O nás › Diskusné Fóra › Všeobecne o zdravotníctve › Moja najmilsia tema › Odpoveď na: Moja najmilsia tema
Kozne-
95 % koznych ochoreni sa da riesiť ambulantne, privatne atd. 5 % su melanomy, pemfigy, Leyelov sy, kozne formy autoimunnych ochoreni, ťažké toxické nekrotizujúce dermatozy, kontaktne a liekove alergie. V BB kraji existuje jedine 15 postelove kozne, kde sa to sustreduje.
Lyelov sy je ako tazka popalenina. Pacient je zlezeny z koze, nekrozy sliznic, parenteralna vyziva, neni kde zaviest kaval, plazmaferezy, imunosupresia. Vyskytuje sa na hematke, onkologii, po liekoch , viroze, treba ho zavcasu poznat a intenzivne liecit, ked sa rozvinie, je to uz tazke. Toxicke dermatozy u kritickych, cert vie, ci po liekoch, endotoxinoch pri sepse, vaskulitidach pri zakl. ochoreni, a co s tym. Dekubity su problem vsade, kde su tazki a imobilni pacienti. A problem je, ze sa na ne laduje bar co. U nas za manual osetrovania dekubitov je zodpovedny koziar. Za nim ide plastik. Preco ma BA tak velku statnu koznu kliniku? V BB je 98 % koznych ambulancii privatnych. A FDR ako jedina nemocnica vyssieho typu v kraji ma jedinych 15 lozok kozneho. Nakoniec – privatizacia kozneho neriesi kauzalne problemy nemocnice. Je to iba odputavanie pozornosti. Telovychovne je davno privatne.
@Rudolf Zajac wrote:
A argumentovat co Vam kto popvedal v Euroipe, alebo USA. Nuz ja by som potom argumentoval Bulharskom, Rumunskom, alebo ak chcete Madarskom Polskom, Vietnanom a asi 150 krajinami. Ale nie tu, otvorte novu temu a ideme. OK?
To sa podarilo.
Ospravedlňujem sa za diskusny prispevok.