Efektívne využitie zdrojov – predpisovanie gener. liekov

O nás Diskusné Fóra Všeobecne o zdravotníctve Efektívne využitie zdrojov – predpisovanie gener. liekov

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Autor
    minarm
    Účastník (Participant)

V pripomienkovom konani k tomu indikatoru sa MZ zaviazalo upravit opatrenie MZ SR , ktorým sa vydáva zoznam liekov plne hradených alebo čiastočne hradených zo zdravotného poistenia.

a to na zaklade pripomienky VšZP, ktorá znela „Navrhujeme pre použitie tohto indikátora kvality zaviesť označenie generických liekov v zozname liečiv a liekov, ktoré sa uhrádzajú alebo čiastočne uhrádzajú z verejného zdravotného poistenia s účinnosťou od 1. 1. 2005.“

Odvtedy opatrenia vysli ale vobec sa nezmenili, t.j. genericke lieky nie su oznacene…
    Kedy sa konecne situacia zmeni?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Dost tazko vyjednavam s Doc Bielikom. V parlamente je novela 140, zatial som pretlacil:
    1. ak lekar napise ucinnu latku, automaticku ju lekarnik moze vydat tak aby to bolo pre pacienta vyhodne.
    2. Na zaklade rozhodnutia kategorizacnej komisie sa urci ktore ATC mozu podliehat generickej substitucii.
    3. Zatial som nedohodol ako moze lekarnik vymenit liek. Ja hovorim uze ze automaticky a Doc Bielik pozaduje najprv pisomny suhlas lekara / tak ako je teraz/ co podla mna je realne v praxi nevykonantelne.

minarm
    Účastník (Participant)

Tak tejto odpovedi vobec nerozumiem.
    Odpovedali ste naozaj na tuto otazku?

imported_Rudolf Zajac
    Účastník (Participant)

Nuz akosi rozumiete tomu comu by sme sa zavazovali na zaklade pripomienok podriadených instittucii. Budu este dve stretnutia jarnej skoly PAS, pridite a uvidite aj vztah kvality a indikatorov ku generikam.
    Mimochodom ak sa naozaj o problem zaujimate tak moje klonstatovanie o parlamente sa toho mimoriadne dotyka.

Mata Harri
    Účastník (Participant)

@Rudolf Zajac wrote:

Dost tazko vyjednavam s Doc Bielikom. V parlamente je novela 140, zatial som pretlacil:
    1. ak lekar napise ucinnu latku, automaticku ju lekarnik moze vydat tak aby to bolo pre pacienta vyhodne.
    2. Na zaklade rozhodnutia kategorizacnej komisie sa urci ktore ATC mozu podliehat generickej substitucii.
    3. Zatial som nedohodol ako moze lekarnik vymenit liek. Ja hovorim uze ze automaticky a Doc Bielik pozaduje najprv pisomny suhlas lekara / tak ako je teraz/ co podla mna je realne v praxi nevykonantelne.

V praxi je to rôzne. Keď sa pacientovi predpíše ATB, tak v lekárni mu vydajú ATB rovnakého zloženia, ktoré majú k dispozícii, nie to vždy práve to, ktoré je na recepte napísané. Niekedy v lekárni pacientovi povedia, že to čo má napísané na recepte nemajú, ale môžu mu dať porovnateľné (drahšie 😆 ). Niektoré generiká sú s originálom neporovnateľné a nemožno ich zameniť (Sandimun versus Cunsupren) a tie by kategorizačná komisia mala v ATC klasifikácii vyznačiť. Chce to iba upresniť pravidlá a bude všetko jasnejšie.

minarm
    Účastník (Participant)

@Mata Harri wrote:

Chce to iba upresniť pravidlá a bude všetko jasnejšie.

Prave o to mi ide, reforma by mala byt presnejsia, lebo ci uz ide o 20-koruny alebo generika, najdu sa aj ine pripady, kedy ministerstvo nieco vydalo a nedotiahlo do konca.
    Uznavam ze su to komplikovane veci, ale dufam ze aj na ne tu mame odbornikov.

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.
Navigate