O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Nový katalóg výkonov
- This topic has 5 odpovedí, 3 hlasy, and was last updated pred 19 years, 5 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
16 marca, 2005 o 8:32 pm #422gaboÚčastník (Participant)
Dobrý deň, pán minister!
Otvoril som si „Návrh nariadenia vlády Slovenskej republiky, ktorým sa vydáva Katalóg zdravotných výkonov“ a nestačil som sa nad niektorými vecami čudovať.
Konkrétne by ma zaujímala filozofia MZ pri výtváraní zoznamu výkonov pre internistov a kardiológov.
Z pôvodného zoznamu vypadli také výkony ako klasické EKG, EKG Holter, Tlakový Holter, bicyklová ergometria …, tieto výkony sa síce nachádzajú v katalógu, ale v kapitole SVALZ, čo znamená, že budú hodnotené aj nižším bodovým ohodnotením. Mám taký dojem, že MZ týmto vychádza v ústrety hlavne zdravotným poisťovniam, v čom ma utvrdzuje aj veta v dôvodovej správe, citujem „Prijatie nového nariadenia vlády vychádza z potreby odstránenia technicko – administratívnych nepresností existujúceho Katalógu zdravotných výkonov a je tiež dôsledkom akceptovania pripomienok zdravotných poisťovní k zneniu katalógu. Medzi najčastejšie pripomienky zdravotných poisťovní patril opakovaný výskyt tých istých zdravotných výkonov v časti, ktorá slúžila pre ambulantných lekárov podľa jednotlivých špecializačných odborov a súčasne tie isté výkony boli uvedené aj v časti spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, ktorá slúži pre všetky špecializačné odbory. Pripomienky zdravotných poisťovní boli akceptované.“ To znamená, že zdravotné poisťovne opäť budú šetriť na úkor doktorov.
Prečo menované výkony ostali v kapitole SVALZ, a nemohli ostať v jednotlivých špecializačných odboroch?16 marca, 2005 o 8:38 pm #3894imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Prtoze rovnaky vykon mal rozne body. Ak je EKG liecbou opatri kardiologii, ak ale vysetrenim tak SVaLZom. Navyse body nie su fetis. Pouzivame ich len docasne, do prechopdu na system zoradenia (katalogovoych) vykonov do logickeho sledu.
3 apríla, 2005 o 7:14 pm #3895dadaÚčastník (Participant)Pán minister! Vy si z internistov a kardiologov asi strieľate. V novom katalógu výkonov, ktorý ste podpísali 16. marca a je platný od 1.4.2005 nie sú bežné výkony týchto 2 odborov-ekg, ekg Holter, TK Holter, ergometria. Jednoducho ste ich presunuli do kategórie SVALZ-ových výkonov, pričom na ich vykazovanie treba s poisťovňami zvlášť zmluvu a majú iné bodové ohodnotenie. To predsa nemyslíte vážne! Zostali tam napr. 2 výkony, ktoré by mohl teoreticky nahradiť predchádzajúci pre tieto odbory základný výkon ekg, ale keď ich spočítam, je to za menej bodov ako doteraz. Vy ste nám vlastne ublížili. Nechápem, čo ste tým sledovali, ale Vy ste zasa prihriali polievočku poisťovniam na úkor lekárov.Veľmi by ma zaujímalo, že akým pripomienkovým konaním a za účasti akých stavoských organizácií toto opatrenie prešlo.Jednoducho tu je, poisťovne sa ho “ milerady“ chytia a moje výkony za apríl budú podľa neho ohodnotené a ja prídem zase o peniaze. To má internista a kardiológ liečiť perom a fonendoskopom?
K čomu potom bolo pripomienkovanie novelizácie nariadenia vlády, čo sa týka katalógu výkonov, keď Vy ste si vlastne katalóg zmenili podľa svojho (pravdepodobne na nátlak poisťovní, čo ste vlastne priznali aj v dôvodovej správe novelizácie nariadenia vlády…) pod rúškom cenového opatrenia.
Radových lekárov by ani vo sne nenapadlo hľadať nový katalóg výkonov pod Cenovým opatrením. My chceme liečiť ľudí a nie sledovať právne kľučky ministerských úradníkov.3 apríla, 2005 o 7:25 pm #3896imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Tak liečte.
3 apríla, 2005 o 7:39 pm #3897dadaÚčastník (Participant)Perom a fonendoskopom?
Vy sám ste obhajovali názor, že zdravotníctvo nie je zadarmo, ale potom sa pýtam, starostlivosť internistu o pacienta je?
3 apríla, 2005 o 8:09 pm #3898imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Ak je dada zena, potom vari by som povedal: ak tomu zlatinko nerozumiete co s Vami. Ak je chlapom dtto.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.