V súvislosti s novelizáciou zákona o zdravotnej starostlivosti platí aj nový bodovník, resp. zoznam výkonov. Jeho uplatňovanie v praxi zo strany niektorých poisťovní prináša pre internistov niekoľko nemilých, až zarážajúcich prekvapení.
Preto sa pýtam:
Kto dal poisťovniam právo vysvetliť si znenie výkonu „po svojom“?
Kto dal poisťovniam právo „prekrútiť“ význam výkonu za účelom ušetriť a lekárovi uznať menej bodov, a teda menej mu za zdrav. starostlivosť uhradiť?
Kto dal poisťovniam právo svojvoľne sa rozhodnúť, že určitý výkon v zozname je súčasťou výkonu iného a preto ho lekárovi neuzná?
Kto dal napr. poisťovni Apollo právo jednoducho rozhodnúť, že výkon ekg je súčasťou vyšetrenia internistom, a preto si výkon č. 603 -ekg nemôže vykázať, resp. si môže vykázať len výkon č.603b, čo je zhotovenie ekg záznamu bez vyhodnotenia lekárom, čo je púhych 100 bodov a teda 40 Sk!!!
Kto dal poisťovni Apollo právo jednoducho rozhodnúť, že vyhodnotenie laboratórnych výsledkov je súčasťou vyšetrenia, teda výkonov č.60-63, a preto si ho lekár tiež nemôže vykázať?
Čo si teda môže internista v bežnej ambulatnej praxi vlastne vykázať? Zostávajú nám 3 výkony, áno dobre čítate 3 výkony-60,62 a 63,+ výkon 60a čo je predoperačné vyšetrenie kedže výkon č. 603-ekg a 15b-vyhodnotenie laborat. výsledkov je podľa Apola a Spoločnej ZP súčaťou týchto výkonov .Takéto okresanie vykazovania výkonov pre internistu považujem za absolútnu nehoráznoť, zosmiešnenie, degradáciu až konečne postupnú likvidáciu lekára-internistu.
K tomuto však prináleží ďalšia otázka-kto dal do zoznamu výkonov výkon č. 603b? Ktorý lekár vyhotoví ekg záznam, bez toho, že by ho nevyhodnotil? Alebo bol tento výkon „ vymyslený“ len preto, aby ho poisťovne zneužívali a priživili sa na úkor lekára?
Pracovala som niekoľko rokov ako revízny lekár poisťovne, myslím si, že vďaka tomu mám na niektoré veci určitý „nadhľad“. V konečnom dôsledku som sa vždy snažila aby došlo pri spolupráci s lekármi k určitému konsenzu, to znamená k spokojnosti na oboch stranách, z čoho nakoniec najviac profituje pacient.
Pre to, čo vychádza z „dielní“ niektorých poisťovní(Apollo, Spoločná) je výraz Absurdistan slabou kávou.