O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Ako to bude? Vie mi niekto odpovedat?
- This topic has 9 odpovedí, 3 hlasy, and was last updated pred 19 years, 11 months by imported_Rudolf Zajac.
-
AutorPríspevky
-
1 októbra, 2004 o 7:44 am #362moskoÚčastník (Participant)
Dobry den.
Zaujimalo by ma ako to bude po pripadnom schvaleni konkretnej vysky doplatkov za liecbu v nasledujucom pripade.-
1. Pacient je zamestnany alebo navstevuje skolu
2. Pacientovi lekar BEZPLATNE /za 20 Sk poplatok/ urci diagnozu
3. Diagnoza je taka ze objektivne nedovoluje pracovat ci navstevovat skolu.
3. Liecba urcenej diagnozy bude s doplatkom
4. Pacient si nebude moct dovolit uhradu doplatku a tak navrhovanu liecbu odmietne a rozhodne sa liecit „SVOJPOMOCNE“
5. Zaroven vsak pacient bude potrebovat od lekara vystavit PN az do vylieceniaZaujimalo by ma na aku dobu mu ma lekar potom vystavit PN?
1. Lekar pacientovi vystavi PN az do doby pokym sa „SVOJPOMOCNE“ nevylieci? – Tato PN vsak moze trvat aj niekolkonasobne dlhsie ako pri liecbe u lekara…
–
2. Alebo ma lekar moznost odmietnut vystavit PN pre takehoto pacienta z dovodu ze odmietne zaplatit za liecbu? Ako ma potom takyto pacient pracovat /napr. so zlomeninou/?
Budem vdacna za odpoved niekomu komu je tato problematika zrejma.
Dakujem1 októbra, 2004 o 2:51 pm #3091Mata HarriÚčastník (Participant)Odpoveď.:
V najbližšej budúnosti sa nebude doplácať nič.
Pred doplácaním sa musí urobiť katalóg výkonov, s cenami supportívnych položiek potrebných k výkonu. To bude trvať istý čas.
Potom sa musí štandardizovať diagnostický a liečebný postup, v ktorom budú uvedené výkony, ktoré sa v postupe musia urobiť – i s cenami. To tiež bude trvať istý čas.Dnes nie je známa cena neodkladnej starostlivosti. Možno ju odhadnúť z celkových nákladov, ale to poisťovne i MZ nechcú pripustiť, pretože predpokladajú čierne diery. Tie sa budú dať odhaliť iba vtedy, keď sa začne všetko počítať.
Keďže sa tvrdí, že zákony prinútia poisťovne, poskytovateľov i poistencov k väčšej zodpovednosti, tak predpokladám, že zodpovedný pacient sa neuspokojí s vyučtovaním nejakého doplatku, ale bude chcieť vedieť, za čo dopláca a čo mu poisťovňa preplatí. Bude žiadať zverejnenie jednotných pravidiel. Napríklad takých ako platia pri doplatkoch za lieky.
Nakoľko trpím vrodeným optimizmom a mám bohatú fantáziu, tak som presvedčená, že kým sa postaví katalóg výkonov, štandardizujú postupy a stanovia pravidlá doplatkov, ekonomika bude tak silná, a odvody do zdravotníctva také, že doplatky nebudú potrebné.
2 októbra, 2004 o 8:00 am #3092imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Tak nejako ako to MH pise by to mohlo byt. Este jedna malickost. PN sa vystavuje tomu, kto je ekonomiky aktivny a tym sa zaistuje jeho prijem pocas choroby. A este ina vec. Ak obcan by nemalna doplatok za diagnozu / aj dnes napriklad na interrupciu/ co mu brani poziadat soc,. odbor o prispevok. Pozrite sa kolko platia ekonomicky aktivni na tento fond.
4 októbra, 2004 o 10:49 am #3093moskoÚčastník (Participant).
Dakujem za prispevky – ale bohuzial nedostala som odpoved na moje otazky… Asi to nie je uplne zrejme nikomu….
Ale ako budu potom postupovat lekari – je to na ich rozhodnuti ci PN vystavia a ci nie? Dufam ze nie.
Vie mi niekto poradit kde sa mam z touto otazkou obratit?
P.S.:PN sa vystavuje tomu, kto je ekonomiky aktivny a tym sa zaistuje jeho prijem pocas choroby.
Nie je to celkom pravda – Ospravedlnenie potrebuje aj student ci ziak aby bol ospravedlneny z vyucovania – a ten EKONOMICKY aktivny nie je.
co mu brani poziadat soc,. odbor o prispevok
POZIADAT mu nebrani naozaj nic. Poziadat moze hocikto o hocico – Problemom moze byt to ze mu ten prispevok neschvalia… A to sa moze stat z roznych pricin.
4 októbra, 2004 o 2:24 pm #3094Mata HarriÚčastník (Participant)@mosko wrote:
.
Dakujem za prispevky – ale bohuzial nedostala som odpoved na moje otazky… Asi to nie je uplne zrejme nikomu….
