O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Platba za anestéziu
- This topic has 1 odpoveď, 2 hlasy, and was last updated pred 21 years, 9 months by Slavomir Kallay.
-
AutorPríspevky
-
21 decembra, 2002 o 10:01 pm #257stankoÚčastník (Participant)
Vážený pán minister.
Bol som priateľmi upozornený na Vaše vyjadrenia počas mailovej komunikácie s Dr. Kállayom, anestéziológom a mojim kolegom.
Som súkromný anestéziológ. 7 rokov vediem NZZ – špecializované ambulantné anestéziologické pracovisko. Pracujeme výhradne metódou ambulantnej anestézie a jednodňovej chirurgie. Dokážeme pacientov po niekoľkohodinových výkonoch, napr. na plastickej chirurgii poslať domov bezpečne v deň výkonu. Myslím si že som jeden z mála tých, ktorí Vám v týchto súvislostiach rozumejú.
Z tých istých dôvodov si dovolím tvrdiť, že je nutné, aby anestézia a jej jednotlivé výkony boli zahrnuté do bodovníka liečebného poriadku, tak ako bolo v Zákone o liečebnom poriadku č. 98/95 Z.z.
Poviem Vám ako vyzerá „nákup takého žlčníka“ v praxi. Chirurg síce zahrnie do ceny výkonu anestéziu, qale väčšinu ceny si nechá aj tak sám.
Takto robia napríklad bratislavské neštátne plastické chirurgie. Majú síce v cene výkonu uvedené, že táto zahrňuje i cenu za anestéziu, ale zamestnajú si anestéziológa zo štátneho zariadenia, ktorý nemá na túto činnosť ani licenciu často ani súhlas zamestnávateľa, ktorý to urobí načierno, lebo ani plastická chirurgia nemá na anestéziologické výkony oprávnenie v zmysle zákona 277 Zz v znení neskorších predpisov. Stačí si pozrieť ich webové stránky a register licencií. Taká je prax, ktorá beží už teraz.
Ale i neštátny anestéziológovia sú na Slovensku už roky realitou. My môžeme zabezpečiť anesteziologickú činnosť i pre menšie nemocnice, ktorým sa určite nevyplatí ( a oni na to prídu ) držať si vlastný anestéziologický tím. My mi dodáme službu a vyplatí nás poisťovňa, ktorá nebude túto drahú službu platiť nemocnici. Tak ako napr. v ČR.
Tak to predsa má fungovať.
I svalzy, ktoré uvádzate ako príklad sú roky v LP, presne obodované a platené dokonca i štátnym nemocniciam podľa týchto bodov.Cena anestézie je priamo úmerná času, ktorý trvá. Tento čas keď pominieme pacienta, je úmerný šikovnosti chirurga. Prečo by anestéziológovia mali doplácať na kľavé ruky operatéra. Nech nato dopláca jeho zamestnávateľ a hľadá si lepšieho i z dôvodu ceny za anestéziu, ktorú tento „natočí“. To je trh a nech sa týka všetkých.
Anestézia je potrebná nie len pre operatérov. Čo bronchoskopie, CT, MR a podobné vyšetrenia nespolupracujúcich detí a mentálne postihnutých. Ošetrenie chrupu detí a mentálne postihnutých občanov.
Záverom zhrniem:
Nie je rovnosť poskytovateľov z odboru anestézie, nie je rovnosť podmienok, za akých pracujú, nech je aspoň relatívna rovnosť prístupu ku zdrojom garantovaná zákonom.23 decembra, 2002 o 9:30 pm #682Slavomir KallayÚčastník (Participant)Vážený pán minister,
trochu ma prekvapila Vaša reakcia na môj dotaz ohľadne vykazovania anesteziol. výkonov. Váš pohľad na vec je, prepáčte, trochu rozpoltený, protichodný. Anestézia je typickým subdodávateľom. Prečo mu na druhej strane beriete možnosť tým subdodávateľom aj byť!!!???. Tuším, ale bez urážky, že Váš pohľad na vec je tak trochu chirurgický. Ad 1. Za pokrok v chirurgii je ruka v ruke s rozvojom chirirgických techník, zodpovedný anesteziolog, ktorý dokáže chirurgovi čím ďalej tým chorejšieho pacienta pripraviť a bezpečne previesť operačným výkonom. Isto, je často nepopulárny, kontraindkuje zle pripraveného pacienta, navyše, často aj takého, ktorý sa do poradovníka dostal „cestami a necestami“ a využil všetky možnosti „neformálnych stimulácii“, aby tam aj nakoniec bol. Koniec koncov nakoniec operačný výkon pacient prežije. Ad.2. Rozvoj anestézie nabral na rýchlosti až v čase, keď sa stal samostatným odborom a oddelil sa od chirurgie!!!! Povojnový rozvoj anestézie bol veľmi búrlivý a nakoniec s celkovým rozvojom poznania viedol k boomu kardiochirurgických, transplantačných, laparoskopických a ďalších chirurgických techník. Včlenenie anestézie do chirurgického výkonu je podľa mňa cesta dozadu. Ad.3 Rozvoj anestézie ako subdodávateľa môže pomôcť aj k Vámi verejnej túžbe po znížení prezamestnanosti v zdravotníctve.Veď nie každá nemocnica má 5 operačných dní, ale anesteziologov zamestnáva. Zvyšok času sú platení zbytočne. Ad 4. Najlepšou anestéziou bude najlacnejšia, pretože ako prví sa škrtajú „subdodávatelia“. Kde je rozvoj prístrojového parku, nákup nových anestetík, ktoré sú kvalitatívne s výhodnejším vlastnosťami, hlavne ak uvažujeme o skracovaní doby hospitalizácie. Stoja však peniaze. Ako sa bude potom robiť odpis atď .Osobne viem o snahe z najvyšších anesteziologických kruhov dlhodobo upozorniť na tento problém Vaších úradníkov, avšak zbytočne. Dúfam, že toho nie je v tento predvianočný čas na Vás veľa. Prajem veľa zdravia a veľa dobrých rozhodnutí v Novom roku. MUDr. Slavomír Kállay -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.