mi je blízka jednak aj preto, lebo rodičov mám lekárov a jednak aj preto, že táto tematika sa týka každého občana.
Veril som, že zdravotníctvo reformu potrebuje. Dúfal som, že reforma bude dobrá, efektívna a cielená. Ešte ale vlastne ani poriadne nezačala a už vznikli prvé, podľa mňa, chybné rozhodnutia…:1. Úvaha nad zmenou platu pre doktorov je dobrá. Zníženie platu plošne na základných 14 tis. Sk je však nehorázne. 😮 Keď si predstavím, že robotník bez školy v Bratislave dostáva 15 tis. Sk v čistom a Vy chcete lekárov ohodnotiť na 14 tis. Sk,… Keď ste už chceli základnú mzdu fixovať, mali ste sa dohodnúť aspoň na 20 tis. Sk…
Je pravda, že doktor si môže nakoniec zarobiť aj viac…, ale bude to závisieť od veľkodušného rozhodnutia príslušného pána riaditeľa. Toto je obrovský problém. Vytvára sa priestor na korupciu, na rodinkárstvo. Riaditeľom zverujete neobmedzenú moc do rúk, pretože len oni budú posudzovať, kto koľko zarobí. Prijateľom zvýšia plat na 50 tis. Sk a druhým nechajú plat základný. Okrem toho si naozaj viete predstaviť, aby riaditeľ nemocnice ustriehol každého svojeho zamestnanca, aký výkon podáva??? Tiež môžem konštatovať, že hodnotenie a ocenenie práce bude subjektívne, čo vôbec nie dobré.
2. Rozhodli ste sa začať s reformami. Ale prečo začínate tam, kde nie je hlavný problém? Ľudia už toho majú naozaj dosť. Povedali ste, p. Zajac, že platiť sa musí, pretože daný človek aj doma platí za ubytovanie, za stravu… Pokiaľ je však niekto v nemocnici, aj tak si musí platiť ten svoj byt a okrem toho aj pobyt v nemocnici. A keď uvažujeme nad nemajetnými ľudˇmi, jednoducho nebudú mať platiť z čoho… a je zrejmé, že z nemocnice ich nik „odpratať“ nemôže.
Značné rezervy sú v nemocniciach, vo vedení nemocníc, zlé manažérske zručnosti, nedostatočné ekonomické danosti, …, zneužívanie takmer neobmedzenej moci riaditeľov na rôzne účely… Prečo národný kontrolný úrad bol poverený prekontrolovať len Všeobecnú zdravotnú poisťovňu? Prečo nebol poverený kontrolavať aj nemocnice?? Možno by ste zistili ako neefektívne sa s financiami nakladá… A to mal byť Váš prvý krok…
Mám taký pocit, že všetci chcú realizovať reformi podľa vzoru vyspelých ekonomík. Je nutné si však uvedomiť, že to čo je funkčné v Rakúsku, nemusí byť funkčné na Slovensku. Napr. len taká úroveň príjmov obyvateľstva na Slovensku je veľmi nízka a tento fakt je dôležité akceptovať.
3. Na záver toľko: podľa čoho posudzujete, ktorú liečbu si pacient má hradiť sám a ktorú mu prefinancuje štát…? Podľa závažnosti ochorenia? A ktoré ochorenie je alebo nie je závažné? Opäť hovoríme, resp. píšeme len o subjektívnom pohľade…Otázok je dosť, uvidíme koľko bude odpovedí. Čo naozaj nechápem však je to, že ste nezačali ako prvé vykonávať previerku nemocníc, že nesledujete účelovosť a efektívnosť vynakladania finančných prostriedkov nemocnicami,… Tam sú rezervy, ale je potrebné stanoviť presné pravidlá a obmedziť doteraz neobmedzenú moc riaditeľov. Teda je potrebné spraviť presne to, čo nerobíte…
S pozdravom
3 januára, 2003 o 2:56 pm #634panpanÚčastník (Participant)Prispevok sa mi velmi pozdava. Este by to chcelo vsak uvedomit si, ze su zariadenia „statne“ a privatne. A prave privatni lekari su velkym vysavacom penazi poistovni. Vela vykonov, ktore si nauctuju (napr. laboratorne vysetrenia, sono …) bud realne neurobia, alebo ich vypovedna hodnota je nizka a pri prijati do nemocnice sa musia opakovat. Je to sice vec poistovni, ale akosi im to nevadi.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.