Ale ako budu potom postupovat lekari – je to na ich rozhodnuti ci PN vystavia a ci nie? Dufam ze nie.Lekár, s ktorým ste podpísali zmluvu je zodpovedný za Váš zdravotný stav a nemôže Vás poslať do práce zo zlomenou nohou, musí Vám vypísať PN. On je zodpovedný i smerom k zamestnávateľovi, do práce nemôže poslať človeka neschopného prácu vykonávať. nemusí ísť o zlomenú nohu, stačí drobný úraz ruky, ak robíte na páse a nemotornejšie ho budete obsluhovať kvôli obväzom, môže dôjsť k výžnemu pracovnému úrazu, za ktorý ponesie zodpovednosť ten, ktorý vás uznal ako plne spôsobilú práce.
PN nesúvisí s platbou za diagnózu, tú nebude od Vás vymáhať lekár, ale poisťovňa a v jej zastúpení súd-Lekár Vás nemôže uznať práce schopnú, ani keby ste chcela.
4 októbra, 2004 o 3:27 pm #3095moskoÚčastník (Participant)dakujem m.h. za odpoved. Ale asi sme si celkom nerozumeli.
PN nesúvisí s platbou za diagnózu, tú nebude od Vás vymáhať lekár, ale poisťovňa a v jej zastúpení súd
V mnou uvadzanom pripade poistovna ci sud nebude mat co vymahat
– vykony neboli poskytnute – pacient odmietol ich poskytnutie pretoze si bol vedomy ze nebude moct zaplatit pozadovanu sumu.
Dufam ze to nebolo myslene tak ze PACIENTOVI budu poskytovane vykony aj proti jeho voli.
Ale ze to bude tak ako je to u zubara –
Lekar vopred oznami vysku doplatku za liecbu danej diagnozy – a to v ABSOLUTNEJ /nie percentualnej vyske/.
A pacient sa DOBROVOLNE rozhodne ci VOPRED OZNAMENU cenu bude ochotny a najma schopny zaplatit.
Z napisanehoLekár… nemôže Vás poslať do práce zo zlomenou nohou, musí Vám vypísať PN
mi vyplyva ze lekar bude povinny PN vystavit aj ked navrhovanu liecbu pacient odmietne a bude sa liecit „SVOJPOMOCNE“.
A hoci takato „SVOJPOMOCNA“ liecba bude trvat niekolkonasobne dlhsie (co predrazi system NEMOCENSKEHO poistenia)
– lekar nebude moct ukoncit PN pred UPLNYM vyliecenim sa pacienta.
Dufam ze som to pochopila spravne
8)4 októbra, 2004 o 5:11 pm #3096Mata HarriÚčastník (Participant)Lekár musí rešpektovať vôľu pacienta, pokial nie je v ohrození života. Tá dlhšia PN nie je terno. A nakoniec, predstava, že odídete domov s kývajúcim sa kyptíkom zlomenej nohy, je možná iba vo fantázii. To by ste nevydržali.
5 októbra, 2004 o 7:13 pm #3097imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Tak to skusme inak.
1.PN nie je opravedlnenie, aj ziak nad 15 a student maju svoje zabezpecienie, / soc., dochodkove urazove/ ktore kryje PN
2. Za 20 Sk nie je diagnoza /lekar ju musi spravit gratis , to je v zakone/ 2O korun je marginalny naklad – poplatok, nema vazbu na zdrav. stra. ked ich pac. nema , iba mu vznikne zaväzok voci lekarovi, raz ich bude mat
3. Doplatok na chorobu t.c. nie je. Aj ak bude tak iba v / tomto pripade/ na elektivne vykony, teda kde je mozne zvolit cas liecby
4. Kazdy aj ten najchudobnejsi ma pravo na socialnu davku, ktora tieto naklady pokryje
5. Masochista sa neda liecit ani pri podmienke 1-4 a hlupak im ani nerozumie, ale to su zda sa tiez dg.6 októbra, 2004 o 7:47 pm #3098moskoÚčastník (Participant)Kazdy aj ten najchudobnejsi ma pravo na socialnu davku, ktora tieto naklady pokryje
Nic v zlom, ale taketo vyjadrenia z dalekej Bratislavy sa vzdy dobre citaju.
Len potom nerozumiem
– preco si napriklad par dochodcov z lekarne odide bez lieku ako by malo doplatit zan?
– preco romovia uz pomaly prestavaju chodit so svojimi detmi k lekarovi lebo uz teraz rozmyslaju ci budu mat na autobus a na lekara – alebo ci sa maju este viac zadlzit u uzernika.Ale na pochopenie tychto suvislosti by bolo naozaj potrebne nebat sa a aspon raz zajst medzi dochodcov a opytat sa ich na doplatky za lieky ci do romskej osady.
8 októbra, 2004 o 3:38 pm #3099imported_Rudolf ZajacÚčastník (Participant)Nuz neviem toto ako to suvisi s PN.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.